Rundveehouderij

Foto & video 27046 x bekeken 85 reactieslaatste update:5 apr 2015

'Bouw stal direct stopgezet'

De nieuwe regels voor een grondgebonden melkveehouderij blokkeren de staluitbreiding van Auke Bootsma in Tzum (Fr.)

Sinds oktober is hij bezig een nieuw stal te bouwen voor ruim vierhonderd melkkoeien. Hij heeft er nu tweehonderd. Bootsma wilde het fosfaatoverschot op zijn bedrijf volledig verwerken. Maar volgens de nieuwe melkveeregels kan dat niet. Drie jaar is Bootsma bezig geweest om de vergunning voor de bouw van een nieuwe stal rond te krijgen. "Toen ik hoorde van de nieuwe regels voor grondgebondenheid, heb ik direct de bouw op een laag pitje gezet. Ik bezit nu 86 hectare. In theorie zou ik al mijn koeien kunnen weiden. Als ik de nieuwe regels toepas op mijn bedrijf, zou ik 60 hectare grond in de buurt moeten bijkopen of pachten. Dat kan ik niet. Bedrijfseconomisch kan dat niet uit en die hoeveelheid grond is ook niet beschikbaar in de omgeving van mijn bedrijf."

Laatste reacties

 • tikka


  Als hij afspraken op papier heeft voor mestverwerking voor een bepaalde datum vorig jaar is er niets aan de hand lijkt mij.

  Van de andere kant alle overschot mest via VVO-s dan moet de mest feiteijk nog ergens (in de omgeving) geplaats worden.

 • j.verstraten1

  Hij heeft geen afspraken, duidelijk een knelgeval waar nog niks voor geregeld is. Hij heeft een risico genomen om gelijk beton te storten toen zijn vergunning binnen rolde want toen liep de discussie al geruime tijd maar de beleidslijn was toen nog verwerken óf grond, niet verwerken én grond.

 • Koen Franken


  Tja die melkveehouders welke al een stal hebben staan welke maar voor een gedeelte vol staat zullen zich nu ook wel even achter de oren krabben .

 • Burnetti

  Hij is niet de enige met dit probleem. Gokken!

 • ohzo

  Dit heeft niets met gokken te maken. Dit  is veroorzaakt door bestuurlijke wanorde in Den Haag met alle omhoog gevallen MBA's, die nog niets positiefs veroorzaakt hebben.

 • somporn

  Typisch NL: de kip met de gouden eieren slachten.
  Goed bezig.
  Hoeveel uitkeringen en ambtenaran salarissen konden van dit bedrijf betaald worden.
  Jonge ondernemer,hopelijk komt er een koper voor zijn bedrijf.
  Kan hij mooi in het buitenland een mooi groot bedrijf starten.
  Veel succes gewenst en hopelijk kost hem dit financieel niet de kop.

 • Sjaak

  In mijn optiek is er helemaal geen sprake van een knelgeval, net zo min als voor alle anderen die die gok genomen hebben...
  De discussie over het te voeren beleid werd gevoerd op basis van wetsVOORSTELLEN, dus er was nog helemaal geen sprake van wetmatigheid!

  Door al te anticiperen op de eventuele te verwachten wet, toon je inderdaad lef en ondernemerschap. Als die verwachting dan niet uitkomt, moet je de gevolgen daarvan ook ondergaan... dat is pas ondernemerschap!

  Om het nog maar even aan te dikken; er zijn ook ondernemers die er bewust voor gekozen hebben om deze onverantwoorde stappen niet te zetten...
  Als al die 'cowboys' nu zogenaamd tot de categorie knelgevallen gaan behoren, dan mogen de ondernemers, die geen onverantwoorde risico's hebben genomen, zich ook wel gaan beroepen op een knelgevallenregelig ivm. rechtsgelijkheid!

 • ohzo

  Den Haag moet dit doen onder TTIP. Gaat de Nl regering direct naar de rechtbank met een miljoenenclaim aan de broek. Chaosvolk..

 • LUCTOR


  Wie met vuur speelt kan zich branden zo ook deze veehouder. Begreep dat hij nog maar een paar jaar geleden het bedrijf had overgenomen ik weet niet hoe hij dit heeft gefinancierd maar anders zou het verstandiger zijn geweest om eerst eens wat af te lossen. Hieraan kunnen we weer zien hoe de bankcaire sector de melkveehouderij een bepaalde kant op delegeert. En vast niet zonder bedoeling.

  Vraag me ook af waarom een bedrijf met 200 melkgevende koeien en bij behorend jongvee  in een klap moet groeien naar het dubbele voor het imago of voor het op pijl houden van een modaal inkomen als deze trend zich doorzet zit de melkveesector in afzienbare tijd op de zelfde freqentie als collega,s varkenhouders.

   

 • BO(skabout)ER


  Mooi en duidelijk verteld door deze boer, daar kunnen veel reageerers vast wat van leren.

  Persoonlijk vind ik 87 hec en 400 koeien wat buiten proportie, maar dat willen meerdere boeren. Erg lullig in ieder geval!

  Zoals deze boer al zei; de minister had hier 4 jaar geleden mee moeten komen.

 • robert1

  misschien moet hij wel heel blij zijn dat hij nog niet gebouwd heeft. Je kunt het ook relativeren. Alleen moet er zoveel zand terug in dat gat.

 • joannes

  In de discussie spelen 2 onderwerpen door elkaar: 1) duidelijk en betrouwbaar bestuur en 2) wat velen erbij halen is, de ambitie véél meer te melken! Vwb het probleem in het blog, dat betrouwbare bestuur, heeft volgens mij iedereen hetzelfde belang. Daar kan geen twijffel over bestaan. Onbetrouwbare Politicy, die het niet weten, negeren of erop terug willen komen verlammen elke aktiviteit. Daar holt de NL economie mee achteruit. Vwb meer melken; de angst dat het een keer teveel wordt, is natuurlijk inherent aan het ondernemerschap. Wie daar niet mee kan leven, moet stoppen en het aan aan ander overlaten. Melk is nu eenmaal een commodity waar al jaren lang wereldwijd afzet voor gevonden is, daar heb je als individu, of als Nederland, toch geen invloed meer op.

 • John*

  voor de 400 koeien is ook ruwvoer nodig?? lijkt me toch prima mogelijk om met mestplaatsingscontracten binnen 25 km die stallen vol te krijgen?

  Misschien toch maar is in de gecombineerde opgave opgeven waar de mest in het lopenda jaar gaat blijven en aan de hand daarvan t aantal dieren bepalen wat gehouden. dan wordt alles veel eenvoudiger...

 • ae-ea

  #7 en #9 Helemaal mee eens.Typisch gevalletje van jammer joh.

 • zon

  Zal wel wat wrijving geven om de bouw stil te leggen want alle contracten zijn getekend voor bouw en inventaris.
  Daarnaast hoef je niet meer te rekenen met een belastingteruggave die waarschijnlijk wel meegerekend is in de investering.

 • schoenmakers1

  duidelijk verhaal, de politiek lult maar wat, heeft geen enkel risico, en ja de mensen die hun nek uitsteken worden meteen boven het maaiveld afgemaaid, zonde

 • wmeulemanjr1

  Veel boeren zijn op het verkeerde been gezet door de onbetrouwbare overheid die verkondigde dat meer melken kon, mits het overschot volledig word verwerkt, nu maken de regels ineens onwerkbaar voor veel melkveehouders.

 • rmw

  De overheid mag straks uitleggen waarom de 1 wel knelgeval is en de ander niet... Dat wordt een mooie wanboel met heel veel scheve gezichten! Hoezo iedereen gelijk?

 • tinus888  <span style='text-decoration: underline;'><a title='http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/29099/#p1170307' href='http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/29099/#p1170307'>http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/29099/#p1170307</a></span>

  beetje krokdilen tranen nu

 • tinus888

  2 jaar een melkprijs van 40 cent  ,beide verhalen stroken niet echt met elkaar misschien moet de bank de stekker dr maar uit halen

 • John*

  waarom zou de stekker eruit moeten dan?

 • dayo

   helemaal mee eens tinus 888 wat betreft de krorkotranen... ja soms zit het mee, soms zit het tegen met ondernemen, hij heeft er in iedergeval een mooie kuilplaat bij

 • kiepel


  Ik eis dat ik 400 koeien mag houden op 86 ha land! Ikke alles en de rest heeft pech gehad hadden ze maar moeten ondernemen. Sorrie maar dit is nou net de reden dat ik nog niet gegroeit ben. Met al die ikkes gaat de sector naar de kloten.

 • Evert1


  Klopt ik denk dat meeste nog die door hebbem wat ruwvoer mest vvo s allemaal gaat kosten.

  En denk maar wel dat melk poosje goed koop wordt.

  Wel nog even en ze komen kippenmest voor niks halen voor vvo s

   

 • steenbok1


  Weet niet of de melk voorlopig goedkoop blijft, denk dat dat wel mee zal vallen.

  Hoeveel ha heb je nodig voor 200 extra koeien?  

 • landboer


  Verwent jongetje!

 • Edje2


  in gods naam waarom zo groot worden .Volgens mij is het gewoon een ziekte.Ze denken dat als je veel koeien melkt je heel belangrijk en goed bent. Nou bij mij in de omgeving zijn die grote  boeren helemaal niet goed. Ze zijn arogant en klagen om de kleinste regeltjes.Blijf toch gewoon en als je bijv. 70 koeien melkt heb je het nu en in de toekomst toch ook goed? 

 • landboer


  Voor je reageert allemaal de link van tinus lezen!

 • Penkie Menki

  Wie gelooft nou zo'n manneke???? De bank heeft de stoploss gehanteerd.

 • simpel boerke

  zo hoog heb ik hem niet als ondernemer staan. Hij moet toch wel een tijd met oogkleppen op gelopen hebben om te snappen dat alleen VVO's niet voldoende zouden zijn. Wat wel wist niemand, maar om zwaar te gaan investeren op basis van wetgeving waarvan  je op dat moment al weet dat die aangepast gaat worden, is niet zonder risico. Bij hem pakt het dan ook verkeerd uit.

 • Trot

  Dan toch maar dier rechten met weer nieuwe knelgevallen en weer gemekker

 • Sjaak

  @toon23
  Valt toch nog wel mee, dat zwaar investeren... zo moet het wel lijken, dat klopt!

  Dit soort ondernemers gaan uit van een te verwachten regelgeving, met de vanzelfsprekendheid, dat wanneer deze regelgeving niet doorgaat er wel een knelgevallenregeling komt waar ze dan gebruik van kunnen maken. Verschillende ondernemers hebben de stal er al staan en wachten nu in spanning af...
  Deze 'held' heeft alleen nog maar een gat gegraven en een werkvloer gestort. Mocht er geen knelgevallenregeling komen of hij valt er niet in, dan is de schade nog wel te overzien. Vloertje eruit slopen en het gat weer dicht.
  Kost hem misschien wel een ton, maar dat zal daar wel geen probleem opleveren, gezien zijn topresultaten en opvattingen aangaande bedrijfsmanagement...(lees de link van tinus888)

  Zoals eerder vermeld is een knelgevallenregeling absoluut niet gerechtvaardigd, omdat de onzekerheid qua wetgeving voor iedereen geldt!

 • no-profile-image

  Een in mijn ogen veel gemaakte denkfout is te denken dat als je je aan de op dit moment geldende wet houdt, je ondernemersbeslissingen geen risico meer mogen genereren in de toekomst (al is dat in de werkelijkheid wel vaak zo geweest).
  Maar ondernemen is juist ook rekening houden met toekomstige ontwikkelingen en die kunnen inderdaad afwijken van wat de ondernemer had verwacht/gehoopt. Dat soort risico's hoort ook bij het ondernemerschap en dan kun je ook verkeerd gokken. Om dan te eisen dat voor jou de nieuwe eisen niet horen te gelden getuigt weer van iets minder ondernemerschap. Kijk, met grote sprongen ga je sneller vooruit maar kun je ook harder vallen. Dat dat frustrerend kan zijn moge duidelijk zijn.
  Maar roken is ook legaal, dat houdt niet in dat je dan gevrijwaard wordt van de risico's.

 • xw

  er is al veel gewaarschuwd om niet naar de buuman te kijken.
  in ieder geval beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

 • eenvoudige boer


  Volgens mij staat er nergens dat je de grond in de regio moet bijkopen of pachten. Als je iets graag hebt, moet je de geldbuidel trekken en dan kun je die 60 ha wel loskrijgen. Probleem opgelost.

   

 • tikka


  Na het lezen van de geplaatste link heb ik weinig medelijden, eigenlijk geen medelijden. Immers 200 koeien, 86 ha land, een kostprijs van max. 25 ct en een salaris van 45.000,-  euro en hij ziet er gezond uit en hij weet alles zo goed. Het enige lullige is dat hij het gat eventueel weer moet dichtgooien en de betonnetten weer kan verkopen. Overigens kan hij ook met de vergunningen op zak eventjes rustig afwachten wat de toekomst brengt. 

   

  Dus om dit nu een knelgeval te noemen??? er zijn er zat die iedere dag naar de baas moeten voor veel minder en aan het eind van de werkzame carriere nul over.

   

  Ik heb ook nog niemand gehoord die beseft dat de AMVB nog strenger kan uitpakken, bijv als de eerste kamer dat wil of als sharon dat zelf wil als bijv. het fosfaatplafond in zicht komt of als de weidegang wens of eis niet gehaald gaat worden.

 • BO(skabout)ER


  Je hoeft het niet eens te zijn met deze boer, maar al die jaloerse reacties hier hoeft ook niet.

 • Mozes

  Volgens de link in reactie #19 wordt met de eerste 200 koeien een kostprijs gedraaid van 25 cent. Wat is de kostprijs van de melk van de volgende 200 koeien? Als je voor de volgende 200 koeien een stal moet bouwen, voer moet kopen, mest moet afvoeren én arbeid moet inhuren met alle socialelasten die daar bijhoren wat is dan de kostprijs van de melk? Dat is hoger dan 25 cent en ook hoger dan 35 cent. Het zou mij niet verbazen dat je zelfs een melkprijs nodig hebt van 40 cent om geen verlies te draaien. 

  Is dat niet het achterliggende probleem: de extra koeien hebben geen rendement en zullen de financiele draagkracht van het bedrijf eerder verzwakken dan versterken. Het bedrijf ligt in Friesland waar de grondprijs veel lager is dan in het oosten of zuiden van Nederland. De eerste 200 koeien hebben een kostprijs van 25 cent, als de volgende 200 koeien ook een lage kostprijs hebben moet die 60 ha toch te regelen zijn? 

 • joopi

  Het enigste wat naar verloop van jaren nog waarde heeft niet kunnen kopen, dat heeft toch wat wrangs.

  Hele fosfaatgebeuren heeft toch alleen betrekking op melkvee. Moet die er maar geiten gaan melken, probleem opgelost

 • Demeter Griend

  Heftig verhaal en verrekte sneu.
  Kan niet zo zijn dat hij hier aan onderdoor gaat, daar moet een oplossing voor komen.
  Lijkt me een flinke kerel het er zeker niet bij laat zitten.
  Hoe dan ook hij gaat het redden, let maar op.

 • Belgique

  Zo zie je maar dat je als jonge ondernemer NOOIT je toekomstvisie moet etaleren en zeker niet op internet. Als het mis gaat of je zit in de problemen dan word je genadeloos afgestraft/afgeslacht. Ramptoerisme en leedvermaak ten top!

  Op deze manier zal het nooit iets worden in de Landbouw. Het wordt eens tijd dat boeren elkaar als collega's moeten gaan zien en niet als concurrenten. Maarja de hebzucht is iets vreemds.

  Ik hoop dat deze jonge ondernemer zijn plannen kan realiseren. Hij is intelligent genoeg, hij weet waar hij over spreekt en is bovenal goed verstaanbaar!

 • landboer


  Helemaal mee eens Mozes!

 • John*

  zonder varkensrechten was de schaalvergroting in de varkenshouderij ook vlugger gegaan. in de melkveehouderij wordt nu grond gebruikt als minder om de schaalvergroting te remmen. Waarom zouden we de schaalvergroting afremmen? voor zijn uitbreiding van 200 stoppen er op termijn 5 met 40.

 • hoving1


  niet het vele is goed maar het goede is veel

 • el

  Door de nieuwe fabrieken die in NL gebouwd zijn, worden de veehouders optimisten ,the sky is the limit.De verwerkers zijn er klaar voor wie kan de melk leveren ?

 • bertus de beer

  erg veel jaloerse reacties! Kerel wil ondernemen gaat bij de regels maakt niet uit of hij 400 of 4000 duizend koeien melkt! Wat is nederland een belachelijk land geworden.

 • ohzo

  Inderdaad Bertus...

 • bertus de beer

  Ik heb net de link gelezen uit reactie #19. Nog steeds zie ik veel jaloezie. Ja het kereltje is een beetje groots en zal waarschijnlijk niet mijn vriendje zijn, maar om te zeggen dat je tevreden moet zijn met 70 koeien ofzo laat toch ook wel zien dat je een lui persoon bent die niet durft te ondernemen. Hij heeft z'n nummertjes aardig op een rij en kijkt vooruit. geef hem een kans. Ik boer zelf in Canada met quota en melk 250 koeien zou gelijk naar 500 gaan als het quota eraf ging, waarom? omdat je dan boer blijft!
  Ik woon 10km van de amerikaanse grens (Amerika geen quota) en geloof me niemand melkt 70 koeien daar:).  Ik hoop dat jullie allemaal boer blijfen maar denk toch dat groeien het antwoord is als je in de lange termijn bezig wilt blijfen.

  10% vervanging van koeien is niet haalbaar meneer bootsma je moet wel realistisch blijfen:)

 • Gruun as grês


  Dit soort intensieve bedrijven verzieken het voor de rest van Nederland, we hikken bijna tegen het fosfaatplafond aan. En als we zo intensief gaan worden raken we binnen de korste keren de derogatie kwijt in ons land... Dan zijn de rapen helemaal gaar dan kunnen de meeste boeren een bord in de tuin zetten. Ik denk dat deze manier van regelgeving op dit moment voor de toekomst van de meeste melkveehouders een redding is!!

  Ik heb nu zelf samen met mn zus een stal voor 210 koeien met 96 ha grond, ik snap de meerwaarde niet als je dan als nog wilt verdubbelen zonder grond. Maar dat is puur mijn eigen mening hoor!;-).

 • frankrooi


  Er is niets mis met anticiperen op nieuw aangekondigde wetgeving (mestverwerking). Financiering rond dus, geen enkele reden om dit te bekritiseren.  We kunnen niet ontkennen dat onze overheid bijzonder wispelturig is. Een lange termijn visie in den Haag en die ook eens uitvoeren zou veel continuiteit kunnen bieden. Veel  politieke partijen roepen bij de waan van de dag. Hier heeft geen enkele sector wat aan.

 • Ignatius

  Deze boer heeft veel weg van een kammikazepiloot. ik vind 20000 liter per hectare ideaal voor de Benelux en Denemarken met z'n hoge produktiekosten.
  Als je veel koeien wil melken, ga naar Ierland of de VS; zou ik zo zeggen.
  Van de varkenshouders en de kastelers hebben we ondertussen geleerd dat
  diegenen met de laagste kosten, zullen overleven. In Europa zijn de Ieren het
  goedkoopst. Hun marge zal altijd groter zijn dan bij ons.

 • Zuperboer

  #rhf; Het fosfaatplafond is ook een gecreeerd item. Centraal moet staan de sector, de bedrijfseconomie op bedrijfsniveau en de resultaten hiervan op financieel vlak en de ander output bv. milieu. Dit principe luidt: You only need the results. De overheid is er om e.e.a. te faciliteren en waar nodig te remmen. Waar we in onze weelderige samenleving na 1990 tegen aan lopen is dat een kleine groep mensen (minder dan 1% van de bevolking) bepaalt wat de rest moet. En dit is vaak niet op praktisch inzicht gebaseerd. Eens werden er in NL 2,5 miljoen melkkoeien gehouden zonder mais, krachtvoer, mineralenplannen enz, enz. Is ons land nu totaal verwoest? Nee. Zijn de bossen door de zure regen vernield in de jaren 80? Nee ook zo'n aanname die werd opgeklopt. Omdat de economie niet meer centraal staat maar de weelde is de crisis waarin we momenteel verkeren een zeer groot en lastig probleem geworden. Veehouders die omzet willen creeeren en daarbij de regels volgen worden beschuldigd terwijl ze juist met hun bedrijvigheid de economie weer op gang zouden kunnen brengen. We willen teveel in te korte tijd. Onbezonnen het milieu voorop zetten leidt tot een financieel debacle omdat we van de wind niet kunnen leven.

 • boerke brabant

  we leven nu eenmaal in een land waar veel regels zijn (is ook maar hoe je het bekijkt) Wanneer je net het bedrijf hebt overgenomen, 200 koeien melkt met 86 ha grond en een kostprijs van 25 cent, (zie eerdere artikel) , dan zou ik mijn zegeningen tellen en voorlopig 200 koeien blijven tellen en mijn positie verstevigen zodat je tegen een stootje kunt. Wat is de meerwaarde van 400 koeien ? Nooit groot genoeg ? Dat kan , moet je ook tegenslagen kunnen incasseren, hoort erbij.

 • Hans Brasil

  spreuken 28:
  <em>19Wie zijn grond bewerkt, heeft genoeg te eten,</em>
  <em>wie lucht najaagt, wordt gevoed met armoede.</em>
  <em>20Een eerlijk mens wordt rijkelijk gezegend,</em>
  <em>wie snel rijk wil worden, blijft niet ongestraft.</em>
  Zo te zien had Salomo ook wel ervaring met melkquota en hebberige boeren!!

 • koeboertje

  Er zijn boeren die geboren zijn om te werken ,

  er zijn er ook bij die van 70 koeien kunnen leven ,,reactie #27'' die zijn gewoon vakman en hebben niet alle recente regelgeving over grondgebondenheid veroorzaakt !

 • chris30

  waarom zou je 400 koeien willen hebben? zijn 200 koeien niet genoeg. als we allemaal 100 koeien deden melken hadden we een mooie melkprijs en geen gezeur over mest gehad. ls je met 100 koeien geen boterham hebt heb je er met 400 koeien ook geen. je kunt tenslotte maar een boterham tegenlijk in je mond stoppen

 • LUCTOR


  @Bertus de beer#48 Is gewoon de ziekte delerium koe waar een aantal last van heeft u bent ook in het begin stadium. Het is voor de postzegel NL beter dat wie simptonen van deze ziekte vertoont jouw kant op komt.

 • remi123

  @chris30 Helaas leven in Europa / de Wereld en niet in Nederland alleen. Waarom hebben we eigenlijk een amerikaanse zoekmachine Google en niet meer ilse.nl? Waarom hebben we geen Hyves meer maar Facebook? Juist.... de wereld bepaald de prijs / waarde. WERELDMARKTPRIJS heet zoiets. En als we het van alleen afname Nederland moeten hebben dan komen we niet ver genoeg met onze hoge kostprijs met 100 koetjes. Want dan gaat de consument importeren uit Oost-Duitsland! En dan? Dan kunnen we niet meer mee met de prijs dus sowieso einde.

 • Mozes

  @remi123, waarop basseer jij de stelling dat groter automatisch leidt tot een lagere kostprijs? Als voor de extra koeien geen voer beschikbaar is, ook niet in de directe omgeving gekocht kan worden maar op grote afstand uit andere landen gekocht moet worden heb je dan nog een kostprijsvoordeel? Als je voor die extra koeien ook nog arbeid moet inhuren blijft jou kostprijs dan onder de 40 cent?

  Met de eerste 100 koeien die je op eigen grond kunt houden, met eigen voer kunt voeren, de mest op eigen land kunt plaatsen en met eigen arbeid rond kunt zetten kun je wél een kostprijs halen van 25 cent. 
  Als de gemiddelde melkprijs over meerdere jaren 35 cent is en je hebt met de eerste 100 koeien een kostprijs van 25 cent en met de volgende 100 koeien een kostprijs van 40 cent wat is dan het financiele voordeel van die volgende 100 koeien? 

 • hoving1


  Mozes,zo is het.

 • H.Grotenhuis1

  @Mozes, als je de zaak goed voor elkaar hebt is momenteel op dit bedrijf een integrale kostprijs van 25 cent wellicht haalbaar, het bedrijf lijkt met 86 ha vruchtbare grond, een goed gebouwencomplex en een productieve veestapel van 200 melkkoeien + bijbehorend jongvee goed in balans. 
  De uitbreiding met de volgende 200 melkkoeien zou het bedrijf al in een grote onbalans brengen: volledige voeraankoop, volledige mestverwerking, volledige nieuwbouw en volledige externe arbeid. De kostprijs van die laatste krap 2 mln kg melk komt zeker uit op 40 cent en brengt het bedrijf daarmede in een groot gevaar.
  Welke adviseur heeft deze jonge ondernemer de spiegel voorgehouden? 

 • schoenmakers1

  ik snap totaal niet wat iemand zich druk kan maken of die man 100 of 400 koeien wil gaan melken, hij vraagt toch niet of je zijn risico over wilt nemen

 • haam

  Volgens hemzelf is er niet voldoende grond in de buurt te krijgen , waar wil hij dan zijn koeien mee voeren  en hij breidt niet uit met 200 maar wil een nieuwe stal voor 400 koeien bouwen ( dus nog hogere kost prijs )  is nou niet precies de nieuwe wet  voor dit soort bedrijven bedoeld ?

 • haam

  Ik snap niet de hele ophef van deze boer want de minister heeft toch een datum genoemd  van ergens in november  waarvoor financiele verplichtingen waren aangegaan dat die vrijgesteld waren of zoiets .

 • simpel boerke

  @61 ik denk de buren die wel een stal van 400 koeien hebben gebouwd en nu lopen te vertellen  dat ze zo blij zijn met de uitbreiding.

 • Hofstee dairy

  Hellemaal met je eens bertus de beer. 
  Ik vind trouwens dat er hier nogal negatief gereageerd word op deze jonge ondernemer, allemaal jaloezie blijkbaar want anders gun je deze ondernemer dit wel ipv hem af te kraken.
  LUCTOR jij werkt zeker voor de PVDD? Zo niet dan zou je er zo tussen passen.

 • bertus de beer

  @LUCTOR Stuur jullie echte ondernemers hier maar heen, we are open for business in North America:). Hier wordt je geen strobreed in de weg gelegd als je wilt ondernemen. regels hebben we hier gelukkig weinig, ook geen partij van de dieren!

 • LUCTOR


  @bertus Ik geef in mijn reactie ook aan dat die in het continent waar jij verkeerd ook beter op de plek zijn als hier in NL. In het verleden zijn er ook al wat die kant op gegaan. Na verloop van tijd koeloos terug gekomen en verkeren nu in de rijkelijke positie dat ze onderhouden worden door de nederlandse belasting betaler.

 • samaja

  jongens,als je met 200 melkkoeien de kost niet kunt verdienen dan doe je toch iets verkeert.waarom toch zo groot worden als iedereen zo denkt kunnen we straks allemaal gaan melken voor 2 dubbies erg dom lijkt mij.ik zou zeggen kijk dit eerst dit een jaar of 2 aan ,en ga dan over uitbreiden denken.

 • Mozes


  @Bertus de Beer #67, je kunt uitbreiden in Canada met zijn enorme ruimte toch niet vergelijken met Nederland waar sommigen willen uitbreiden waar geen grond voor is en waarvoor ook het voer zelfs in de regio niet eens beschikbaar is. Koeien houden waarvoor het voer uit andere landen moet worden aangevoerd. 

  Het lijkt op de Chinezen die voor het melkvee hooi importeren uit Canada. Men heeft al berekent dat melk importeren goedkoper is dan hooi importeren. 

 • bertus de beer

  @luctar: dat lijkt me een klein percentage dat terug komt, zou vast wel eens gebeuren. Ik zou zeggen laat iedereen in zijn waarde de een melkt er 40 een ander 1000. Is in andere sectoren van economie precies het zelfde.
  Kost prijs hoort altijd lager te zijn de groter je bent als je een goede job doet in managing anders kun je inderdaad beter kleiner blijven.

 • samaja

  precies ,slaaf worden van de bank

 • bertus de beer

  #72  Hoeft niet eigen keuze.

 • landboer


  Bertus heeft nog nooit van van Bakel gehoord geloof ik....

 • bertus de beer

  heb ik wel landboer

 • pinkeltje


  In Brazilië is er een die een miljoen koeien wil gaan melken. Wat maakt het uit. Al wil je koeien gaan melken op de bovenste verdieping van een flatgebouw midden in Amsterdam, als je aan alle wetten en regels voldoet wat betreft milieu etc en je bent de omgeving niet tot last laat dan iedereen zijn kunstje maar doen. Als je dat financieel rond krijgt en je het lollig vindt. Een stad mag toch ook altijd uitbreiden?

 • vanbedaf


  goed gezegd, laat iedereen toch lekker zelf beslissen hoeveel koeien hij/zij wil melken, daarom zijn we zelfstandig ondernemer, om zelf te beslissen wat we doen en zelf de consequenties te dragen en/of de vruchten te plukken van wat we doen

 • Foxxy

  Dappere knul !
  harde wijze les : De meest onbetrouwbare zakenpartner :De overheid! 
  Hopen dat ie de rug strekt: en door !!!

 • koestal

  met deze melkprijzen komen er de komende jaren heel wat bedrijven en grond te koop,de banken hebben niet zoveel geduld meer als een aantal jaren terug

 • no-profile-image

  ondernemen is risico nemen. 
  Stilstand is achteruitgang. 
  Bij de eerste wist hij allicht dat er na de afschaffing van het melkkqoutum enige vorm van grondgebondeheId zou komen. 
  <div>zelf zal hij misschien niet graag stil zitten en willen uitbreiden. 
  als zijn kostprijs eerst 25 cent was en na de nieuwe situatie bv 30 cent hoeft het helemaal niet te ziin dat hij minder verdient want dan produceert hij 2 keer zoveel melk.
  Laten we de melkprijs baseren op 35 cent.
  Huidige situatie: 2 miljoen kg melk×0,35 cent=70000 euro minus de kostprijs houd hij 20.000 over
  stel in zijn nieuwe situatie: 4 miljoen kg melk×0,35=140000 minus de kostprijs= 20.000
  wat hij dus verdient is hetzelfde alleen houd hij meer koeien. Al is dit maar een voorbeeld de melkprijs en kostprijs kunnen hoger of lager uitvallen dan is het anders. Waarom hij meer koeien wil? Hij zal dat leuk vinden. Voor de rest wens ik hem veel plezier nog met het ondernemen</div>

 • Jan van het Zand

  In het geding is de landelijke politiek.  Ze hebben de mond vol van:
  1) Duurzaam ondernemen.
  2) Milieu
  3) Diervriendelijkheid
  4) Pro-actief zijn
  5) Voedselzekerheid.
  6) Werkgelegenheid.

  De staatssecretaris gaat overleggen met de sector. Dat doet ze al zolang ze er zit. En voor haar anderen.
  Maar het is nog niet zover gekomen dat we kunnen spreken van pro-actief landbouwbeleid voeren. 
  HET BLIJFT BRANDJE BLUSSEN HIER EN BRANDJE BLUSSEN DAAR.

 • bert bert

  Weinig keuze ,ofwel bouwen en zorgen voor de grond en dan overkop met die melkprijzen de komende jaren ,of gelukkig de beton betalen en niet verder overinvesteren en melken wat je kunt als we de produktie in toom houden kunnen we overleven ,niet met een domme boeren kop alleen denken aan produceren ,hoe meer hoe beter boerke maar saldo daaar denken we niet aan

 • jornwijthmen


  ik wacht op de eerste boeren die kapot gaan dan kunnen we het voor een mooie prijs overnemen

 • koestal

  Beter ten halve gekeerd,dan ten hele gedwaald !!!!!

 • no-profile-image

  Als ik dit allemaal zo lees is dit iemand die niet in de middenmoot wil blijven. Daarnaast deelt hij graag kennis, net zoals hij graag kennis opneemt van anderen.
  Frits Philips heeft de gloeilamp ook niet in massaproductie gebracht door zichzelf op te sluiten in zijn fietsenschuur en proberen gemiddeld te blijven. Het is puur een kwestie van wat jou tevreden maakt, als de middenmoot jou tevreden maakt prima, maar geloof alsjeblieft niet dat de sector daar nou zoveel mee opschiet, daar heb je voorlopers voor nodig.
  Daarnaast heeft hij ook veel vertrouwen in mestverwerking en zal dat volgens hem geld opleveren, die 400 koeien zijn waarschijnlijk voor de aanvoer daarvan. Ik heb zelf niet dat vertrouwen in mestverwerking, maar als je groot wil worden moet je lef hebben, en dat heeft deze boer. Als hij de stal eerder had gebouwd was het misschien geen knelgeval geweest. of als de regelgeving later was gekomen, ik kan me iets herinneren over uitstel en uitstel en halve wetten en Den Haag.....
  @tikka #36, dat is het salaris voor zijn werknemer, en het is bruto. Zo'n beetje elke persoon die zelfstandig moet werken verdient dit bruto. 

Laad alle reacties (81)

Of registreer je om te kunnen reageren.