Rundveehouderij

Foto & video 7449 x bekeken 6 reacties

Veebedrijf te koop, nog rek in milieuvergunning

In Dwingeloo staat een mooi vrij gelegen melkveebedrijf te koop. Het ruime huiskavel is een pluspunt. De stallen zijn wel enigszins verouderd.

Foto

 • In Dwingeloo (Dr.) staat een melkveebedrijf met 39 hectare grond te koop. Dit is inclusief fosfaatrechten voor 95 grootvee-eenheden. De vraagprijs is €2,7 miljoen. Het bedrijf ligt in een echte melkveeregio en er zijn geen natuurbeperkingen. <br /><em>Foto's en tekst: Theo Brummelaar</em>

  In Dwingeloo (Dr.) staat een melkveebedrijf met 39 hectare grond te koop. Dit is inclusief fosfaatrechten voor 95 grootvee-eenheden. De vraagprijs is €2,7 miljoen. Het bedrijf ligt in een echte melkveeregio en er zijn geen natuurbeperkingen.
  Foto's en tekst: Theo Brummelaar

 • Het grote huiskavel is een troefkaart; 35 van de 39 hectare ligt aan huis. De overige 4 hectare - één veldkavel - ligt op 500 meter afstand. De grond is zwaardere, veenachtige zandgrond die niet snel verdroogt. Deels ook geschikt voor maisteelt.

  Het grote huiskavel is een troefkaart; 35 van de 39 hectare ligt aan huis. De overige 4 hectare - één veldkavel - ligt op 500 meter afstand. De grond is zwaardere, veenachtige zandgrond die niet snel verdroogt. Deels ook geschikt voor maisteelt.

 • Een nadeel is dat er in deze regio veel grondhonger is. Grond bijkopen is niet eenvoudig. En als er land vrijkomt, is dat redelijk aan de prijs. Gemiddeld kost een hectare hier €60.000 tot €65.000.

  Een nadeel is dat er in deze regio veel grondhonger is. Grond bijkopen is niet eenvoudig. En als er land vrijkomt, is dat redelijk aan de prijs. Gemiddeld kost een hectare hier €60.000 tot €65.000.

 • De ligboxenstal. De eigenaar houdt nu 85 stuks melkvee, maar in de milieuvergunning zit rek. Die voorziet in 105 melkkoeien en 58 stuks jongvee. Qua fosfaatrechten zit het bedrijf op 95 grootvee-eenheden.

  De ligboxenstal. De eigenaar houdt nu 85 stuks melkvee, maar in de milieuvergunning zit rek. Die voorziet in 105 melkkoeien en 58 stuks jongvee. Qua fosfaatrechten zit het bedrijf op 95 grootvee-eenheden.

 • Een overzicht in de ligboxenstal die eind jaren zeventig gebouwd, maar in 1996 nog gerenoveerd is. Een aandachtspunt is dat het dak - met asbest - vervangen moet worden.

  Een overzicht in de ligboxenstal die eind jaren zeventig gebouwd, maar in 1996 nog gerenoveerd is. Een aandachtspunt is dat het dak - met asbest - vervangen moet worden.

 • Dit is de 2x9-melkstal van SAC. Die stamt uit 2001 en is nog in prima staat. De melktijd bedraagt er ongeveer 75 dieren per uur.

  Dit is de 2x9-melkstal van SAC. Die stamt uit 2001 en is nog in prima staat. De melktijd bedraagt er ongeveer 75 dieren per uur.

 • In het bouwblok zit rek. Dat is 1,5 hectare groot en is nog niet voor de helft benut. Op de plek waar nu deze kuilplaat is, kan prima nog een extra stal gezet worden. De beperkende factor van dit bedrijf is eerder grond.

  In het bouwblok zit rek. Dat is 1,5 hectare groot en is nog niet voor de helft benut. Op de plek waar nu deze kuilplaat is, kan prima nog een extra stal gezet worden. De beperkende factor van dit bedrijf is eerder grond.

 • De jongveestal is verouderd en is ook bijna 40 jaar oud. Het linkergedeelte is aangepast voor groepshuisvesting, het rechtergedeelte is nog een grup.

  De jongveestal is verouderd en is ook bijna 40 jaar oud. Het linkergedeelte is aangepast voor groepshuisvesting, het rechtergedeelte is nog een grup.

 • Dit is de werktuigenberging. Die stamt uit 1994.

  Dit is de werktuigenberging. Die stamt uit 1994.

 • Hier zijn ook de jongste dieren gehuisvest.

  Hier zijn ook de jongste dieren gehuisvest.

 • De mestsilo heeft capaciteit voor 900 kuub. De silo is in 1988 gebouwd en is recent nog goedgekeurd.

  De mestsilo heeft capaciteit voor 900 kuub. De silo is in 1988 gebouwd en is recent nog goedgekeurd.

 • Het woonhuis stamt uit de jaren zestig, maar is in de afgelopen jaren keurig bijgehouden. Er zijn onder meer drie slaapkamers en een kantoor. De oppervlakte is 140 m². Voor meer informatie: Berg Makelaardij bv, IJsselmuiden (Ov.).

  Het woonhuis stamt uit de jaren zestig, maar is in de afgelopen jaren keurig bijgehouden. Er zijn onder meer drie slaapkamers en een kantoor. De oppervlakte is 140 m². Voor meer informatie: Berg Makelaardij bv, IJsselmuiden (Ov.).

Laatste reacties

 • H.Grotenhuis1

  Hoe komt het met de overgang van de MelkveeFosfaatReferentie?

 • Nick1983

  Die overgang is er niet, je krijgt gewoon geen MelkveeFosfaatReferentie. MelkveeFosfaatReferentie is alleen overdraagbaar binnen de familie. Anders gaat die gewoon verloren en heb je dus een MelkveeFosfaatReferentie van nul.

 • Nick1983

  Je zal er dus die 95 GVE wel zowat kunnen houden misschien, maar uitbreiden kan alleen als je er eerst land bij koopt.

  En die fosfaatrechten ... is daar die 8 % korting al vanaf getrokken? ;)

  En als ik het goed heb, als je fosfaatrechten overneemt van een ander, gaat daar ook nog 10 % afroming vanaf. Wat blijft er dan nog over eigenlijk?

  Als ik goed reken 78.66 GVE ...

 • John*

  dit is zo n locatie die leeg komt te liggen en waar de koeien in een nieuw gebouwde stal komen te staan. Alles is gedateerd..

  Als de grond daar allemaal voor 60.000 weggaat id at al 2,4 miljoen
  en dan nog een 150.000 voor de rechten. Dan blijft er 150.000 over voor de gebouwen..

 • koestal

  John* die prijzen zijn al achter de rug,dan krijg je een te hoge kostprijs voor de melk t.o.v. de realiteit

 • koestal

  De rek is er wel uit !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.