Rundveehouderij

Foto & video 10119 x bekeken 8 reacties

Veel degelijkheid in bijzondere stal

Vof Dijkhuizen-Los liet twee jaar geleden een architectonische en compleet zwarte ligboxenstal bouwen. Boerderij ging langs en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • <p>Jan Dijkhuijzen (44) en Jeroen Los (38) hebben in Wilhelminaoord (Dr.) in vof een veebedrijf met 140 melkkoeien, 110 stuks jongvee en 113 hectare land (waarvan 13 hectare verhuurd wordt). Door die verhuur moeten ze toch nog 300 kuub mest afvoeren. De vof heeft overigens twee bedrijfslocaties. Dit is de melkveelocatie in Wilhelminaoord. Het jongvee staat een paar kilometer verderop in Willemsoord.</p>

  Jan Dijkhuijzen (44) en Jeroen Los (38) hebben in Wilhelminaoord (Dr.) in vof een veebedrijf met 140 melkkoeien, 110 stuks jongvee en 113 hectare land (waarvan 13 hectare verhuurd wordt). Door die verhuur moeten ze toch nog 300 kuub mest afvoeren. De vof heeft overigens twee bedrijfslocaties. Dit is de melkveelocatie in Wilhelminaoord. Het jongvee staat een paar kilometer verderop in Willemsoord.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Wilhelminaoord is een klein koloniedorp en werd in 1818 gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Er zijn nog veel kolonistenhuizen. En ook het bedrijf van Dijkhuizen-Los valt onder beschermd dorpsgezicht. Toch mocht de vof in 2013 onder voorwaarden nieuwbouwen. Op dit moment probeert Wilhelminaoord ook op de werelderfgoedlijst te komen. Gevolgen voor de bedrijfsvoering van de vof heeft dit niet. Verdere groei is zelfs mogelijk.</p>

  Wilhelminaoord is een klein koloniedorp en werd in 1818 gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. Er zijn nog veel kolonistenhuizen. En ook het bedrijf van Dijkhuizen-Los valt onder beschermd dorpsgezicht. Toch mocht de vof in 2013 onder voorwaarden nieuwbouwen. Op dit moment probeert Wilhelminaoord ook op de werelderfgoedlijst te komen. Gevolgen voor de bedrijfsvoering van de vof heeft dit niet. Verdere groei is zelfs mogelijk.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dit zijn die voorwaarden: de architectonische stal uit 2013 moest zwart worden. In deze streek hadden de monumentale boerderijen vroeger altijd zwarte bijgebouwen. En dus moest deze stal ook zwart worden. "In het begin hadden we zoiets van: moet dat nou? Maar nu zijn we er toch blij mee", zegt Jan Dijkhuizen. De stal is overigens geïsoleerd. Anders zou het met deze kleur veel te warm worden.</p>

  Dit zijn die voorwaarden: de architectonische stal uit 2013 moest zwart worden. In deze streek hadden de monumentale boerderijen vroeger altijd zwarte bijgebouwen. En dus moest deze stal ook zwart worden. "In het begin hadden we zoiets van: moet dat nou? Maar nu zijn we er toch blij mee", zegt Jan Dijkhuizen. De stal is overigens geïsoleerd. Anders zou het met deze kleur veel te warm worden.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Ook de ventilatiegordijnen - die 2,20 meter open kunnen - zijn zwart. Een klimaatcomputer op het dak regelt het klimaat. Let ook op het zwarte steenmotief en de zwarte steenstrips onder de gordijnen. Het is een 'ronduit moderne' variant van de typerende oude, zwarte Drentse schuur.</p>

  Ook de ventilatiegordijnen - die 2,20 meter open kunnen - zijn zwart. Een klimaatcomputer op het dak regelt het klimaat. Let ook op het zwarte steenmotief en de zwarte steenstrips onder de gordijnen. Het is een 'ronduit moderne' variant van de typerende oude, zwarte Drentse schuur.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>En om het af te maken: ook de voersilo's zijn in het zwart uitgevoerd. De meerkosten hiervan waren €400 per silo. De totale meerkosten van het architectonische zwarte concept: €29.000. Veel geld, maar tegelijkertijd een fractie van de totale stalkosten.</p>

  En om het af te maken: ook de voersilo's zijn in het zwart uitgevoerd. De meerkosten hiervan waren €400 per silo. De totale meerkosten van het architectonische zwarte concept: €29.000. Veel geld, maar tegelijkertijd een fractie van de totale stalkosten.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Een fraai overzicht in de stal die €5.000 per koeplaats gekost heeft en 160 melkkoeien kan herbergen. Zo opvallend als de stal van buiten is, zo traditioneel is die van binnen. De vof koos vooral voor een traditionele stalinrichting. Systemen die zich al jarenlang bewezen hebben. Emissiearme vloeren, mestrobots, melkrobots of diepstrooiselboxen zijn hier niet te vinden. "We kozen voor degelijkheid en weten precies wat we er aan hebben", aldus Dijkhuizen.</p>

  Een fraai overzicht in de stal die €5.000 per koeplaats gekost heeft en 160 melkkoeien kan herbergen. Zo opvallend als de stal van buiten is, zo traditioneel is die van binnen. De vof koos vooral voor een traditionele stalinrichting. Systemen die zich al jarenlang bewezen hebben. Emissiearme vloeren, mestrobots, melkrobots of diepstrooiselboxen zijn hier niet te vinden. "We kozen voor degelijkheid en weten precies wat we er aan hebben", aldus Dijkhuizen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Degelijkheid deel één: traditionele roosters en mestschuiven. Van de meeste emissiearme vloeren is Dijkhuizen nog niet overtuigd van de werking ervan. En mestrobots zijn in zijn ogen nog onvoldoende doorontwikkeld. Er is vaak nog gedoe mee.</p>

  Degelijkheid deel één: traditionele roosters en mestschuiven. Van de meeste emissiearme vloeren is Dijkhuizen nog niet overtuigd van de werking ervan. En mestrobots zijn in zijn ogen nog onvoldoende doorontwikkeld. Er is vaak nog gedoe mee.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>En degelijkheid deel twee: de koeien liggen op koematrassen met gemalen koolzaadstro. In het begin strooide Dijkhuizen nog zaagsel op de matrassen, maar dat werkte toch te verzurend. Bovendien is er nu meer organische stof. Een alternatief als diepstrooisel vond hij te duur en te arbeidsintenstief. Het welzijn van de dieren is de afgelopen twee jaar overigens sterk toegenomen. De gemiddelde dierdagdosering ging van 5 à 6 naar 3,5 en het celgetal is gezakt naar 120. Bovendien zijn er veel minder uierontstekingen en dikke hakken.</p>

  En degelijkheid deel twee: de koeien liggen op koematrassen met gemalen koolzaadstro. In het begin strooide Dijkhuizen nog zaagsel op de matrassen, maar dat werkte toch te verzurend. Bovendien is er nu meer organische stof. Een alternatief als diepstrooisel vond hij te duur en te arbeidsintenstief. Het welzijn van de dieren is de afgelopen twee jaar overigens sterk toegenomen. De gemiddelde dierdagdosering ging van 5 à 6 naar 3,5 en het celgetal is gezakt naar 120. Bovendien zijn er veel minder uierontstekingen en dikke hakken.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dijkhuizen koos voor golfschoftbomen in de ligboxen. De koeien liggen mooi recht, merkt hij. Ze gaan ook makkelijk liggen of staan.</p>

  Dijkhuizen koos voor golfschoftbomen in de ligboxen. De koeien liggen mooi recht, merkt hij. Ze gaan ook makkelijk liggen of staan.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Aan de achterkant van de stal is een ruime doorsteek voor de koeien. Let ook op de glazen pui. Er komt veel licht binnen in de stal.</p>

  Aan de achterkant van de stal is een ruime doorsteek voor de koeien. Let ook op de glazen pui. Er komt veel licht binnen in de stal.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In de nok van het geïsoleerde dak zit een ruime lichtstraat van 3 meter breed.</p>

  In de nok van het geïsoleerde dak zit een ruime lichtstraat van 3 meter breed.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dijkhuizen melkt zijn koeien in een 2x12-melkstal. Een aparte wachtruimte is er niet. De mestgang voor de melkstal is tegelijkertijd de wachtruimte. Dat scheelde ook in de bouwkosten. In die 'wachtruimte' kunnen straks gemakkelijk 160 koeien staan. Als de veehouder gaat melken, zet hij met een druk op de knop dit opdrijfhek in werking. Een systeem dat prima werkt.</p>

  Dijkhuizen melkt zijn koeien in een 2x12-melkstal. Een aparte wachtruimte is er niet. De mestgang voor de melkstal is tegelijkertijd de wachtruimte. Dat scheelde ook in de bouwkosten. In die 'wachtruimte' kunnen straks gemakkelijk 160 koeien staan. Als de veehouder gaat melken, zet hij met een druk op de knop dit opdrijfhek in werking. Een systeem dat prima werkt.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dit is die 2x12-melkstal. Relatief arbeidsintensief, maar goed werkbaar omdat Dijkhuizen het melken met Los afwisselt. Inclusief het schoonmaken van de melkstal en het instrooien van de boxen duurt één melkbeurt ruwweg 2,5 uur (140 koeien). De melkproductie is tussen 2013 en 2015 overigens behoorlijk toegenomen, van 30 naar 33 liter per dag. Met dubbele oorzaak: betere stal, beter voer.</p>

  Dit is die 2x12-melkstal. Relatief arbeidsintensief, maar goed werkbaar omdat Dijkhuizen het melken met Los afwisselt. Inclusief het schoonmaken van de melkstal en het instrooien van de boxen duurt één melkbeurt ruwweg 2,5 uur (140 koeien). De melkproductie is tussen 2013 en 2015 overigens behoorlijk toegenomen, van 30 naar 33 liter per dag. Met dubbele oorzaak: betere stal, beter voer.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De melkstal zit helemaal aan de voorkant van de stal. De vof plaatste een 3 meter hoge glazen schuifdeur voor de melkstal. Zo is er meer licht tijdens het melken en is er tegelijkertijd transparantie voor de burger.</p>

  De melkstal zit helemaal aan de voorkant van de stal. De vof plaatste een 3 meter hoge glazen schuifdeur voor de melkstal. Zo is er meer licht tijdens het melken en is er tegelijkertijd transparantie voor de burger.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Boven de donkergrijze muur aan de zijkant van de melkstal is in een later stadium nog deze lichtgrijze wand geplaatst. Dit om tocht zoveel mogelijk tegen te gaan.</p>

  Boven de donkergrijze muur aan de zijkant van de melkstal is in een later stadium nog deze lichtgrijze wand geplaatst. Dit om tocht zoveel mogelijk tegen te gaan.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In de melkstal bleek het sowieso relatief koud. Daarom is er ook nog een extra kachel geplaatst. In de put is vloerverwarming gestort. Die kan op termijn ook nog aangesloten worden.</p>

  In de melkstal bleek het sowieso relatief koud. Daarom is er ook nog een extra kachel geplaatst. In de put is vloerverwarming gestort. Die kan op termijn ook nog aangesloten worden.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Een andere aanpassing. Voorheen vulde Dijkhuizen het voetenbad gewoon met water uit een tuinslang. Inmiddels heeft hij de waterleiding aangepast. De bak wordt nu automatisch aangevuld met water.</p>

  Een andere aanpassing. Voorheen vulde Dijkhuizen het voetenbad gewoon met water uit een tuinslang. Inmiddels heeft hij de waterleiding aangepast. De bak wordt nu automatisch aangevuld met water.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Hier loopt een van de koeien na het melken door de terugloopgang. De koe loopt door het voetenbad richting de 2-wegselectiebox. Twee opties dus: terug de stal in of naar de separatie.</p>

  Hier loopt een van de koeien na het melken door de terugloopgang. De koe loopt door het voetenbad richting de 2-wegselectiebox. Twee opties dus: terug de stal in of naar de separatie.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In de melkstal wordt geen krachtvoer gevoerd. De koeien krijgen alleen krachtvoer via vier krachtvoerboxen in de stal. Tot tevredenheid van Dijkhuizen.</p>

  In de melkstal wordt geen krachtvoer gevoerd. De koeien krijgen alleen krachtvoer via vier krachtvoerboxen in de stal. Tot tevredenheid van Dijkhuizen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Dijkhuizen werkt nu met een close up- en een far offgroep. Zo kan hij beter controleren en voeren. Omdat er twee groepen zijn, is er ook een extra waterbak gemonteerd.</p>

  Dijkhuizen werkt nu met een close up- en een far offgroep. Zo kan hij beter controleren en voeren. Omdat er twee groepen zijn, is er ook een extra waterbak gemonteerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Tussen de monumentale boerderij en de zwarte stal zijn deze kalvertaxi's geposteerd om op te drogen na het schoonmaken. Voorheen stonden de jongste kalfjes nog in iglo's. Nu staan die in de boxjes in het achterhuis.</p>

  Tussen de monumentale boerderij en de zwarte stal zijn deze kalvertaxi's geposteerd om op te drogen na het schoonmaken. Voorheen stonden de jongste kalfjes nog in iglo's. Nu staan die in de boxjes in het achterhuis.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Het bouwblok biedt nog ruimte om de stal uit te breiden. De stal zou zelfs 40 meter verlengd mogen worden. De capaciteit zou dan naar 220 koeien gaan. Dit zou zelfs mogen als Wilhelminaoord op de werelderfgoedlijst zou komen. Voorlopig wil de vof eerst gestaag groeien en daarna optimaliseren. Maar groei op de langere termijn is zeker mogelijk. De zoon van Jan, Marc (15), staat al in de startblokken. En ook de vaders van Jan en Jeroen helpen in drukke periodes mee.</p>

  Het bouwblok biedt nog ruimte om de stal uit te breiden. De stal zou zelfs 40 meter verlengd mogen worden. De capaciteit zou dan naar 220 koeien gaan. Dit zou zelfs mogen als Wilhelminaoord op de werelderfgoedlijst zou komen. Voorlopig wil de vof eerst gestaag groeien en daarna optimaliseren. Maar groei op de langere termijn is zeker mogelijk. De zoon van Jan, Marc (15), staat al in de startblokken. En ook de vaders van Jan en Jeroen helpen in drukke periodes mee.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • menske

  Ook niet erg handig zo'n klimaatcomputer op het dak.... 😉

 • LUCTOR

  Begrijp de mest afvoer niet helemaal, behoort er van de 100ha in gebruik zijnde grond een deel aan natuur toe waar beperkingen op zitten kwa bemesting?

 • Khalid en zijn maten

  @menske, niks bijzonders bij veel moderne pluimvee bedrijven staat er zo'n ding op het dak...

 • joohoo

  Op het gebied van plaatsingsruimte telt natuurgrond voor de volle 100% mee.
  Kwa bemesting is er alleen voordeel met natuurgrond want je went de mest aan op niet natuur percelen. Het is niet voor niets dat melkveehouders torenhoge prijzen bieden voor natuurgrond.

 • Elevage

  Jaloers! Prachtige kleur stal. Fijn dat het mocht van de Gemeente.
  Wij wilden een rood dak en meer hout gebruiken, maar dat mocht niet, want dan vielen we op ten opzichte van de buren, dus is het helaas saai groen met zwart dak geworden.

 • landboer


  joohoo volgens mij ben je dan verkeerd voorgelicht.... Natuurgrond telt alleen mee als je dieren inschaart ,of in mijn geval, een beetje vaste mest mag aanwenden. En er wordt ook geen torenhoge prijs voor betaald!

 • tikka


  de meeste natuurgrond mag je maar bemesten tot 20kg fosfaat en 70kg stikstof, dus telt natuurgrond maar een beetje mee met de mestafzet op je eigen bedrijf.

 • kaaskaas

  vindt het er mooi strak uitzien (vooral de laatste foto !), alleen de loopdeuren zijn groen gebleven :P. Wij tellen natuurgrond nauwelijks mee voor de werkzame kg stikstof wel voor 170 kg n voor de plaatsing van dierlijke mest

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.