Foto: Hans Prinsen RundveeFoto

Vlot werken in degelijke kalverstal

Maatschap Koudijs bouwde nieuw voor 660 jongrosévleeskalveren. Daarmee is het bedrijf van de maatschap voor het eerst gesloten.

Dat is een bewuste keuze; voorin vreten en knoeien de kalveren en daar kan beton beter tegen dan hout. De dieren krijgen een rantsoen van mais, stro en brok. Koudijs werkt niet met bijproducten. Het beoogde afmestgewicht is 175 kilo plus.

De starters op het bedrijf zijn in vijf oudere stallen gehuisvest. Als ze 15 à 16 weken oud zijn, verhuizen ze naar de afmeststal.

Koudijs heeft ook een extra uitloop gemaakt; een buitenweide met stro. Een ziekenboeg voor zeven à acht kalveren. Meestal zijn dit starters uit de andere stallen.

Er is geen lichtstraat in de kalverstal. Koudijs koos voor 80 bij 100 centimeter grote ramen in de zijkanten. Daarmee zit hij ruim boven de norm dat 3% van het vloeroppervlak daglicht moet zijn.

Schuin boven de hokken - bij de schrijfborden - hangen witte led-lampen. Zo kan Koudijs er eenvoudig bij.

Hier is nog eens goed te zien dat de kalveren voorin staan en achterin liggen. Koudijs koos voor rvs-hekwerk. De achterste hekken zijn flexibel. Zo kan de kalverhouder de dieren eenvoudig verplaatsen.

De lucht komt via de lamellen binnen, wordt via de voergang naar voren gebracht en gaat via de nok weer terug. Vervolgens gaat de lucht hier de stal uit.

Hier is dat goed te zien. Links de lamellen aan de achterkant van de stal, rechts de wand van golfplaten.

Deze wand van golfplaten is ruim een meter voor de lamellen geplaatst. Hierdoor wordt de ergste wind al in een vroegtijdig stadium gebroken: een relatief simpele, maar effectieve oplossing.

Koudijs had eerst wat twijfels over voerpadventilatie omdat de stal met 70 meter vrij lang is. Maar het ventileren werk goed. Meerdere testen met uitroken bewezen dat de afstand geen enkel probleem is. Het stalklimaat is fris en constant.

Koudijs ventileert door middel van voerpadventilatie. Een vertrouwd systeem dat hij al toepaste in de andere stallen. De wind wordt mooi gestuurd via deze lamellen en gaat recht de stal in.

De kalvermest gaat naar Stichting Mestverwerking Gelderland. En straks komt daar Greenferm in Apeldoorn bij. Maar de mest gaat ook naar akkerbouwers. En omdat prijzen in de winter flink kunnen oplopen, wilde Koudijs voldoende opslagcapaciteit.

De stal is volledig onderkelderd. In drie aparte kelders kan Koudijs in totaal 2.800 kuub mest opslaan. Zo kan hij het jaar rond mest opslaan. Dat was ook belangrijk omdat Koudijs zelf weinig grond heeft.

Achterin de hokken koos Koudijs voor hout omdat de kalveren hier meestal liggen. Dat blijkt ook in de praktijk. Rubber op de roosters was voor de kalverhouder geen optie: te duur en bovendien is er nog te veel onzekerheid over de onderzoeken hiernaar.

Elk hok herbergt twaalf kalveren en elk dier heeft 1,8 vierkante meter ruimte per dier. In de 4,30 meter diepe hokken is de roostervloer aan de voorkant (verticale roosters) van beton en aan de achterkant (horizontale roosters) van hout.

In de stal koos Koudijs niet voor melkleidingen, maar voor een kalvertaxi die 600 liter capaciteit heeft. Dat werkt prima. De hoeveelheid arbeid valt mee, merkt de kalverhouder. In de oude stallen zit wel een melkleiding. De melktaxi gebruikt Koudijs alleen de eerste week, omdat hij dan nauwkeurig kan doseren en de melktemperatuur constant kan houden. Daarna schakelt hij over op het leidingsysteem.

Het voeren gaat erg vlot. Koudijs is er gemiddeld nog geen uur per keer mee bezig.

Door deze opstelling kan Koudijs snel en gemakkelijk voeren. Dat doet hij met een shovel en een nieuw model Sieplo-mengbak met 4 kuub inhoud. Hier haalt de kalverhouder mais uit de kuil.

Een fraai overzicht van de licht ogende afmeststal die relatief goedkoop uitpakte, mede door een gunstige bouwperiode. Koudijs koos voor een lengteopstelling. Het is één grote afdeling met twee voerpaden; simpel, maar degelijk.

Dit is die afmeststal waar de kalveren na 15 à 16 weken binnenkomen. Met deze stal is het bedrijf gesloten. Dat wilde Koudijs graag met het oog op de toekomst. Er is nu minder transport en minder stress onder de dieren.

Everhard (33) en Harry (60) Koudijs hebben in maatschap in Lunteren (Gelderland) een kalverbedrijf met 1.460 jongrosévleeskalveren. De maatschap liet eind 2016 een nieuwe afmeststal voor 660 kalveren bouwen. Die werd medio januari in gebruik genomen. - Foto's: Hans Prinsen

Beheer
WP Admin