Rundveehouderij

Foto & video 8167 x bekeken 4 reacties

Licht, lucht en een bijzondere routing

Maatschap Hesselink bouwde in het Drentse Roswinkel een fraaie boogstal voor 160 melkkoeien en 140 stuks jongvee. Woensdag is er open dag.

Foto

 • Henk Hesselink (51) en Dionne Hesselink-ter Boo (48) zitten in maatschap en verplaatsen hun melkveebedrijf van het Overijsselse Hengelo naar het Drentse Roswinkel. Ze hebben er een bijzondere boogstal - met capaciteit voor 160 melkkoeien en 140 stuks jongvee - laten bouwen. Daarmee kunnen ze vooruit, want nu hebben ze 80 melkkoeien en 120 stuks jongvee. Bij de nieuwe bedrijfslocatie zit 75 hectare land.

  Henk Hesselink (51) en Dionne Hesselink-ter Boo (48) zitten in maatschap en verplaatsen hun melkveebedrijf van het Overijsselse Hengelo naar het Drentse Roswinkel. Ze hebben er een bijzondere boogstal - met capaciteit voor 160 melkkoeien en 140 stuks jongvee - laten bouwen. Daarmee kunnen ze vooruit, want nu hebben ze 80 melkkoeien en 120 stuks jongvee. Bij de nieuwe bedrijfslocatie zit 75 hectare land.

  Foto: Eigen foto
 • Dit is die opvallende boogstal. Met op de voorgrond de kleinere maar in dezelfde stijl gebouwde berging. De ligboxenstal is 116 meter lang, 30 meter breed en 12 meter hoog. Het witte in beide daken is geen lichtstraat. Het is het middelste en witgekleurde deel van het pvc-doek dat over de staalconstructie gespannen is. Hierdoor komt er veel daglicht binnen. Daarnaast is het doek zo 'wolkenwit' . Dat sprak ook de welstandscommissie aan. Die was snel overtuigd van het stalconcept.

  Dit is die opvallende boogstal. Met op de voorgrond de kleinere maar in dezelfde stijl gebouwde berging. De ligboxenstal is 116 meter lang, 30 meter breed en 12 meter hoog. Het witte in beide daken is geen lichtstraat. Het is het middelste en witgekleurde deel van het pvc-doek dat over de staalconstructie gespannen is. Hierdoor komt er veel daglicht binnen. Daarnaast is het doek zo 'wolkenwit' . Dat sprak ook de welstandscommissie aan. Die was snel overtuigd van het stalconcept.

  Foto: Reina de Vries
 • Een fraai overzicht in de stal. Hier is goed te zien hoeveel daglicht er in de stal is. Het middelste, witte gedeelte van het doek is liefst 14 meter breed. Aan de zijkanten is het doek antraciet.De stalen boogconstructie is in totaal 30 meter breed en heeft een vrije overspanning. Door de ronde vorm en de lage zijmuren is de inhoud erg ruim. Met veel verse lucht, een goede circulatie en een prettig klimaat tot gevolg. Dit is overigens het melkveegedeelte. Het jongvee staat straks achter de tussenwand op de achtergrond.

  Een fraai overzicht in de stal. Hier is goed te zien hoeveel daglicht er in de stal is. Het middelste, witte gedeelte van het doek is liefst 14 meter breed. Aan de zijkanten is het doek antraciet.De stalen boogconstructie is in totaal 30 meter breed en heeft een vrije overspanning. Door de ronde vorm en de lage zijmuren is de inhoud erg ruim. Met veel verse lucht, een goede circulatie en een prettig klimaat tot gevolg. Dit is overigens het melkveegedeelte. Het jongvee staat straks achter de tussenwand op de achtergrond.

  Foto: Reina de Vries
 • De open nok in het midden van het witte doek is 30 centimeter breed.

  De open nok in het midden van het witte doek is 30 centimeter breed.

  Foto: Reina de Vries
 • De ventilatiegordijnen hebben dezelfde kleur als de zijkanten van het doek: antraciet. Deze gordijnen worden automatische door een klimaatcomputer aangestuurd.

  De ventilatiegordijnen hebben dezelfde kleur als de zijkanten van het doek: antraciet. Deze gordijnen worden automatische door een klimaatcomputer aangestuurd.

  Foto: Reina de Vries
 • In het melkveegedeelte lopen de koeien op twee emissiearme vloeren. In de doorsteken en de wachtruimte voor de melkstal - van waarvandaan de foto gemaakt is - ligt een roostervloer met rubberen cassettes. De mestgangen daarachter lopen van beide zijkanten naar het midden af, met een afschot van 2 procent. Hier is dat wat lastig te zien. De urine loopt zo makkelijk weg en eindigt in de goot in het midden. Over de roosters komt straks overigens nog een volledig dichte rubberen mat te liggen. Beter voor het welzijn, stelt Hesselink.

  In het melkveegedeelte lopen de koeien op twee emissiearme vloeren. In de doorsteken en de wachtruimte voor de melkstal - van waarvandaan de foto gemaakt is - ligt een roostervloer met rubberen cassettes. De mestgangen daarachter lopen van beide zijkanten naar het midden af, met een afschot van 2 procent. Hier is dat wat lastig te zien. De urine loopt zo makkelijk weg en eindigt in de goot in het midden. Over de roosters komt straks overigens nog een volledig dichte rubberen mat te liggen. Beter voor het welzijn, stelt Hesselink.

  Foto: Reina de Vries
 • Hier is het afschot beter te zien. De mest wordt straks door vier van deze schuiven naar een afstort geschoven. Omdat de schuif niet bij de doorsteken en wachtruimte kan, ligt daar een ander type emissiearme vloer. De ammoniakuitstoot van de combinatie van beide vloeren is vooralsnog berekend op 8,6 kg. Hesselink heeft proefstalstatus.

  Hier is het afschot beter te zien. De mest wordt straks door vier van deze schuiven naar een afstort geschoven. Omdat de schuif niet bij de doorsteken en wachtruimte kan, ligt daar een ander type emissiearme vloer. De ammoniakuitstoot van de combinatie van beide vloeren is vooralsnog berekend op 8,6 kg. Hesselink heeft proefstalstatus.

  Foto: Reina de Vries
 • Dit is de voergang. Hesselink koos - net als op de oude bedrijfslocatie - weer voor een Weelink-voerhek. Dat principe bevalt al jaren erg goed. Het geeft veel arbeidsgemak. Bovendien blijft de voerkwaliteit hoog. In totaal zijn er 48 vreetplaatsen. En dat aantal kan in de toekomst uitgebreid worden. Iets verderop in de stal is ook nog een vast voerhek. Daar kunnen 18 dieren terecht.

  Dit is de voergang. Hesselink koos - net als op de oude bedrijfslocatie - weer voor een Weelink-voerhek. Dat principe bevalt al jaren erg goed. Het geeft veel arbeidsgemak. Bovendien blijft de voerkwaliteit hoog. In totaal zijn er 48 vreetplaatsen. En dat aantal kan in de toekomst uitgebreid worden. Iets verderop in de stal is ook nog een vast voerhek. Daar kunnen 18 dieren terecht.

  Foto: Reina de Vries
 • Hesselink koos voor rubber matten in de boxen. Een ander voorbeeld van arbeidsgemak. Het extra comfort zit in de ruimte. De boxen zijn ruim opgezet en zijn 1,22 meter breed. De buizen zijn niet van ijzer, maar van glasfiber. Dat materiaal is twee keer zo dun (31 millimeter dik) en is flexibel. Het geeft makkelijk mee. Qua onderhoud is het even afwachten, maar Hesselink verwacht er veel van.

  Hesselink koos voor rubber matten in de boxen. Een ander voorbeeld van arbeidsgemak. Het extra comfort zit in de ruimte. De boxen zijn ruim opgezet en zijn 1,22 meter breed. De buizen zijn niet van ijzer, maar van glasfiber. Dat materiaal is twee keer zo dun (31 millimeter dik) en is flexibel. Het geeft makkelijk mee. Qua onderhoud is het even afwachten, maar Hesselink verwacht er veel van.

  Foto: Reina de Vries
 • Arbeidsgemak deel drie: een melkrobot. Hesselink koos voor een driebox MIone-melkrobot van GEA. Een systeem dat het beste past bij de opvallende routing in de stal. Daarbij neemt de driebox ook minder ruimte in beslag dan drie losse melkrobots.

  Arbeidsgemak deel drie: een melkrobot. Hesselink koos voor een driebox MIone-melkrobot van GEA. Een systeem dat het beste past bij de opvallende routing in de stal. Daarbij neemt de driebox ook minder ruimte in beslag dan drie losse melkrobots.

  Foto: Reina de Vries
 • Dit zijn die drie boxen van de melkrobot. Met op de voorgrond de ruim opgezette wachtruimte (5,5 meter breed). De melkstal zit precies halverwege de stal, onder de tussenwand. Let ook weer op de roostervloer met rubberen cassettes.

  Dit zijn die drie boxen van de melkrobot. Met op de voorgrond de ruim opgezette wachtruimte (5,5 meter breed). De melkstal zit precies halverwege de stal, onder de tussenwand. Let ook weer op de roostervloer met rubberen cassettes.

  Foto: Reina de Vries
 • Dit is de overgang van de mestgang naar de wachtruimte. Nu is er nog hoogteverschil. Straks is dat voorbij als de rubber toplaag op de mestgang gemonteerd is.

  Dit is de overgang van de mestgang naar de wachtruimte. Nu is er nog hoogteverschil. Straks is dat voorbij als de rubber toplaag op de mestgang gemonteerd is.

  Foto: Reina de Vries
 • De routing is een verhaal apart. Op de oude bedrijfslocatie was de routing erg arbeidsinstensief. Dat wilde Hesselink niet meer. Hij koos dit keer voor drie 3-wegselectiepoorten. Dit geeft vijf separatiemogelijkheden: jonge melkkoeien, oudere melkkoeien, inseminatie/behandelingen, weideselectie en een potstal voor verse koeien. Dat lijkt veel, maar Hesselink zag op andere bedrijven dat het werkte. Koeien waren er snel aan gewend. Het vele voor- en naselecteren geeft bovendien een efficiënte bezetting van de 3-box-melkrobot.

  De routing is een verhaal apart. Op de oude bedrijfslocatie was de routing erg arbeidsinstensief. Dat wilde Hesselink niet meer. Hij koos dit keer voor drie 3-wegselectiepoorten. Dit geeft vijf separatiemogelijkheden: jonge melkkoeien, oudere melkkoeien, inseminatie/behandelingen, weideselectie en een potstal voor verse koeien. Dat lijkt veel, maar Hesselink zag op andere bedrijven dat het werkte. Koeien waren er snel aan gewend. Het vele voor- en naselecteren geeft bovendien een efficiënte bezetting van de 3-box-melkrobot.

  Foto: Reina de Vries
 • Dit is een van de separatieruimtes. De potstal voor verse koeien. Die dieren liggen straks op stro met daaronder een laag van 50 centimeter zand. Deze ruimte bevindt zich overigens vlak achter de tussenwand; in het jongveegedeelte.

  Dit is een van de separatieruimtes. De potstal voor verse koeien. Die dieren liggen straks op stro met daaronder een laag van 50 centimeter zand. Deze ruimte bevindt zich overigens vlak achter de tussenwand; in het jongveegedeelte.

  Foto: Reina de Vries
 • Nog meer separatie. Dit is de weidebox. Rechts lopen de koeien naar buiten, links gaan ze weer naar binnen. Hier wordt straks ook nog een voetenbad geplaatst.

  Nog meer separatie. Dit is de weidebox. Rechts lopen de koeien naar buiten, links gaan ze weer naar binnen. Hier wordt straks ook nog een voetenbad geplaatst.

  Foto: Reina de Vries
 • Energiebesparing is ook een belangrijk thema op dit bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn de voorkoeler (linksboven) en het warmteterugwinningssysteem (rechts).

  Energiebesparing is ook een belangrijk thema op dit bedrijf. Voorbeelden hiervan zijn de voorkoeler (linksboven) en het warmteterugwinningssysteem (rechts).

  Foto: Reina de Vries
 • De warmte uit de melk wordt afgegeven aan deze twee buffervaten. De een heeft een capaciteit van 1.000 liter (30 graden) voor vloerverwarming, de ander een capaciteit van 500 liter (50 graden) voor warm reinigingswater. Dit water wordt in de robot en tank elektrisch doorverwarmd om te reinigen.

  De warmte uit de melk wordt afgegeven aan deze twee buffervaten. De een heeft een capaciteit van 1.000 liter (30 graden) voor vloerverwarming, de ander een capaciteit van 500 liter (50 graden) voor warm reinigingswater. Dit water wordt in de robot en tank elektrisch doorverwarmd om te reinigen.

  Foto: Reina de Vries
 • De melktank met rechts ervan een waterbuffertank van 6.000 liter. Uniek op dit bedrijf is dat de laatste restwarmte uit de melk niet met lucht, maar met water gekoeld wordt. Dit moet tot een lager stroomverbruik leiden.

  De melktank met rechts ervan een waterbuffertank van 6.000 liter. Uniek op dit bedrijf is dat de laatste restwarmte uit de melk niet met lucht, maar met water gekoeld wordt. Dit moet tot een lager stroomverbruik leiden.

  Foto: Reina de Vries
 • Bijkomend voordeel is dat de koeien liever lauw dan koud water drinken.

  Bijkomend voordeel is dat de koeien liever lauw dan koud water drinken.

  Foto: Reina de Vries
 • In de stal hangen energiezuinige led-lampen. Dat geldt ook voor de verlichting buiten.

  In de stal hangen energiezuinige led-lampen. Dat geldt ook voor de verlichting buiten.

  Foto: Reina de Vries
 • Nog een overzicht. Dit is de tweede helft van de stal: het jongveegedeelte. Licht is er in overvloed.

  Nog een overzicht. Dit is de tweede helft van de stal: het jongveegedeelte. Licht is er in overvloed.

  Foto: Reina de Vries
 • In het jongveegedeelte lopen de dieren op dezelfde roosters als in het melkveegedeelte. Hier komt echter geen dichte rubber mat op te liggen.

  In het jongveegedeelte lopen de dieren op dezelfde roosters als in het melkveegedeelte. Hier komt echter geen dichte rubber mat op te liggen.

  Foto: Reina de Vries
 • Hier geen Weelink-voerhek. De voergang is gecoat.

  Hier geen Weelink-voerhek. De voergang is gecoat.

  Foto: Reina de Vries
 • De berging aan de zijkant van de ligboxenstal is precies in dezelfde stijl gebouwd. Ook hier met een wit doek in het midden.</p>
<p> </p>
<p>Maatschap Hesselink houdt woensdag 24 juni van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Roswinkelermarke 11, 7895 TL Roswinkel.

  De berging aan de zijkant van de ligboxenstal is precies in dezelfde stijl gebouwd. Ook hier met een wit doek in het midden.

   

  Maatschap Hesselink houdt woensdag 24 juni van 10.00 tot 16.00 uur open dag. Adres: Roswinkelermarke 11, 7895 TL Roswinkel.

  Foto: Reina de Vries

Laatste reacties

 • farmerbn

  Had gerust bij mij mogen staan.

 • haam

  weggekocht voor de stad of een vrijwillige verplaatsing ????

 • koestal

  ook een mooie tuin,zo te zien

 • g.g

  @koestal , die foto is zeker niet in roswinkel gemaakt. Maar in Hengelo

Of registreer je om te kunnen reageren.