Foto: Henk Riswick RundveeFoto

350 ton snijmais op transport

Akkerbouwer Sjors Roelofs in Pannerden (Gld.) verkocht 350 ton ingekuilde snijmais aan twee veehouders. Afgelopen vrijdag ging de mais op transport.

De mais heeft ruim anderhalf jaar ingekuild gezeten op het bedrijf van Roelofs. De akkerbouwer had tot een paar jaar geleden een gemengd bedrijf. Na het afstoten van de veehouderijtak komen de sleufsilo's nu nog van pas. Met behulp van een kraan wordt de snijmais in de gereedstaande wagens geschept.

De trekkers en wagens van Meiland reden vrijdag niet alleen naar de Duitse melkveehouder Hoegen. Er ging ook nog 150 ton snijmais naar een veehouder in Megchelen (Gld.). Akkerbouwer Roelofs heeft dit jaar 15 hectare mais in laten zaaien. Op voorhand heeft hij al 5 hectare af land verkocht.

Akkerbouwer Roelofs heeft na de verkoop van 350 ton snijmais nu nog 100 ton mais in de bult liggen. Daar komt vast wel iemand voor, zeker als het weer een poosje droog blijft en de opbrengsten uiteindelijk tegenvallen."

Hoegen heeft de mais opnieuw laten inkuilen door de Duitse loonwerker Nielen.

Ik heb 150 koeien en verbouw 17 hectare mais. Normaal koop ik mais bij, af land. Nu heb ik voor ingekuilde mais gekozen , aldus de Duitse melkveehouder Hoegen, die daarmee inspeelt op de moeizame start van het groeiseizoen.

Het laden van de mais bij Roelofs begon 's ochtends om 8.00 uur. De kraanmachinist op de bult was rond 15.00 uur klaar. Hier is te zien hoe de mais bij melkveehouder Hoegen wordt gelost.

Loonbedrijf Meiland heeft de mais met zes grote wagens vervoerd. De volle wagens zijn in Azewijn (Gld.) gewogen op de weegbrug van het loonbedrijf. Akkerbouwer Roelofs krijgt per ton betaald en maakte een kleine winst op de verkoop van de ingekuilde snijmais. Ik beur een marktconforme prijs. Na aftrek van de extra kosten hou ik nog wat over ten opzichte van de af land verkochte mais", aldus Roelofs.

In 2016 was er nauwelijks vraag naar de ingekuilde snijmais. Er was ruim voldoende gras en er werd volop gesproken over de invoering van fosfaatrechten. Dat kwam de vraag niet ten goede", aldus de akkerbouwer.

Roelofs heeft een akkerbouwbedrijf met 77 hectare. Het bouwplan bestaat uit granen, suikerbieten, peen, spinazie, graszaad en mais. Een groot deel van de maisopbrengst van 2015 heb ik af land verkocht. De vraag naar mais was niet heel groot en de prijs kon beter. Toen heb ik de loonwerker voor het eerst opdracht gegeven om 13 hectare mais te hakselen en in te kuilen", aldus Roelofs.

Roelofs liet op 11 mei 2015 30 hectare mais inzaaien. Hij koos voor de dubbeldoelrassen Avalon en Millesim. De mais werd op 24 oktober 2015 geoogst. Dit waren de resultaten van de kuilanalyse: droge stof 35%, 971 VEM en een zetmeelgehalte van 351.

Bij de Duitse melkveehouder Arnold Hoegen in Kleve is vrijdag 9 juni 200 ton snijmais afgeleverd. De mais is afkomstig van akkerbouwer Sjors Roelofs uit het Gelderse Pannerden. Foto's: Henk Riswick.

Beheer
WP Admin