Rundveehouderij

Foto & video 6382 x bekeken laatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Mijn generatie weet zelf wel hoe ze het wil’

Opvolger Dirk-Jan Aaftink (29) heeft samen met zijn ouders een vof, met 170 melkkoeien. Hij ervaart dat het als jonge ondernemer lastig is zijn financiering rond te krijgen. 'Sommige adviseurs maken er een sport van zoveel mogelijk adviesuren te schrijven.'

Dirk-Jans vader is naast veehouder ook veehandelaar. Globaal verzorgen Dirk-Jan en zijn jongere broer Paul het voeren, klauwbekappen en insemineren. Melken is voor wie beschikbaar is. Dirk-Jan is naar eigen zeggen een echte 'koeienman'. "Veeverzorging staat voorop, ik ben niet zo van de dure machines."

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"De efficiency kan beter. We hebben de afgelopen tijd flink uitgebreid, de rest van de bedrijfsvoering bleef daar een beetje bij achter. Het is nu zaak dat weer op orde te krijgen. We melken bijvoorbeeld in een 2×5 open tandem. Mijn ouders hadden, toen ze die lieten bouwen, niet voorzien dat het bedrijf zo groot zou worden. Ik wil kritisch gaan kijken hoe we sneller kunnen melken. Het streven is: meer melk per gewerkt uur."

Over vijf jaar ...

"Het aantal koeien zal niet veel veranderd zijn; een aantal zaken is dan wel geoptimaliseerd. Nog niet alles, je moet elk jaar iets doen en zo met kleine stappen vooruitgaan. Niets is zo frustrerend als een kans die je niet kunt pakken omdat je al een te grote stap hebt gezet. En verder is het belangrijkste natuurlijk dat je gezond blijft."

Dit artikel is te lezen in Boerderij 22 van 23 februari 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.