Rundveehouderij

Foto & video 11770 x bekeken 16 reacties

Roeien tegen de stroom in

Maatschap Teutelink nam een opvallende beslissing: krimpen in het jaar van het quotumeinde. 16 koeien minder leidde tot méér rendement.

Foto

 • Bert (44) en Herman (48) Teutelink hebben in Zeewolde (Fl.) en Lelystad (Fl.) in maatschap een akkerbouw- en veebedrijf met 125 melkkoeien, 106 stuks jongvee en 251 hectare land. In 2014 namen ze een opvallend besluit: met zestien koeien minder het quotumloze tijdperk in. Krimpen dus, in een sector die vooral volop wil groeien. En nu - een halfjaar na het quotumeinde - is er rendement. In de vorm van arbeidsverlichting, meer dierenwelzijn én financieel voordeel.

  Bert (44) en Herman (48) Teutelink hebben in Zeewolde (Fl.) en Lelystad (Fl.) in maatschap een akkerbouw- en veebedrijf met 125 melkkoeien, 106 stuks jongvee en 251 hectare land. In 2014 namen ze een opvallend besluit: met zestien koeien minder het quotumloze tijdperk in. Krimpen dus, in een sector die vooral volop wil groeien. En nu - een halfjaar na het quotumeinde - is er rendement. In de vorm van arbeidsverlichting, meer dierenwelzijn én financieel voordeel.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een fraai overzicht van het melkveebedrijf in de Flevolandse polder. De rekensom van de krimpstrategie - op de achterkant van sigarendoos – bleek positief. In oktober 2014 hakten de broers Teutelink definitief de knoop door: ruim 10 procent minder melkkoeien in 2015.

  Een fraai overzicht van het melkveebedrijf in de Flevolandse polder. De rekensom van de krimpstrategie - op de achterkant van sigarendoos – bleek positief. In oktober 2014 hakten de broers Teutelink definitief de knoop door: ruim 10 procent minder melkkoeien in 2015.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De ligboxenstal is oorspronkelijk al negentien jaar oud, maar is in de loop der jaren keurig bijgehouden. Ook is de stal in 1999 aan één kant gespiegeld. Niettemin is het algemene beeld in de polder anders. Hier zijn juist veel nieuwe grote stallen gebouwd. Maar dit is niet iets wat de broers ambiëren. Zij willen de factor arbeid juist binnen de perken houden. Oftewel: minder druk op het bedrijf.

  De ligboxenstal is oorspronkelijk al negentien jaar oud, maar is in de loop der jaren keurig bijgehouden. Ook is de stal in 1999 aan één kant gespiegeld. Niettemin is het algemene beeld in de polder anders. Hier zijn juist veel nieuwe grote stallen gebouwd. Maar dit is niet iets wat de broers ambiëren. Zij willen de factor arbeid juist binnen de perken houden. Oftewel: minder druk op het bedrijf.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een overzicht in de stal. Het jongvee staat links van de brede voergang, het melkvee rechts. Aan de rechterkant is de stal ook gespiegeld. Let ook op de vele lichtplaten in het dak.

  Een overzicht in de stal. Het jongvee staat links van de brede voergang, het melkvee rechts. Aan de rechterkant is de stal ook gespiegeld. Let ook op de vele lichtplaten in het dak.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De oorsprong van de bedrijfskrimp lag hier. In 2011 werd de oude 2x8-melkstal vervangen door deze 2x18-swingover. Hierdoor moest Teutelink ruimte inleveren in het ligboxengedeelte; tien ligboxen moesten verdwijnen. Het resultaat: overbezetting in de stal. Met 141 melkkoeien werd het te vol. Ook de dierenarts merkte de gevolgen. Het dierenwelzijn nam af.

  De oorsprong van de bedrijfskrimp lag hier. In 2011 werd de oude 2x8-melkstal vervangen door deze 2x18-swingover. Hierdoor moest Teutelink ruimte inleveren in het ligboxengedeelte; tien ligboxen moesten verdwijnen. Het resultaat: overbezetting in de stal. Met 141 melkkoeien werd het te vol. Ook de dierenarts merkte de gevolgen. Het dierenwelzijn nam af.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een overzicht vanuit de melkstal. Teutelink ging ook rekenen met een krimpstrategie omdat hij verwacht dat voor een beter dierenwelzijn in de toekomst meer gestuurd zal worden op de melkprijs. Iets dat nu al in de duurzaamheidstoeslag gebeurt. De broers denken dat overbezetting over een paar jaar wettelijk verboden is. Dus gingen ze definitief rekenen. Hoe groot is het melkproductieverlies bij krimp, wat zijn de voordelen, kan het uit? Op die laatste vraag bleek het antwoord 'ja'.

  Een overzicht vanuit de melkstal. Teutelink ging ook rekenen met een krimpstrategie omdat hij verwacht dat voor een beter dierenwelzijn in de toekomst meer gestuurd zal worden op de melkprijs. Iets dat nu al in de duurzaamheidstoeslag gebeurt. De broers denken dat overbezetting over een paar jaar wettelijk verboden is. Dus gingen ze definitief rekenen. Hoe groot is het melkproductieverlies bij krimp, wat zijn de voordelen, kan het uit? Op die laatste vraag bleek het antwoord 'ja'.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De broers gingen van 141 naar 125 melkkoeien. In 2011 waren door de komst van de swingover-melkstal al tien ligboxen verdwenen. Dit jaar werden achterin de stal nog eens zeven boxen weggehaald. Zo ontstond veel meer loopruimte, terwijl het aantal koeien nog gelijk is aan het aantal ligboxen. De overbezetting was voorbij. Het leidde tot een plus op welzijn.

  De broers gingen van 141 naar 125 melkkoeien. In 2011 waren door de komst van de swingover-melkstal al tien ligboxen verdwenen. Dit jaar werden achterin de stal nog eens zeven boxen weggehaald. Zo ontstond veel meer loopruimte, terwijl het aantal koeien nog gelijk is aan het aantal ligboxen. De overbezetting was voorbij. Het leidde tot een plus op welzijn.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Door die betere stalbezetting ging de gemiddelde melkproductie in een halfjaar tijd flink omhoog. De productie steeg van 8.700 tot (een verwachte) 9.100 kilo per jaar.

  Door die betere stalbezetting ging de gemiddelde melkproductie in een halfjaar tijd flink omhoog. De productie steeg van 8.700 tot (een verwachte) 9.100 kilo per jaar.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Daarmee is een eerste rekensom te maken. In de oude situatie kwam Teutelink met 141 koeien en 8.700 kilo productie tot 1,22 miljoen kilo melk per jaar. De huidige 125 koeien produceren 9.100 kilo en komen zo tot 1,14 miljoen kilo. Het productieverlies is zo 80.000 kilo. Bij een gemiddelde kost- en opbrengstprijs van 1 liter melk blijft op dit bedrijf €0,05 marge over. Teutelink rekent dan met een gemiddelde melkprijs van 34 cent. Dat is een nettomelkgeldverlies van iets meer dan €4.000. Bovendien wordt het verschil eerder nog kleiner. De broers draaien pas een halfjaar met een kleinere melkveestapel.

  Daarmee is een eerste rekensom te maken. In de oude situatie kwam Teutelink met 141 koeien en 8.700 kilo productie tot 1,22 miljoen kilo melk per jaar. De huidige 125 koeien produceren 9.100 kilo en komen zo tot 1,14 miljoen kilo. Het productieverlies is zo 80.000 kilo. Bij een gemiddelde kost- en opbrengstprijs van 1 liter melk blijft op dit bedrijf €0,05 marge over. Teutelink rekent dan met een gemiddelde melkprijs van 34 cent. Dat is een nettomelkgeldverlies van iets meer dan €4.000. Bovendien wordt het verschil eerder nog kleiner. De broers draaien pas een halfjaar met een kleinere melkveestapel.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Dan de plussen. De melktijd is nu korter. Zestien dieren minder melken betekent krap tien minuten tijdwinst per dag. Omdat een student één keer per dag melkt, is de winst hier al 60 uur; omgerekend €1.200 per jaar. En dan rekenen de broers hun eigen arbeidswinst niet mee. Daarbij was er begin dit jaar nog een ander eenmalig voordeel. Ze konden hun melkkoeien relatief duur verkopen. Melkvee was uiteraard gewild dit voorjaar.

  Dan de plussen. De melktijd is nu korter. Zestien dieren minder melken betekent krap tien minuten tijdwinst per dag. Omdat een student één keer per dag melkt, is de winst hier al 60 uur; omgerekend €1.200 per jaar. En dan rekenen de broers hun eigen arbeidswinst niet mee. Daarbij was er begin dit jaar nog een ander eenmalig voordeel. Ze konden hun melkkoeien relatief duur verkopen. Melkvee was uiteraard gewild dit voorjaar.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Maar de broers verdienen ook aan de uitbreiding van collega's. Door de krimp hebben ze 2 hectare minder mais nodig dan voorheen. Die mais kunnen ze verkopen. Dat levert dit jaar bijvoorbeeld al €3.000 op. Een ander voordeel is de mestaanvoer. Teutelink heeft door de kleinere veestapel 440 kuub extra mestplaatsingsruimte. Dat gaf dit jaar een rendement van €5 per kuub. Ook weer €2.200 winst. Onderaan de streep blijft er zo bijna €2.500 over. Met zestien koeien minder.

  Maar de broers verdienen ook aan de uitbreiding van collega's. Door de krimp hebben ze 2 hectare minder mais nodig dan voorheen. Die mais kunnen ze verkopen. Dat levert dit jaar bijvoorbeeld al €3.000 op. Een ander voordeel is de mestaanvoer. Teutelink heeft door de kleinere veestapel 440 kuub extra mestplaatsingsruimte. Dat gaf dit jaar een rendement van €5 per kuub. Ook weer €2.200 winst. Onderaan de streep blijft er zo bijna €2.500 over. Met zestien koeien minder.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Het extra dierenwelzijn is niet in geld uit te drukken. Maar de extra loopruimte is goed zichtbaar. Niet alleen op deze foto. Het is niet druk op de mestgangen, er is veel rust in de stal. Dit voordeel moet zich steeds meer gaan uitbetalen in de melkproductie.

  Het extra dierenwelzijn is niet in geld uit te drukken. Maar de extra loopruimte is goed zichtbaar. Niet alleen op deze foto. Het is niet druk op de mestgangen, er is veel rust in de stal. Dit voordeel moet zich steeds meer gaan uitbetalen in de melkproductie.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De koeien hebben nu meer loopruimte, maar door de bedrijfskrimp zijn de ligboxen nog altijd goed bezet.

  De koeien hebben nu meer loopruimte, maar door de bedrijfskrimp zijn de ligboxen nog altijd goed bezet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • De koeien liggen in zogeheten crush stropellets.

  De koeien liggen in zogeheten crush stropellets.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Arbeidsverlichting is ook een groot winstpunt door de krimp. Als de broers in de groeihausse waren meegegaan, was nieuwbouw of uitbouw onvermijdelijk geweest. Dat hoeft nu niet. Het is ook een praktisch voordeel, omdat ze met z'n tweeën twee bedrijven moeten runnen. De broers kunnen nu met krimp en gezondere arbeid de toekomst tegemoet.

  Arbeidsverlichting is ook een groot winstpunt door de krimp. Als de broers in de groeihausse waren meegegaan, was nieuwbouw of uitbouw onvermijdelijk geweest. Dat hoeft nu niet. Het is ook een praktisch voordeel, omdat ze met z'n tweeën twee bedrijven moeten runnen. De broers kunnen nu met krimp en gezondere arbeid de toekomst tegemoet.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Een ander voordeel is dat het jongvee in de ligboxenstal kan blijven staan. Bij een groeistrategie was uitbesteding van deze tak nodig geweest. Nu niet. Al het vee onder één dak heeft vanwege het overzicht ook de voorkeur van de broers.

  Een ander voordeel is dat het jongvee in de ligboxenstal kan blijven staan. Bij een groeistrategie was uitbesteding van deze tak nodig geweest. Nu niet. Al het vee onder één dak heeft vanwege het overzicht ook de voorkeur van de broers.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie
 • Vers van de pers.</p>
<p> </p>
<p>Een uitgebreide bedrijfsreportage over de strategie van Teutelink staat ook in Boerderij 52.

  Vers van de pers.

   

  Een uitgebreide bedrijfsreportage over de strategie van Teutelink staat ook in Boerderij 52.

  Foto: Ton Kastermans Fotografie

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  mooie rekensommen om hun standpunten goed te praten, je kunt ook stellen 251 ha verhuren voor 2809,00 euro per ha, zouden ze dan financieel niet veel beter zijn, kunnen ze zelf nog in loondienst, dat kan er ook nog bij geteld worden

 • vink

  Konden ze voor 2014 nog niet rekenen dan?

 • farmer4life1

  Niet teveel rekenen, dan is het beter om te stoppen.

 • vink

  Dan stoppen echte ondernemers dus.

 • spits761

  dit is nou typisch zo,n verhaaltje om jezelf goed te praten.Wat een onzin word er weer vertelt in deze reportage.16 koeien minder houden en ineens is alles koek en ei .Zeg dan gewoon dat je geen koeienboer bent maar akkerbouwer!!pffff daar word je nou eens moe van ,ik snap niet dat boerderij daar aan meewerkt,vlug vergeten !!

 • farmerbn

  Zelf ben ik ook rond de vijftig jaar en ik ken me dus goed voorstellen wat de broers willen. Als je veel land hebt en een overvolle stal dan ben je altijd druk en loop je vaak achter de feiten aan. Wat minder koeien en alles gaat wat makkelijker. Al verdien je zelfs wat minder dan kies je op die leeftijd daar ook gewoon voor. Ze zullen toch al wel genoeg verdienen dus die laatste 5000 euro is minder belangrijk. Ik vind het wel een lachertje om dit allemaal als een goede ondernemer recht te rekenen. Dat is helemaal niet nodig.

 • koeboertje

  De gebroeders hebben er goed over nagedacht , en een wijs besluit genomen .
  Ik merk dat vele collega s helaas nog steeds denken dat meer koeien en liters melk meer winst is .
  Het lijkt wel of je niet meetelt als je geen uitbreidingsplannen hebt

 • flyinghollander

  Wat zijn ze gek bij boerderij.nl op lichtpunten?
  Voor de rest kan je het rekenen Hoe het bij jou past.

 • Martin Oldenhof

  ga zo door jongens
  jullie durven jullie verhaal te doen
  succes

 • maiskolf

  Als we allemaal nu een paar koeien er uit schoppen hebben we mischien ook nog een hogere melkprijs. Dus een hoger inkomen. Maar ja........

 • boerke brabant

  durven krimpen als de rest alleen maar aan het uitbreiden is dat is (juist) ook ondernemen. Gezien sommige reacties hierboven denk ik dat een aantal collega's meer bezig zijn met groter te zijn dan rest ipv echt ondernemen.

 • immeni

  Was vroeger met begin superheffing ook al ,men moest koeien ruimen en toch bleven de liters geleverd hetzelfde??? Ik vind het een gedurfde en goede zet,succes ermee

 • hoving1

  Goed om dit ook eens te lezen.Dit zijn ondernemers.Veel denken alleen maar aan meer.

 • rub2

  Sinds boerderij op internet actief is staan er reportages op over nieuw, groot, groter, grootst. Dit was blijkbaar voor velen van ons het startschot van nieuwbouw plannen, want: stel je mist de boot........ welke boot..... die met geld is nog niet langs komen varen..... die met fosfaatrechten wel..... alleen te vroeg voor velen..... dus die boot is langzaam water aan het maken nu.

  De broers in deze reportage zijn denk ik prima ondernemers die merken dat het onderste uit de kan halen niet rendabel is. Wederom een knipoog naar alle nieuwbouwplannen berekend op volledige bezetting met super kengetallen wat die 100 extra koeien doen we er wel FF bij..... en dan een kritieke kostprijs van 34 cent hebben...... gelukkig ziet het er aan de buitenkant netjes uit.

 • samaja

  Er zijn toch nog echte ondernemers die durven te rekenen ,en niet mee willen doen met de rest. want "'massa is echt geen kassa!' veel succes en werkplezier!

 • melkkoeienboer

  minder jongvee houden levert ook goed rendement. 106 stuks op 125 koeien is vrij royaal. levert ook ruimte op in de stal

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.