Na 17 jaar weer over op robotmelken RundveeFoto

Na 17 jaar weer over op robotmelken

Jac en Petra Romme werkten ooit twee jaar met de storingsgevoelige Prolion Liberty-melkrobot. Daarna molken ze hun dieren jarenlang in een 2×10-visgraat. Sinds begin dit jaar hebben ze drie Lely A4-robots in gebruik.

  • Jac (44) en Petra (44) Romme hebben in Meeden (Gr.) een melkveebedrijf met 175 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee. Vanwege het fosfaatreductieplan gingen 30 koeien noodgedwongen weg. - Foto's: Theo Galama

    Jac (44) en Petra (44) Romme hebben in Meeden (Gr.) een melkveebedrijf met 175 melk- en kalfkoeien en 100 stuks jongvee. Vanwege het fosfaatreductieplan gingen 30 koeien noodgedwongen weg. – Foto’s: Theo Galama

  • De melkveehouders hebben 86 hectare in eigendom. Weidegang hoort bij het bedrijf. „We hebben 57 hectare voor het beweiden van onze dieren", aldus Jac Romme.

    De melkveehouders hebben 86 hectare in eigendom. Weidegang hoort bij het bedrijf. „We hebben 57 hectare voor het beweiden van onze dieren”, aldus Jac Romme.

  • In 2009 zetten de ondernemers deze ligboxenstal neer. Begin dit jaar zijn de melkveehouders na 17 jaar weer overgestapt op robotmelken. „Daarvoor molken we in een 2x10-visgraat. We waren iedere dag zeven uren aan het melken", vertelt Jac Romme.

    In 2009 zetten de ondernemers deze ligboxenstal neer. Begin dit jaar zijn de melkveehouders na 17 jaar weer overgestapt op robotmelken. „Daarvoor molken we in een 2×10-visgraat. We waren iedere dag zeven uren aan het melken”, vertelt Jac Romme.

  • De drie Lely A4-robots zijn in een zogenoemde kassaopstelling geplaatst (naast elkaar in verticale richting). Op 17 januari zijn ze in gebruik genomen in een tijdelijke opstelling. Sinds 16 april staan de robots op deze plek.

    De drie Lely A4-robots zijn in een zogenoemde kassaopstelling geplaatst (naast elkaar in verticale richting). Op 17 januari zijn ze in gebruik genomen in een tijdelijke opstelling. Sinds 16 april staan de robots op deze plek.

  • Jac Romme over de keuze voor de Lely A4-robots: „We waren er vrij snel over uit. Het gevoel was goed. Enkele boeren in onze omgeving melken ook met dit type melkrobot. Hun ervaringen hebben zeker meegewogen."

    Jac Romme over de keuze voor de Lely A4-robots: „We waren er vrij snel over uit. Het gevoel was goed. Enkele boeren in onze omgeving melken ook met dit type melkrobot. Hun ervaringen hebben zeker meegewogen.”

  • Het rollendjaargemiddelde is nu 8.000 liter, met 4,31 % vet en 3,51 % eiwit. De melkveehouders willen de productie opkrikken richting 9.000 liter. „We zijn geen fanatieke fokkers, maar een productiestijging zit er zeker in. Dat mag niet ten koste gaan van de goede gezondheid en de bevruchting", aldus Petra Romme.

    Het rollendjaargemiddelde is nu 8.000 liter, met 4,31 % vet en 3,51 % eiwit. De melkveehouders willen de productie opkrikken richting 9.000 liter. „We zijn geen fanatieke fokkers, maar een productiestijging zit er zeker in. Dat mag niet ten koste gaan van de goede gezondheid en de bevruchting”, aldus Petra Romme.

  • Petra Romme over de overstap naar automatisch melken: „We wisten niet wat ons overkwam. We kunnen nu ontbijten met de kinderen en hoeven 's avonds niet meer om 17.00 uur te eten. Ons ritme is compleet veranderd."

    Petra Romme over de overstap naar automatisch melken: „We wisten niet wat ons overkwam. We kunnen nu ontbijten met de kinderen en hoeven ’s avonds niet meer om 17.00 uur te eten. Ons ritme is compleet veranderd.”

  • De drie robots zijn ingepast in een bestaande situatie. Het grote voordeel van de kassaopstelling is de compactheid. De robots staan in een ruimte van 10 bij 8 meter. Na het melken lopen de koeien via deze weg terug in de stal. De dieren kunnen eenvoudig worden gesepareerd.

    De drie robots zijn ingepast in een bestaande situatie. Het grote voordeel van de kassaopstelling is de compactheid. De robots staan in een ruimte van 10 bij 8 meter. Na het melken lopen de koeien via deze weg terug in de stal. De dieren kunnen eenvoudig worden gesepareerd.

  • In de separatieruimte hebben de melkveehouders deze behandelbox gemaakt. In de goot (rechts) staan ze op werkhoogte. „Het separeren gaat eenvoudig. Dat scheelt tijd en energie. Omdat we alle dieren in één grote groep houden, moeten we soms wel even zoeken om een koe richting de robots te sturen", vertelt Petra Romme.

    In de separatieruimte hebben de melkveehouders deze behandelbox gemaakt. In de goot (rechts) staan ze op werkhoogte. „Het separeren gaat eenvoudig. Dat scheelt tijd en energie. Omdat we alle dieren in één grote groep houden, moeten we soms wel even zoeken om een koe richting de robots te sturen”, vertelt Petra Romme.

  • De melkveehouders kozen voor een ruim opgezette separatieruimte. „Mijn fysieke gesteldheid was ook een reden om over te gaan op robotmelken. Ik had last van een slijmbeursonsteking in mijn schouder. Gelukkig zijn het geen blijvende klachten”, aldus Jac Romme.

    De melkveehouders kozen voor een ruim opgezette separatieruimte. „Mijn fysieke gesteldheid was ook een reden om over te gaan op robotmelken. Ik had last van een slijmbeursonsteking in mijn schouder. Gelukkig zijn het geen blijvende klachten”, aldus Jac Romme.

  • Robotmelken is niet nieuw voor Jac en Petra. Eind jaren '90 molken ze met het eerste model van Prolion Liberty. Vanwege de vele storingen was dat geen onverdeeld succes, waarna de melkveehouders na twee jaar weer kozen voor een conventionele melkstal.

    Robotmelken is niet nieuw voor Jac en Petra. Eind jaren ’90 molken ze met het eerste model van Prolion Liberty. Vanwege de vele storingen was dat geen onverdeeld succes, waarna de melkveehouders na twee jaar weer kozen voor een conventionele melkstal.

  • Jac Romme was niet bang om na 17 jaar weer over te gaan op automatisch melken. „Het is toch blijven kriebelen. Ik ben technisch onderlegd en heb de ontwikkelingen op het gebied van robotmelken altijd gevolgd. Er zijn enorme slagen gemaakt. Hier in de buurt gaat het ook goed. Robotmelken zorgt voor arbeidsgemak en -plezier."

    Jac Romme was niet bang om na 17 jaar weer over te gaan op automatisch melken. „Het is toch blijven kriebelen. Ik ben technisch onderlegd en heb de ontwikkelingen op het gebied van robotmelken altijd gevolgd. Er zijn enorme slagen gemaakt. Hier in de buurt gaat het ook goed. Robotmelken zorgt voor arbeidsgemak en -plezier.”

  • Overzicht vanuit de achterzijde van de stal. Links wordt al het melkvee gehouden. Rechts staat het jongvee. „We kunnen het jongvee eenvoudig doorschuiven naar achteren. We hoeven niet met de beesten om te zeulen", aldus Jac Romme.

    Overzicht vanuit de achterzijde van de stal. Links wordt al het melkvee gehouden. Rechts staat het jongvee. „We kunnen het jongvee eenvoudig doorschuiven naar achteren. We hoeven niet met de beesten om te zeulen”, aldus Jac Romme.

  • De melkkoeien liggen op waterbedden, met daarop een laagje fijn gemalen koolzaadstro. De melkveehouders vinden de routing richting de robots ideaal. „Er is vrij koeverkeer”, aldus Petra Romme.

  • Voor de robots is veel loze ruime. De melkveehouders willen de dubbele boxenrij op termijn nog een stukje doortrekken, om extra ligplaatsen te creëren.

  • In de stal zijn ook twee krachtvoerboxen geplaatst. Bij de nieuwe overstap op robotmelken hebben de melkveehouders veel hulp gehad van familieleden, buren en kennissen. „We zijn 's ochtends om 4.00 uur begonnen. Het was stervenskoud. Maar het was heel bijzonder. Ik vind het mooi dat we het met z'n allen hebben geflikt", vertelt Petra Romme glunderend.

    In de stal zijn ook twee krachtvoerboxen geplaatst. Bij de nieuwe overstap op robotmelken hebben de melkveehouders veel hulp gehad van familieleden, buren en kennissen. „We zijn ’s ochtends om 4.00 uur begonnen. Het was stervenskoud. Maar het was heel bijzonder. Ik vind het mooi dat we het met z’n allen hebben geflikt”, vertelt Petra Romme glunderend.

  • Via deze route gaan de koeien naar buiten. De melkveehouders zoeken nog naar een goede manier om robotmelken en weidegang te combineren. De dieren gaan nu van 9.30 tot 13.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur naar buiten. Het halen van de koeien kost tijd. Dat wringt vooral in de weekenden.

    Via deze route gaan de koeien naar buiten. De melkveehouders zoeken nog naar een goede manier om robotmelken en weidegang te combineren. De dieren gaan nu van 9.30 tot 13.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur naar buiten. Het halen van de koeien kost tijd. Dat wringt vooral in de weekenden.

  • De melkveehouders hebben de beweidingsbox nog niet geïnstalleerd. „We vragen ons af of dat systeem wel werkt. Nu het robotmelken loopt en de open dag achter de rug is, gaan we ons richten op het goed organiseren van de weidegang. Dat heeft toch meer aandacht nodig dan dat we aanvankelijk dachten", aldus Jac Romme.

    De melkveehouders hebben de beweidingsbox nog niet geïnstalleerd. „We vragen ons af of dat systeem wel werkt. Nu het robotmelken loopt en de open dag achter de rug is, gaan we ons richten op het goed organiseren van de weidegang. Dat heeft toch meer aandacht nodig dan dat we aanvankelijk dachten”, aldus Jac Romme.

  • De jonge dieren liggen lekker in het stro.  Ze konden op 23 juni onlangs op veel belangstelling rekenen. Tijdens de open dag bezochten enkele honderden mensen het bedrijf van de Romme's. „Er waren ook veel omwonenden. Ik vond het een fijne dag, waarop ik veel mensen te woord heb gestaan. We hebben zeker wat burgers de ogen doen openen", aldus Petra Romme.

    De jonge dieren liggen lekker in het stro. Ze konden op 23 juni onlangs op veel belangstelling rekenen. Tijdens de open dag bezochten enkele honderden mensen het bedrijf van de Romme’s. „Er waren ook veel omwonenden. Ik vond het een fijne dag, waarop ik veel mensen te woord heb gestaan. We hebben zeker wat burgers de ogen doen openen”, aldus Petra Romme.

  • De ruime strohokken worden door deze tweedehands stroverdeler op automatische wijze van stro voorzien.

    De ruime strohokken worden door deze tweedehands stroverdeler op automatische wijze van stro voorzien.

  • De drie robots staan nu op de plek waar zich vroeger de wachtruimte bevond. De separatieruimte is gesitueerd op de plek van de oude melkstal en het tanklokaal. „Naast de stal hebben we daarom een klein bijgebouwtje en een staande melktank geplaatst", vertelt Jac Romme.

    De drie robots staan nu op de plek waar zich vroeger de wachtruimte bevond. De separatieruimte is gesitueerd op de plek van de oude melkstal en het tanklokaal. „Naast de stal hebben we daarom een klein bijgebouwtje en een staande melktank geplaatst”, vertelt Jac Romme.

Beheer
WP Admin