Rundveehouderij

Foto & video 3693 x bekeken 3 reacties

Sarahsrivier Boerdery voegt waarde toe

In de afgelopen twee decennia is het bedrijf 'Sarahsrivier Boerdery' nabij Ashton in de provincie Westkaap, Zuid-Afrika, gegroeid van een prille zuivelaar tot een sterk familiebedrijf. Het bedrijf produceert ruim een kwart miljoen liter per maand. Het koopt voor de kaasproductie ook nog eens driekwart miljoen liter melk per maand bij van dertien andere veehouders.

Foto

 • Sarahsrivier Boerdery is eigendom van Eckard Leicher (links). Eckards dochter Karla Steyl is manager van de kaasfabriek, haar man Robert (naast haar) is projectmanager en Eckards zoon Rudi is de farm manager. Rechts staat Eckards broer Norbert, die operationeel manager is.

  Sarahsrivier Boerdery is eigendom van Eckard Leicher (links). Eckards dochter Karla Steyl is manager van de kaasfabriek, haar man Robert (naast haar) is projectmanager en Eckards zoon Rudi is de farm manager. Rechts staat Eckards broer Norbert, die operationeel manager is.

 • Sarahsrivier Boerdery heeft 110 biologische melkkoeien die dag en nacht weiden op 50 hectare. Daarnaast is twee jaar geleden een tweede kudde van 150 koeien aangekocht, die op basis van een TMR-rantsoen en standweiden produceert.

  Sarahsrivier Boerdery heeft 110 biologische melkkoeien die dag en nacht weiden op 50 hectare. Daarnaast is twee jaar geleden een tweede kudde van 150 koeien aangekocht, die op basis van een TMR-rantsoen en standweiden produceert.

 • Het bedrijf past een zeer intensieve vorm van strip grazing toe. De 110 biologische melkkoeien krijgen elke twaalf uur een vers perceeltje gras van 0,4 hectare. In perioden met minder grasgroei krijgen ze twee perceeltjes per keer.

  Het bedrijf past een zeer intensieve vorm van strip grazing toe. De 110 biologische melkkoeien krijgen elke twaalf uur een vers perceeltje gras van 0,4 hectare. In perioden met minder grasgroei krijgen ze twee perceeltjes per keer.

 • De gemiddelde melkproductie van de biologische koeien is 20 kilo per dag. De droge koeien lopen dag en nacht in de weide.

  De gemiddelde melkproductie van de biologische koeien is 20 kilo per dag. De droge koeien lopen dag en nacht in de weide.

 • De 150 reguliere koeien op een TMR-rantsoen hebben standweides van ongeveer 3 hectare. Op de hoger gelegen zanderige plekken zijn voertroggen en waterbakken geplaatst. Verharding rond de troggen is uit den boze om de klauwen te sparen.

  De 150 reguliere koeien op een TMR-rantsoen hebben standweides van ongeveer 3 hectare. Op de hoger gelegen zanderige plekken zijn voertroggen en waterbakken geplaatst. Verharding rond de troggen is uit den boze om de klauwen te sparen.

 • Sarahsrivier teelt <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kikuyu-gras">kikuyu-gras</a>, klaver, raaigras en luzerne. Elk jaar in september worden de te snel groeiende percelen gemaaid en het gewas in ronde balen ingekuild.

  Sarahsrivier teelt kikuyu-gras, klaver, raaigras en luzerne. Elk jaar in september worden de te snel groeiende percelen gemaaid en het gewas in ronde balen ingekuild.

 • Sarahsrivier werkt met een 36-stands visgraat swingover melkstal. De biologische koeien worden het eerst gemolken. Dat spaart een extra reiniging van leidingen en apparatuur voor het melken tussen de twee groepen uit.

  Sarahsrivier werkt met een 36-stands visgraat swingover melkstal. De biologische koeien worden het eerst gemolken. Dat spaart een extra reiniging van leidingen en apparatuur voor het melken tussen de twee groepen uit.

 • De voermengwagen heeft overcapaciteit. De 18 kubieke meter voert de 150 TMR-koeien met gemak twee keer per dag. Uitbreiding richting 600 koeien zit in de planning.

  De voermengwagen heeft overcapaciteit. De 18 kubieke meter voert de 150 TMR-koeien met gemak twee keer per dag. Uitbreiding richting 600 koeien zit in de planning.

 • Ruwvoer voor de TMR- kudde is in de omgeving ruim te koop, maar niet voor de biologische veestapel. Bij die groep mag de opname van premix niet meer dan ongeveer een kilo per dag zijn. Biologisch krachtvoer is niet te koop.

  Ruwvoer voor de TMR- kudde is in de omgeving ruim te koop, maar niet voor de biologische veestapel. Bij die groep mag de opname van premix niet meer dan ongeveer een kilo per dag zijn. Biologisch krachtvoer is niet te koop.

 • In een van de drie 35 tons-graansilo's is GMO-vrije gerst en triticale opgeslagen voor de biologische koeien. De andere twee zijn voor opslag van korrelmais voor de TMR-kudde.

  In een van de drie 35 tons-graansilo's is GMO-vrije gerst en triticale opgeslagen voor de biologische koeien. De andere twee zijn voor opslag van korrelmais voor de TMR-kudde.

 • Pasgeboren kalveren gaan de eerste twee weken in iglo's. Daarna gaan ze de weide in. Zij krijgen daar nog zes weken melk, daarna moeten ze het op gras en hooi doen.

  Pasgeboren kalveren gaan de eerste twee weken in iglo's. Daarna gaan ze de weide in. Zij krijgen daar nog zes weken melk, daarna moeten ze het op gras en hooi doen.

 • Sarahriviers La Montanara-zuivelfabriek haalt met twee tankwagens de melk van twaalf gangbare en een biologische producent op. Ze betaalt momenteel 35 cent per liter voor reguliere melk, voor biologische betaalt het een premie van 20 procent. De kostprijs van de biologische melk is 24 cent per kilo, van de TMR-kudde is dat een fractie minder.

  Sarahriviers La Montanara-zuivelfabriek haalt met twee tankwagens de melk van twaalf gangbare en een biologische producent op. Ze betaalt momenteel 35 cent per liter voor reguliere melk, voor biologische betaalt het een premie van 20 procent. De kostprijs van de biologische melk is 24 cent per kilo, van de TMR-kudde is dat een fractie minder.

 • Meer dan de helft van de kaasproductie wordt onder het merk La Mont afgezet in de horeca. La Montanara belevert ook supermarkten in Kaapstad, Port Elizabeth en Johannesburg en exporteert een kleine hoeveelheid naar Namibië.

  Meer dan de helft van de kaasproductie wordt onder het merk La Mont afgezet in de horeca. La Montanara belevert ook supermarkten in Kaapstad, Port Elizabeth en Johannesburg en exporteert een kleine hoeveelheid naar Namibië.

 • Hier wordt kaas verpakt in de kaasfabriek die aan 92 mensen werk biedt. La Montanara produceert een aanzienlijk assortiment speciale kazen waaronder biologische. De grootste productiestromen zijn feta,  Pecorino, Parmezaanse kaas en Halloumi, van oorsprong een Cypriotische geitenkaas.

  Hier wordt kaas verpakt in de kaasfabriek die aan 92 mensen werk biedt. La Montanara produceert een aanzienlijk assortiment speciale kazen waaronder biologische. De grootste productiestromen zijn feta,  Pecorino, Parmezaanse kaas en Halloumi, van oorsprong een Cypriotische geitenkaas.

 • Omdat zachte kazen een belangrijk deel van de productie uitmaken, werkt La Montanara met een ultrafiltratiemachine. Die vermindert het watergehalte van de ingaande melk om zo een hoger percentage vaste stoffen te verkrijgen.

  Omdat zachte kazen een belangrijk deel van de productie uitmaken, werkt La Montanara met een ultrafiltratiemachine. Die vermindert het watergehalte van de ingaande melk om zo een hoger percentage vaste stoffen te verkrijgen.

 • De kaas wordt ook verkocht in Sarahsrivier eigen broodjeszaak op de boerderij. Ook producten van andere boeren in de omgeving, waaronder Kaapse wijnen, zijn hier te koop.

  De kaas wordt ook verkocht in Sarahsrivier eigen broodjeszaak op de boerderij. Ook producten van andere boeren in de omgeving, waaronder Kaapse wijnen, zijn hier te koop.

 • Bezoekers van Sarahsrivier kunnen ontspannen in een restaurant met terras met uitzicht op de weilanden. Deze locatie wordt ook verhuurd voor bruiloften en andere evenementen.

  Bezoekers van Sarahsrivier kunnen ontspannen in een restaurant met terras met uitzicht op de weilanden. Deze locatie wordt ook verhuurd voor bruiloften en andere evenementen.

Jacques Claassen

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Mooi bedrijf lijkt me met een creatieve grens tussen biologisch en gangbaar zou in NL zo niet mogen had je gelijk een neuzelaar in je nek.

 • el

  Deze reportage hebben we vaker gezien!

 • dejongj

  260 koeien, waarvan 110 biologisch, een kwart miljoen liter melk per maand??

Of registreer je om te kunnen reageren.