Rundveehouderij

Foto & video 6567 x bekeken 4 reactieslaatste update:7 dec 2016

Renovatie met Italiaans dak en luchtwasser

Jan Klaasen renoveert zijn stal en breidt uit tot 250 plaatsen. Hij en zijn broer maakten enkele bijzondere keuzes, zoals een Italiaans dak en luchtwasser. Boerderij.nl volgt de renovatie en nieuwbouw.

Foto

 • Op dit moment hebben Jan en Frans Klaasen in het Brabantse Wintelre 135 melkkoeien met bijbehorend jongvee en 60 hectare grond. De bestaande stal dateert van 1980 en was aan renovatie toe. Bovendien willen de ondernemers in aantallen doorgroeien. De melkveehouders kozen voor een Italiaans dak, ook wel een zaagtanddak genoemd. Door de breedte van de stal zou de stal anders te hoog worden. Ook sluit het beter aan bij de bestaande bebouwing. Verder komt een luchtwasser in de stal. Ze hoeven dan de bestaande roosters niet te vervangen en kunnen meer ammoniakruimte winnen. De stal blijft aan twee zijden open. Voor het systeem is een proefstal-status aangevraagd. Ventilatoren in de nok sturen de lucht richting de wassers, waar de lucht wordt afgezogen.

  Op dit moment hebben Jan en Frans Klaasen in het Brabantse Wintelre 135 melkkoeien met bijbehorend jongvee en 60 hectare grond. De bestaande stal dateert van 1980 en was aan renovatie toe. Bovendien willen de ondernemers in aantallen doorgroeien. De melkveehouders kozen voor een Italiaans dak, ook wel een zaagtanddak genoemd. Door de breedte van de stal zou de stal anders te hoog worden. Ook sluit het beter aan bij de bestaande bebouwing. Verder komt een luchtwasser in de stal. Ze hoeven dan de bestaande roosters niet te vervangen en kunnen meer ammoniakruimte winnen. De stal blijft aan twee zijden open. Voor het systeem is een proefstal-status aangevraagd. Ventilatoren in de nok sturen de lucht richting de wassers, waar de lucht wordt afgezogen.

  Foto: Bert Jansen
 • De bestaande stal bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde staldelen. Nadat de broers in augustus begonnen zijn met de eerste sloop, is de grootste klap aan het einde van de maand gemaakt met het verwijderen van het asbest van het dak. De renovatie en nieuwbouw gaat in drie fases: eerst aan de voorkant, dan een zijkant en als laatste komt er aan achterkant van de stal ruimte bij. De uiteindelijke stal is een 0+6+0 met een 2x14 stands melkstal.

  De bestaande stal bestaat uit twee tegen elkaar gebouwde staldelen. Nadat de broers in augustus begonnen zijn met de eerste sloop, is de grootste klap aan het einde van de maand gemaakt met het verwijderen van het asbest van het dak. De renovatie en nieuwbouw gaat in drie fases: eerst aan de voorkant, dan een zijkant en als laatste komt er aan achterkant van de stal ruimte bij. De uiteindelijke stal is een 0+6+0 met een 2x14 stands melkstal.

  Foto: Bert Jansen
 • Het verwijderen van de asbest nam meerdere dagen in beslag. In totaal gaat het om 1.900 vierkante meter. De stal heeft na de renovatie en nieuwbouw door het Italiaanse dak drie dakvlakken.

  Het verwijderen van de asbest nam meerdere dagen in beslag. In totaal gaat het om 1.900 vierkante meter. De stal heeft na de renovatie en nieuwbouw door het Italiaanse dak drie dakvlakken.

  Foto: Bert Jansen
 • In de eerste week van september is de sloop voortgezet en zijn de eerste aanpassingen gemaakt voor de nieuwe stal. Zo is een deel van de putten uitgegraven en zijn putgaten dichtgemetseld. Een deel van de uitbreiding komt naast de stallen, een deel erachter. Daar wordt hier ruimte voor gemaakt. De twee bestaande staldelen zijn hier goed zichtbaar.

  In de eerste week van september is de sloop voortgezet en zijn de eerste aanpassingen gemaakt voor de nieuwe stal. Zo is een deel van de putten uitgegraven en zijn putgaten dichtgemetseld. Een deel van de uitbreiding komt naast de stallen, een deel erachter. Daar wordt hier ruimte voor gemaakt. De twee bestaande staldelen zijn hier goed zichtbaar.

  Foto: Bert Jansen
 • De oude zuiggaten van de bestaande putten zijn afgezaagd en dichtgemetseld. Hierdoor is de nieuwe put korter tegen de bestaande putten aan te bouwen. Daarvoor worden met een verrijker de stenen naar de stal gebracht.

  De oude zuiggaten van de bestaande putten zijn afgezaagd en dichtgemetseld. Hierdoor is de nieuwe put korter tegen de bestaande putten aan te bouwen. Daarvoor worden met een verrijker de stenen naar de stal gebracht.

  Foto: Bert Jansen
 • De oude putten blijven intact, net als de roosters die erboven zitten. De broers willen dat de renovatie en uitbreiding voor het einde van het jaar gereed is. Op deze site verschijnt binnenkort een nieuwe update over de vorderingen op het bedrijf van Klaasen.

  De oude putten blijven intact, net als de roosters die erboven zitten. De broers willen dat de renovatie en uitbreiding voor het einde van het jaar gereed is. Op deze site verschijnt binnenkort een nieuwe update over de vorderingen op het bedrijf van Klaasen.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • Munnik

  Verrijker??

 • Hr19

  verreiker!

 • Mozes

  Het is inderdaad verreiker en geen verrijker. Het komt van het woord "reiken" wat aangeven betekent. "Rijken" daarentegen zijn mensen die veel geld hebben.

 • A1967

  Juist, het is ook geen zijkerds maar zeikerds

Of registreer je om te kunnen reageren.