Rundveehouderij

Foto & video 12998 x bekeken 4 reacties

25 koeien erbij in afwachting van fosfaatrechten

Bouke en Albert-Jan Zijlstra in het Friese Munnekezijl zijn nog maar net aan het bouwen wanneer ze in juli 2015 worden geconfronteerd met het nieuws dat er fosfaatrechten komen. In hun nieuwe stal vertellen de melkveehouders hoe ze inspringen op de gewijzigde wet- en regelgeving.

Foto

 • Albert-Jan (36) en vader Bouke (64) Zijlstra hebben in maatschap een melkveebedrijf met 125 melk- en kalfkoeien in het Friese Munnekezijl. Van de 73 hectare in gebruik is de helft eigendom. Albert-Jan het bedrijf werkt nu nog twee dagen per week als zzp'er bij een akkerbouwer.<br /><em>Foto's: Jan Willem van Vliet </em>

  Albert-Jan (36) en vader Bouke (64) Zijlstra hebben in maatschap een melkveebedrijf met 125 melk- en kalfkoeien in het Friese Munnekezijl. Van de 73 hectare in gebruik is de helft eigendom. Albert-Jan het bedrijf werkt nu nog twee dagen per week als zzp'er bij een akkerbouwer.
  Foto's: Jan Willem van Vliet

 • De nieuwe ligboxenstal van de Zijlstra's heeft twee kappen. "Daardoor hoefden we niet te heien en konden we een lichtere constructie gebruiken. We hebben er zeker €50.000 mee bespaard", vertel Albert-Jan Zijlstra. Jongvee wordt gehouden in de stal links op de foto.

  De nieuwe ligboxenstal van de Zijlstra's heeft twee kappen. "Daardoor hoefden we niet te heien en konden we een lichtere constructie gebruiken. We hebben er zeker €50.000 mee bespaard", vertel Albert-Jan Zijlstra. Jongvee wordt gehouden in de stal links op de foto.

 • De Zijlstra's boeren in het noorden van Nederland, op de grens van Friesland en Groningen. De boerderij in Munnekezijl ligt prachtig verscholen achter de oude zeedijk.

  De Zijlstra's boeren in het noorden van Nederland, op de grens van Friesland en Groningen. De boerderij in Munnekezijl ligt prachtig verscholen achter de oude zeedijk.

 • Ter voorbereiding op de ruilverkaveling verplaatste Bouke Zijlstra zijn melkveebedrijf in 1979 naar dit deel van Munnekezijl. "De totale investering was 600.000 gulden waarvan 250.000 gulden door WIR en verplaatssingssubsidie gedekt werd", vertelt Bouke Zijlstra.

  Ter voorbereiding op de ruilverkaveling verplaatste Bouke Zijlstra zijn melkveebedrijf in 1979 naar dit deel van Munnekezijl. "De totale investering was 600.000 gulden waarvan 250.000 gulden door WIR en verplaatssingssubsidie gedekt werd", vertelt Bouke Zijlstra.

 • De stalbouw is in juni 2015 van start gegaan. De bestaande stal werd deels gerenoveerd en kreeg een nieuw dak. Bovendien werd het gebouw een stuk breder. "We hebben 3 boxrijen erbij gekregen en 2 rijen gerenoveerd", vertelt Albert-Jan Dijkstra. 2 boxrijen zijn nog niet aangepast.

  De stalbouw is in juni 2015 van start gegaan. De bestaande stal werd deels gerenoveerd en kreeg een nieuw dak. Bovendien werd het gebouw een stuk breder. "We hebben 3 boxrijen erbij gekregen en 2 rijen gerenoveerd", vertelt Albert-Jan Dijkstra. 2 boxrijen zijn nog niet aangepast.

 • Oktober 2015 was een spannende maand. Toen boerden de Zijlstra's 4 weken lang in de open lucht. "Daar zag ik wel tegen op. Gelukkig hebben we toen maar een paar buien gehad en is alles goed gegaan", vertelt Bouke Zijlstra.

  Oktober 2015 was een spannende maand. Toen boerden de Zijlstra's 4 weken lang in de open lucht. "Daar zag ik wel tegen op. Gelukkig hebben we toen maar een paar buien gehad en is alles goed gegaan", vertelt Bouke Zijlstra.

 • Het nieuwe staldeel is 55 meter lang en 20 meter breed en is dus naast de bestaande stal gebouwd. "We zijn de breedte ingegaan vanwege de voeropslag en de machineberging achter de stal", vertelt Albert-Jan Zijlstra.

  Het nieuwe staldeel is 55 meter lang en 20 meter breed en is dus naast de bestaande stal gebouwd. "We zijn de breedte ingegaan vanwege de voeropslag en de machineberging achter de stal", vertelt Albert-Jan Zijlstra.

 • De brede (2-0-5-0) ligboxenstal is zo ingericht dat de Zijlstra's 140 koeien kunnen melken. Albert-Jan Dijkstra heeft in de toekomst de mogelijkheid om uit te breiden. "Aan de rechterzijde van de stal kunnen we nog uitbreiden."

  De brede (2-0-5-0) ligboxenstal is zo ingericht dat de Zijlstra's 140 koeien kunnen melken. Albert-Jan Dijkstra heeft in de toekomst de mogelijkheid om uit te breiden. "Aan de rechterzijde van de stal kunnen we nog uitbreiden."

 • Net na de start van de bouw werd de invoering van een systeem met fosfaatrechten aangekondigd. De precieze consequenties van de veranderende wet- en regelgeving is nog niet duidelijk. Bouke Zijlstra verwacht niet dat de wet fosfaatrechten 1 januari al klaar is.

  Net na de start van de bouw werd de invoering van een systeem met fosfaatrechten aangekondigd. De precieze consequenties van de veranderende wet- en regelgeving is nog niet duidelijk. Bouke Zijlstra verwacht niet dat de wet fosfaatrechten 1 januari al klaar is.

 • "Fosfaatrechten zijn natuurlijk niet meegenomen in de begroting. We krijgen te maken met extra financieringslast", aldus Albert-Jan Zijlstra. Aanvankelijk had hij het idee om rustig met eigen aanwas te groeien. "Fosfaatrechten moeten er toch komen. In afwachting daarvan gaan we na overleg met de bank nu alvast meer melken. We hebben daarom 25 vaarzen aangekocht."

  "Fosfaatrechten zijn natuurlijk niet meegenomen in de begroting. We krijgen te maken met extra financieringslast", aldus Albert-Jan Zijlstra. Aanvankelijk had hij het idee om rustig met eigen aanwas te groeien. "Fosfaatrechten moeten er toch komen. In afwachting daarvan gaan we na overleg met de bank nu alvast meer melken. We hebben daarom 25 vaarzen aangekocht."

 • Dit deel van de stal is nog niet gerenoveerd. Dat is iets voor de toekomst. Enkel het dak is nieuw. Op 2 juli 2015 waren er 100 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf. De recent aangekochte vaarzen zijn afkomstig van meerdere bedrijven. Bouke Zijlstra lette scherp op hun gezondheidsstatus.

  Dit deel van de stal is nog niet gerenoveerd. Dat is iets voor de toekomst. Enkel het dak is nieuw. Op 2 juli 2015 waren er 100 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op het bedrijf. De recent aangekochte vaarzen zijn afkomstig van meerdere bedrijven. Bouke Zijlstra lette scherp op hun gezondheidsstatus.

 • De Zijlstra's zetten bij de stalbouw in op arbeidsbesparing. De keuze voor 2 melkrobots was snel gemaakt. Albert-Jan: "Ik heb een lichte vorm van reuma. Een reguliere melkstal zag ik daarom niet zitten." Om kosten te besparen kozen de Zijlstra's voor een eenvoudig voerhek.

  De Zijlstra's zetten bij de stalbouw in op arbeidsbesparing. De keuze voor 2 melkrobots was snel gemaakt. Albert-Jan: "Ik heb een lichte vorm van reuma. Een reguliere melkstal zag ik daarom niet zitten." Om kosten te besparen kozen de Zijlstra's voor een eenvoudig voerhek.

 • De koeien gaan via de split-entry naar de robots. De Eco-Vloer van Anders Beton kostte €119 per vierkante meter en was €40.000 duurder dan een reguliere roostervloer. "De koeien lopen er goed op. Ze sprinten soms door de stal. De vloer is zijn geld wel waard", aldus Albert-Jan.

  De koeien gaan via de split-entry naar de robots. De Eco-Vloer van Anders Beton kostte €119 per vierkante meter en was €40.000 duurder dan een reguliere roostervloer. "De koeien lopen er goed op. Ze sprinten soms door de stal. De vloer is zijn geld wel waard", aldus Albert-Jan.

 • De 2 melkrobots zijn geleverd door DeLaval. Albert-Jan Zijlstra: "We hebben veel positieve ervaringen van collega-boeren gehoord over dit type robot. Met DeLaval kun je veel dingen snel regelen. Het bedrijf heeft ook de melktank, de mestrobot en een buffervat geleverd."

  De 2 melkrobots zijn geleverd door DeLaval. Albert-Jan Zijlstra: "We hebben veel positieve ervaringen van collega-boeren gehoord over dit type robot. Met DeLaval kun je veel dingen snel regelen. Het bedrijf heeft ook de melktank, de mestrobot en een buffervat geleverd."

 • Albert-Jan Zijlstra sloot zich onlangs aan bij een regionale VMS-studiegroep van zeven melkveehouders die allemaal met DeLaval-robots melken. "We komen maar een paar keer per jaar bijeen. De groep heeft vooral een klankbordfunctie. Via WhatsApp reageren we snel op vragen van elkaar. Dat is erg prettig."

  Albert-Jan Zijlstra sloot zich onlangs aan bij een regionale VMS-studiegroep van zeven melkveehouders die allemaal met DeLaval-robots melken. "We komen maar een paar keer per jaar bijeen. De groep heeft vooral een klankbordfunctie. Via WhatsApp reageren we snel op vragen van elkaar. Dat is erg prettig."

 • De Gea-boxen zijn bedekt met matrassen van Cowhouse. Volgens Albert-Jan Zijlstra liggen de dieren er prima bij. Diepstrooiselboxen waren voor hem geen optie. "Voor de koeien zijn ze ideaal, maar voor de boer bewerkelijk. Dit bedrijf is zo ingericht dat één iemand het werk ruwweg kan doen."

  De Gea-boxen zijn bedekt met matrassen van Cowhouse. Volgens Albert-Jan Zijlstra liggen de dieren er prima bij. Diepstrooiselboxen waren voor hem geen optie. "Voor de koeien zijn ze ideaal, maar voor de boer bewerkelijk. Dit bedrijf is zo ingericht dat één iemand het werk ruwweg kan doen."

 • Achter de robots bevindt zich een grote separatieruimte. De Zijlstra's kunnen geen dieren vastzetten aan het voerhek. In de separatieruimte hebben ze daartoe wel de mogelijkheid. Het rollendjaargemiddelde is 9.446 liter, met 4,32% vet en 3,57% eiwit. De Zijlstra's achten 10.000 liter per koe zeker haalbaar.

  Achter de robots bevindt zich een grote separatieruimte. De Zijlstra's kunnen geen dieren vastzetten aan het voerhek. In de separatieruimte hebben ze daartoe wel de mogelijkheid. Het rollendjaargemiddelde is 9.446 liter, met 4,32% vet en 3,57% eiwit. De Zijlstra's achten 10.000 liter per koe zeker haalbaar.

 • Het strohok fungeert momenteel als ziekenboeg. De Zijlstra's werken sinds juni in de nieuwe situatie. De omschakeling op automatisch melken is vlotjes verlopen. Albert-Jan Zijlstra: "We zijn opgestart met 100 koeien op twee robots. Dat werkte erg prettig. Je merkt dat het nu een stukje drukker is bij de robots"

  Het strohok fungeert momenteel als ziekenboeg. De Zijlstra's werken sinds juni in de nieuwe situatie. De omschakeling op automatisch melken is vlotjes verlopen. Albert-Jan Zijlstra: "We zijn opgestart met 100 koeien op twee robots. Dat werkte erg prettig. Je merkt dat het nu een stukje drukker is bij de robots"

 • Deze mestrobot houdt de Eco-Vloer schoon. De robot is voorzien van sproeiers om de vloer nat en goed begaanbaar te houden.

  Deze mestrobot houdt de Eco-Vloer schoon. De robot is voorzien van sproeiers om de vloer nat en goed begaanbaar te houden.

 • De goothoogte is 4,5 meter. Aanvankelijk waren de goten getekend op 6,5 meter. Dat plan werd afgekeurd, waarna voor deze constructie werd gekozen. De ronding maakt dat regenwater van het dak in de goten stroomt. "Het ziet er fraai uit, maar het kostte ons wel €10.000 extra."

  De goothoogte is 4,5 meter. Aanvankelijk waren de goten getekend op 6,5 meter. Dat plan werd afgekeurd, waarna voor deze constructie werd gekozen. De ronding maakt dat regenwater van het dak in de goten stroomt. "Het ziet er fraai uit, maar het kostte ons wel €10.000 extra."

 • De Friese melkveehouders hebben er 85 ligboxen bij gekregen. Ze renoveerden een deel van de bestaande stalinrichting en investeerden in een nieuw dak. De ligboxenstal telt nu 187 boxen. Per box kostte de bouw €5.000.

  De Friese melkveehouders hebben er 85 ligboxen bij gekregen. Ze renoveerden een deel van de bestaande stalinrichting en investeerden in een nieuw dak. De ligboxenstal telt nu 187 boxen. Per box kostte de bouw €5.000.

 • In het zomerseizoen lopen de dieren van 7.00 tot 14.00 uur buiten. De beweidingsbox achter de stal is voorzien van een voetbad, om besmetting met Mortellaro te voorkomen. "Achteraf hadden we dit gedeelte ook wel onderkelderd willen hebben. Het is hier vaak smerig", vertelt Albert-Jan Zijlstra.

  In het zomerseizoen lopen de dieren van 7.00 tot 14.00 uur buiten. De beweidingsbox achter de stal is voorzien van een voetbad, om besmetting met Mortellaro te voorkomen. "Achteraf hadden we dit gedeelte ook wel onderkelderd willen hebben. Het is hier vaak smerig", vertelt Albert-Jan Zijlstra.

 • Dit is de machine- en stro-opslag. De schuur is ook ingericht met enkele ponyboxen. Het gebouw dateert van 1991.

  Dit is de machine- en stro-opslag. De schuur is ook ingericht met enkele ponyboxen. Het gebouw dateert van 1991.

 • De Zijlstra's hebben voldoende grond in gebruik om extra koeien te kunnen melken. Ruwvoerwinning is geen probleem, zo vertelt Albert-Jan Zijlstra. "We hebben zes keer gekuild. Het was een prima grasjaar."

  De Zijlstra's hebben voldoende grond in gebruik om extra koeien te kunnen melken. Ruwvoerwinning is geen probleem, zo vertelt Albert-Jan Zijlstra. "We hebben zes keer gekuild. Het was een prima grasjaar."

 • Er zijn 4 sleufsilo's en een kuilplaat. Sinds een jaar of tien voeren de Zijlstra's met een mengwagen. Het rantsoen bestaat uit kuilgras, mais en bierbostel.

  Er zijn 4 sleufsilo's en een kuilplaat. Sinds een jaar of tien voeren de Zijlstra's met een mengwagen. Het rantsoen bestaat uit kuilgras, mais en bierbostel.

 • Het melkveebedrijf is te bereiken via een woonwijk in Munnekezijl. De dorpelingen werden het afgelopen jaar geconfronteerd met het nodige bouw- en vrachtverkeer. Albert-Jan Zijlstra: "Daar hebben we geen klachten over gehad. Men had begrip voor de situatie. Na afloop van de open dag hebben we een feestavond georganiseerd voor het dorp."

  Het melkveebedrijf is te bereiken via een woonwijk in Munnekezijl. De dorpelingen werden het afgelopen jaar geconfronteerd met het nodige bouw- en vrachtverkeer. Albert-Jan Zijlstra: "Daar hebben we geen klachten over gehad. Men had begrip voor de situatie. Na afloop van de open dag hebben we een feestavond georganiseerd voor het dorp."

Laatste reacties

 • nicky

  Eigen schuld dikke bult moet je maar niet zo gek doen

 • Attie

  Mooi bedrijf jammer dat ze hun eigen fosfaat niet kunnen benutten!

 • Van der Woude

 • koestal

  wie wil dat niet ?

Of registreer je om te kunnen reageren.