Foto: Hans Prinsen RundveeFoto

Stalklimaat altijd precies te sturen

Van Haeren bouwde in oktober 2014 een Italiaanse stal voor 200 melkkoeien. Onder meer met dichte vloer en 40-stands buitenmelker. Melkvee100plus bekijkt hoe het bevalt.

Dit is die carrousel, een 40-stands buitenmelker. Van Haeren vindt het een enorme vooruitgang ten opzichte van de oude situatie, toen hij nog melkrobots had. Er is totaal geen stress onder de koeien en er is veel meer tijd om de dieren te behandelen.

Ludo (46) en Agnes (46) van Haeren zitten in maatschap in Wehl (Gelderland). De maatschap heeft een veebedrijf met 161 melkkoeien, 128 stuks jongvee en 80 hectare land. - Foto's: Hans Prinsen

Van Haeren nam begin 2015 de Italiaanse stal in gebruik. De opvallende zaagtandvorm van dit stalconcept zorgt voor veel ventilatie. Naast de open zijkanten, zitten er in de nok nog twee luchtinlaten. Eén is 2,60 meter en de ander is 1,60 meter hoog.

Een fraai overzicht in de Italiaanse stal waar ruim voldoende licht en ventilatie is. De rust onder de dieren valt ook op. Evenals de onderbezetting. De stal die capaciteit heeft voor 200 melkkoeien is voor 80% gevuld, waarover straks meer.

Dat kwam hem later duur te staan. Via eigen aanwas was hij flink doorgegroeid tot maximaal 185 melkkoeien (270 GVE) eind 2016. Sindsdien zijn al 24 melkkoeien geslacht en zijn 25 stuks jongvee vertrokken. Maar er moeten dus nog meer dieren weg.

Fosfaat is wel een probleem. De stal stond er net te laat. Op de peildatum van 2 juli 2015 had van Haeren 'pas' 145 melkkoeien (190 GVE). Om financiële redenen kon hij de stal niet sneller volzetten. Ook was niet duidelijk welke kant het op zou gaan.

De koeien worden met behulp van dit automatische opdrijfhek naar de melkstal - een buitenmelker - gedirigeerd. Dit opdrijfhek heeft ook een geïntegreerde mestschuif.

In combinatie met de nieuwe melkcarrousel boekt van Haeren goede resultaten. De melkproductie steeg in twee jaar tijd van 8.500 tot 9.000 liter, terwijl het celgetal enorm omlaag ging. Dat is nu 100 en voorheen was dat gemiddeld wel drie keer zoveel.

Boven de terugloopgang van de melkstal hangt een extra spoelbak voor de klauwen. Die werpt nog niet echt zijn vruchten af, merkt van Haeren.

In totaal zijn er vier melkers. Volgens van Haeren is de gebruiksvriendelijkheid van de carrousel groot; iedereen kan er makkelijk mee overweg. Vooral het vlotte melken en overzicht zijn pluspunten.

In de iets verhoogde doorsteken ligt net als in de wacht- en separatieruimte een dichte gietasfalt vloer. Hier is de grip erg goed. Een ander pluspunt is dat de klauwen goed afslijten.

Hier zijn die twee luchtinlaten in de nok goed te zien. Het ventileren in de stal bevalt van Haeren erg goed; bij welk weertype dan ook. Zelfs op hete dagen kan de lucht perfect weg.

Het stalklimaat is heel precies te sturen, doordat er op vier plekken ventilatiegordijnen zijn. Die gordijnen kan van Haeren - via dit paneel - eenvoudig bedienen. Het systeem blijkt ook niet storingsgevoelig.

Het enige nadeel van de gietasfalt vloer is hier in de separatieruimte te zien. Op sommige plekken kan het soms wat glad zijn. Maar dit zijn over het algemeen korte stukken.

Van Haeren deed een aanpassing aan de mestschuiven en -afstort in de stal. Hij monteerde rubber op de scherpe randen. De koeien kregen in het begin namelijk (voor-)klauwproblemen door de scherpe delen. Nu is de klauwgezondheid weer bijna optimaal.

De mestschuiven zijn het grootste zorgenkindje in de stal. Ze slijten relatief snel en zijn storingsgevoelig. Ook raken de schuiven elkaar nog wel eens op de cross over, het deel waar de mestgangen en dit deel van de vloer elkaar kruisen.

De koeien liggen op koematrassen met gemalen vlas. Dat organische materiaal gebruikt van Haeren al vijf jaar. Het is stro-achtig en lost beter op dan zaagsel, stelt hij. Qua dierziektes geeft het ook geen problemen.

In de mestgangen ligt een dichte, emissiearme rubbervloer van Animat. De koeien hebben veel grip. De vloer droogt niet te snel en wordt ook niet glad. De sproei-installatie die van Haeren in 2015 had geïnstalleerd was achteraf niet nodig geweest.

Alle koeien hebben een oorsensor. Via CowManager kan van Haeren de dieren heel precies monitoren.

De zaagtandvorm van de Italiaanse stal heeft wel één nadeel: er is een flinke waterafvoer nodig.

Terug naar de Italiaanse stal. In het midden van de stal is een grote wachtruimte waar 200 melkkoeien kunnen staan. De dieren lopen hier op een gietasfaltvloer. Diezelfde vloer ligt ook in de doorsteken en separatieruimte.

Beheer
WP Admin