Foto: Anne van der Woude RundveeFoto

Carrousel prettig lopendebandwerk

Maatschap Breeuwsma-van der Valk bouwde in 2015 nieuw voor 238 melkkoeien. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Dit is die oude stal. Hier zijn op dit moment ongeveer 20 droge koeien gehuisvest.

Als Breeuwsma de droge koeien separeert, lopen ze via deze oversteek naar de oude stal.

De koeien kunnen via deze ophaalbrug van de ene naar de andere kant van de voergang lopen om gemolken te worden. De dieren staan ook in één groep.

De separatie is naast de carrousel, maar de strohokken bevinden zich aan de andere kant van de voergang. Door de afstand naar de melkstal is dat niet ideaal. Maar als de plek wél bij de melkstal was geweest, was dat ten koste van de separatie gegaan.

De koeien liggen in zwevende boxen. Breeuwsma heeft de schoftbomen later 8 centimeter naar achteren gezet zodat de koeien makkelijker kunnen opstaan. De veehouder merkt dat het koecomfort groot is in diepstrooisel.

Pieter harkt de boxen aan. Het diepstrooisel komt van mest die gescheiden wordt. Breeuwsma huurt elke 2 weken een mestscheider van Giliam RTD in Nijland die 's nachts draait. Maar dan heeft hij er geen omkijken naar. Dat lijkt hem beter dan kopen.

De koeien liggen in diepstrooisel. De onderste 10 centimeter hoge laag bestaat uit zand (sinds 2015). Deze laag komt echter nooit naar boven omdat er 10 centimeter diepstrooisel bovenop ligt. Dit wordt elke 14 dagen met een minishovel ingestrooid.

In de doorsteken ligt een andere vloer. Dit is een dichte, iets verhoogde, betonnen vloer met rubber er op. Breeuwsma koos voor rubber, omdat de koeien hier drinken en veel draaien. Rubber voorkomt beschadiging aan de hoeven/klauwen.

Dat is ook te zien. De koeien staan vaak dwars zodat ze met alle poten op het rubber staan. Breeuwsma had achteraf nog wel een tweede strook rubber willen monteren. Ook al zou de mestschuif dan extra weerstand ondervinden.

Als de koeien aan het voerhek staan, staan ze met de voorpoten op een voerstoep. Opvallender is dat ze met de achterpoten op een 90 centimeter brede strook rubber staan. De koeien vinden dat heerlijk, merkt Breeuwsma.

De vloer blijft altijd netjes schoon en wordt bij warm weer niet glad. De koeien hebben ook veel grip op de stroeve vloer en laten tochtigheid goed zien. De robuuste mestschuiven kunnen de lange stalafstanden - 95 meter - probleemloos aan.

In de mestgangen ligt een emissiearme sleuvenvloer. Er is geen afschot waardoor urine als een bodempje in de sleuven blijft liggen. Vaste schuiven nemen vervolgens de mest mee. Door het laagje urine wordt de mest niet uitgesmeerd.

Na het melken lopen de koeien door deze 3-wegselectiepoort. Die stuurt ze terug de stal in of dirigeert ze naar een separatieruimte of de oude stal (droge koeien). Het systeem bevalt goed, maar hapert soms wel als een koe niet snel genoeg doorloopt.

Achter de wachtruimte hangt een automatisch opdrijfhek met geïntegreerde mestschuif. In dit deel van de stal lopen de koeien op gewone roosters.

De wachtruimte heeft een hellingsgraad van 6% - zodat de koeien mooi recht naar de melkstal toe staan - en kan 180 dieren herbergen. Er ligt een dichte, betonnen vloer, omdat roosters op een helling hoeven te veel beschadigen, stelt Breeuwsma.

De 36-stands melkcarrousel is een feest om in te melken, merkt Breeuwsma. Er is veel rust en de capaciteit is hoog; ruim 200 koeien in 1,5 uur (pure melktijd). De melkproductie steeg door extra ruimte, licht en lucht van 8.500 tot 9.000 kg per jaar.

Al het jongvee ging in 2015, zoals gezegd, naar een collega-veehouder. Zo kon Breeuwsma toch doorgroeien met melkvee en de stal volzetten. Breeuwsma had geen glazen bol, maar hij voelde wel een bui aankomen. Al zat er natuurlijk ook geluk bij.

De stal staat sinds deze zomer vol. Fosfaat werd hier geen probleem. In combinatie met de droge koeien heeft Breeuwsma 259 GVE. Precies evenveel als op de peildatum van 2 juli 2015. Toen ging het echter om 170 melkkoeien en 180 stuks jongvee.

Een overzicht in de efficiënt ingerichte ligboxenstal. De melkcarrousel, separatieruimte en strohokken bevinden zich allemaal voorin de stal. De koeien staan in één groep en kunnen via twee ophaalbruggen de voergang oversteken.

Breeuwsma liet in 2015 een ligboxenstal met capaciteit voor 238 melkkoeien bouwen. Datzelfde jaar verhuisde al zijn jongvee (180 stuks) naar een collega-veehouder.

Henk-Jan Breeuwsma (48) vormt samen met zijn vrouw Hennie (47) maatschap Breeuwsma-van der Valk. In Nijland (Fr.) heeft de maatschap 259 melk- en kalfkoeien en 125 hectare land. Zoons Johannes (16) en Pieter (13) helpen mee op het bedrijf. Foto's: Anne van der Woude

Beheer
WP Admin