Rundveehouderij

Foto & video 2938 x bekeken

Bevindingen proefstal breder toepassen

Van Beek Stalinrichtingen heeft in Barneveld ruim een jaar een proefstal in gebruik. Vernieuwingen op huisvestingsgebied worden hier uitgeprobeerd om vervolgens op Europese kalverbedrijven toe te passen.

Foto

 • <p>Gerard van Beek (35) is directielid van Van Beek Stalinrichting en medeverantwoordelijk voor het blankvleeskalverbedrijf met 1.200 plaatsen wat tevens als proefbedrijf dient. Boven de centrale gang is een bezoekersruimte met een uitgebreide restaurantfaciliteit voor de ontvangst van groepen.</p>

  Gerard van Beek (35) is directielid van Van Beek Stalinrichting en medeverantwoordelijk voor het blankvleeskalverbedrijf met 1.200 plaatsen wat tevens als proefbedrijf dient. Boven de centrale gang is een bezoekersruimte met een uitgebreide restaurantfaciliteit voor de ontvangst van groepen.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Vanuit de bezoekersruimte is volop zicht op de vier afdelingen. Er wordt niet gewerkt met een all-in-all-out-systeem maar met twee leeftijdsgroepen zodat nooit alle dieren tegelijk in babyboxen staan en het bedrijf interessanter is voor de bezoekers.</p>

  Vanuit de bezoekersruimte is volop zicht op de vier afdelingen. Er wordt niet gewerkt met een all-in-all-out-systeem maar met twee leeftijdsgroepen zodat nooit alle dieren tegelijk in babyboxen staan en het bedrijf interessanter is voor de bezoekers.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>De bezoekersruimte is boven de centrale gang. "We zitten twee tot drie avonden in de week vol. De kalverhouderij kent maar weinig zichtstallen, terwijl het juist belangrijk is om te laten zien wat je doet. We moeten naar de toekomst toe transparanter zijn", stelt Gerard.</p>

  De bezoekersruimte is boven de centrale gang. "We zitten twee tot drie avonden in de week vol. De kalverhouderij kent maar weinig zichtstallen, terwijl het juist belangrijk is om te laten zien wat je doet. We moeten naar de toekomst toe transparanter zijn", stelt Gerard.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Aan de hand van grote borden op verschillende plekken in de bezoekersruimte en buiten krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van wat er gebeurd en waar een en ander voor dient.</p>

  Aan de hand van grote borden op verschillende plekken in de bezoekersruimte en buiten krijgt de bezoeker een duidelijk beeld van wat er gebeurd en waar een en ander voor dient.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>De afdelingen zijn voorzien van roosters met een kunststof toplaag. Kunststof vloeren worden onderzocht in het kader van het verhogen van dierwelzijn. De kalveren lopen er zeker op en blijven goed schoon. Mest blijft er, net als op houten roosters, wel op plakken. De kalveren worden er niet vuiler van.</p>

  De afdelingen zijn voorzien van roosters met een kunststof toplaag. Kunststof vloeren worden onderzocht in het kader van het verhogen van dierwelzijn. De kalveren lopen er zeker op en blijven goed schoon. Mest blijft er, net als op houten roosters, wel op plakken. De kalveren worden er niet vuiler van.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>In elk hok hangt nu een borstel waar kalveren druk gebruik van maken. Van Beek heeft verschillende zogenaamde Piggytoys aangeschaft om te kijken of afleidingsmateriaal uit de varkenshouderij ook voor kalveren te gebruiken is.</p>

  In elk hok hangt nu een borstel waar kalveren druk gebruik van maken. Van Beek heeft verschillende zogenaamde Piggytoys aangeschaft om te kijken of afleidingsmateriaal uit de varkenshouderij ook voor kalveren te gebruiken is.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Blankvleeskalveren krijgen steeds meer ruwvoermix te vreten. Veel bedrijven voeren of in de vaste drinktrog of in een gedeelde trog. Van Beek probeert nu een losse, diepere voerbak die tussen twee troggen gehangen kan worden om zo gespeel met voer en dus knoeien te beperken.</p>

  Blankvleeskalveren krijgen steeds meer ruwvoermix te vreten. Veel bedrijven voeren of in de vaste drinktrog of in een gedeelde trog. Van Beek probeert nu een losse, diepere voerbak die tussen twee troggen gehangen kan worden om zo gespeel met voer en dus knoeien te beperken.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>De stal blinkt uit in daglicht door ramen van een meter hoog. Meer daglicht dan bij de traditionele dakplaten en deuren. Klein minpuntje is dat de ramen regelmatig moeten worden gewassen.</p>

  De stal blinkt uit in daglicht door ramen van een meter hoog. Meer daglicht dan bij de traditionele dakplaten en deuren. Klein minpuntje is dat de ramen regelmatig moeten worden gewassen.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Binnen valt de grote lichthoeveelheid door de ramen meteen op.</p>

  Binnen valt de grote lichthoeveelheid door de ramen meteen op.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Twee afdelingen zijn voorzien van een mestschuif, een derde van een mestband en de laatste is traditioneel. De schuif loopt over een dichte vloer die onder helling van 2 procent afloopt naar een giergoot. Van Beek laat in de afdelingen ammoniakmetingen doen. De geur in de afdelingen met schuif of mestband is in ieder geval aanmerkelijk verbeterd.</p>

  Twee afdelingen zijn voorzien van een mestschuif, een derde van een mestband en de laatste is traditioneel. De schuif loopt over een dichte vloer die onder helling van 2 procent afloopt naar een giergoot. Van Beek laat in de afdelingen ammoniakmetingen doen. De geur in de afdelingen met schuif of mestband is in ieder geval aanmerkelijk verbeterd.

  Foto: Koos Groenewold
 • <p>Nu zit de aandrijving van de schuif nog in de stal. Verbeterpunt is het verplaatsen van de aandrijving naar buiten, zodat deze bij onderhoud of storingen beter bereikbaar is.</p>

  Nu zit de aandrijving van de schuif nog in de stal. Verbeterpunt is het verplaatsen van de aandrijving naar buiten, zodat deze bij onderhoud of storingen beter bereikbaar is.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.