Rundveehouderij

Foto & video 5871 x bekeken 4 reacties

Geen melkquotum, sterke marktwerking, smalle marges

Zuid-Engeland is uitermate geschikt voor melkvee maar veehouders hebben een genuanceerde mening. Verkoop van fokvee blijkt een goede tweede tak.

Foto

 • In zuidwestelijk Engeland ligt de regio Devon. Glooiende heuvels, hoge heggen en erg smalle, holle wegen. Voor de melkveehouderij een prachtig gebied met regen, lang groeiseizoen en veel gras.

  In zuidwestelijk Engeland ligt de regio Devon. Glooiende heuvels, hoge heggen en erg smalle, holle wegen. Voor de melkveehouderij een prachtig gebied met regen, lang groeiseizoen en veel gras.

  Foto: Robert Prins
 • Niet alleen melkvee zie je daar, want in tegenstelling tot wat veel Nederlandse veehouders denken is vleesvee vaak belangrijker dan melk, elders in de wereld. Zo is het ook in het Verenigd Koninkrijk.

  Niet alleen melkvee zie je daar, want in tegenstelling tot wat veel Nederlandse veehouders denken is vleesvee vaak belangrijker dan melk, elders in de wereld. Zo is het ook in het Verenigd Koninkrijk.

  Foto: Robert Prins
 • Dennis Smith is een veehouder die een bedrijf pacht van locale overheid. Hij is een veel gevraagd jurylid van de zogenaamde 'bedrijven competitie' (herd competion), waarin de prestaties van de melkveestapel centraal staan.

  Dennis Smith is een veehouder die een bedrijf pacht van locale overheid. Hij is een veel gevraagd jurylid van de zogenaamde 'bedrijven competitie' (herd competion), waarin de prestaties van de melkveestapel centraal staan.

  Foto: Robert Prins
 • Smith heeft zo'n 65 dieren aan de melk, die hij zoveel mogelijk weidt. Naast de levering van melk is de verkoop van fokvee een inkomstenbron. Toch zegt hij dat hij moeite heeft om voldoende inkomen te behalen. De melkprijs van 25 pence is laag, maar vooral de kosten zijn flink gestegen de laatste jaren.

  Smith heeft zo'n 65 dieren aan de melk, die hij zoveel mogelijk weidt. Naast de levering van melk is de verkoop van fokvee een inkomstenbron. Toch zegt hij dat hij moeite heeft om voldoende inkomen te behalen. De melkprijs van 25 pence is laag, maar vooral de kosten zijn flink gestegen de laatste jaren.

  Foto: Robert Prins
 • Deze Pinetree Sid-dochter illustreert waarom veehouders naar Dennis komen om vee te kopen. Smith heeft een eenvoudig foksysteem. Hij koopt vijftig of honderd rietjes van één stier en gebruikt die in korte tijd volop. Smith gelooft niet in unieke paringen, maar geeft een stier kansen om zich te bewijzen.

  Deze Pinetree Sid-dochter illustreert waarom veehouders naar Dennis komen om vee te kopen. Smith heeft een eenvoudig foksysteem. Hij koopt vijftig of honderd rietjes van één stier en gebruikt die in korte tijd volop. Smith gelooft niet in unieke paringen, maar geeft een stier kansen om zich te bewijzen.

  Foto: Robert Prins
 • Klaas Dekker, hier links, is een van de weinige Nederlandse melkveehouders in Engeland. Hij kwam zo'n 25 jaar geleden naar Devon om er (tijdelijk) te werken. Hij is er niet meer weggegaan en samen met vrouw en kinderen melkt hij nu zo'n 150 koeien.

  Klaas Dekker, hier links, is een van de weinige Nederlandse melkveehouders in Engeland. Hij kwam zo'n 25 jaar geleden naar Devon om er (tijdelijk) te werken. Hij is er niet meer weggegaan en samen met vrouw en kinderen melkt hij nu zo'n 150 koeien.

  Foto: Robert Prins
 • Klaas heeft nog wat Nederlandse koefamilies meegenomen van het ouderlijk bedrijf in Noord-Holland. De Dora's kenmerken zich door hun wilskracht. Deze krasse Coni Dora heeft meer dan 120 duizend kilo melk gegeven.

  Klaas heeft nog wat Nederlandse koefamilies meegenomen van het ouderlijk bedrijf in Noord-Holland. De Dora's kenmerken zich door hun wilskracht. Deze krasse Coni Dora heeft meer dan 120 duizend kilo melk gegeven.

  Foto: Robert Prins
 • Het gebruik van een dekstieren komt vaak voor in Engeland. Een goedkope en trefzekere manier om drachtige koeien te krijgen. Ook Dekker heeft altijd een stier op stal. Dat deze werkwijze goede resultaten kan geven, blijkt wel uit deze koe.

  Het gebruik van een dekstieren komt vaak voor in Engeland. Een goedkope en trefzekere manier om drachtige koeien te krijgen. Ook Dekker heeft altijd een stier op stal. Dat deze werkwijze goede resultaten kan geven, blijkt wel uit deze koe.

  Foto: Robert Prins
 • Het derde bezochte bedrijf in de graafschap Devon is de Nutson Farm van familie Palmer. Dit bedrijf voert het Sherdon-prefix. Aan de weg staat veelal een bord van de melkfabriek waar de melk aan wordt geleverd.  Huisnummers zijn minder gebruikelijk, zodat het met regelmaat zoeken is naar de juiste plek.

  Het derde bezochte bedrijf in de graafschap Devon is de Nutson Farm van familie Palmer. Dit bedrijf voert het Sherdon-prefix. Aan de weg staat veelal een bord van de melkfabriek waar de melk aan wordt geleverd.  Huisnummers zijn minder gebruikelijk, zodat het met regelmaat zoeken is naar de juiste plek.

  Foto: Robert Prins
 • Jerry Palmer verzorgt samen met zijn vrouw en zoon het vee. De productie bij tweemaal daags melken is 11.522 kilo bij 4,11 procent vet en 3.38 procent eiwit. De prestaties van de veestapel zijn meermaals onderscheiden in Engeland. Het bedrijf omvat 200 koeien en 200 hectare.

  Jerry Palmer verzorgt samen met zijn vrouw en zoon het vee. De productie bij tweemaal daags melken is 11.522 kilo bij 4,11 procent vet en 3.38 procent eiwit. De prestaties van de veestapel zijn meermaals onderscheiden in Engeland. Het bedrijf omvat 200 koeien en 200 hectare.

  Foto: Robert Prins
 • Palmer heeft vier pijlers onder het bedrijf. Melk leveren is de belangrijkste. Veeverkoop is de tweede pijler. Wind- en zonenergie leveren door een gunstige subsidieregeling ook hun bijdrage in de inkomsten.

  Palmer heeft vier pijlers onder het bedrijf. Melk leveren is de belangrijkste. Veeverkoop is de tweede pijler. Wind- en zonenergie leveren door een gunstige subsidieregeling ook hun bijdrage in de inkomsten.

  Foto: Robert Prins
 • Een hoge productie is niet alleen op gras te behalen. De hoogproductieve dieren lopen binnen. Palmer maakt regelmatig een reisje naar het buitenland en pikt zo dingen op die hij gebruikt in zijn bedrijfsvoering. Putten en een roostervloer zijn niet gebruikelijk in Engeland, maar Palmer is daarover erg tevreden.

  Een hoge productie is niet alleen op gras te behalen. De hoogproductieve dieren lopen binnen. Palmer maakt regelmatig een reisje naar het buitenland en pikt zo dingen op die hij gebruikt in zijn bedrijfsvoering. Putten en een roostervloer zijn niet gebruikelijk in Engeland, maar Palmer is daarover erg tevreden.

  Foto: Robert Prins
 • Zonder hinder te ondervinden van melkquotum hebben ondernemers hier wel last van een structureel lage melkprijs. Dat maakt goedkope oplossingen nodig. Het dak verlengen en een slaapstal creëren kost weinig, maar geeft wel uitbreiding. Het erf voor de schuren dient als looppad.

  Zonder hinder te ondervinden van melkquotum hebben ondernemers hier wel last van een structureel lage melkprijs. Dat maakt goedkope oplossingen nodig. Het dak verlengen en een slaapstal creëren kost weinig, maar geeft wel uitbreiding. Het erf voor de schuren dient als looppad.

  Foto: Robert Prins
 • Palmer gebruikt veel verschillende stieren uit vele landen. Hier een dochter van Ki Samen-stier Jorryn. Een goede productie index en positieve gehalten hebben Palmers voorkeur.

  Palmer gebruikt veel verschillende stieren uit vele landen. Hier een dochter van Ki Samen-stier Jorryn. Een goede productie index en positieve gehalten hebben Palmers voorkeur.

  Foto: Robert Prins
 • Van deze Ramos Riskey-dochter is een jonge zoon te koop. Vanwege haar hoge gehalten (4,9 procent vet en 3,9 procent eiwit) en de levensduur in de familie is er vanuit meerdere ki's belangstelling voor deze familie.

  Van deze Ramos Riskey-dochter is een jonge zoon te koop. Vanwege haar hoge gehalten (4,9 procent vet en 3,9 procent eiwit) en de levensduur in de familie is er vanuit meerdere ki's belangstelling voor deze familie.

  Foto: Robert Prins
 • De afstamming en levensproductie van de Riskey-familie Ramos (50 ton) x Laudan (70 ton) x Zelati (110 ton)  x Elton Fame (120 ton) x Lexus (120 ton) is uitzonderlijk. Op deze foto staat de twaalf jaar oude Zelati Riskey. Er is slechts één nadeel volgens Palmer, en dat is het grote aantal stieren dat uit deze familie wordt geboren.

  De afstamming en levensproductie van de Riskey-familie Ramos (50 ton) x Laudan (70 ton) x Zelati (110 ton)  x Elton Fame (120 ton) x Lexus (120 ton) is uitzonderlijk. Op deze foto staat de twaalf jaar oude Zelati Riskey. Er is slechts één nadeel volgens Palmer, en dat is het grote aantal stieren dat uit deze familie wordt geboren.

  Foto: Robert Prins
 • Dit jaar zijn al 35 dekstieren verkocht. Ook levert Palmer zo af en toe een stier aan een ki. Het bedrijf wil niet verder groeien in aantal melkkoeien. 200 melkkoeien kunnen door de familie verzorgd worden. Meer koeien betekent (vreemd) personeel, meer kosten en meer risico.

  Dit jaar zijn al 35 dekstieren verkocht. Ook levert Palmer zo af en toe een stier aan een ki. Het bedrijf wil niet verder groeien in aantal melkkoeien. 200 melkkoeien kunnen door de familie verzorgd worden. Meer koeien betekent (vreemd) personeel, meer kosten en meer risico.

  Foto: Robert Prins
 • Dat potentiële kopers ook de spenen en speenplaatsing bij de jonge stier willen zien, komt volgens Jerry Palmer niet vaak voor. Vroeger werd ook naar O-benen gekeken, want die vorm geeft ruimte voor het de uier en het lichaam, zo vertelt hij.

  Dat potentiële kopers ook de spenen en speenplaatsing bij de jonge stier willen zien, komt volgens Jerry Palmer niet vaak voor. Vroeger werd ook naar O-benen gekeken, want die vorm geeft ruimte voor het de uier en het lichaam, zo vertelt hij.

  Foto: Robert Prins

Laatste reacties

 • tinus888

  mooie plaatjes

 • koestal

  mooi gebied voor toeristen ,maar wel afgelegen en logistiek niet aantrekkelijk ,veel pachtbedrijven van de Engelse adel,dus er mag ook niet veel veranderd worden,lage melkprijzen die de retailers dicteren

 • W Geverink

  Vergeleken bij nederland is alles afgelegen. In Nederland barst het ook van de smalle weggetjes. Alleen staan er daar rijen dikke bomen langs in plaats van heggen. Het is een prachtig gebied met enorm potentieel (als ze ooit de zaken op orde krijgen).

 • alco1

  Als je daar op vakantie bent en zegt dat je boer bent, willen ze allemaal wel verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.