Foto's: Jan Willlem Schouten RundveeFoto

De opvolger: ‘We willen naar 300 koeien en daarna blijven groeien’

Luuk Heemskerk (19) gaat samen met zijn broer het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen. Het bedrijf telt 180 melkkoeien, maar wat Luuk betreft zijn ze nog niet uitgegroeid.

Naast de melkkoeien heeft het bedrijf nog 140 stuks jongvee en 85 hectare. Luuk richt zich momenteel het meest op de koeien. Zijn broer, die net van school is, houdt zich bezig met het landwerk. Volgens Luuk vormen zij daarom een ideale combinatie. Hij heeft niets met toeren op een trekker; laat hem maar in de melkput staan. “Het is rustig werk, je ziet al je koeien twee keer per dag en na een drukke dag kom je in de melkput tot jezelf. Dan sta ik naar de melkmeters te kijken en denk: dit is waar ik het allemaal voor doe.”

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Mijn broer en ik gaan het samen doen. We gaan niet meteen van alles veranderen. Eerst kijken we waar we nu staan, waar we naartoe willen, wat de invloed is van verschillende melkprijzen en wat mogelijk is met de huidige wetgeving. We hebben wel een idee waar we naartoe willen: 300 melkkoeien is het streven. Die omvang moet je wel hebben met zijn tweeën. Ook daarna willen we blijven groeien.”

Over vijf jaar …

“Dat is moeilijk te overzien want wat gaan die fosfaatrechten doen? Er wordt geroepen dat ze € 3.000 moeten kosten, maar ik hoor ook bedragen van € 16.000. Dat is nogal wat. Hoe dan ook, over vijf jaar hoop ik dat mijn vader, broer en ik samen een gezond bedrijf runnen met 300 koeien.”

Beweeg uw muis over de iconen voor meer informatie.


Dit artikel verschijnt in Boerderij 52 van 22 september en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin