Rundveehouderij

Foto & video 15626 x bekeken 7 reacties

Veel arbeidsgemak in stal voor 300 koeien

Familie Dournez in Diksmuide liet een nieuwe stal bouwen. Onder meer met carrousel, automatische boxeninstrooier en light roof.

Foto

 • Filip (45) en Nadine (45) Dournez hebben in het West-Vlaamse Diksmuide (België) een veebedrijf met 130 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 55 hectare land. De familie bouwde recent nieuw voor 300 melkkoeien. <br /><em>Foto's: Peter Roek </em>

  Filip (45) en Nadine (45) Dournez hebben in het West-Vlaamse Diksmuide (België) een veebedrijf met 130 melkkoeien, 90 stuks jongvee en 55 hectare land. De familie bouwde recent nieuw voor 300 melkkoeien. 
  Foto's: Peter Roek

 • Een overzicht van de stal op 15 kilometer afstand van de Franse grens én het strand. Tijdens de bouw stonden arbeid en efficiency centraal. Voorbeelden hiervan zijn de automatische boxeninstrooier, de melkcarrousel en de zelfrijdende mengwagen.

  Een overzicht van de stal op 15 kilometer afstand van de Franse grens én het strand. Tijdens de bouw stonden arbeid en efficiency centraal. Voorbeelden hiervan zijn de automatische boxeninstrooier, de melkcarrousel en de zelfrijdende mengwagen.

 • Een fraai overzicht. Met links de carrousel, wachtruimte en hoogproductieve groep. De laagproductieve dieren staan rechts. De keuze voor veel arbeidsgemak gaf de stal een hoger prijskaartje: €6.000 tot €7.000 per plaats (inclusief voermengwagen).

  Een fraai overzicht. Met links de carrousel, wachtruimte en hoogproductieve groep. De laagproductieve dieren staan rechts. De keuze voor veel arbeidsgemak gaf de stal een hoger prijskaartje: €6.000 tot €7.000 per plaats (inclusief voermengwagen).

 • Dournez wil de stal zo snel mogelijk volzetten via zowel eigen opfok, gesekst sperma als jongveeaankoop. Die groeistrategie verandert niet door de lage melkprijs. Het groeiplan lag er ook al eerder (2013). Wel zal minder melk naar de verwerker gaan.

  Dournez wil de stal zo snel mogelijk volzetten via zowel eigen opfok, gesekst sperma als jongveeaankoop. Die groeistrategie verandert niet door de lage melkprijs. Het groeiplan lag er ook al eerder (2013). Wel zal minder melk naar de verwerker gaan.

 • Dournez kán dat ook doen, doordat hij ongeveer een kwart van de melk zelf verwerkt. Daar wordt onder meer kaas, karnemelk, boter en kwark van gemaakt. Die producten gaan naar de handel, maar ook naar collega-boeren met boerderijwinkels.

  Dournez kán dat ook doen, doordat hij ongeveer een kwart van de melk zelf verwerkt. Daar wordt onder meer kaas, karnemelk, boter en kwark van gemaakt. Die producten gaan naar de handel, maar ook naar collega-boeren met boerderijwinkels.

 • En als de melkprijs slecht is, kan er dus een tandje bij. Ook omdat de ouders van zowel Nadine als Filip nog sterk bij het bedrijf betrokken zijn. Dit is overigens de eigen kaas van de familie: de Diksmuideling. Een echte ambassadeur van Diksmuide.

  En als de melkprijs slecht is, kan er dus een tandje bij. Ook omdat de ouders van zowel Nadine als Filip nog sterk bij het bedrijf betrokken zijn. Dit is overigens de eigen kaas van de familie: de Diksmuideling. Een echte ambassadeur van Diksmuide.

 • De light roof. Een derde van het dak bestaat uit lichtplaten. Panelen die zonlicht afbreken en goed isoleren. Dournez koos voor 4 banen, omdat die volgens hem al een optimum geven. Nog meer licht heeft weinig meerwaarde. De meerprijs: €10 per vierkante meter.

  De light roof. Een derde van het dak bestaat uit lichtplaten. Panelen die zonlicht afbreken en goed isoleren. Dournez koos voor 4 banen, omdat die volgens hem al een optimum geven. Nog meer licht heeft weinig meerwaarde. De meerprijs: €10 per vierkante meter.

 • Dournez koos voor deze 50 stands carrousel. Eén persoon gaat hier straks melken. De melktijd is berekend op 1 uur en 25 minuten, bij 300 koeien (met schoonmaken). Robots zag Dournez niet zitten in zijn groei naar 300 dieren. Dan zijn er teveel nodig.

  Dournez koos voor deze 50 stands carrousel. Eén persoon gaat hier straks melken. De melktijd is berekend op 1 uur en 25 minuten, bij 300 koeien (met schoonmaken). Robots zag Dournez niet zitten in zijn groei naar 300 dieren. Dan zijn er teveel nodig.

 • De laagproductieve koeien kunnen via deze loopbrug eenvoudig naar de wachtruimte en melkcarrousel lopen. In de wachtruimte en de mestgangen ligt een dichte vloer. Onder de brug en achter de wachtruimte koos Dournez voor roosters.

  De laagproductieve koeien kunnen via deze loopbrug eenvoudig naar de wachtruimte en melkcarrousel lopen. In de wachtruimte en de mestgangen ligt een dichte vloer. Onder de brug en achter de wachtruimte koos Dournez voor roosters.

 • Hier niet optimaal zichtbaar, maar linksvoor bevindt zich die wachtruimte. Voorzien van een automatisch opdrijfhek en geïntegreerde mestschuif. Die schuift de mest mee naar achteren naar de roostervloer met mestkelder.

  Hier niet optimaal zichtbaar, maar linksvoor bevindt zich die wachtruimte. Voorzien van een automatisch opdrijfhek en geïntegreerde mestschuif. Die schuift de mest mee naar achteren naar de roostervloer met mestkelder.

 • De vloer móest perfect zijn. Dournez koos uiteindelijk voor deze dichte emissiearme WTM-vloer. Een effen vloer van zelfverdichtend beton die mooi schoon blijft en toch veel grip geeft. Dournez verwacht veel extra melkproductie. Tot wel 1.000 kg.

  De vloer móest perfect zijn. Dournez koos uiteindelijk voor deze dichte emissiearme WTM-vloer. Een effen vloer van zelfverdichtend beton die mooi schoon blijft en toch veel grip geeft. Dournez verwacht veel extra melkproductie. Tot wel 1.000 kg.

 • Opvallend is deze extra rubber strip die stalbouwbegeleider Karel Rutten hier omhoog houdt. Per mestgang zijn er 2 strippen over de hele lengte. Ze moeten extra zachtheid geven als de dieren aan het voerhek staan. Ze gaan klauwslijtage tegen.

  Opvallend is deze extra rubber strip die stalbouwbegeleider Karel Rutten hier omhoog houdt. Per mestgang zijn er 2 strippen over de hele lengte. Ze moeten extra zachtheid geven als de dieren aan het voerhek staan. Ze gaan klauwslijtage tegen.

 • Een slimmigheidje: een voerstoep tussen het voerhek en de mestgang. Als de mestschuiven de mest weghalen, kunnen de koeien rustig blijven vreten.

  Een slimmigheidje: een voerstoep tussen het voerhek en de mestgang. Als de mestschuiven de mest weghalen, kunnen de koeien rustig blijven vreten.

 • De mest komt uiteindelijk in deze mestafstort terecht. Kort achter de stal bevindt zich nog een groot bassin met capaciteit voor 4.000 kuub mest.

  De mest komt uiteindelijk in deze mestafstort terecht. Kort achter de stal bevindt zich nog een groot bassin met capaciteit voor 4.000 kuub mest.

 • De mest wordt gescheiden via deze mestscheider. Let ook op de houten latten die zowel in de voor- als achterwand van de stal zitten. Die geven extra ventilatie en ogen bovendien fraai.

  De mest wordt gescheiden via deze mestscheider. Let ook op de houten latten die zowel in de voor- als achterwand van de stal zitten. Die geven extra ventilatie en ogen bovendien fraai.

 • Aan de andere kant van de muur hangt deze automatische boxeninstrooier. Als de mest gescheiden is, komt die hier via een transportband terecht. De capaciteit van de machine is 12 ton per uur. En er zijn 5 banen in de stal die de instrooier aflegt.

  Aan de andere kant van de muur hangt deze automatische boxeninstrooier. Als de mest gescheiden is, komt die hier via een transportband terecht. De capaciteit van de machine is 12 ton per uur. En er zijn 5 banen in de stal die de instrooier aflegt.

 • Het diepstrooisel in de boxen. De machine stort het met 30 tot 35% droge stof bij de schoftboom. Vervolgens komen daar lichaamswarmte van de koe en ventilatie bij waarna het strooisel naar achteren schuift en mooi droog bij het uier komt.

  Het diepstrooisel in de boxen. De machine stort het met 30 tot 35% droge stof bij de schoftboom. Vervolgens komen daar lichaamswarmte van de koe en ventilatie bij waarna het strooisel naar achteren schuift en mooi droog bij het uier komt.

 • Het diepstrooisel wordt 2 tot 3 keer per dag volautomatisch ingestrooid. Dat is ongeveer 15 liter per box per dag. Het scheelt enorm veel arbeid, stelt Dournez. Daarbij blijft niet alleen het uier beter droog, het ligbed is ook constanter.

  Het diepstrooisel wordt 2 tot 3 keer per dag volautomatisch ingestrooid. Dat is ongeveer 15 liter per box per dag. Het scheelt enorm veel arbeid, stelt Dournez. Daarbij blijft niet alleen het uier beter droog, het ligbed is ook constanter.

 • De zelfrijdende voermengwagen was een flinke investering (€145.000). Maar ook hier waren arbeid en efficiency trefwoorden. Het volume is 22 kuub. De voertijd voor 300 koeien én jongvee zal straks 2 uur zijn. Zoveel tijd heeft Dournez nu ook nodig.

  De zelfrijdende voermengwagen was een flinke investering (€145.000). Maar ook hier waren arbeid en efficiency trefwoorden. Het volume is 22 kuub. De voertijd voor 300 koeien én jongvee zal straks 2 uur zijn. Zoveel tijd heeft Dournez nu ook nodig.

 • In de stal hangen 20 van deze led-lampen. Die kostten €700 per stuk. De lichtcapaciteit in de stal is zo erg groot, merkt Dournez.

  In de stal hangen 20 van deze led-lampen. Die kostten €700 per stuk. De lichtcapaciteit in de stal is zo erg groot, merkt Dournez.

 • Het regenwater wordt direct naast de stal in deze lagune opgevangen en gebruikt als drinkwater. Familie Dournez houdt zaterdag van 11.00 tot 17.30 uur (boeren) en zondag van 13.00 tot 18.00 uur (burgers) open dag. Adres: Oude Zeedijk 14, Diksmuide.

  Het regenwater wordt direct naast de stal in deze lagune opgevangen en gebruikt als drinkwater. Familie Dournez houdt zaterdag van 11.00 tot 17.30 uur (boeren) en zondag van 13.00 tot 18.00 uur (burgers) open dag. Adres: Oude Zeedijk 14, Diksmuide.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Je zou toch denken dat er goud geld verdiend wordt in de melkveehouderij na het lezen van deze reportage.

 • Farmer4life2

  Ze zullen wel veel verdienen op de kaas.
  300 koeien + jongvee op 55 ha grond.. met een stal van 2 miljoen is erg scheef.

 • alco1

  Iedereen moet zijn eigen broek maar ophouden.

 • Weerkundige

  bijna langer werk met voeren dan melken per dag

 • koeboertje

  Waarom een aparte open dag voor boeren en een open dag voor burgers ?
  Heel raar .
  Een open dag is de kans om de burger en boer bij elkaar te brengen !

 • gerben5

  Dat drinkwater ziet er lekker fris uit

 • geen boer

  Deze mensen hebben toegang tot veel kapitaal, kan niet anders met zo'n opzet. Ook kaasmaken is iets voor de grote portemonnee, vanwege de lange doorlooptijd.
  Het zij ze gegund, mooie stal!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.