Rundveehouderij

Foto & video 6354 x bekeken 2 reactieslaatste update:21 aug 2016

Van een natuur- naar een LOG-gebied (2)

Maatschap Warmelink wordt verplaatst en bouwt de komende maanden een serrestal voor 190 melkkoeien. Boerderij volgt de stalbouw. Dit is deel 2: bouw van de loods en fundering voor de W5-vloer.

Lees meer over de verplaatsing van maatschap Warmelink en bekijk ook de eerste fotoreportage

Foto

 • Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst, naar Rheezerveen.</p>
<p><em>Foto's: Ruud Ploeg</em>

  Berend Jan (69), Arjan (38), Willemien (66) en Rudi (35) Warmelink hebben nu nog in Stegeren (Overijssel) in maatschap een veebedrijf met 140 melkkoeien, 100 stuks jongvee en 40 hectare land. Maar de maatschap wordt 10 kilometer verplaatst, naar Rheezerveen.

  Foto's: Ruud Ploeg

 • Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief, omdat het bedrijf in een EHS- en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

  Het oude bedrijf werd vijf jaar geleden verkocht aan de provincie. Een dubbel gevoel. Enerzijds was er onvoldoende perspectief, omdat het bedrijf in een EHS- en in een Natura 2000-gebied ligt. Anderzijds heeft de familie hier een lange geschiedenis.

 • Dit is die nieuwe bedrijfslocatie in Rheezerveen, middenin een akkerbouwgebied. Hier verrijst straks de serrestal voor 190 melkkoeien. Maar eerst zijn/worden het mestbassin, de mestafstort en de werktuigenloods gebouwd.

  Dit is die nieuwe bedrijfslocatie in Rheezerveen, middenin een akkerbouwgebied. Hier verrijst straks de serrestal voor 190 melkkoeien. Maar eerst zijn/worden het mestbassin, de mestafstort en de werktuigenloods gebouwd.

 • De bouw vordert gestaag en ligt op schema. Kort voor de bouwvak zijn het mestbassin en de loods gerealiseerd. In augustus ligt de bouw een paar weken stil. Daarna worden al de spanten van de serrestal gezet.

  De bouw vordert gestaag en ligt op schema. Kort voor de bouwvak zijn het mestbassin en de loods gerealiseerd. In augustus ligt de bouw een paar weken stil. Daarna worden al de spanten van de serrestal gezet.

 • Een overzicht van de serrestal, gezien vanaf de mestafstort. Warmelink koos voor een dichte, emissiearme W5-vloer, waardoor kelders niet nodig zijn. Dit is de fundering voor deze vloer die straks wordt gelegd. Die loopt 1% naar het midden af.

  Een overzicht van de serrestal, gezien vanaf de mestafstort. Warmelink koos voor een dichte, emissiearme W5-vloer, waardoor kelders niet nodig zijn. Dit is de fundering voor deze vloer die straks wordt gelegd. Die loopt 1% naar het midden af.

 • De nieuwe W5-vloerdelen liggen verderop al klaar. Dit zijn delen van 2 bij 2,5 meter en 2 bij 2 meter. Zo is de vloer straks precies op maat. De berekende uitstoot van de W5-vloer is 9,9 kilo per dier per jaar (opstallen). De vloer kostte €70 per m².

  De nieuwe W5-vloerdelen liggen verderop al klaar. Dit zijn delen van 2 bij 2,5 meter en 2 bij 2 meter. Zo is de vloer straks precies op maat. De berekende uitstoot van de W5-vloer is 9,9 kilo per dier per jaar (opstallen). De vloer kostte €70 per m².

 • Dit is de mestafstort aan de achterkant van de stal. Warmelink kan hier straks 250 kuub mest opslaan. Die mest wordt vervolgens naar het mestbassin gepompt. Hier wordt ook nog een elektrische mixer geplaatst.

  Dit is de mestafstort aan de achterkant van de stal. Warmelink kan hier straks 250 kuub mest opslaan. Die mest wordt vervolgens naar het mestbassin gepompt. Hier wordt ook nog een elektrische mixer geplaatst.

 • Een fraai overzicht van de 50 bij 21 meter grote werktuigenloods, waar in deze fase nog hard aan werd gewerkt. De trekkers, machines en stroberging bevinden zich straks rechts. Links is 300 m² gereserveerd voor de jonge kalveren (30 dieren).

  Een fraai overzicht van de 50 bij 21 meter grote werktuigenloods, waar in deze fase nog hard aan werd gewerkt. De trekkers, machines en stroberging bevinden zich straks rechts. Links is 300 m² gereserveerd voor de jonge kalveren (30 dieren).

 • Op 23 juli werd het dak gelegd. Dat ging in een hoog tempo. In vier uur tijd lagen alle dakplaten op hun plek. Dit zijn overigens gewone golfplaten.

  Op 23 juli werd het dak gelegd. Dat ging in een hoog tempo. In vier uur tijd lagen alle dakplaten op hun plek. Dit zijn overigens gewone golfplaten.

 • Een medewerker van het bouwbedrijf slijpt de hoeken van de dakplaten, om ze goed passend te maken.

  Een medewerker van het bouwbedrijf slijpt de hoeken van de dakplaten, om ze goed passend te maken.

 • Vervolgens worden de platen aan de zijkant van het dak op hun plaats gelegd en vastgezet.

  Vervolgens worden de platen aan de zijkant van het dak op hun plaats gelegd en vastgezet.

 • De loods kostte, inclusief huisvesting van de kalveren, €1.200 per m². Links is ook goed de 3,5 meter hoge zijwand van het kalvergedeelte te zien. Die zijkant blijft open. Dat kan qua weer ook, omdat het de noordkant betreft.

  De loods kostte, inclusief huisvesting van de kalveren, €1.200 per m². Links is ook goed de 3,5 meter hoge zijwand van het kalvergedeelte te zien. Die zijkant blijft open. Dat kan qua weer ook, omdat het de noordkant betreft.

 • Deze medewerker controleert de bekisting van het fundament voor de constructie van de bovenbouw van de serrestal. Dit was een dag voordat het beton werd gestort.

  Deze medewerker controleert de bekisting van het fundament voor de constructie van de bovenbouw van de serrestal. Dit was een dag voordat het beton werd gestort.

 • De aannemer werpt nog een blik op de bouwtekening van de stal. Het dieper uitgegraven deel op de achtergrond is de plaats waar de drie melkrobots straks komen te staan.

  De aannemer werpt nog een blik op de bouwtekening van de stal. Het dieper uitgegraven deel op de achtergrond is de plaats waar de drie melkrobots straks komen te staan.

 • Een overzicht van de enige 'hoogbouw' op het erf in deze fase van de bouw. Links is het mestbassin te zien, rechts de werktuigenloods. Na de bouwvak volgt deel 3 van de stalbouw bij familie Warmelink.

  Een overzicht van de enige 'hoogbouw' op het erf in deze fase van de bouw. Links is het mestbassin te zien, rechts de werktuigenloods. Na de bouwvak volgt deel 3 van de stalbouw bij familie Warmelink.

Laatste reacties

 • Van westen

  1200€ per vierkante meter??
  Voor een loods !! Van 50 bij 21

 • uiversweg

  zal wel 120€ per vierkante meter zijn!!??

Of registreer je om te kunnen reageren.