Rundveehouderij

Foto & video 10849 x bekeken 6 reactieslaatste update:10 aug 2016

Nieuw dak voor oude stal (1)

Diepman laat het dak van zijn ligboxenstal renoveren. Hij kiest voor een Light-Roof. Boerderij laat deze week de oude én de nieuwe situatie zien. Dit is deel één: de oude situatie.

Foto

 • Ronald Diepman (53) heeft in Zwolle (Ov.) een veebedrijf met 70 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 40 hectare land (waarvan 32 hectare gras en 8 hectare mais). Diepman werd in 1994 met zijn bedrijf door een ruilverkaveling verplaatst naar een locatie op een steenworp afstand van de stad. Het woonhuis en de bedrijfsgebouwen - een ligboxenstal en een machineberging - zijn allemaal in datzelfde jaar gebouwd.

  Ronald Diepman (53) heeft in Zwolle (Ov.) een veebedrijf met 70 melkkoeien, 45 stuks jongvee en 40 hectare land (waarvan 32 hectare gras en 8 hectare mais). Diepman werd in 1994 met zijn bedrijf door een ruilverkaveling verplaatst naar een locatie op een steenworp afstand van de stad. Het woonhuis en de bedrijfsgebouwen - een ligboxenstal en een machineberging - zijn allemaal in datzelfde jaar gebouwd.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een fraai overzicht van het melkveebedrijf. Linksvoor bevindt zich de machineberging. Parallel aan deze berging bevindt zich de ligboxenstal. Hier zal het in de eerste week van september een drukte van belang worden. Diepman laat het 21 jaar oude dak namelijk renoveren door renovatiebedrijf Rennova (dak- en wandrenovatie) in Weerselo (Ov.).

  Een fraai overzicht van het melkveebedrijf. Linksvoor bevindt zich de machineberging. Parallel aan deze berging bevindt zich de ligboxenstal. Hier zal het in de eerste week van september een drukte van belang worden. Diepman laat het 21 jaar oude dak namelijk renoveren door renovatiebedrijf Rennova (dak- en wandrenovatie) in Weerselo (Ov.).

  Foto: Ruud Ploeg
 • Dit is de 50 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal uit 1994. De stal - waarin Diepman zowel de melkkoeien als het jongvee huisvest - is van binnen altijd goed bijgehouden, maar heeft een groot minpunt: het dak. Dat is er slecht aan toe. Een nieuwe stal was zeker niet nodig, een nieuw dak wel. En dus besloot Diepman tot renovatie.

  Dit is de 50 meter lange en 20 meter brede ligboxenstal uit 1994. De stal - waarin Diepman zowel de melkkoeien als het jongvee huisvest - is van binnen altijd goed bijgehouden, maar heeft een groot minpunt: het dak. Dat is er slecht aan toe. Een nieuwe stal was zeker niet nodig, een nieuw dak wel. En dus besloot Diepman tot renovatie.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Hier is te zien waarom: krullende en gescheurde dakplaten. In 1994 werd het dak bedekt met asbestvrije golfplaten. Maar dit was wel de eerste generatie. De kwaliteit ervan bleek matig.

  Hier is te zien waarom: krullende en gescheurde dakplaten. In 1994 werd het dak bedekt met asbestvrije golfplaten. Maar dit was wel de eerste generatie. De kwaliteit ervan bleek matig.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Diepman wilde iets nieuws en kwam uit op Light Roof-dakplaten. Deze driewandige, warmtewerende lichtplaten zijn voorzien van uv-coating en aluminiumvezels die het zonlicht weerkaatsen. De veehouder hoorde eind 2013 voor het eerst van het concept Light-Roof. Hij zag het voorbeeld van een stal in Lochem. Het paste goed bij de wens van Diepman: veel en voldoende licht in de stal. In de oude situatie zaten er tenslotte ook al veel lichtplaten in het dak. En dus zette de veehouder door. Samen met Roy Dood van Rennova maakten hij plannen voor een dakrenovatie begin september.

  Diepman wilde iets nieuws en kwam uit op Light Roof-dakplaten. Deze driewandige, warmtewerende lichtplaten zijn voorzien van uv-coating en aluminiumvezels die het zonlicht weerkaatsen. De veehouder hoorde eind 2013 voor het eerst van het concept Light-Roof. Hij zag het voorbeeld van een stal in Lochem. Het paste goed bij de wens van Diepman: veel en voldoende licht in de stal. In de oude situatie zaten er tenslotte ook al veel lichtplaten in het dak. En dus zette de veehouder door. Samen met Roy Dood van Rennova maakten hij plannen voor een dakrenovatie begin september.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De stal, een paar dagen voor het begin van de renovatie. Links liggen de eerste lichtplaten al klaar. De dakrenovatie zou uiteindelijk drie dagen in beslag nemen. Twee dagen voor het strippen en opnieuw monteren van beide dakhelften en een dag voor de puntjes op de i. Overigens bestaat straks niet het hele dak uit lichtplaten. Dat geldt alleen voor de middelste 900 van 1200 m². Aan één rij aan beide zijkanten en de onderste twee rijen van het dak komen geen lichtplaten te liggen. Dat zijn traditionele golfplaten.

  De stal, een paar dagen voor het begin van de renovatie. Links liggen de eerste lichtplaten al klaar. De dakrenovatie zou uiteindelijk drie dagen in beslag nemen. Twee dagen voor het strippen en opnieuw monteren van beide dakhelften en een dag voor de puntjes op de i. Overigens bestaat straks niet het hele dak uit lichtplaten. Dat geldt alleen voor de middelste 900 van 1200 m². Aan één rij aan beide zijkanten en de onderste twee rijen van het dak komen geen lichtplaten te liggen. Dat zijn traditionele golfplaten.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De kosten van de Light Roof-lichtplaten zijn berekend op circa €24 per m². Dat is inclusief sloop en afvoer van het oude dak. Als Diepman opnieuw voor golfplaten had gekozen, was hij duurder uitgeweest. Bovendien hebben de lichtplaten een grotere isolerende werking en voorkomen ze condensvorming.

  De kosten van de Light Roof-lichtplaten zijn berekend op circa €24 per m². Dat is inclusief sloop en afvoer van het oude dak. Als Diepman opnieuw voor golfplaten had gekozen, was hij duurder uitgeweest. Bovendien hebben de lichtplaten een grotere isolerende werking en voorkomen ze condensvorming.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Hier nog een detail van het oude dak dat toch echt z'n beste tijd heeft gehad. De lichtplaten hebben straks ook nog een gewichtsvoordeel. Ze zijn 12 kilo per m² lichter dan traditionele dakplaten. Bovendien zijn ze stevig genoeg om extreem weer zoals hagel of zware sneeuwval aan te kunnen. Het is alleen afwachten of en in hoeverre de lichtplaten verkleuren. Maar de tijd zal het leren, stelt Diepman.

  Hier nog een detail van het oude dak dat toch echt z'n beste tijd heeft gehad. De lichtplaten hebben straks ook nog een gewichtsvoordeel. Ze zijn 12 kilo per m² lichter dan traditionele dakplaten. Bovendien zijn ze stevig genoeg om extreem weer zoals hagel of zware sneeuwval aan te kunnen. Het is alleen afwachten of en in hoeverre de lichtplaten verkleuren. Maar de tijd zal het leren, stelt Diepman.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een overzicht in de stal die capaciteit heeft voor 70 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Een aantal dat ook goed past bij Diepman. Hij heeft geen enorme groeiambities. In de oude situatie had Diepman ook al een voorkeur voor veel licht in de stal. De lichtstraat en lichtplaten getuigen hiervan.

  Een overzicht in de stal die capaciteit heeft voor 70 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Een aantal dat ook goed past bij Diepman. Hij heeft geen enorme groeiambities. In de oude situatie had Diepman ook al een voorkeur voor veel licht in de stal. De lichtstraat en lichtplaten getuigen hiervan.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Naast het dak is ook de lichtstraat in de nok aan vervanging toe. Ook hier ontstonden steeds meer scheuren.

  Naast het dak is ook de lichtstraat in de nok aan vervanging toe. Ook hier ontstonden steeds meer scheuren.

  Foto: Ruud Ploeg
 • De koeien staan zowel binnen als buiten. Diepman past weidegang toe. Tijdens de dakrenovatie kunnen de dieren sowieso gewoon binnen blijven. Er wordt maar een dakhelft tegelijkertijd gestript en er is voldoende ruimte in de stal om alle dieren te herbergen.

  De koeien staan zowel binnen als buiten. Diepman past weidegang toe. Tijdens de dakrenovatie kunnen de dieren sowieso gewoon binnen blijven. Er wordt maar een dakhelft tegelijkertijd gestript en er is voldoende ruimte in de stal om alle dieren te herbergen.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Hier staan de jongste dieren van het bedrijf.

  Hier staan de jongste dieren van het bedrijf.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Het verouderde dak is de uitzondering op de regel. Want in de stal is alles up-to-date. Dat geldt ook voor het melken. Een paar jaar geleden liet Diepman deze Lely-melkrobot plaatsen. Met zijn huidige 70 melkkoeien kan hij dat precies behappen. Uitbreiding van de melkveestapel is ook niet aan de orde.

  Het verouderde dak is de uitzondering op de regel. Want in de stal is alles up-to-date. Dat geldt ook voor het melken. Een paar jaar geleden liet Diepman deze Lely-melkrobot plaatsen. Met zijn huidige 70 melkkoeien kan hij dat precies behappen. Uitbreiding van de melkveestapel is ook niet aan de orde.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Een koe bij een van de twee borstels in de stal. De dieren lopen op een traditionele roostervloer. Ze liggen in koematrassen met een laag zaagsel.

  Een koe bij een van de twee borstels in de stal. De dieren lopen op een traditionele roostervloer. Ze liggen in koematrassen met een laag zaagsel.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Diepman past weidegang toe. En dat zijn altijd mooie plaatjes.

  Diepman past weidegang toe. En dat zijn altijd mooie plaatjes.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Aan het eind van de dag gaan de koeien weer terug de stal in.

  Aan het eind van de dag gaan de koeien weer terug de stal in.

  Foto: Ruud Ploeg
 • Dinsdag volgt fotoreportage deel 2 bij het melkveebedrijf van Diepman: het eindresultaat van de dakrenovatie.

  Dinsdag volgt fotoreportage deel 2 bij het melkveebedrijf van Diepman: het eindresultaat van de dakrenovatie.

  Foto: Ruud Ploeg

Laatste reacties

 • maatje 1904

  geen problemen met de brandklasse met deze panelen?

 • masmas

  Als er hagelbollen van 2 cm vallen, dan is het hele dak met lichtplaten kapot. Mooi zal het wel zijn , zolang het niet hagelt

 • Roy_

  Zeker niet, de panelen beschikken over brandklasse b

 • Rennova.nl

  De lichtplaten zijn hagelbestendig. Het zijn 3-wandige polycarbonaat warmtewerende lichtplaten. De oude pvc platen die gaan stuk bij hagel, deze polycarbonaat lichtplaten niet. Dit is in de regio van Oss gebleken want daar heeft onlangs een flinke hagelbui plaats gevonden.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Beter welzijn voor mens en dier.

  Voor meer informatie en vrijblijvende prijsopgave bel met
  06-42158429 of kijk op www.rennova.nl

 • dja.verstegen@gmail.com

  Als aannemer in de buurt van Oss kan ik wat meer commentaar geven. Alle zogenoemde glasheldere lichtplaten zijn kapotgehageld, samen met veel normale golfplaten en oude glasvezelplaten (15 jr.), er waren dan ook hagelstenen tot de grootte van een vuist gevallen, de meeste pingpongbal of golfbal formaat.
  Alle dubbele lichtplaten en de laatste generatie glasvezelplaten zijn heel gebleven. Deze laatste generatie die wij verwerken valt qua helderheid tussen traditionele glasvezelplaten en glasheldere platen in, ze zijn wel duurder. De afgelopen jaren hebben we veel commentaar gehad op onze hoge prijs voor lichtplaten, maar na de hagelstorm bleek wel het voordeel van deze platen.
  Aangezien deze platen uit drie lagen bestaan verwacht ik dan ook geen problemen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.