Rundveehouderij

Foto & video 3855 x bekeken

Van een natuur- naar een LOG-gebied (4)

Maatschap Warmelink wordt verplaatst en bouwt de komende maanden een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 4: de staalconstructie en de 'spanten' van de serrestal.

Foto

 • Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.</p>
<p>Foto's: Ruud Ploeg

  Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee, 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst naar Rheezerveen.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • Het oude bedrijf werd 5 jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

  Het oude bedrijf werd 5 jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief omdat het bedrijf in een EHS en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

 • Medio september ging de 70 bij 40 meter grote stal letterlijk de lucht in. Met behulp van hoogwerkers zijn de bouwers hier bezig met de gegalvaniseerde staalconstructie. Hier wordt het dak - 5,5 meter hoog - met de zijkant van de stal verbonden.

  Medio september ging de 70 bij 40 meter grote stal letterlijk de lucht in. Met behulp van hoogwerkers zijn de bouwers hier bezig met de gegalvaniseerde staalconstructie. Hier wordt het dak - 5,5 meter hoog - met de zijkant van de stal verbonden.

 • Een fraai overzicht van de serrestal met het grootste deel van de zojuist geplaatste staalconstructie. Ook het betonwerk is de laatste weken hard gegaan. De tussenmuren van de ligboxen en de doorsteken en de W5-vloer zijn al duidelijk zichtbaar.

  Een fraai overzicht van de serrestal met het grootste deel van de zojuist geplaatste staalconstructie. Ook het betonwerk is de laatste weken hard gegaan. De tussenmuren van de ligboxen en de doorsteken en de W5-vloer zijn al duidelijk zichtbaar.

 • De serrestal telt straks 5 bogen die op 6 van deze aluminium dakgoten worden gezet. De zeilen van de bogen worden dan via een uitsparing in de dakgoten vastgeklemd. De goten hebben overigens een dubbele bodem voor extra isolatie.

  De serrestal telt straks 5 bogen die op 6 van deze aluminium dakgoten worden gezet. De zeilen van de bogen worden dan via een uitsparing in de dakgoten vastgeklemd. De goten hebben overigens een dubbele bodem voor extra isolatie.

 • Hier is goed te zien hoe de dakgoot bovenop de staalconstructie wordt gemonteerd. De bovenbouw was vlot klaar. In slechts 3 dagen tijd waren staalconstructie, spanten en zeilen afgerond. Dat laatste gebeurde alleen een week later (ongunstig weer).

  Hier is goed te zien hoe de dakgoot bovenop de staalconstructie wordt gemonteerd. De bovenbouw was vlot klaar. In slechts 3 dagen tijd waren staalconstructie, spanten en zeilen afgerond. Dat laatste gebeurde alleen een week later (ongunstig weer).

 • De tussenmuren in de stal zijn geplaatst. Er zijn 3 blokken van 28 boxen, 2 blokken van 32 boxen en 1 blok van 34 boxen. Daarnaast zijn er 2 blokken van 7 boxen achter het strohok. Op deze foto is er daar 1 van te zien.

  De tussenmuren in de stal zijn geplaatst. Er zijn 3 blokken van 28 boxen, 2 blokken van 32 boxen en 1 blok van 34 boxen. Daarnaast zijn er 2 blokken van 7 boxen achter het strohok. Op deze foto is er daar 1 van te zien.

 • Dit is een van de doorsteken in de stal. Hier worden straks 'schone' betonplaten gelegd. Die komen ook bij het strohok en de separatieruimte te liggen. De doorsteken zijn 4 meter breed en worden nog voorzien van waterbakken.

  Dit is een van de doorsteken in de stal. Hier worden straks 'schone' betonplaten gelegd. Die komen ook bij het strohok en de separatieruimte te liggen. De doorsteken zijn 4 meter breed en worden nog voorzien van waterbakken.

 • Dit is het fundament van de technische ruimte, parallel aan de serrestal. Op de voorgrond komt - buiten - een melktank van 25.000 liter te staan. Daarachter bevindt zich dan het gebouw met alle apparatuur zoals warmteterugwinning.

  Dit is het fundament van de technische ruimte, parallel aan de serrestal. Op de voorgrond komt - buiten - een melktank van 25.000 liter te staan. Daarachter bevindt zich dan het gebouw met alle apparatuur zoals warmteterugwinning.

 • De kabels voor gas, elektra en water komen boven bij de technische ruimte.

  De kabels voor gas, elektra en water komen boven bij de technische ruimte.

 • De werktuigenloods waar onder meer 30 jonge kalveren worden gehuisvest. De loods is nu echter het domein van het bouwmateriaal.

  De werktuigenloods waar onder meer 30 jonge kalveren worden gehuisvest. De loods is nu echter het domein van het bouwmateriaal.

 • Deze ligboxen bijvoorbeeld. De boxen zijn ruim opgezet. Ze zijn 2,5 meter lang en 1,25 meter breed. Dat was vorig jaar nog verplicht. Inmiddels is een breedte van 1,10 meter alweer toegestaan. Zuur voor Warmelink, want snel veranderen kon niet meer.

  Deze ligboxen bijvoorbeeld. De boxen zijn ruim opgezet. Ze zijn 2,5 meter lang en 1,25 meter breed. Dat was vorig jaar nog verplicht. Inmiddels is een breedte van 1,10 meter alweer toegestaan. Zuur voor Warmelink, want snel veranderen kon niet meer.

 • De dag nadat er een begin was gemaakt met de staalconstructie waren de 'spanten' al aan de beurt. Of beter gezegd: aluminium buizen.

  De dag nadat er een begin was gemaakt met de staalconstructie waren de 'spanten' al aan de beurt. Of beter gezegd: aluminium buizen.

 • Hier worden 2 buizen voorzichtig in elkaar geschoven nadat ze aan beide kanten in de dakgoot zijn gezet.

  Hier worden 2 buizen voorzichtig in elkaar geschoven nadat ze aan beide kanten in de dakgoot zijn gezet.

 • Vervolgens worden de 2 buizen met elkaar verbonden.

  Vervolgens worden de 2 buizen met elkaar verbonden.

 • En vastgeklikt. Nu zitten de buizen muurvast.

  En vastgeklikt. Nu zitten de buizen muurvast.

 • Dit zijn de ijzeren matten die straks als versteviging in het boxdek in het beton komen te liggen. Dit geldt zowel voor de ligboxen als de voergang.

  Dit zijn de ijzeren matten die straks als versteviging in het boxdek in het beton komen te liggen. Dit geldt zowel voor de ligboxen als de voergang.

 • Hier is het 'skelet' van een van de bogen van de serrestal duidelijk te zien. Staalconstructie en buizen lopen perfect in elkaar over. Het is nu tijd om ook de andere bogen aan te pakken.

  Hier is het 'skelet' van een van de bogen van de serrestal duidelijk te zien. Staalconstructie en buizen lopen perfect in elkaar over. Het is nu tijd om ook de andere bogen aan te pakken.

 • Hier worden de kuilplaten vlak gemaakt, met een landmeter op de voorgrond. Eerst wordt een zandbed gemaakt, daar komt vervolgens gebroken puin overheen, dan nog een laag zand en tot slot wordt dit verhard.

  Hier worden de kuilplaten vlak gemaakt, met een landmeter op de voorgrond. Eerst wordt een zandbed gemaakt, daar komt vervolgens gebroken puin overheen, dan nog een laag zand en tot slot wordt dit verhard.

 • Stap 2: het gebroken puin. Dit worden uiteindelijk 4 kuilplaten van 50 meter lang en 10 meter breed, waarvan 1 sleufilo.

  Stap 2: het gebroken puin. Dit worden uiteindelijk 4 kuilplaten van 50 meter lang en 10 meter breed, waarvan 1 sleufilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.