Rundveehouderij

Foto & video 5440 x bekeken

Waterbuffels goed in crowdfunding

Arjan Swinkels houdt waterbuffels. De melk is grondstof voor ijs. Voor het vlees staan de mensen online in de rij.

Foto

 • Arjan Swinkels (36) van De Stoerderij in Son en Breugel (Noord-Brabant) houdt waterbuffels. Zijn veestapel bestaat uit 41 dieren. De waterbuffels hebben 24 hectare grasland ter beschikking. Hiervan is 16 hectare gepacht van Staatsbosbeheer. De buffelmelk wordt verwerkt tot ijs en yoghurt. Het vlees verkoopt hij in de vorm van vleespakketten. Nederland telt 10 waterbuffelhouders. Swinkels is een starter. <em>Foto's: Bert Jansen</em>

  Arjan Swinkels (36) van De Stoerderij in Son en Breugel (Noord-Brabant) houdt waterbuffels. Zijn veestapel bestaat uit 41 dieren. De waterbuffels hebben 24 hectare grasland ter beschikking. Hiervan is 16 hectare gepacht van Staatsbosbeheer. De buffelmelk wordt verwerkt tot ijs en yoghurt. Het vlees verkoopt hij in de vorm van vleespakketten. Nederland telt 10 waterbuffelhouders. Swinkels is een starter. Foto's: Bert Jansen

 • De bedrijfsgebouwen op de boerderij van de ouders van Arjan Swinkels hebben jarenlang leeggestaan. Swinkels volgde een opleiding op het gebied van commerciële economie en vond een baan bij een wervings- en selectiebureau. Op een gegeven moment begon het te kriebelen. Hij wilde terug naar de landbouw, op de ouderlijke boerderij heeft hij een nieuwe start gemaakt met waterbuffels.

  De bedrijfsgebouwen op de boerderij van de ouders van Arjan Swinkels hebben jarenlang leeggestaan. Swinkels volgde een opleiding op het gebied van commerciële economie en vond een baan bij een wervings- en selectiebureau. Op een gegeven moment begon het te kriebelen. Hij wilde terug naar de landbouw, op de ouderlijke boerderij heeft hij een nieuwe start gemaakt met waterbuffels.

 • De waterbuffels lopen jaarrond buiten. Zijn land ligt voor het grootste deel direct achter de boerderij. "Buffels zijn stoer en rustig, maar als het gaat om melk- en vleesproductie zijn het bepaald geen kanjers," zegt Swinkels.

  De waterbuffels lopen jaarrond buiten. Zijn land ligt voor het grootste deel direct achter de boerderij. "Buffels zijn stoer en rustig, maar als het gaat om melk- en vleesproductie zijn het bepaald geen kanjers," zegt Swinkels.

 • De buffels hebben verschillende poelen ter beschikking. De dieren dompelen zich vaak onder. Van oorsprong komt de waterbuffel uit Azië waar het dier veel wordt gebruikt als trekdier. Het klimaat in Nederland is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Bij hoge temperaturen gaan ze in de schaduw of in het water liggen.

  De buffels hebben verschillende poelen ter beschikking. De dieren dompelen zich vaak onder. Van oorsprong komt de waterbuffel uit Azië waar het dier veel wordt gebruikt als trekdier. Het klimaat in Nederland is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Bij hoge temperaturen gaan ze in de schaduw of in het water liggen.

 • Waterbuffels zijn mak, maar ook stressgevoelig. Het melken van de buffels gaat moeilijker dan bij gewone melkkoeien. Daarom besteedt Swinkels veel tijd aan het handtam maken van de jonge dieren zodat het melken later makkelijker verloopt. Bij sommige dieren lukt dat niet. Deze gaan weg voor de slacht.

  Waterbuffels zijn mak, maar ook stressgevoelig. Het melken van de buffels gaat moeilijker dan bij gewone melkkoeien. Daarom besteedt Swinkels veel tijd aan het handtam maken van de jonge dieren zodat het melken later makkelijker verloopt. Bij sommige dieren lukt dat niet. Deze gaan weg voor de slacht.

 • Het buffelvlees (‘stoer vlees’) vindt via crowdfunding zijn weg naar de consument. Wie 100€ in zijn bedrijf investeert, ontvangt na de slacht een vleespakket ter waarde van 125€. Swinkels: “Afgelopen voorjaar had ik binnen twee maanden €20.000 binnen. Er staan zelfs mensen op de wachtlijst. In oktober start ik een nieuwe actie via sociale media.”

  Het buffelvlees (‘stoer vlees’) vindt via crowdfunding zijn weg naar de consument. Wie 100€ in zijn bedrijf investeert, ontvangt na de slacht een vleespakket ter waarde van 125€. Swinkels: “Afgelopen voorjaar had ik binnen twee maanden €20.000 binnen. Er staan zelfs mensen op de wachtlijst. In oktober start ik een nieuwe actie via sociale media.”

 • De Stoerderij heeft 24 ha grond in gebruik. Op alle percelen wordt gras geteeld. Op 9 hectare staat een mengsel van gras en klaver. De meeste percelen worden gebruikt voor weidegang, enkele alleen om te maaien. In de winter lopen de dieren ook buiten, ze krijgen dan kuilgras en hooi bijgevoerd.

  De Stoerderij heeft 24 ha grond in gebruik. Op alle percelen wordt gras geteeld. Op 9 hectare staat een mengsel van gras en klaver. De meeste percelen worden gebruikt voor weidegang, enkele alleen om te maaien. In de winter lopen de dieren ook buiten, ze krijgen dan kuilgras en hooi bijgevoerd.

 • Een deel van zijn melk verwerkt een ijsmaker in Eindhoven tot verschillende smaken roomijs. Dat ijs verkoopt hij aan huis en bijvoorbeeld in de supermarkt in het dorp.

  Een deel van zijn melk verwerkt een ijsmaker in Eindhoven tot verschillende smaken roomijs. Dat ijs verkoopt hij aan huis en bijvoorbeeld in de supermarkt in het dorp.

 • Zijn Eindhovense ijsmaker maakte tot voor kort ook yoghurt van zijn buffelmelk, maar dat is verleden tijd. Hij neemt de productie van buffelyoghurt en boter zelf ter hand. Via crowdfunding heeft hij de benodigde financiële middelen verkregen. De zuivelkeet waar dat gaat gebeuren, staat inmiddels op het erf.

  Zijn Eindhovense ijsmaker maakte tot voor kort ook yoghurt van zijn buffelmelk, maar dat is verleden tijd. Hij neemt de productie van buffelyoghurt en boter zelf ter hand. Via crowdfunding heeft hij de benodigde financiële middelen verkregen. De zuivelkeet waar dat gaat gebeuren, staat inmiddels op het erf.

 • De veestapel van Swinkels lopen jaarrond buiten. Als ze willen kunnen ze naar binnen, want de staldeuren zijn verwijderd. Dat gebeurt zelden.

  De veestapel van Swinkels lopen jaarrond buiten. Als ze willen kunnen ze naar binnen, want de staldeuren zijn verwijderd. Dat gebeurt zelden.

Of registreer je om te kunnen reageren.