Rundveehouderij

Foto & video 7031 x bekeken 8 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Ik vind melken heel rustgevend werk’

Opvolger Bart Oldehinkel (24) wil na het behalen van zijn HBO-diploma eerst een baan buiten de deur, bijvoorbeeld als adviseur. "Dan kom je bij veel verschillende bedrijven en daar leer je van. Ik steek dan vast wel iets op wat we thuis ook kunnen toepassen." Hij vindt melken heel rustgevend werk; in de melkput ontstaan de mooiste gesprekken.

Bart gaat het familiebedrijf met 140 melkkoeien, 1.400 blankveelskalveren en een loonwerktak overnemen. Zijn vader richt zich op het melkvee, zijn moeder verzorgt de kalfjes, zijn oom doet de vleeskalveren en twee medewerkers doen het loonwerk. Bart en zijn jongere broer springen bij waar nodig.

Na de bedrijfsovername verander ik ...

"De omvang is wel goed zo. Wel wil ik optimaliseren. Nu lopen werkzaamheden van de verschillende bedrijfstakken soms erg door elkaar en dat kost veel tijd. Het jongvee hebben we uitbesteed, dat betekent veel transport heen- en weer. Dat soort dingen wil ik dus efficiënter. En ik wil de kosten meer monitoren zodat ik beter voorbereid ben op schommelingen van de melkprijs. Dat betekent meer computerwerk, maar daar ben ik wel goed in."

Over vijf jaar ...

"Heb ik hopelijk mijn hbo-diploma. Verder wil ik graag eerst een baan buiten de deur. Als adviseur bijvoorbeeld. Dan kom je bij veel verschillende ­bedrijven en daar leer je van. Ik steek dan vast wel iets op wat we thuis ook kunnen toepassen."

Dit artikel is te lezen in uitgave 37 van 9 juni en is onderdeel van de rubriek 'De opvolger'. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • alco1

  Een mooie zin: 'Eerst een baan buiten de deur als adviseur, om vervolgens de opgedane kennis thuis te kunnen toepassen.'

 • flyinghollander

  Welke kennis wil je dan 'verkopen'? Of is een adviseur zo simpel beroep?

 • LUCTOR


  @flyinghollander Je slaat de spijker precies op z,n kop.

 • BO(skabout)ER

  haha eigenlijk zegt hij dat hij als adviseur gaat leren van de boeren waar hij komt. ;) maar dat is niet zo raar. 

 • ...............

  En dan nog geld toekrijgen, we lijken ook wel gek dan.
  Wij moeten geld toekrijgen van de erfbetreders voor de tijd dat ze ons van het werk houden.

 • Case1056

  Een adviseur verschijnt terwijl niemand daarom gevraagd heeft,    
  Stelt een vraag waar niemand op zit te wachten,   
  En wil betaald worden voor een antwoord, dat ik al weet. 


 • ohzo

  @ een goed adviseur wordt gevraagd om een antwoord te geven op vragen, die men nog niet als vraag zag, Case. Maar we hebben genoeg omhoog gevallen HBO ers en MBA'rs die het boerenbedrijf als leerschooltje zien. En daarvoor geld vragen. Daar heb je helaas gelijk in.

 • koestal

  Hij heeft een optimistische kijk op het veehoudersleven ,dat gun ik hem van harte, maar de praktijk is wat weerbarstiger, overigens wanneer haalt hij z,n diploma HBO ? ik denk dat ie na het verkrijgen van z,n diploma thuis direct aan de bak moet als hij het bedrijf een keer moet overnemen,zo is het mij ook vergaan

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.