Foto: Peter Roek RundveeFoto

Nieuw rundveebedrijf efficiënt en vol techniek

In verband met stadsuitbreiding bouwden Dirk en Els Keijzer een nieuw bedrijf voor 220 koeien en 180 stuks jongvee op een kilometer afstand van hun oude locatie. Ze melken nu 120 koeien. Dat aantal moet in 2018 flink gaan groeien.

De ligboxenstal is een 0+6+0-stal met twee voergangen en drie melkrobots. Ook het oudste jongvee wordt gehuisvest in de ligboxenstal. Bij de ontwikkeling van het bedrijf stond gemakkelijk en efficiënt werken voorop.

De robots staan bij elkaar in het voorste deel van de stal. Er zijn nu drie robots, maar er is plaats voor vier stuks.

Opvallend is de balustrade die vanaf de voorkant van de stal tot aan de robots loopt. Die wordt gebruikt voor stro-opslag, maar ook bezoekers hebben daar een prachtig beeld over de koeien.

Voor de robots zijn royale groepshokken op stro gemaakt. Ook staat er een vaste behandelbox.

In deze ruimte worden de koeien voorbereid op het droogzetten. Het aantal melkingen wordt per dag afgebouwd en ze krijgen een eigen rantsoen, ook via een voerstation.

Bijzonder zijn verder de twaalf schotels die verdeeld in de stal hangen. Deze zijn voor plaatsbepaling; via een app op de telefoon ziet de ondernemer exact waar elke koe zich bevindt.

De stal is voorzien van een vaste mestscheider die in de stal staat. De dikke fractie wordt gebruikt voor vulling van de diepstrooiselboxen. De koeien lopen al sinds december vorig jaar in de stal en dikke hakken hebben ze niet meer gehad.

Naast de ligboxenstal staat de jongveestal (rechts) met een scheiding tussen dieren jonger dan zes maanden en van zes tot achttien maanden. Bij de jongste dieren wordt mechanisch geventileerd.

De verrijdbare eenlingboxen worden na elke ronde buiten gereinigd. Onder de eenlingsboxen en strohokken liggen roosters, zodat de vloer nergens nat wordt.

De afdeling voor jonge kalveren telt drie strohokken. In twee daarvan zit een automatisch drinksysteem.

Alle voormalige gebouwen van de nieuwe locatie zijn gesloopt. De stallen bieden plaats aan 220 koeien en 180 stuks jongvee. Ze melken er nu circa 120 en dat aantal moet volgend jaar toenemen.

Op zaterdag 11 november organiseert de familie Keijzer een open dag, van 10.00 tot 15.30 uur. Het adres is Laag Dalemseweg 3 in Gorinchem.

De nieuwbouw van het bedrijf van Dirk (49) en Els (47) Keijzer uit Gorinchem (Zuid-Holland) is nagenoeg klaar. Het is een plaatje: een ligboxenstal, jongveestal, machineloods en splinternieuwe woning. - Foto's: Peter Roek

De stallen en kuilplaten zijn netjes ingepast in de omgeving. Om het bedrijf aan het zicht van de achterliggende snelweg te ontnemen, is er een talud aangelegd, dat tegen de kuilplaten ligt.

Beheer
WP Admin