Rundveehouderij

Foto & video 6056 x bekeken 17 reactieslaatste update:24 apr 2015

Rijenbemesting voor maisinzaai

In keurige rijen brengt Henk Scholten van loonbedrijf Schuttenbeld in het Overijsselse Bornerbroek mest in de grond. Hij is met de nieuwe rijenbemester in Duitsland, waar 5.000 tot 8.000 kuub mest de grond in moet. Hierna is er werk bij Nederlandse klanten. De mest komt ruim 11 centimeter diep te liggen. Na een dag of drie, vier – als de mest wat is ingedroogd – wordt mais erboven gezaaid, onder zo’n 5 centimeter grond. De nieuwe werkwijze brengt de mest dichter bij de plant, met minder verliezen van voedingsstoffen.

Joris Telders en Klaas van der Horst

Laatste reacties

 • Mozes

  Van een voorlichter van Forfarmers hoorde ik dat zij proeven deden met een andere manier van maiszaaien. De mest wordt met een gewone bouwlandinjecteur op het land gebracht. Daarna geploegd en zaaiklaar gemaakt.  De mais wordt vervolgens gezaaid in rijen die 37,5 cm uit elkaar staan. In de rij staan slechts de helft van het aantal planten.  De maisplanten in twee rijen staan diagonaal tegenover elkaar. 

  De voordelen van deze manier van werken is dat je voor het ploegen de mest op het land kunt brengen. Of de benutting van de mest gelijk, minder of misschien zelfs beter is dan in de rij bemesten moet uit het onderzoek blijken. Een ander voordeel is dat door de gespreide  plaatsing van de planten het zonlicht beter benut kan worden en dat het land mogelijk eerder dicht is. 

 • Tearpoal

  Mozes, het is een goed idee, maar de loonwerkers hebben zaaimachines die op 75 centimeter staan, en hebben geen behoefte een nog duurdere zaaimachina aan te schaffen. Ik zie het er dan ook niet van komen.

 • ohzo

  Dat is 20 jaar geleden al gedaan in het noorden.. Niets nieuws.

 • Mels

  Het idee is vrij logisch daar de maisplant op 75cm maar een heel klein stukje grond benut om te groeien. Jekan uiteraard dus twee kanten op. De mest in de rij brengen of de zaadjes egaler verdelen. Dat laatste is wel duurder in eerste instantie maar is verder eenvoudiger uit te voeren dan de stroken bemesting.

 • gjcamps


  Mozes, jaren geleden getest met delta zaai machines en ook op 50 cm, maakt qua opbrengst niets uit. Beter vroeg zaaien en voldoende planten per ha. Rijen bemesting is wel goed, je krijgt het weinige fosfaat dat de plant nodig heeft ook op een plek waar het nodig is.

  Wat betreft filmpje, ik zie dat ze nog met een markeur werken, je verwacht met deze opzet dat alles GPS gestuurd is zodat je met zaaien exact in de mest rij kunt zaaien. ???

 • Dpj

  @gjcamps, gewoon daarna met de mais zaaier de streepjes volgen...

  Wij doen hier in Portugal hetzelfde maar dan met een andere machine van Evers. De Garanno. Maar wel op gps. Die gaat daarna naar de zaai trekker. 

 • koestal

  erg interessant,ik ben benieuwd naar het resultaat

 • alco1

  Ik ben bezig met het bewerken van mijn maisland.
  Wat me opvalt is dat de groenbemester er zeer schraal bijstaat. Ook zie ik geen groene strepen.
  Wat dus betekend dat er geen overdadige bemesting is achtergebleven is tussen de rijen, want het nagewas is ingewerkt met een messeneg. (dus de grond niet door elkaar)
  Ook heb ik stiekem een tank leeggereden in het najaar op het maisland en daar zie donkergroen vanggewas.
  Wat mij duidelijk maakt is dat rijenbemesting een totaal overbodige handeling is.

 • j.verstraten1

  ik probeer het dit jaar ook uit. Met de garanno. Dat het in het verleden ( gjcamps) geen verschil maakte heeft volgens mij puur met de mestgift te maken. Als je volvelds 50m3 mest geeft, heeft  rijenbemesting geen toegevoegde waarde.
  En alco,de groenbemester staat gewoon schraal omdat je weinig mag bemesten en een groenbemester zaai je pas 6 maanden na het mestrijden,voordat hij gaat groeien ben je al op 7 maanden. Voordat hij zo diep geworteld is dat hij aan de mest komt die je in het voorjaar hebt ondergeploegd.....Ik twijfel in ieder geval aan je logica.

 • Mozes

  @gjcamps #5, die test van vroegere jaren kun je niet vergelijken met de proef die men nu neemt. Vroegere jaren kon er volop kunstmestfosfaat in de rij bemest worden. De test van vroegere jaren had de bedoeling om te kijken of door gespreide plaatsing een hogere opbrengst gehaald kon worden door een betere benutting van zonlicht. Bemesting was toen geen beperkende factor. 

  Nu is bemesting wél een beperkende factor. Mais heeft vooral in het begin veel fosfaat nodig. Van de totaal aanwezige fosfaat in de bodem is maar een beperkt deel direct opneembaar. Daarnaast is maar een beperkt deel bereikbaar doordat de wortels van jonge maisplanten nog kort zijn en maisplanten in rijen staan die 75 cm uit elkaar liggen. Tot vorig jaar werd dit opgelost door kunstmestfosfaat die 100% direct opneembaar is in de rij bij te bemesten. Sinds vorig jaar is het gebruik van kunstmestfosfaat echter verboden. Je kunt nu twee dingen doen: de beschikbare fosfaat in de rij verhogen door drijfmest in de rij te bemesten of de maisplanten spreiden zodat de beschikbare fosfaat beter bereikbaar is. 
  Wat het beste resultaat oplevert zal moeten blijken. 

 • gjcamps

  Mozes, kunstmestfosfaat mag je gewoon gebruiken, alleen voor derogatie bedrijven geld een verbod wat ook logisch is. Rijen bemesting geeft bij Mais maar ook bv bij Aardappelen een beter resultaat. De beperkte hoeveelheid mest die gegeven mag worden ligt nu direct bij de zaden/kiemplantjes. Met name bij kunstmest is het voordeel dat deze ook direct voor de planten beschikbaar zijn ook bij lage temperaturen. Het volvelds zaaien of kortere rijafstanden 50-37,5 geeft slechtere resultaten, hoef je niet eens meer te testen.

  Een test met dierlijke mestkorrels als rijenbemesting zou interesant zijn. Dit geeft ook niet zoveel structuurbederf.

 • M.harmsen

  @gjcamps dierlijke kunstmest korrels lijkt mij een duur alternatief.  Rijenbemesting en maiszaaien in een werkgang lijkt mij dan betet.

 • Zuperboer

  Rijenbemesting is een oplossing die resulteert in het investeren in bling bling - machinerie en blije verkoopmeneren van deze ijzerwaren. Maisplanten hebben een wortelstelsel dat al 10-duizenden jaren vertakt naar buiten. Hierbij voeden zij zich met datgene wat ze op hun groeireis tegenkomen. Dit leidt tot een stevig gefundeerd gewas. Het lijkt erop dat we ons laten foppen op een psychologisch zwak moment, we zijn immers angstig nu we de startgift kwijt zijn. Het beetje fosfaat dat de zaadjes als startgift kwijt zijn zit ook bij volvelds toepassen gewoon in de zaaibaan. Mensen blijf NUCHTER de Melkveehouderij / Loonwerksector moeten met het einde Quotering Zakelijker worden en zich niet door ijzerboeren laten opfokken zowel op het Veld als in de Stal!

 • alphons1


  ben ik het helemaal mee eens. 

 • Mfb

  #13, bij rijenbemesting kan je ook met minder mest toe als bij volvelds bemesting zeggen de geleerden.
  Waardoor je dus weer meer mest over houdt voor je graslandbemesting.

 • alco1

  @verstraten. Geef je hiermee te kennen dat een vanggewas overbodig is?

 • Sjakkie


  Je kunt ook zeggen dat je omgeluld wordt door die gene die niet een rijenbemester heeft.

  Zolang als we maistelen doen we aan rijenbemesting met fosfaat.

  Niet voor niets

  Vroeger met tipel of maismap

  nu met mest

  Hoe simpel kan het zijn

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.