Foto: Joep van der Pal RundveeFoto

Dekker bouwt ‘futuristische 5-sterrenhuisvesting’

Vorig jaar begon vleesveehouder Teus Dekker aan een lang gekoesterde wens: een luxe, innovatief nieuw bedrijf bouwen voor zijn Limousins. De bouw is gestart; Boerderij volgt de ontwikkelingen.

De bouwkosten zijn begroot op ¬ 13.500 per plaats. Er komt een publieksruimte voor de presentatie van dieren en een behandelstraat met aparte wasgelegenheden. Ook een hygiënesluis, ruimte voor huisverkoop en kantoor ontbreken niet.

Limousins in de quarantainestal, waar momenteel de laatste hand aan wordt gelegd.

In de loods komt een royale werkplaats. Deze moet nog worden ingericht.

In plaats van stro legt hij Groene Vlag-roosters en ligboxen met matrassen. Koeien kalven af op een comfortmatras met veel grip, isolatie en vochtdoorlaat. Strooisel vindt de vleesveehouder slecht voor mens en dier vanwege fijnstof, hygiëne en kosten.

De zoogkoeien krijgen compartimenten met ligboxen en matrassen. Kalveren bij de moeder krijgen aparte ruime hokken met wandverwarming. In de stal komen diverse technische snufjes. Dekker heeft de focus op arbeidsbesparing, hygiëne en veiligheid.

De totale oppervlakte van de stal is 3.700 vierkant meter. De putten in de grote stal bieden opslag voor circa 7.200 kuub mest. Inclusief de opslag onder de loods kan Dekker 7.760 kuub mest op het eigen bedrijf opslaan.

In het najaar van 2016 begon Dekker met de bouw. Futuristische 5-sterrenhuisvesting , omschrijft hij het zelf. De loods op de achtergrond heeft hoofdzakelijk functie als werktuigberging en doet dienst als quarantainestal bij aankoop en export.

Teus Dekker (53) bouwt op een blanco locatie een nieuw bedrijf in Alblasserdam (Zuid-Holland). Dekker gaat hier circa 130 Limousin zoogkoeien met jongvee houden. Hij gebruikt de stal ook voor het showen van fokvee en de verkoop van Limousingenetica en -vlees. - Foto's: Joep van der Pal

Beheer
WP Admin