De opvolger: De fosfaatrechten vielen rauw op ons dak RundveeFoto

De opvolger: ‘De fosfaatrechten vielen rauw op ons dak’

Opvolger Mathijs uit Aalten-Haart (Gld.) heeft een melkveebedrijf met zijn ouders. Zijn vader verzorgt het jongvee en de droge koeien. Mathijs melkt, verzorgt het melkvee, neemt het koemanagement voor zijn rekening en doet het meeste landwerk. Als hij echt moet kiezen is melken zijn favoriete bezigheid op de Boerderij.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik…

Geen grote dingen. Ik zou wel willen samenwerken met een akkerbouwer voor wisselteelt. Bijvoorbeeld met aardappelland. Dat is dan na de oogst in te zaaien als grasland. Dat geeft voor ons een hogere grasopbrengst. Niet dat we nu gras tekort komen, maar nieuw grasland geeft een betere kwaliteit gras.

Over vijf jaar…

Is de bedrijfsovername wel om en nabij afgerond. Verder zou ik best een beetje uit willen breiden maar het is de vraag of en wanneer dat kan. Anderhalf jaar geleden hebben we een nieuwe stal gezet. De vorige was oud en op, ik had mijn opleiding afgerond en het melkquotum zou vervallen. We willen 100 koeien gaan melken, de stal is er op berekend. De plannen van Dijksma met fosfaatrechten vielen rauw op ons dak. De markt voor fosfaatrechten zal de eerste jaren wel helemaal op slot zitten, tot er boeren gaan stoppen en hun rechten verkopen.


Lees ook verhalen van andere opvolgers:

Jeroen de Nijs (26): ‘Bij pootaardappelen heb je al je vakmanschap nodig’

Femke Nijhof (18): ‘Ik wil echt graag verder 
in de varkens’

Carmen Zwemmer (22): ‘Met 10.000  koeien heb je veel personeel nodig’

Dit artikel is te lezen in uitgave 43 van 21 juli en is onderdeel van de rubriek ‘De opvolger‘. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin