Rundveehouderij

Foto & video 3634 x bekeken 1 reactie

Boerderij op reportage in Maleisië

Een bijzondere reportage in Maleisië. Boerderij bezocht enkele melkvee- en vleesbedrijven en liet zich bijpraten over de situatie in het Aziatische land.

Foto

 • Maleisië is voor 5 procent zelfvoorzienend in melk en het land is ook een groot importeur van vlees. Toch komt de productie niet op gang.

  Maleisië is voor 5 procent zelfvoorzienend in melk en het land is ook een groot importeur van vlees. Toch komt de productie niet op gang.

  Foto: Robert Prins
 • Uitzicht vanuit hotel in Kota Bahru in het noordoosten van Maleisië. Ook in dit overwegend moslimland komt de westerse manier van eten meer voor.

  Uitzicht vanuit hotel in Kota Bahru in het noordoosten van Maleisië. Ook in dit overwegend moslimland komt de westerse manier van eten meer voor.

  Foto: Robert Prins
 • Het meest populaire ras bij de Maleisische vleesveehouders is Charolais. De ki-organisaties hebben echter niet genoeg stieren en sperma van dit ras en kunnen de vraag niet aan.

  Het meest populaire ras bij de Maleisische vleesveehouders is Charolais. De ki-organisaties hebben echter niet genoeg stieren en sperma van dit ras en kunnen de vraag niet aan.

  Foto: Robert Prins
 • Daarom worden ook andere rassen gebruikt, zoals Limousin, Piemontese, Angus, Belgisch Blauw en Simmental.  Een zwarte Limousin-stier, zegt de eigenaar. Waarschijnlijk een Amerikaanse dan, want hij lijkt meer op een Angus.

  Daarom worden ook andere rassen gebruikt, zoals Limousin, Piemontese, Angus, Belgisch Blauw en Simmental.  Een zwarte Limousin-stier, zegt de eigenaar. Waarschijnlijk een Amerikaanse dan, want hij lijkt meer op een Angus.

  Foto: Robert Prins
 • De kwaliteit van het vleesvee maar ook de verzorging houdt nog niet over. Toch wordt veel onderzoek gedaan en er is kennis bij een beperkt aantal mensen. Bureaucratie is een groot probleem en houdt vooruitgang en kennisoverdracht tegen.

  De kwaliteit van het vleesvee maar ook de verzorging houdt nog niet over. Toch wordt veel onderzoek gedaan en er is kennis bij een beperkt aantal mensen. Bureaucratie is een groot probleem en houdt vooruitgang en kennisoverdracht tegen.

  Foto: Robert Prins
 • Dat fokkerij zin heeft, is in de volgende generaties is te zien. Het linkse kalf komt uit een Limousin-moeder en heeft duidelijk meer kwaliteit. De dieren worden gevoerd met bijproducten van de palmolie-industrie.

  Dat fokkerij zin heeft, is in de volgende generaties is te zien. Het linkse kalf komt uit een Limousin-moeder en heeft duidelijk meer kwaliteit. De dieren worden gevoerd met bijproducten van de palmolie-industrie.

  Foto: Robert Prins
 • De mevrouw in het midden is het hoofd van de ki in Kelantan. Sinds 1973 wordt ki in dit gebied toegepast. De man links op de foto is de inseminator op dit bedrijf.

  De mevrouw in het midden is het hoofd van de ki in Kelantan. Sinds 1973 wordt ki in dit gebied toegepast. De man links op de foto is de inseminator op dit bedrijf.

  Foto: Robert Prins
 • Zo'n 60 procent van alle vleesvee wordt in het noordoosten van Maleisië gehouden. Er is goede vraag naar vrouwelijke dieren vanuit andere provincies. Vrouwelijke dieren zijn zeer waardevol. Deze drachtige vaars kan de veehouder voor 11.000 ringgit verkopen, zo'n €2.700.

  Zo'n 60 procent van alle vleesvee wordt in het noordoosten van Maleisië gehouden. Er is goede vraag naar vrouwelijke dieren vanuit andere provincies. Vrouwelijke dieren zijn zeer waardevol. Deze drachtige vaars kan de veehouder voor 11.000 ringgit verkopen, zo'n €2.700.

  Foto: Robert Prins
 • Bezoek aan een Jersey-bedrijf in Kota, Negeri Sembilan in het Zuiden. De eigenaar is Edward Bala (hier rechts). Hij is rond de zestig en aan het afbouwen. Het bedrijf van Edward heeft een voorbeeldfunctie in de regio.

  Bezoek aan een Jersey-bedrijf in Kota, Negeri Sembilan in het Zuiden. De eigenaar is Edward Bala (hier rechts). Hij is rond de zestig en aan het afbouwen. Het bedrijf van Edward heeft een voorbeeldfunctie in de regio.

  Foto: Robert Prins
 • Hier staan enkele koeien in de wacht en behandelruimte. Edward was een aantal jaren geleden een van de eerste boeren in deze regio die mocht leveren aan marktleider Dutch Lady, een dochteronderneming van FrieslandCampina. De plaatselijke directie bezocht zijn bedrijf zelfs met de Nederlandse ambassadeur. Ze waren vol lof over de hoge standaard van zijn bedrijf en hadden daar wel een hogere melkprijs voor over. Maar na verloop van tijd werd die prijs weer verlaagd totdat die weer gelijk aan het landelijk gemiddelde was. Het argument was dat dat de marktprijs was. Edward is toen gestopt met het leveren aan Dutch Lady en levert nu aan een plaatselijke verwerker.

  Hier staan enkele koeien in de wacht en behandelruimte. Edward was een aantal jaren geleden een van de eerste boeren in deze regio die mocht leveren aan marktleider Dutch Lady, een dochteronderneming van FrieslandCampina. De plaatselijke directie bezocht zijn bedrijf zelfs met de Nederlandse ambassadeur. Ze waren vol lof over de hoge standaard van zijn bedrijf en hadden daar wel een hogere melkprijs voor over. Maar na verloop van tijd werd die prijs weer verlaagd totdat die weer gelijk aan het landelijk gemiddelde was. Het argument was dat dat de marktprijs was. Edward is toen gestopt met het leveren aan Dutch Lady en levert nu aan een plaatselijke verwerker.

  Foto: Robert Prins
 • De huidige melkprijs in Maleisië is zo'n 3 ringgit (70 eurocent) voor melk van A-kwaliteit. De supermarktprijs voor 1 liter melk is in Kuala Lumpur €1,66 per liter. De dieren krijgen een gemengd rantsoen van Napier-gras, snijmais en krachtvoer.

  De huidige melkprijs in Maleisië is zo'n 3 ringgit (70 eurocent) voor melk van A-kwaliteit. De supermarktprijs voor 1 liter melk is in Kuala Lumpur €1,66 per liter. De dieren krijgen een gemengd rantsoen van Napier-gras, snijmais en krachtvoer.

  Foto: Robert Prins
 • Edward had eerst 180 koeien, nu nog 80. De stallen zijn dus aardig leeg. Oorspronkelijk had hij 100 procent Jerseys, die uit Nieuw-Zeeland waren geïmporteerd.

  Edward had eerst 180 koeien, nu nog 80. De stallen zijn dus aardig leeg. Oorspronkelijk had hij 100 procent Jerseys, die uit Nieuw-Zeeland waren geïmporteerd.

  Foto: Robert Prins
 • Edward doet al twintig jaar niet meer aan ki. Er zijn gewoon niet voldoende getrainde inseminatoren in zijn regio. Dit is de stier die momenteel wordt gebruikt. Hij weet niet van wat voor soort die is, maar denkt dat het een Simmental maal Holstein is. Hij heeft de stier in Thailand gekocht.

  Edward doet al twintig jaar niet meer aan ki. Er zijn gewoon niet voldoende getrainde inseminatoren in zijn regio. Dit is de stier die momenteel wordt gebruikt. Hij weet niet van wat voor soort die is, maar denkt dat het een Simmental maal Holstein is. Hij heeft de stier in Thailand gekocht.

  Foto: Robert Prins
 • De opvolger van de huidige dekstier staat al klaar. Het is een Sahiwal uit een Jersey maal Holstein kruisling-moeder.

  De opvolger van de huidige dekstier staat al klaar. Het is een Sahiwal uit een Jersey maal Holstein kruisling-moeder.

  Foto: Robert Prins
 • Tijdens dit bezoek is ook Nazir Dinesh, de man in het midden, aanwezig. Hij is piloot van beroep. Alle vrije tijd die hij heeft. wordt op zijn melkveebedrijf doorgebracht, waar hij dertig zwartbonte koeien melkt, samen met zijn vader en broer. Nazir is vandaag gekomen om meer te leren over fokkerij.

  Tijdens dit bezoek is ook Nazir Dinesh, de man in het midden, aanwezig. Hij is piloot van beroep. Alle vrije tijd die hij heeft. wordt op zijn melkveebedrijf doorgebracht, waar hij dertig zwartbonte koeien melkt, samen met zijn vader en broer. Nazir is vandaag gekomen om meer te leren over fokkerij.

  Foto: Robert Prins
 • In de vrijwel lege jongveestal staan twee Holstein-kruislingen. Volgens Edward willen de boeren alleen maar melkgevende dieren kopen. Opfok is simpelweg te duur. Het is goedkoper om dieren uit het buitenland te importeren dan om ze zelf op te fokken.

  In de vrijwel lege jongveestal staan twee Holstein-kruislingen. Volgens Edward willen de boeren alleen maar melkgevende dieren kopen. Opfok is simpelweg te duur. Het is goedkoper om dieren uit het buitenland te importeren dan om ze zelf op te fokken.

  Foto: Robert Prins
 • Zuivere rassen met veel melk aanleg zijn niet gewild. De koeien zijn niet sterk genoeg voor dit klimaat en deze omstandigheden. Daarom is Edward aan het kruisen gegaan en hij heeft nu nog maar voor een deel zuivere Jerseys. Al zijn vee is in principe te koop, als de koper de prijs wil betalen die hij wil hebben.

  Zuivere rassen met veel melk aanleg zijn niet gewild. De koeien zijn niet sterk genoeg voor dit klimaat en deze omstandigheden. Daarom is Edward aan het kruisen gegaan en hij heeft nu nog maar voor een deel zuivere Jerseys. Al zijn vee is in principe te koop, als de koper de prijs wil betalen die hij wil hebben.

  Foto: Robert Prins
 • Er is vraag van kleine boeren naar Sahiwal x Jersey-kruislingen. Deze lokale Sahiwal-dieren en de kruislingen zijn resistenter tegen tropische ziekten die door teken worden overgebracht. Hier rechts op de foto een zuivere Jersey en links daarvan een Sahiwal-kruisling.

  Er is vraag van kleine boeren naar Sahiwal x Jersey-kruislingen. Deze lokale Sahiwal-dieren en de kruislingen zijn resistenter tegen tropische ziekten die door teken worden overgebracht. Hier rechts op de foto een zuivere Jersey en links daarvan een Sahiwal-kruisling.

  Foto: Robert Prins

Eén reactie

 • koestal

  Mooi plaatje,zal dit een boerderij zijn ? Ze hebben daar wel kokosmelk

Of registreer je om te kunnen reageren.