Rundveehouderij

Foto & video 6965 x bekeken 1 reactie

Druk begin van regenachtige week

Veehouders in de Noordoostpolder, Friesland en Groningen waren maandagmiddag volop bezig op het land. Ondanks een enkele bui en met een paar regenachtige dagen in het vooruitzicht, was er volop activiteit.

Foto

 • De rondvlucht in het noorden begint maandagmiddag 8 augustus op Lelystad Airport. Nabij Rutten is een veehouder aan het wiersen. Enkele koeien houden dit tafereel vanaf het kavelpad nauwlettend in de gaten. <em>Foto's: Sytze Bakker</em>

  De rondvlucht in het noorden begint maandagmiddag 8 augustus op Lelystad Airport. Nabij Rutten is een veehouder aan het wiersen. Enkele koeien houden dit tafereel vanaf het kavelpad nauwlettend in de gaten. Foto's: Sytze Bakker

 • In het zuidwesten van Friesland zijn meerdere veehouders aan het wiersen geslagen. Deze foto is gemaakt in het merengebied, nabij de Vlakke Brekken.

  In het zuidwesten van Friesland zijn meerdere veehouders aan het wiersen geslagen. Deze foto is gemaakt in het merengebied, nabij de Vlakke Brekken.

 • Op het Hegemer Mar wordt volop gezeild. De achtste wedstrijd van het jaarlijkse SKS Skûtsjesilen staat vandaag op het programma. Veertien skûtsjes nemen het tegen elkaar op. Dit type schip werd vroeger gebruikt voor vervoer van bulkgoederen.

  Op het Hegemer Mar wordt volop gezeild. De achtste wedstrijd van het jaarlijkse SKS Skûtsjesilen staat vandaag op het programma. Veertien skûtsjes nemen het tegen elkaar op. Dit type schip werd vroeger gebruikt voor vervoer van bulkgoederen.

 • Op het jaarlijkse zeilevenement komen veel mensen af. Aan de boorden van het meer staan honderden mensen. Ook op het water is het een drukte van belang.

  Op het jaarlijkse zeilevenement komen veel mensen af. Aan de boorden van het meer staan honderden mensen. Ook op het water is het een drukte van belang.

 • We verlaten het merengebied en vliegen richting het noordwesten. Bij Parrega is deze New Holland-trekker bijna klaar met het wiersen van dit perceel.

  We verlaten het merengebied en vliegen richting het noordwesten. Bij Parrega is deze New Holland-trekker bijna klaar met het wiersen van dit perceel.

 • In de omgeving van Parrega wordt met een verreiker een kuil vastgereden. Met behulp van een kuilwals wordt het gras goed aangedrukt, voor een optimale verdichting van de kuil.

  In de omgeving van Parrega wordt met een verreiker een kuil vastgereden. Met behulp van een kuilwals wordt het gras goed aangedrukt, voor een optimale verdichting van de kuil.

 • Deze veehouder in de buurt van Allingawier doet aan stalvoeren. Het gras wordt gemaaid én geladen in één werkgang.

  Deze veehouder in de buurt van Allingawier doet aan stalvoeren. Het gras wordt gemaaid én geladen in één werkgang.

 • Op dit perceel bij Schraard worden hooibaaltjes gewikkeld.

  Op dit perceel bij Schraard worden hooibaaltjes gewikkeld.

 • Deze veehouder bij Pingjum heeft een lading gras binnengehaald en lijkt op weg terug naar de boerderij.

  Deze veehouder bij Pingjum heeft een lading gras binnengehaald en lijkt op weg terug naar de boerderij.

 • Overzicht van Ameland. Rechts op de voorgrond is een deel van de grote zonneweide zichtbaar. 10 hectare is vrijgemaakt voor het plaatsen van ruim 23.000 zonnepanelen. Met de opbrengst van deze zonneweide worden alle huishoudens op Ameland voorzien van duurzame energie.

  Overzicht van Ameland. Rechts op de voorgrond is een deel van de grote zonneweide zichtbaar. 10 hectare is vrijgemaakt voor het plaatsen van ruim 23.000 zonnepanelen. Met de opbrengst van deze zonneweide worden alle huishoudens op Ameland voorzien van duurzame energie.

 • Ook op Ameland worden baaltjes geperst en gewikkeld. Op de achtergrond is het werk in volle gang. Op de voorgrond ligt een mooie verzameling baaltjes opgestapeld.

  Ook op Ameland worden baaltjes geperst en gewikkeld. Op de achtergrond is het werk in volle gang. Op de voorgrond ligt een mooie verzameling baaltjes opgestapeld.

 • We vliegen weer boven het vaste land. Bij Hantumhuizen aanschouwen we het hakselen van gras.

  We vliegen weer boven het vaste land. Bij Hantumhuizen aanschouwen we het hakselen van gras.

 • Nabij het Groningse Grijpskerk wordt geperst en gewikkeld.

  Nabij het Groningse Grijpskerk wordt geperst en gewikkeld.

 • De in het zwarte plastic gewikkelde baaltjes worden netjes bij elkaar gezet, zodat ze later snel van het land gehaald kunnen worden.

  De in het zwarte plastic gewikkelde baaltjes worden netjes bij elkaar gezet, zodat ze later snel van het land gehaald kunnen worden.

 • Richting het Hoendiep - ten westen van stad Groningen - worden eveneens baaltjes geperst en gewikkeld.

  Richting het Hoendiep - ten westen van stad Groningen - worden eveneens baaltjes geperst en gewikkeld.

 • Niet alle percelen zijn mooi weids en uitgestrekt. Tussen Kornhorn en Doezum is een New Holland-hakselaar druk in de weer. Wagens rijden af een aan om vlot door te gaan.

  Niet alle percelen zijn mooi weids en uitgestrekt. Tussen Kornhorn en Doezum is een New Holland-hakselaar druk in de weer. Wagens rijden af een aan om vlot door te gaan.

 • Bij Kornhorn zit het wiersen erop. Het is tijd om vierkante balen te persen.

  Bij Kornhorn zit het wiersen erop. Het is tijd om vierkante balen te persen.

 • Terug boven Friesland. Nabij Ureterp wordt volop gewierst. Gezien de weersverwachtingen gaat het voorgedroogde gras straks spoedig in de kuil of baal.

  Terug boven Friesland. Nabij Ureterp wordt volop gewierst. Gezien de weersverwachtingen gaat het voorgedroogde gras straks spoedig in de kuil of baal.

 • Vele tientallen balen liggen klaar om opgehaald te worden. Een mooi gezicht.

  Vele tientallen balen liggen klaar om opgehaald te worden. Een mooi gezicht.

 • In de buurt van Hemrik is een veehouder bezig met het wiersen van zijn perceel.

  In de buurt van Hemrik is een veehouder bezig met het wiersen van zijn perceel.

 • Een mooi koppeltje vee bij Hemrik. Het perceel mais vertoont links wat mindere stroken.

  Een mooi koppeltje vee bij Hemrik. Het perceel mais vertoont links wat mindere stroken.

 • Bij Oldeholtpade worden vierkante balen geladen. Met twee karren en een balenklem gaat deze shovel snel te werk.

  Bij Oldeholtpade worden vierkante balen geladen. Met twee karren en een balenklem gaat deze shovel snel te werk.

 • Via Kampen en Elburg vliegen we terug richting Lelystad. Naast het Walibi-terrein is men druk bezig met het opbouwen van het Lowlands-festival, dat volgend weekeend plaatsvindt. Van 7 tot en met 10 september wordt AgroTechniek Holland en het <a href="http://www.trekkerfestival.nl/">Trekker Festival</a> hier georganiseerd.

  Via Kampen en Elburg vliegen we terug richting Lelystad. Naast het Walibi-terrein is men druk bezig met het opbouwen van het Lowlands-festival, dat volgend weekeend plaatsvindt. Van 7 tot en met 10 september wordt AgroTechniek Holland en het Trekker Festival hier georganiseerd.

 • Met deze bezetting duurt het niet lang voordat dit perceel is kaalgevreten. Deze foto is gemaakt in de buurt van Zeewolde en Biddinghuizen, in het oosten van Flevoland.

  Met deze bezetting duurt het niet lang voordat dit perceel is kaalgevreten. Deze foto is gemaakt in de buurt van Zeewolde en Biddinghuizen, in het oosten van Flevoland.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.