Foto: Henk Riswick RundveeFoto

Blonde stieren geveild voor gemiddeld € 3.111

Tijdens de voorjaarsveiling van het stierenopfokstation COT zijn zaterdag 15 stieren verkocht. Blonde d’Aquitaine vormt gewoontegetrouw de grootste groep, dit keer met 9 stieren. De gemiddelde verkoopprijs van dat ras is € 3.111.

Veilingmeester Dirk Reijne praat de veiling aan elkaar. De totale veilingtijd neemt ongeveer twee uur in beslag. Het is de 13e keer dat stieren op deze manier van eigenaar wisselen. Vroeger in Toldijk, sinds 2013 in Laren.

Eén van de Piemonthese-stieren wordt rondgeleid. De twee stieren brachten gemiddeld ¬ 2.150 op. Dat is redelijk, maar zeker geen topprijs voor dit vee. Deelname van Piemonthese is niet groot omdat veel fokkers sperma importeren uit Italië.

Op het COT is een ruimte waar de stieren worden rondgeleid. Ruim 300 geïnteresseerden kwamen af op de veiling, die vanaf een geïmproviseerde tribune van stro konden toekijken. Veruit de meeste zijn gekomen voor de Blonde-veiling.

De stieren zijn door medewerkers van het COT halstermak en veilingklaar gemaakt. De stier op de foto kreeg voor karakter een score 9 en laat zich duidelijk niet van de wijs brengen door het toegestroomde publiek.

De veiling vindt plaats op het Centraal Vleesvee Opfokstation COT in Laren (Gelderland). Tijdens het verblijf van zes maanden worden diverse metingen gedaan. Naast de Blondes staan er twee stieren van het ras Charolais, twee Herefords en twee Piemontheses.

De opfok en veiling vindt plaats op het bedrijf van Henk Stegeman. Hij verzorgt de dieren tijdens de opfok en brengt ze vandaag in de ring. Tijdens de opfokperiode van zes maanden blijven de stieren eigendom van de veehouders.

Lorenzo is gekocht door Peter Wielink uit Hattem. Deze stier heeft de gemiddelde prijs flink opgekrikt. Met gemiddeld ¬ 3.100 ligt de Blonde-prijs wat hoger dan tijdens de najaarsveiling maar onder het niveau van vorige voorjaarsveilingen.

De topper van de veiling is echter Blondestier Lorenzo van Stegeman. Met zijn 88 punten voor exterieur bracht de Darling-zoon ¬ 5.600 op. Dat is de hoogste prijs van de dag. Voor de tweede stier werd ¬ 4.800 betaald.

Een klein ras dat al jaren meedoet met het centrale opfokstation is Hereford. Dit keer doen twee stieren aan de opfok en veiling mee. Gemiddeld werd ¬ 1.610 voor de twee stieren betaald. Dat is voor deze dieren een goede prijs.

Beheer
WP Admin