Rundveehouderij

Foto & video 8543 x bekeken 18 reacties

Eerste generatie melkveehouder in de VS

Het komt niet vaak voor, maar de melkveehouder van Riney Dairy in Springfield, in de Amerikaanse staat Kentucky is de eerste generatie op het bedrijf. Hij is het melkveebedrijf begonnen, direct na zijn studie. Eind 2011 is de melkput vernieuwd. Nu is het de vraag of een van zijn twee zonen het bedrijf gaat voortzetten in de toekomst.

Foto

 • Bill Riney is het bedrijf in 1978 begonnen. Hij is hiermee de eerste generatie melkveehouder van de familie. Inmiddels helpt een groot deel van de familie wel mee in het bedrijf. Van links naar rechts: John Riney (zoon), Billy Riney sr. (vader), Billy Riney jr. (melkveehouder), Jerry Riney (vrouw van melkveehouder), Thomas Riney (zoon) en Mike Riney (oom van de melkveehouder).

  Bill Riney is het bedrijf in 1978 begonnen. Hij is hiermee de eerste generatie melkveehouder van de familie. Inmiddels helpt een groot deel van de familie wel mee in het bedrijf. Van links naar rechts: John Riney (zoon), Billy Riney sr. (vader), Billy Riney jr. (melkveehouder), Jerry Riney (vrouw van melkveehouder), Thomas Riney (zoon) en Mike Riney (oom van de melkveehouder).

 • Het bedrijf is klein begonnen (27 koeien), maar is uitgegroeid naar een melkveestapel van 355 Holsteins. Hij heeft een vrijloopstal. Een typisch Amerikaanse voersilo laat van grote afstand zien waar het bedrijf gelegen is. De (asfalt)wegen naar het bedrijf toe zijn deels gefinancierd door de staat Kentucky. Hierdoor is het bedrijf beter te bereiken voor trucks.

  Het bedrijf is klein begonnen (27 koeien), maar is uitgegroeid naar een melkveestapel van 355 Holsteins. Hij heeft een vrijloopstal. Een typisch Amerikaanse voersilo laat van grote afstand zien waar het bedrijf gelegen is. De (asfalt)wegen naar het bedrijf toe zijn deels gefinancierd door de staat Kentucky. Hierdoor is het bedrijf beter te bereiken voor trucks.

 • Het bedrijf van Riney heeft 1.400 hectare land. Hij verbouwt 350 hectare mais, 100 hectare bonen en 100 hectare alfalfa. De mais en bonen roteert hij. Land bijkopen is op het moment niet aan de orde. Op dit moment is het voor Bill Riney te duur (ongeveer €13.000 per hectare).

  Het bedrijf van Riney heeft 1.400 hectare land. Hij verbouwt 350 hectare mais, 100 hectare bonen en 100 hectare alfalfa. De mais en bonen roteert hij. Land bijkopen is op het moment niet aan de orde. Op dit moment is het voor Bill Riney te duur (ongeveer €13.000 per hectare).

 • De 355 Holsteins produceren gemiddeld 35 liter per dag. De koeien worden drie keer per dag gemolken en produceren melk met 3,9 procent vet en 3,2 procent eiwit.

  De 355 Holsteins produceren gemiddeld 35 liter per dag. De koeien worden drie keer per dag gemolken en produceren melk met 3,9 procent vet en 3,2 procent eiwit.

 • De dierenarts komt elke drie weken op het bedrijf om alle koeien te onderzoeken en om eventuele afwijkingen te constateren. Het gemiddelde somatische celgetal is 140.000-190.000.

  De dierenarts komt elke drie weken op het bedrijf om alle koeien te onderzoeken en om eventuele afwijkingen te constateren. Het gemiddelde somatische celgetal is 140.000-190.000.

 • In de ligboxen ligt zaagsel. Klauwproblemen zijn er weinig. Mastitis is bij 5-7 procent van de veestapel aanwezig.

  In de ligboxen ligt zaagsel. Klauwproblemen zijn er weinig. Mastitis is bij 5-7 procent van de veestapel aanwezig.

 • In november 2011 heeft Riney een nieuwe melkstal laten installeren van GEA. De zij-aan-zij stal (2 x 12) is van het type Magnum 90i. De melk wordt geleverd aan de coöperatie 'Dairy Farmers of America'. De coöperatie heeft zo'n 15.000 melkveehouders.

  In november 2011 heeft Riney een nieuwe melkstal laten installeren van GEA. De zij-aan-zij stal (2 x 12) is van het type Magnum 90i. De melk wordt geleverd aan de coöperatie 'Dairy Farmers of America'. De coöperatie heeft zo'n 15.000 melkveehouders.

 • Een van de voordelen van deze melkstal is het reinigingssysteem. Nadat de koeien de melkput verlaten wordt de vloer schoongespoeld. Zo blijft de put mestvrij en wordt besmetting van bacteriën uit de mest naar de melk beperkt. Bij elke melkbeurt zijn 2 melkers aan het werk. Elke shift duurt 3 uur

  Een van de voordelen van deze melkstal is het reinigingssysteem. Nadat de koeien de melkput verlaten wordt de vloer schoongespoeld. Zo blijft de put mestvrij en wordt besmetting van bacteriën uit de mest naar de melk beperkt. Bij elke melkbeurt zijn 2 melkers aan het werk. Elke shift duurt 3 uur

 • In het rantsoen van de koeien zit ook een organisch seleniumadditief, wat effect heeft op het immuunsysteem van het dier. Het rantsoen bestaat uit sojaschroot, mais en klaver.

  In het rantsoen van de koeien zit ook een organisch seleniumadditief, wat effect heeft op het immuunsysteem van het dier. Het rantsoen bestaat uit sojaschroot, mais en klaver.

 • De kalveren worden de eerste acht weken in de kalverboxen geplaatst.

  De kalveren worden de eerste acht weken in de kalverboxen geplaatst.

 • Het bedrijf loopt inmiddels goed en Bill Riney hoopt dat een van zijn zonen het bedrijf in de toekomst wil overnemen. Een van hen zit op de landbouwschool (en werkt al mee in het bedrijf), en de andere zoon studeert diergeneeskunde.</p>
<p> 

  Het bedrijf loopt inmiddels goed en Bill Riney hoopt dat een van zijn zonen het bedrijf in de toekomst wil overnemen. Een van hen zit op de landbouwschool (en werkt al mee in het bedrijf), en de andere zoon studeert diergeneeskunde.

   

Laatste reacties

 • pinkeltje


  Interessant bedrijf, leuke reportage. Maar ook hier dus de opmerking dat het op dit moment niet haalbaar is om er grond bij te kopen. Genoeg is blijkbaar niet genoeg. Maar wat is genoeg?  1.400 hectare met 355 koeien, je zou naar Nederlandse begrippen dus een mega bedrijf hebben. Vanaf 250 koeien heb je in NL een megastal en ik neem aan dat ze boven 1.000 ha grond hier ook wel mega zullen vinden. Maar wat ik er mee wil zeggen, we kijken dus altijd naar de manier waarop het GROTER kan.

 • willem

  denk dat 1400 acre bedoelt wordt....

 • Timpie

  inderdaad willem, denk ik ook want anders heeft hij wel heel veel braak liggend land (350Ha. mais, 100Ha. bonen en 100Ha. alfalfa maakt 550Ha.)

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • christielle

  Bijzonder interessante artikelen.Al ben ik consument.

 • el

  Wat doet deze veehouder met de alfalfa? Is deze voor de verkoop?

 • veldzicht

  Is die  € 13.000 dan ook per ha of per acre ?

 • landboer


  Zal wel per acre zijn, lijkt mij al duur zat in de middle of now here.

 • landboer


  Kunnen ook nog dollars zijn ,de cijfers die hier bij reportages staan kloppen vaak niet.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Zuperboer

  5436 Euro per acre delen door 0.40469(conversie van acre naar ha) maakt 13.432 Euro per ha.

 • Zuperboer

  #el;Alfalfa is de benaming van luzerne en wordt geteeld als de eiwit/ruwvoer-component van het melkveerantsoen.

 • EmmyK

  Klopt! ruim 13,000 euro per hectare (6000 dollar per acre) volgens de boer.

 • el

  @Zuperboer er staat: het rantsoen bestaat uit sojaschroot mais en klaver, alfalfa word niet gevoerd?

 • arnoba

  Waarschijnlijk wel, misschien bedoelen ze met die klaver gewoon de alfalfa, het zijn tenslotte beide vlinderbloemigen. (dacht dat het zo noemde)

 • Jan-Zonderland

  Die E 13.000 per ha kan wel kloppen, komt ongeveer op US$ 6000 per acre.
  Waar blijft de man met de alfalfa (luzerne) ? Er staat dat er mais, soya en KLAVER gevoerd wordt ?????

 • PieterNZ

  Voor 350 melkkoeien heb je geen 1.400 ha. nodig, 140 lijkt mij een beter getal.
  Dat boerderij als vakblad hier zo slordig met dit soort cijfers omgaat verbaast me een beetje.

 • geen boer

  leuke reportage. Mooi om te zien hoe iemand met beperkte middelen iets opbouwt. Die melkstal had ik graag iets groter gebouwd, maar zij misschien ook wel.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.