Rundveehouderij

Foto & video 10191 x bekeken 2 reacties

Meer licht en lucht in stal voor 260 koeien

Lammert en Jan Jouke Postma melken in Teroele (Fr.) 260 koeien. Afgelopen zomer vervingen de broers het dak van hun 5-rijige ligboxenstal. In de stal, die twee kappen heeft, is het door het aanbrengen van lichtstraten in de nok en extra ventilatieopeningen sindsdien een stuk prettiger toeven voor mens én dier.

Foto

 • <p>Lammert (56, links op de foto) en Jan Jouke (44) Postma melken 260 koeien in het Friese Teroele. Daarmee molken ze een quotum vol van 2,1 miljoen kilo melk. De gemiddelde jaarproductie per koe is zo'n 8.000 liter, met 4,60 procent vet en 3,60 procent eiwit. De broers hebben 180 hectare in gebruik, waarvan 160 hectare in eigendom en 20 hectare pacht, verdeeld over drie locaties in Teroele, Boornzwaag en Langweer.</p>

  Lammert (56, links op de foto) en Jan Jouke (44) Postma melken 260 koeien in het Friese Teroele. Daarmee molken ze een quotum vol van 2,1 miljoen kilo melk. De gemiddelde jaarproductie per koe is zo'n 8.000 liter, met 4,60 procent vet en 3,60 procent eiwit. De broers hebben 180 hectare in gebruik, waarvan 160 hectare in eigendom en 20 hectare pacht, verdeeld over drie locaties in Teroele, Boornzwaag en Langweer.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Overzicht van het melkveebedrijf, dat de afgelopen decennia viermaal werd uitgebreid. Telkens zat er tien jaar tussen de uitbreidingen. "We zijn in 1975 hier naartoe verhuisd. In 1979 hebben we de eerste ligboxenstal gebouwd. In 1989 is daar een staldeel tegenaan gezet. In 1999 hebben we een machineloods opgetrokken (achter de boerderij, niet zichtbaar op de foto, red) en sinds 2009 melken we in de nieuwe melkstal", vertelt Jan Jouke Postma. "Het lijkt erop dat we in 2019 weer gaan uitbreiden", grapt zijn broer Lammert.</p>

  Overzicht van het melkveebedrijf, dat de afgelopen decennia viermaal werd uitgebreid. Telkens zat er tien jaar tussen de uitbreidingen. "We zijn in 1975 hier naartoe verhuisd. In 1979 hebben we de eerste ligboxenstal gebouwd. In 1989 is daar een staldeel tegenaan gezet. In 1999 hebben we een machineloods opgetrokken (achter de boerderij, niet zichtbaar op de foto, red) en sinds 2009 melken we in de nieuwe melkstal", vertelt Jan Jouke Postma. "Het lijkt erop dat we in 2019 weer gaan uitbreiden", grapt zijn broer Lammert.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De melkstal staat haaks op de ligboxenstallen. De onder architectuur gebouwde stal is sinds 2009 in gebruik en is ruim opgezet. "We hebben een extra inrit gemaakt, zodat toeleveranciers en RMO-chauffeurs een rondje kunnen rijden op het erf. Ook bij het kuilen komt dat van pas", aldus Lammert Postma.</p>

  De melkstal staat haaks op de ligboxenstallen. De onder architectuur gebouwde stal is sinds 2009 in gebruik en is ruim opgezet. "We hebben een extra inrit gemaakt, zodat toeleveranciers en RMO-chauffeurs een rondje kunnen rijden op het erf. Ook bij het kuilen komt dat van pas", aldus Lammert Postma.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Rechts achter het glas bevindt zich de 50-stands buitenmelker. Links daarvan is de hygiënesluis en de kantine. Uiterst links bevindt zich het tanklokaal. Het gebouw bestaat verder uit een strohok en een wachtruimte voor 300 koeien.</p>

  Rechts achter het glas bevindt zich de 50-stands buitenmelker. Links daarvan is de hygiënesluis en de kantine. Uiterst links bevindt zich het tanklokaal. Het gebouw bestaat verder uit een strohok en een wachtruimte voor 300 koeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Archiefbeeld van de volle 50-stands buitenmelker. De capaciteit van de melkstal sluit perfect aan op de melkbeurt van de dieren, zo stellen de broers. Lammert: "Een rondje duurt een kwartier. In die tijd kunnen we de koeien perfect uitmelken. We melken gemiddeld zo'n 160 dieren per uur, inclusief sprayen. In anderhalf uur hebben we met twee man de dieren erdoor."</p>

  Archiefbeeld van de volle 50-stands buitenmelker. De capaciteit van de melkstal sluit perfect aan op de melkbeurt van de dieren, zo stellen de broers. Lammert: "Een rondje duurt een kwartier. In die tijd kunnen we de koeien perfect uitmelken. We melken gemiddeld zo'n 160 dieren per uur, inclusief sprayen. In anderhalf uur hebben we met twee man de dieren erdoor."

  Foto: Bosma Melktechniek
 • <p>De koeien hebben in de 50-stands Gea Autorotor Performer vier plekken om achterwaarts de melkstal te verlaten. "De dieren zijn er binnen een dag aan gewend achteruit de melkput uit te stappen", aldus Lammert.</p>

  De koeien hebben in de 50-stands Gea Autorotor Performer vier plekken om achterwaarts de melkstal te verlaten. "De dieren zijn er binnen een dag aan gewend achteruit de melkput uit te stappen", aldus Lammert.

  Foto: Bosma Melktechniek
 • <p>De 50-stands buitenmelker is na de oplevering in 2009 veel bezocht. Regelmatig kwamen buitenlandse delegaties een kijkje nemen in Teroele.</p>

  De 50-stands buitenmelker is na de oplevering in 2009 veel bezocht. Regelmatig kwamen buitenlandse delegaties een kijkje nemen in Teroele.

  Foto: Bosma Melktechniek
 • <p>Beeld van de wachtruimte, die plaats biedt aan 300 koeien. De melkkoeien zijn gehuisvest in één grote groep. "We voeren twee soorten krachtvoer in de melkstal. In de stal hebben we geen krachtvoerboxen", aldus Lammert.</p>

  Beeld van de wachtruimte, die plaats biedt aan 300 koeien. De melkkoeien zijn gehuisvest in één grote groep. "We voeren twee soorten krachtvoer in de melkstal. In de stal hebben we geen krachtvoerboxen", aldus Lammert.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Beeld van het strohok, met rechts op de achtergrond de kalverdrinkautomaat.</p>

  Beeld van het strohok, met rechts op de achtergrond de kalverdrinkautomaat.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Overzicht van het staldeel dat in 1989 werd gebouwd. Links staat een deel van het jongvee. Achterin de stal staan de pinken. Nadat die zijn geïnsemineerd gaan ze naar de jongveelocatie in Boornzwaag. Hier worden de dieren ook geweid. "We houden nu 60 dieren in Boornzwaag, maar hebben er ruimte voor 120 koeien", vertelt Jan Jouke Postma. Diens broer Lammert woont op de jongveelocatie.</p>

  Overzicht van het staldeel dat in 1989 werd gebouwd. Links staat een deel van het jongvee. Achterin de stal staan de pinken. Nadat die zijn geïnsemineerd gaan ze naar de jongveelocatie in Boornzwaag. Hier worden de dieren ook geweid. "We houden nu 60 dieren in Boornzwaag, maar hebben er ruimte voor 120 koeien", vertelt Jan Jouke Postma. Diens broer Lammert woont op de jongveelocatie.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De ligboxenstal heeft twee kappen. Het complete dak van asbestplaten is afgelopen zomer vervangen. "Het dak begon te lekken. Je kunt er dan voor kiezen enkele nieuwe platen te leggen, maar we besloten het goed aan te pakken. Zo konden we ook enkele aanpassingen doorvoeren. Vooral de benauwde ruimte onder het platte dak was ons een doorn in het oog", vertelt Jan Jouke Postma.</p>

  De ligboxenstal heeft twee kappen. Het complete dak van asbestplaten is afgelopen zomer vervangen. "Het dak begon te lekken. Je kunt er dan voor kiezen enkele nieuwe platen te leggen, maar we besloten het goed aan te pakken. Zo konden we ook enkele aanpassingen doorvoeren. Vooral de benauwde ruimte onder het platte dak was ons een doorn in het oog", vertelt Jan Jouke Postma.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Beide kappen zijn voorzien van een lichtstraat in de nok. Ook wordt er via de nok extra geventileerd, zoals hier te zien is. In plaats van asbestplaten bestaat het dak nu uit geïsoleerde sandwichpanelen.</p>

  Beide kappen zijn voorzien van een lichtstraat in de nok. Ook wordt er via de nok extra geventileerd, zoals hier te zien is. In plaats van asbestplaten bestaat het dak nu uit geïsoleerde sandwichpanelen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Tot 2009 molken de gebroeders Postma in een 2x10-visgraat. Die melkstal bevond zich onder het platte dak, tussen de twee kappen van de stal. Vanwege de beperkte ventilatiemogelijkheden kon de temperatuur er flink oplopen. "Ik kan me nog goed herinneren dat we hier stonden te melken met witte, natte doeken in onze nek", memoreert Lammert Postma.</p>

  Tot 2009 molken de gebroeders Postma in een 2x10-visgraat. Die melkstal bevond zich onder het platte dak, tussen de twee kappen van de stal. Vanwege de beperkte ventilatiemogelijkheden kon de temperatuur er flink oplopen. "Ik kan me nog goed herinneren dat we hier stonden te melken met witte, natte doeken in onze nek", memoreert Lammert Postma.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Op de open dag bij Semplonius in Tjerkgaast (Fr.) zagen de Postma's vorig jaar de oplossing die zij ook voor ogen hadden: extra ventilatieopeningen tussen de twee kappen. "We hebben toen meteen een afspraak gemaakt met projectleider Kees Methorst van Hardeman van Harten." Afgelopen zomer is de staalconstructie van de stal aangepast. Op de spanten zijn jukken geplaatst om ruimte te creëren voor de ventilatieopeningen. De openingen zijn aan weerszijden zo'n 80 centimeter hoog.</p>

  Op de open dag bij Semplonius in Tjerkgaast (Fr.) zagen de Postma's vorig jaar de oplossing die zij ook voor ogen hadden: extra ventilatieopeningen tussen de twee kappen. "We hebben toen meteen een afspraak gemaakt met projectleider Kees Methorst van Hardeman van Harten." Afgelopen zomer is de staalconstructie van de stal aangepast. Op de spanten zijn jukken geplaatst om ruimte te creëren voor de ventilatieopeningen. De openingen zijn aan weerszijden zo'n 80 centimeter hoog.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Het zeil is lichtdoorlatend. Dat is goed te zien op deze foto, ondanks het feit dat het zeil maar een klein stukje is uitgerold. De bediening van het ventilatiezeil gebeurt handmatig in de stal. Jan Jouke: "Sinds afgelopen zomer is het klimaat verbeterd en is het bovendien veel lichter in de stal. De boxen (gevuld met koematrassen met een laagje zaagsel en gehakseld stro, red) zijn een stuk droger. Deze zomer gaan we het verschil pas echt merken."</p>

  Het zeil is lichtdoorlatend. Dat is goed te zien op deze foto, ondanks het feit dat het zeil maar een klein stukje is uitgerold. De bediening van het ventilatiezeil gebeurt handmatig in de stal. Jan Jouke: "Sinds afgelopen zomer is het klimaat verbeterd en is het bovendien veel lichter in de stal. De boxen (gevuld met koematrassen met een laagje zaagsel en gehakseld stro, red) zijn een stuk droger. Deze zomer gaan we het verschil pas echt merken."

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Het staldeel uit 1989 heeft een diepere put (2 meter) dan het staldeel uit 1979 (1,80). Dat verklaart het hoogteverschil in de stal.</p>

  Het staldeel uit 1989 heeft een diepere put (2 meter) dan het staldeel uit 1979 (1,80). Dat verklaart het hoogteverschil in de stal.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De tweekapper is 62 meter lang en 50 meter breed. Al sinds 1993 worden er 260 koeien op het bedrijf gemolken. De productie is in de loop der jaren gestegen naar zo'n 8.000 kilo per koe per jaar. Nu het quotum eraf gaat, gaan de Postma's vooralsnog niet meer melk leveren. Jan Jouke: "We kunnen nog wel iets omhoog qua productie, maar als we meer dieren willen melken, hebben we extra stalruimte nodig."</p>

  De tweekapper is 62 meter lang en 50 meter breed. Al sinds 1993 worden er 260 koeien op het bedrijf gemolken. De productie is in de loop der jaren gestegen naar zo'n 8.000 kilo per koe per jaar. Nu het quotum eraf gaat, gaan de Postma's vooralsnog niet meer melk leveren. Jan Jouke: "We kunnen nog wel iets omhoog qua productie, maar als we meer dieren willen melken, hebben we extra stalruimte nodig."

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>In het rechterstaldeel hangen twee grote ventilatoren. Die beginnen te draaien als het 13 graden is in de stal. "Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ventilatoren draaien. De maximumsnelheid wordt bereikt bij een temperatuur van 25 graden", vertelt Lammert Postma.</p>

  In het rechterstaldeel hangen twee grote ventilatoren. Die beginnen te draaien als het 13 graden is in de stal. "Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ventilatoren draaien. De maximumsnelheid wordt bereikt bij een temperatuur van 25 graden", vertelt Lammert Postma.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De koeien krijgen een rantsoen van graskuil, mais, aardappels en rood zwenkhooi voorgeschoteld. Deze droge producten worden aangevuld met het tarwegistconcentraat Grain Pro.</p>

  De koeien krijgen een rantsoen van graskuil, mais, aardappels en rood zwenkhooi voorgeschoteld. Deze droge producten worden aangevuld met het tarwegistconcentraat Grain Pro.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De gras- en maiskuil zijn opgeslagen in vier grote sleufsilo's van 50 meter lang. Twee sleufsilo's zijn 10 meter breed. De andere twee zijn iets smaller: 8 meter. Het kuilen laten de broers doen door een loonbedrijf, evenals het uitrijden van mest. Landwerk als maaien, schudden en harken doen ze zelf. 90 hectare grasland van de Postma's moet bewerkt worden na schade door muizen. "We hopen dat doorzaaien voldoende is", aldus Jan Jouke.</p>

  De gras- en maiskuil zijn opgeslagen in vier grote sleufsilo's van 50 meter lang. Twee sleufsilo's zijn 10 meter breed. De andere twee zijn iets smaller: 8 meter. Het kuilen laten de broers doen door een loonbedrijf, evenals het uitrijden van mest. Landwerk als maaien, schudden en harken doen ze zelf. 90 hectare grasland van de Postma's moet bewerkt worden na schade door muizen. "We hopen dat doorzaaien voldoende is", aldus Jan Jouke.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Overzicht van het erf. Rechts naast de boerderij is een deel van het dak van de werktuigenloods zichtbaar. Ook dit dak is afgelopen zomer vervangen. Op de voorgrond staat de Trioliet-voermengwagen. De polyester silo rechts is voor de opslag van het tarwegistconcentraat Grain Pro.</p>

  Overzicht van het erf. Rechts naast de boerderij is een deel van het dak van de werktuigenloods zichtbaar. Ook dit dak is afgelopen zomer vervangen. Op de voorgrond staat de Trioliet-voermengwagen. De polyester silo rechts is voor de opslag van het tarwegistconcentraat Grain Pro.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Het erf wordt verlicht met behulp van een lichtmast. Deze mast stond voorheen langs het voetbalveld in Langweer. "Inkuilen van mais en gras gebeurt vaak 's avonds. Dan is het handig om extra licht te hebben", aldus Jan Jouke.</p>

  Het erf wordt verlicht met behulp van een lichtmast. Deze mast stond voorheen langs het voetbalveld in Langweer. "Inkuilen van mais en gras gebeurt vaak 's avonds. Dan is het handig om extra licht te hebben", aldus Jan Jouke.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Nu het quotumtijdperk ten einde is, gaan Jan Jouke en Lammert Postma niet meteen meer koeien melken. In de toekomst is schaalvergroting echter een reële optie. "Het wachten is op de introductie van een automatische robotarm in de draaimelkstal", vertelt Jan Jouke Postma, die de ontwikkelingen op dat gebied met belangstelling volgt. De broers werken met een vaste melker. Ook Jan Jouke's vrouw Jolanda helpt veel mee op het bedrijf.</p>

  Nu het quotumtijdperk ten einde is, gaan Jan Jouke en Lammert Postma niet meteen meer koeien melken. In de toekomst is schaalvergroting echter een reële optie. "Het wachten is op de introductie van een automatische robotarm in de draaimelkstal", vertelt Jan Jouke Postma, die de ontwikkelingen op dat gebied met belangstelling volgt. De broers werken met een vaste melker. Ook Jan Jouke's vrouw Jolanda helpt veel mee op het bedrijf.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • boerke brabant

  die hebben het goed voor elkaar, succes

 • bertus de beer

  mooi voor mekaar lage productie per koe, maar met zo veel land begrijp ik dat wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.