Rundveehouderij

Foto & video 24271 x bekeken 48 reactieslaatste update:31 aug 2016

Te koop: melkveebedrijf uit topsegment

In het Brabantse Gilze staat een groot en modern melkveebedrijf te koop. De ligboxenstal is pas 6 jaar oud en gebouwd voor arbeidsgemak en hoge producties.

 • Het te koop staande melkveebedrijf in Gilze (Noord-Brabant) behoort tot de top van het segment. Qua omvang en moderniteit is het zeer een courant bedrijf. Op het bedrijf rust een vergunning voor het houden van 489 melk- en kalfskoeien en 293 stuks jongvee. De ondernemers hebben nu ongeveer 380 koeien.</p>
<p>Foto's: Peters Vastgoed en René Stevens

  Het te koop staande melkveebedrijf in Gilze (Noord-Brabant) behoort tot de top van het segment. Qua omvang en moderniteit is het zeer een courant bedrijf. Op het bedrijf rust een vergunning voor het houden van 489 melk- en kalfskoeien en 293 stuks jongvee. De ondernemers hebben nu ongeveer 380 koeien.

  Foto's: Peters Vastgoed en René Stevens

 • De totale oppervlakte grond bij de koop is ruim 125 hectare, waarvan 123 hectare cultuurgrond. Het bouwblok meet 2,25 hectare. De huiskavel is 45 hectare, maar 105 hectare ligt in totaal rondom het bedrijf. De rest van de gronden liggen tot ongeveer 5 kilometer afstand. Alle gronden zijn zandgrond en goed ontwaterd.

  De totale oppervlakte grond bij de koop is ruim 125 hectare, waarvan 123 hectare cultuurgrond. Het bouwblok meet 2,25 hectare. De huiskavel is 45 hectare, maar 105 hectare ligt in totaal rondom het bedrijf. De rest van de gronden liggen tot ongeveer 5 kilometer afstand. Alle gronden zijn zandgrond en goed ontwaterd.

 • De nieuwe stal is in 2010 gebouwd en biedt plaats aan circa 400 koeien. De stal is van alle gemakken en technieken voorzien. De voergangen bevinden zich aan de zijkanten (0-6-0-opstelling). De stal is voorzien van een mestschuif en koeborstels; de koeien en het jongvee hebben stappentellers voor managementinformatie.

  De nieuwe stal is in 2010 gebouwd en biedt plaats aan circa 400 koeien. De stal is van alle gemakken en technieken voorzien. De voergangen bevinden zich aan de zijkanten (0-6-0-opstelling). De stal is voorzien van een mestschuif en koeborstels; de koeien en het jongvee hebben stappentellers voor managementinformatie.

 • Binnen de huidige vergunning en bouwblok kan het bedrijf groeien tot circa 500 melkkoeien. Er kan dan een verbinding tussen de oude en de nieuwe stal worden gemaakt. De ondernemer heeft een uitbreiding van het bouwblok naar 2,5 hectare in aanvraag.

  Binnen de huidige vergunning en bouwblok kan het bedrijf groeien tot circa 500 melkkoeien. Er kan dan een verbinding tussen de oude en de nieuwe stal worden gemaakt. De ondernemer heeft een uitbreiding van het bouwblok naar 2,5 hectare in aanvraag.

 • De 2 x 24 quick-S zij-aan-zij-stal bevindt zich aan de voorkant van de stal en is uitgerust met diverse elektronische meetapparatuur en individuele krachtvoerverstrekking.

  De 2 x 24 quick-S zij-aan-zij-stal bevindt zich aan de voorkant van de stal en is uitgerust met diverse elektronische meetapparatuur en individuele krachtvoerverstrekking.

 • Een grote roldeur aan de voorkant maakt het mogelijk om met een trekker in de melkstal te komen. In de zomer komt er via de grote opening lucht in de melkstal.

  Een grote roldeur aan de voorkant maakt het mogelijk om met een trekker in de melkstal te komen. In de zomer komt er via de grote opening lucht in de melkstal.

 • Het dak is aan de zuidzijde gedeeltelijk voorzien van zonnepanelen. Ook is hier een van de twee afsluitbare toegangspoorten te zien. De andere zit links van de woning.

  Het dak is aan de zuidzijde gedeeltelijk voorzien van zonnepanelen. Ook is hier een van de twee afsluitbare toegangspoorten te zien. De andere zit links van de woning.

 • De jongste kalveren staan in een in 2013 gerenoveerde stal met drie strohokken, een drinkautomaat met twee voerstations en drie groepen met ligboxen. Aan de voorzijde van deze stal is een werkplaats en woongelegenheid.

  De jongste kalveren staan in een in 2013 gerenoveerde stal met drie strohokken, een drinkautomaat met twee voerstations en drie groepen met ligboxen. Aan de voorzijde van deze stal is een werkplaats en woongelegenheid.

 • De voormalige ligboxenstal uit 1980 doet dienst als stal voor jongvee en droge koeien. Deze stal is twee keer verlengd en telkens gerenoveerd. Alle daken van het bedrijf zijn asbestvrij.

  De voormalige ligboxenstal uit 1980 doet dienst als stal voor jongvee en droge koeien. Deze stal is twee keer verlengd en telkens gerenoveerd. Alle daken van het bedrijf zijn asbestvrij.

 • Naast de stallen staat er op het erf een werktuigenberging uit 1999 met uitbreiding in 2014.

  Naast de stallen staat er op het erf een werktuigenberging uit 1999 met uitbreiding in 2014.

 • Op het erf staan verder tien sleufsilos’, zeven voersilo’s en een vaste mestopslag van 60 kuub.

  Op het erf staan verder tien sleufsilos’, zeven voersilo’s en een vaste mestopslag van 60 kuub.

 • De woning is volledig onderkelderd en heeft vijf slaapkamers, een kantoor en een dubbele garage. De woning is voorzien van kunststof kozijnen en dubbelglas. De kozijnen van de buitendeuren zijn van hard hout.

  De woning is volledig onderkelderd en heeft vijf slaapkamers, een kantoor en een dubbele garage. De woning is voorzien van kunststof kozijnen en dubbelglas. De kozijnen van de buitendeuren zijn van hard hout.

 • Een prijsindicatie is €13 miljoen voor gebouwen en 125 hectare grond. De prijzen voor vergelijkbare kavels in de regio variëren tussen de €70.000 en €90.000 per hectare. De exclusieve locatie komt terug in de prijsindicatie. Een kleiner aandeel eigendomsgrond is mogelijk. Makelaar: <a href="http://www.petersvastgoed.nl/" target="_blank">Peters Vastgoed, Bennekom.</a>

  Een prijsindicatie is €13 miljoen voor gebouwen en 125 hectare grond. De prijzen voor vergelijkbare kavels in de regio variëren tussen de €70.000 en €90.000 per hectare. De exclusieve locatie komt terug in de prijsindicatie. Een kleiner aandeel eigendomsgrond is mogelijk. Makelaar: Peters Vastgoed, Bennekom.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Mfb

  Prachtig bedrijf. Is er niet te weinig grond bij?
  Melkveefosfaatreferentie bevalt toch bij verkoop aan derden?

 • BO(skabout)ER

  dat heb ik ook zo begrepen Mfb.

 • alco1

  Nergens wat op doen, dan kan het zomaar zijn dat je achteraf spekkoper blijkt te zijn?

 • maatje 1904

  Het komende probleem onze jeugd trapt hier niet meer in en ik geef ze GROOT gelijk.

 • koestal

  grote bedrijven zijn bijna niet meer over te nemen voor een jonge boer,banken zijn ook erg kritisch bij de aankoop of overname

 • deB.


  Wie gaat er zo'n investering doen, en dan 400 koeien melken 14 maal per week, ook in het weekend bahbah.
  Daar trapt de jeugd niet meer in, en van mijn kant ook, ze hebben groot en groot gelijk. We zijn druk met andere betalen en zelf geen flikker te makken hebben!!!
  Geen ruk meer aan als het op deze manier moet

 • deB.


  Als je ziet wat aanleverende bedrijven doen, vliegen hele wereld over voor een paar stieren, shows bezoeken, en dan moeten wij de rieten duur betalen! Dat is bv maar een segment, over andere maar te zwijgen. Het is allemaal zo onnodig geld verkwisten, wat bij boeren wordt weg gegrist.
  Daar trappen we niet meer in toch

 • BoerHarm

  @Wv01 nou weten we het wel vort hoe jij er over denkt.
  Mooi bedrijf, mooie kans voor bedrijven die op slot zitten en niet te ver weg willen. Jammer voor de verkoper, boegbeeld voor de sector.

 • BoerHarm

  Of mooi voor de verkoper trouwens, net hoe je het bekijkt!

 • deB.


  Oh ja, mooi bedrijf?? om te zien, maar niet om te werken! Het gaat allemaal boven de pet van die zogenaamde top ondernemers.
  2 x 24 melkstal, wat een dwangarbeid. Compleet doorgeslagen.
  Nuchter nadenken aub

 • Farmer4life2

  Wv01
  Ik begrijp je frustraties. Maar je kunt beter inhoudelijk reageren. Dat het allemaal niks is. Betekent dat je je ogen en oren sluit voor alles.
  Zowel voor nieuwe bedreigingen, maar ook voor nieuwe kansen. Want ondanks alles zijn er altijd kansen.

  Als je je ongelukkig voelt binnen een situatie moet je nadenken waaraan dat ligt. Te lage prijzen? We zitten in een dip en geloof mij, iedereen sector breed is er van doordrongen dat niemand hier voor kan melken. De prijs stijgt!

  Regelgeving? Blijf grondgebonden dan verkom je al héél wat gezeur. Kun je er dan nog niet tegen? Accountant meer werk geven of stoppen.

 • Farmer4life2

  If you dont like something change it.
  If you can't change it, change your additude
  Dont complain....

 • VrVe74

  Waarom staat dit bedrijf te koop? Te weinig grond voor het aantal koeien?

 • Farmer4life2

  Bedrijf staat al langer te koop. Zijn twee broers die volgens mij wilde gaan rentenieren. Maar het heeft eerder in het vakblad boerderij gestaan....

 • farmer135

  Tja wie wil dat nu niet : rentenieren, alleen zijn de rentes niet zo hoog.

 • deB.

  Farmer4life2... bij mij is het meer dat zulk soort bedrijven veel narigheid veroorzaken, dit is niet normaal! Bij dit bedrijf stond een opvolger op de foto in 2011. Je gezinsleven is eraan, opvolging denkt ook van, is dit het nou
  Groot doen, verzuipen in het werk, te koop. Want zo groot is het gewoon NIET

 • Vhouder

  prachtig bedrijf als ik de loterij win rij ik aan

 • Hofstee dairy

  Wv01: Volgens mij kun je beter stoppen met je werk, je komt niet erg gelukkig over. En jou opmerkingen word ook niemand gelukkig van.
  Ben het hellemaal eens met Farmer4life2 eens,
  ''Als je je ongelukkig voelt binnen een situatie moet je nadenken waaraan dat ligt. Te lage prijzen? We zitten in een dip en geloof mij, iedereen sector breed is er van doordrongen dat niemand hier voor kan melken. De prijs stijgt! ''.

  Verder een mooi bedrijf waar ook weer een koper voor is, alleen is het niet voor iedereen weg gelegd.

 • deB.

  Heb jarenlang met heel veel plezier het werk gedaan..Maar het wordt de laatste paar jaren door regelgeving, prijzen, en op hol geslagen collega's compleet verziekt!! Zie resultaat, kommer en kwel, en de adviesbureau's rollen over elkaar heen.

  Als jij dat niet vindt, mag je wel eens van je naïeve toren afdalen. Op dit moment tref ik weinig boeren die het naar de zin hebben.
  Of lever je met plezier je melk af voor 20-24 cent?????

 • Klaasvaak

  Als je dit koopt zit je direct aan een financiering van €2/liter. Uitzonderingen daargelaten. Met alle onduidelijkheid omtrent fosfaat kunnen ze beter een Chinese investeerder benaderen dan hoop hebben dat een Nederlandse boer dit gast doen.

  Wel een schitterend bedrijf. Staat alleen op de verkeerde plek.

 • xw

  Volgens mij heeft Wv01 een beetje gelijk. Staat trouwens al lang te koop hoor. Het loopt niet zo storm.

 • kleine boer

  WV01 lijkt er op dat je niet mee kan met de op hol gelagen collega's al die negatieve praat!! Bekijk het anders als je een milj kg levert en beurt 15 ct minder150000 eurie is dat bedrag een stuk hoger dan wanneer je maar de helft levert 75000 eurie dus kun je die grote ook uitlachen en denken ik beur maar klein beetje minder melkgeld.... Als je er niet tegen kan is stoppen gewoon de beste oplossing dat is ook ondernemen en echt geen schande of wat dan ook

 • Bennie Stevelink

  Bij het bedrijf is een grondoppervlakte van 125 hectare. Vooral voor mij als Twense boer een enorme oppervlakte. Toch is de oppervlakte voor 489 koeien en 293 stuks jongvee veel te klein. Alleen al van de koeien moet de helft van de mest worden afgevoerd en voer worden aangekocht. En dan komt het jongvee nog. Gezien de omvang van het bedrijf zal voor de tweede helft van het vee vreemde arbeid ingehuurd moeten worden. Voer aankopen, mest afvoeren en vreemde arbeid inhuren is zelfs bij een melkprijs van ruim 35 cent niet rendabel.
  Hiermee is de zwakte van dit bedrijf duidelijk: je koopt twee keer zoveel stalruimte dan rendabel gemaakt kan worden.

 • alco1

  Groot gelijk Bennie. Maar het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om aan zoiets te beginnen.
  Hij is dan zelf verantwoordelijk voor voer, mestafzet en acceptatie in de omgeving.
  Daar hoeven geen andere wetten voor gemaakt worden.
  Dat dit bedrijf te koop staat zonder oorzaak vermelding zegt dunkt me genoeg.

 • Farmer4life2

  Elke liter melk die je meer melkt, verlagen je vaste kosten. Juist in Nederland zijn de vaste kosten torenhoog.

  Met bepaalde uitbestedingen kun je duidelijk meer koeien houden. Moet je het managen, bellen en stalwerk wel het leukste vinden natuurlijk.

  Een melkstal met up2date systeem.
  - melkmeters, melksnelheid meting etc (voor mastitis)
  - Melksysteem 100/150 koeien per uur met 1 man.

  Dus geen buitenmelker!

  - groot strohok voor afkalven. (95% kalft probleemloos alleen af)
  - tocht, herkauw en ligsensor voor optimale input van data om je management te ondersteunen.

  Voeren uitbesteden aan loonvoerder óf automatisch voersysteem.

  Kalveren afweging maken.
  A. Voor eigen opfok.
  - beste stieren op 20% van de beste veestapel.
  - rest BB.
  B. Uitbesteden van jongvee.
  C. Vee aankopen en eigen stier voor dekking.
  Al het eigen kalveren verkopen.

  Landwerk uitbesteden...

  Kun je wel 200 melken.. alleen. • H.Grotenhuis1

  @Bennie Stevelink
  De te leveren liters op basis van zelfvoorzienng ruwvoer ligt (schat ik in) op ongeveer 2,5 mln kg, ruwweg goed voor een maximale leencapaciteit van 5,0 mln euro. De extra stalcapaciteit heeft geen leencapaciteit, daarvoor zijn de kosten (exclusief rente) al te hoog.
  De potentiele koper moet dus nogal wat eigen middelen meenemen EN de vraagprijs moet drastisch omlaag.

 • Grasboer

  Volgens mij een bedrijf uit het tob-segment. Is nooit rendabel te maken. Grond wordt uiteindelijk los verkocht en de eigenaar blijft met de bedrijfsgebouwen zitten. Deze hebben zonder grond geen waarde. Ze hadden destijds beter geen nieuwe stal kunnen zetten, hadden ze nu geen problemen gehad.

 • Bennie Stevelink

  @farmer4life2, "elke liter die je meer melkt, verlagen je vaste kosten". Dat is waar, maar als de variabele kosten, die je met elke liter die je meer melkt erbij krijgt, hoger zijn dan de vaste kosten wat verdien je dan extra?

 • xw

  Nee Klein Boerke, WV01 is iemand die z'n verstand gebruikt. Als je zoveel geld uit te geven hebt, kun je m.i. wel iets anders verzinnen dan het in zo'n onderneming te steken.

 • H.Grotenhuis1

  @ Bennie Stevelink
  De kosten (zonder rente en afschrijving) van die laatste 2,0 mln kg melk zijn onder normale omstandigheden al hoger dan het melkgeld van die laatste 2,0 mln kg melk, dus die veel te grote stal is een blok aan het been.
  Die veel te grote stal krijgt misschien nog enige waarde als er nog eens 100 ha goede cultuurgrond duurzaam aan het bedrijf wordt gekoppeld.

 • kleine boer

  Xw schrijf ik dan dat iemand het moet kopen?

 • xw

  boerke, 't is goed weer. Ik denk dat ik maar eens ga hooien.

 • kleine boer

  xw Lekker onder de lindeboom met biertje na melken van zo meteen ook goed weer voor. hahaha succes met hooien dat gaat nu weer probleemloos kwestie van geduld is met prijzen van melk varkens enz enz enz ook.

 • Farmer4life2

  @Bennie
  Zoals ik al zei in een ander bericht. De mestwetgeving is té nauw. Ook voor de huidige grondgebondenheid. De prijzen zijn veel te hoog.

  Als de derogatie eraf gaat, hebben we een groot probleem. Puur omdat het geen kringloop is.

  Veevoer is op dit moment prima betaalbaar bij een normale melkprijs.

 • mariapeel

  Als je nu groot of klein bent . De bank lacht het hardste met de bedrijven die veel grond kopen .het staat bij hun mooi verpant en o risico en de boer werkt zich kapot om de rente te betalen. Je zou gek zijn om nog grond te kopen prijzen zakken iedere dag .en je ziet het nu dan heb je veel grond en Dan moet je nog eentje vinden die dat kan betalen als je stoppen wil .

 • raika

  Te ver doorgeslagen bijna 500 koeien waarom zo groot
  dacht dat het 13 mijoen zou moeten opbrengen!
  Wie koopt zoiets niemand toch.

 • IkBenBoerHarms

  Wat een negativiteit hier. En wat een korte termijn denken. Ik ken de verkopende ondernemer een klein beetje. Hij heeft het bedrijf echt van niks opgebouwd tot wat er nu staat. Petje af !! Dat hier niemand het kan betalen of financieren is een ander verhaal. Als de melkprijs weer aantrekt, kun je je op zo'n bedrijf tenminste uitleven en liters leveren !!

 • xw

  Heej Boer Harms, en de grond is die ook nog van hemzelf?
  Hij had toch ooit een opvolger (zijn zoon).
  Waarom begint die er uiteindelijk toch niet aan?
  Boer Harms, is het niet zo dat in de buurt van deze boerderij er recentelijk nog vier "heel grote jongens" zijn gestopt, waardoor zelfs het agrarisch gebeuren aldaar (oa. landb.grond) ontregeld is?

 • deB.

  Ik wil ze helemaal niet bijhouden, geen denken aan!! dan krijg je zo'n kwetsbaar bedrijf.
  Maar ik moet straks koeien inleveren om deze gekkigheid!En dat steekt wel
  Met 13 mln ga je wel wat anders doen, ipv 14 of 21 keer die koetjes melken.
  Met 50 jaar kun je achter de rollator! gekkenwerk ist.

  Het staat niet voor niets te koop, niet te betalen door een koper, maar ook niet door de eigenaar; die stal is een grote molensteen, op zo weinig grond in verhouding.

 • oorspronkelijk

  I support someone
  mensen die geen karikaturen of retoriek nodig hebben
  recht voor zijn raap
  reacties van W.v.O of xw raken mij door eerlijkheid en sociale ondertoon

 • alco1

  Ze raken mij weleens door gebrek aan realisme.

 • boerke brabant

  we hebben het hier over een modern , groot melkveebedrijf. Als we de reacties lezen kunnen we concluderen dat dit bedrijf niet rendabel rond te rekenen is . Dit toont eens te meer aan dat de (melkvee)sector compleet ontregeld is geraakt en niet gezond meer is.

 • oorspronkelijk

  niet iedereen kan profvoetballer worden of in het eerste
  lto doet niets mag je als lid verantwoordelijkheid voor voelen
  kinderen slecht opvoeden lastige kinderen
  kringloop is dierhouderij
  dit zijn wel karikaturen en retoriek
  plaatselijk aangekaart het naderende onheil omtrent fosfaat 2012 0 reactie dus lto bedankt want het gewest maakte ook de karikatuur Ot en Sien nog geen poging om als lid te behouden want ik was het enige opportune lid
  de huidige situatie is kleuter gedrag met name 2tot 4 jaar ontkennende fase
  kringloop is gebaat bij wat erop de vierkante meter gebeurd terplekke halen terplekke brengen niet halen van andere contingenten
  de karikatuur of retoriek gaat uit van niet bespreekbaar
  terug naar af gaat niet maar oog voor mogelijkheden ter verbeteringen met open mind
  waardering voor hen die met hun hart spreken
  dan zij die misstanden consolideren

 • Bennie Stevelink

  @boerke brabant, het probleem op dit bedrijf is dat de tweede helft van de veestapel alleen op de variabele kosten al niet rendabel is.
  Natuurlijk, als je de grond op marktwaarde gaat rekenen en 100% gefinancierd, is ook de eerste helft van de veestapel niet rendabel. Maar dat is zo bij ieder melkveebedrijf en ook bij iedere akkerbouwer. Akkerbouw en de grondgebonden melkveehouderij bestaat nu eenmaal bij de gratie van eigen vermogen.

 • agratax(1)

  De vraag is "Waarom staat dit moderne op de toekomst gebouwd bedrijf te koop?" Zien de beoogde opvolgers er voor dit bedrag geen brood in en wensen te vertrekken?

 • deB.


  En dan zegt iemand nog hier op dit forum, dat de eigenaar een boegbeeld is voor de sector!?!? Compleet vergaloppeerd, dat is een feit. Zal best een aardige kerel zijn, niks mis mee.

 • Zandboertje

  Is het erg dat iemand geen opvolger wil zijn? De helft heeft toch geen opvolger, dat is m.i. niet bedrijfsgrootte gebonden. Zou mooie boel worden, als enkel grote bedrijven er een verplichting van opvolging op na houden.

 • koestal

  Als je het geld hebt voor zo,n bedrijf,zou je het niet willen kopen,want je wordt zelf de slaaf voor de komende jaren

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.