Inzenders hebben veel tijd, aandacht en geld in de presentatie van de dochtergroepen gegeven en dat is te zien. Foto's: Mark Pasveer RundveeFoto

NRM 2017: oudere stieren blijken minder te imponeren

Grote dieren in dochtergroepen blijken minder uniform. Er was echter wel veel aandacht van het publiek tijdens de informatieve en gezellige eerste dag van de NRM 2017.

De benen en het beengebruik van de Stellando-dochters zijn bekende en gewaardeerde kwaliteiten. Verrassend waren de uiers van de getoonde Stellando-dochters: veel beter dan in de meeste stallen te zien is.

Zeer volle en hoge achteruiers, voorzien van een glimlaag. Voor vele bezoekers staat het te ver af van de dagelijkse praktijk om het te waarderen.

AI Total kwam met KNS Boss in de ring. Dit is een stier met heel allround indexen. Het zijn lange dieren met weinig bespiering. De uiers stonden te veel op spanning waardoor de speenplaatsing speels werd.

Niet geheel passend in de presentatie was de groep met stiermoeders van CRV. Niet dat er geen goede koeien te zien waren, zoals deze Titanium-dochter, maar als veehouder koop je geen rieten van stiermoeders, maar van stieren. Daarom zijn de dochters van stieren zo aardig voor meer informatie en indrukken.

Inzenders hebben veel tijd, aandacht en geld in de presentatie van de dochtergroepen gegeven en dat is te zien. Foto's: Mark Pasveer

De dochters van MOM Hunter waren groot en lang. Internationaal is zo n stier populair, maar voor de Nederlandse veehouder zijn de maten te overdadig.

Uniformiteit was niet het sterkste punt van de Gillespy-dochters. Deze koe liep op kop en kenmerkt zich door korte en stevige verhoudingen.

De melkrijkheid straalde van de lichamen van de De-Su Gillespy-dochters af. De lange ribben lopen schuin naar achteren en er zit veel ruimte tussen. Beide kenmerken vormen een onderdeel van een open gebouwde koe.

Toen de dochters van Malando de ring in kwamen, viel het op dat alle andere stieren brede kruizen verwerven terwijl de kruisvorm van Malando niet iets smaller dan gemiddeld is.

De kopkoe van de Stellando Rf-groep maakte indruk met haar lange en behangen lijf. Haar halfzussen konden niet helemaal aan haar tippen, maar Stellando maakte een goede indruk met de dochtergroep tijdens de NRM.

Niet alleen in de ring was er aandacht voor de sterke Malando-dochters met fraaie conditie. Vrijwel alle begeleiders op de dag moesten opletten omdat de huidige koe geen halster en vreemde omgeving meer gewend is. Menigmaal was het onrustig in de ring.

Heuvel Bulykin kwam voor het eerst met een dochtergroep op een show. De tweedekalfs-dochters waren fijn in botten, skelet en benen. De dieren hadden voldoende lengte en ribdiepte. Toch miste de groep uitstraling.

Op 2.800 bedrijven lopen dochters van G-Force. Ze zijn veelal groot en door een vernauwende voorhand zullen het nooit ruime dieren worden . De uiers zijn hoog en vast aangehecht.

Beheer
WP Admin