Foto: Bert Jansen RundveeFoto

Eerste Ruwvoerronde Mais druk bezocht

De Ruwvoerronde Mais deelt kennis en ervaring op praktijkniveau. Er volgt nog een editie in Deventer.

Brand Jan van den Bosch van Bosch Beton toont dat ruwvoer in een sleufsilo vaster zit en gemiddeld vier graden kouder is dan een rijkuil. Dat beperkt de broeiverliezen.

Melkveehouder Addy van den Heuvel vertelt over de wijze waarop hij de maisteelt op zijn bedrijf uitvoert.

Gemiddeld verliest een veehouder 20% van zijn drogestofopbrengst gedurende conservering, opslag en vervoedering, zo meldt Ron Vennix van ForFarmers

Na de inleidingen lopen de deelenemers van de gratis Ruwvoerronde naar de eerste workshop.

Een gat in de grond geeft een verhelderend beeld over de mogelijkeheden van mais, om deze te bewortelen en mineralen te onttrekken. Sjoerd Roelofs van DLV Advies geeft het belang van de randvoorwaarden aan.

Eugène Houden van Pioneer legt uit dat een veehouder door het maken van keuzes invloed heeft op de maiskwaliteit. Niet alleen rassenkeuze, maar zeker ook haksellengte, de mate van korrelkneuzing en het type mais spelen daar een rol.

De Ruwvoerronde is een evenement voor veehouder en adviseur. Donderdag 31 augustus volgt er nog een editie in Deventer. Meld u aan op www.ruwvoerronde.nl.

Na afloop van de ochtendronde en voor aanvang van de middagronde kunnen de aanwezigen genieten van een smakelijke broodjeslunch met soep, warme worst en fruit.

De Ruwvoerronde wordt geopend door een inleiding van Wilfried van Straalen van Schothorst Feed Research, over shredlage en de invloed van bewaring op de kwaliteit van snijmais. - Foto's: Bert Jansen

Beheer
WP Admin