Foto: Ronald Hissink RundveeFoto

Meer welzijn, minder arbeid in nieuwe koeienstal

Familie Te Riele zette een nieuwe stal voor zoogkoeien en kalveren. De vooruitgang zit ’m vooral in extra ruimte, veel licht en het grote aantal eenlingboxen.

Te Riele werkt met camera's in de stallen. Zo'n camera is er nog niet in de nieuwe stal, maar gaat er op termijn zeker komen. Dan kan de vleesveehouder op de computer of op zijn telefoon zien of het kalf wel bij de koe drinkt.

Een kalf drinkt bij de koe. Fraaie plaatjes in de vleesveestal.

De factor arbeid is dus veel kleiner. Belangrijk omdat alleen Petra fulltime op het bedrijf werkt. Haar man is ook 20 uur per week chauffeur en zoon Jan werkt twee dagen per week op een bio-veebedrijf. Daarnaast melkt hij daar wekelijks elf keer.

Als Te Riele alle hekken van de eenlingboxen zijwaarts openzet, kan hij de gang met een shovel eenvoudig en snel uitmesten. Het uitmesten en instrooien van de hokken kost de vleesveehouder maar 3 uur per week. Voorheen was hij elke dag uren bezig.

Het arbeidsgemak is groot. Al het hekwerk is verstelbaar. Zowel aan de voorkant als aan beide zijkanten. Te Riele kan overal snel bij. Het (Belgische) hekwerk is ook extra sterk en gegalvaniseerd. De buizen zijn 7 bij 7 dikwandig. Zonder meerprijs.

Een overzicht in één van de twaalf eenlingboxen die elk 5 bij 2,5 meter meten. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de oude veldschuur. Daarin waren maar drie eenlingboxen. Nu heeft Te Riele veel meer mogelijkheden om dieren apart te zetten.

Er heerst rust onder de Verbeterd Roodbonten in de stal. Te Riele werkt al 25 jaar met dit vleesveeras. "Het zijn dieren met een goed karakter en weinig gebreken", zegt hij. Te Riele vindt Verbeterd Roodbont de Rolls Royce onder de vleesveerassen.

De lichte stal kostte inclusief bestrating ¬ 175.000. Links van de brede voergang zijn drie grote strohokken. Elk hok biedt plaats aan vijftien koeien, vijftien kalveren en een dekstier. Rechts van de voergang zijn twaalf ruim opgezette eenlingboxen.

Het vleesbedrijf van Te Riele bestaat nu uit een hellingstal, een ligboxenstal, de nieuwe zoogkoeienstal (links) en één oude veldschuur. De laatste die nog over is. De twee andere schuren werden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe stal.

Jan (22) en Jan (54) Te Riele hebben in Vaassen (Gld.) in maatschap met Petra (46) een vleesveebedrijf met 300 Verbeterd Roodbonten en 78 hectare land (in gebruik). December 2016 nam Te Riele een nieuwe stal voor zoogkoeien en kalveren in gebruik. - Foto's: Ronald Hissink

Te Riele koos voor ledverlichting: twaalf Aduro lights met tijdschakelaar. Goed voor 200 lux op dierniveau en 17 uur licht. Zo wordt de dag als het ware verlengd. Het moet de vruchtbaarheid verbeteren; koeien die sneller tochtig en drachtig worden.

Als koeien twee of drie keer afgekalfd hebben, worden ze in de hellingstal afgemest. Te Riele brengt gemiddeld twee koeien per week naar slachterij én slagerij G. Ter Weele en Zn. in Oene. Daar ligt het vlees als regionaal vlees in het schap.

Dit is de derde stal, een ligboxenstal voor drachtige koeien. Hier kan Te Riele 90 dieren huisvesten.

Maar dat is niet het enige. De schuifdeuren in de voor- en achterwand van de stal bestaan uit lichtplaten. Ook zit er een extra raam pal onder de lichtstraat.

Te Riele investeerde extra in licht om de vruchtbaarheid in de stal te verbeteren. Hij koos onder meer voor een 4,5 meter brede lichtstraat aan de schaduwzijde.

In de stal is het welzijn na vier maanden al flink vooruitgegaan. Dat komt niet alleen door de extra ruimte of koeien of kalveren die beter gescheiden worden. De grote luchtinhoud in de stal, het vele licht en de ventilatiegordijnen dragen daaraan ook bij.

Elk strohok heeft aan de achterkant een deur. Dit is de uitloop. Het vee kan zo vlot naar buiten.

Een van de drie strohokken in de stal. De zoogkoeien en kalveren liggen op hun gemak in het stro. De hokken zijn ruim opgezet en zijn 14 bij 10 meter groot.

Beheer
WP Admin