Rundveehouderij

Foto & video 20636 x bekeken 22 reacties

Afscheid van voerrobot, verder met Lely

Gerben Fikkert bouwde in 2012 nieuw en pionierde met een Vector-voerrobot. Die beviel hem goed, maar toch stapte hij begin dit jaar over op een zelfrijder.

Foto

 • Gerben Fikkert (44) heeft in het Drentse Bruntinge op twee locaties een melkveebedrijf met 300 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 130 hectare land (waarvan 125 hectare eigendom). Daarnaast heeft Fikkert een eigen makelaardij: Fikkert Agra Vastgoed. Vanwege de makelaardij koos hij voor veel automatisering op zijn bedrijf. Laatste loot aan de tak was een Lely Vector-voerrobot in 2012. Daarmee werd het bedrijf van Fikkert toen een testbedrijf. Maar de robot verdwijnt nu toch weer na 2,5 jaar.

  Gerben Fikkert (44) heeft in het Drentse Bruntinge op twee locaties een melkveebedrijf met 300 melkkoeien, 150 stuks jongvee en 130 hectare land (waarvan 125 hectare eigendom). Daarnaast heeft Fikkert een eigen makelaardij: Fikkert Agra Vastgoed. Vanwege de makelaardij koos hij voor veel automatisering op zijn bedrijf. Laatste loot aan de tak was een Lely Vector-voerrobot in 2012. Daarmee werd het bedrijf van Fikkert toen een testbedrijf. Maar de robot verdwijnt nu toch weer na 2,5 jaar.

 • Dit is de hoofdlocatie van het melkveebedrijf. Hier staat ruim driekwart van de veestapel. Het rechtergedeelte werd in 2012 nieuwgebouwd. De capaciteit ging toen van 150 naar 230 melkkoeien. De groei van de veestapel ging ook snel. In het tweede jaar kwam de stal vol te staan.

  Dit is de hoofdlocatie van het melkveebedrijf. Hier staat ruim driekwart van de veestapel. Het rechtergedeelte werd in 2012 nieuwgebouwd. De capaciteit ging toen van 150 naar 230 melkkoeien. De groei van de veestapel ging ook snel. In het tweede jaar kwam de stal vol te staan.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht in de stal, gezien vanuit het nieuwste gedeelte. Automatisering was tot eind 2014 het sleutelwoord in de stal. Voorbeelden hiervan waren de Vector-voerrobot, de drie A3-melkrobots en twee mestrobots. De melk- en mestrobots zijn er nog steeds. Arbeid besparen blijft belangrijk voor Fikkert. Let ook op de drie dubbele rijen boxen in de stal.

  Een overzicht in de stal, gezien vanuit het nieuwste gedeelte. Automatisering was tot eind 2014 het sleutelwoord in de stal. Voorbeelden hiervan waren de Vector-voerrobot, de drie A3-melkrobots en twee mestrobots. De melk- en mestrobots zijn er nog steeds. Arbeid besparen blijft belangrijk voor Fikkert. Let ook op de drie dubbele rijen boxen in de stal.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tijdens de Boerderij-reportage was de voerrobot al bezig aan zijn laatste werkweek op het bedrijf. De robot voert hier al niet meer, maar schuift alleen het voer nog aan. Fikkert neemt geen afscheid van de voerrobot vanwege te hoge kosten of te veel storingen. Sterker nog: de onderhoudskosten waren slechts €0,0022 per liter melk. En het stroomverbruik bedroeg €2,50 per dag. Daarnaast kende de robot alleen in het eerste pioniersjaar redelijk wat storingen. Daarna waren die problemen grotendeels voorbij.

  Tijdens de Boerderij-reportage was de voerrobot al bezig aan zijn laatste werkweek op het bedrijf. De robot voert hier al niet meer, maar schuift alleen het voer nog aan. Fikkert neemt geen afscheid van de voerrobot vanwege te hoge kosten of te veel storingen. Sterker nog: de onderhoudskosten waren slechts €0,0022 per liter melk. En het stroomverbruik bedroeg €2,50 per dag. Daarnaast kende de robot alleen in het eerste pioniersjaar redelijk wat storingen. Daarna waren die problemen grotendeels voorbij.

  Foto: Mark Pasveer
 • Maar toch verdwijnt de voerrobot uit de stal. Onvoldoende capaciteit bleek de bottleneck. In de eerste Boerderij-reportage in 2012 sprak Fikkert nog de verwachting uit dat de voerrobot 300 koeien zou aankunnen. Dat lukte in de praktijk niet. Toen de stal in het tweede jaar vol kwam te staan, bleek de bovengrens met één robot 230 koeien te zijn. Eén echte oorzaak was er niet, meerdere factoren speelden een rol: veel routes, vijf groepen, acht rantsoenen, vier keer per dag voeren (tien ton totaal).

  Maar toch verdwijnt de voerrobot uit de stal. Onvoldoende capaciteit bleek de bottleneck. In de eerste Boerderij-reportage in 2012 sprak Fikkert nog de verwachting uit dat de voerrobot 300 koeien zou aankunnen. Dat lukte in de praktijk niet. Toen de stal in het tweede jaar vol kwam te staan, bleek de bovengrens met één robot 230 koeien te zijn. Eén echte oorzaak was er niet, meerdere factoren speelden een rol: veel routes, vijf groepen, acht rantsoenen, vier keer per dag voeren (tien ton totaal).

  Foto: Mark Pasveer
 • Fikkert wilde wél met de voerrobot doorgaan. In het ideale scenario wilde hij zijn beide bedrijfslocaties samenvoegen (op de tweede locatie voert hij met een voermengwagen). In dat geval had de veehouder een tweede voerrobot gekocht zodat de capaciteit beter verdeeld was geweest. Maar het samenvoegen van beide bedrijfslocaties is nu niet reëel. Fikkert moest dus wel afscheid nemen van de voerrobot.

  Fikkert wilde wél met de voerrobot doorgaan. In het ideale scenario wilde hij zijn beide bedrijfslocaties samenvoegen (op de tweede locatie voert hij met een voermengwagen). In dat geval had de veehouder een tweede voerrobot gekocht zodat de capaciteit beter verdeeld was geweest. Maar het samenvoegen van beide bedrijfslocaties is nu niet reëel. Fikkert moest dus wel afscheid nemen van de voerrobot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Het voeren gebeurt nu met een zelfrijder. Dat betekent dat er ook minder spreiding in de stal is. De koeien staan allemaal en tegelijkertijd naast elkaar aan het voerhek. Toen de voerrobot zijn rondjes nog maakte, was het rustiger aan het voerhek.

  Het voeren gebeurt nu met een zelfrijder. Dat betekent dat er ook minder spreiding in de stal is. De koeien staan allemaal en tegelijkertijd naast elkaar aan het voerhek. Toen de voerrobot zijn rondjes nog maakte, was het rustiger aan het voerhek.

  Foto: Mark Pasveer
 • De achterkant van het gelijk…

  De achterkant van het gelijk…

  Foto: Mark Pasveer
 • Fikkert gebruikt nu nog een zelfrijder van de importeur, maar volgende maand arriveert de nieuwste structuurbehoudende, zelfrijdende voermengwagen die hij gekocht heeft. Een investering van circa €125.000. Deze zelfrijder snijdt het gras en hakselt de structuur niet kapot. Het dagschema is nu wel anders. Naast een andere arbeidsindeling krijgt Fikkert ook weer met andere kosten zoals diesel te maken.

  Fikkert gebruikt nu nog een zelfrijder van de importeur, maar volgende maand arriveert de nieuwste structuurbehoudende, zelfrijdende voermengwagen die hij gekocht heeft. Een investering van circa €125.000. Deze zelfrijder snijdt het gras en hakselt de structuur niet kapot. Het dagschema is nu wel anders. Naast een andere arbeidsindeling krijgt Fikkert ook weer met andere kosten zoals diesel te maken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht van de voerkeuken rechts achterin de stal. De voergrijper linksachter hangt er nog. Deze ruimte wordt nu als opslag gebruikt en gaat dus niet verloren.

  Een overzicht van de voerkeuken rechts achterin de stal. De voergrijper linksachter hangt er nog. Deze ruimte wordt nu als opslag gebruikt en gaat dus niet verloren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Fikkert nam afscheid van de voerrobot, maar niet van Lely. Beide partijen willen met elkaar door. Laatste bewijs daarvan is deze Juno-voeraanschuifrobot à €13.000. Hagelnieuw, Fikkert heeft de doos hier net uitgepakt.

  Fikkert nam afscheid van de voerrobot, maar niet van Lely. Beide partijen willen met elkaar door. Laatste bewijs daarvan is deze Juno-voeraanschuifrobot à €13.000. Hagelnieuw, Fikkert heeft de doos hier net uitgepakt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Een overzicht van het staldeel dat in 2012 aangebouwd werd. Fikkert koos indertijd niet voor een lichtstraat. Hij wilde niet te veel daglicht en dus warmte in de stal. En van die keuze heeft hij geen spijt.

  Een overzicht van het staldeel dat in 2012 aangebouwd werd. Fikkert koos indertijd niet voor een lichtstraat. Hij wilde niet te veel daglicht en dus warmte in de stal. En van die keuze heeft hij geen spijt.

  Foto: Mark Pasveer
 • Automatisering deel twee: twee van de drie melkrobots in deze stal. Fikkert werkt nu acht jaar met deze A3-melkrobots. De gemiddelde onderhoudskosten zijn €0,01 per liter melk. Erg netjes, stelt de veehouder. Bovendien ziet hij nauwelijks slijtage. “De twintig jaar zouden deze robots wel kunnen halen.” Op de tweede bedrijfslocatie bevindt zich overigens nog een vierde melkrobot. Daar komt misschien nog een vijfde robot.

  Automatisering deel twee: twee van de drie melkrobots in deze stal. Fikkert werkt nu acht jaar met deze A3-melkrobots. De gemiddelde onderhoudskosten zijn €0,01 per liter melk. Erg netjes, stelt de veehouder. Bovendien ziet hij nauwelijks slijtage. “De twintig jaar zouden deze robots wel kunnen halen.” Op de tweede bedrijfslocatie bevindt zich overigens nog een vierde melkrobot. Daar komt misschien nog een vijfde robot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Twee mestrobots houden de roostervloer schoon. Beide robots – eentje is al acht jaar oud - werken naar tevredenheid. De routes zijn goed ingeregeld en eventuele problemen kan Fikkert zelf corrigeren.

  Twee mestrobots houden de roostervloer schoon. Beide robots – eentje is al acht jaar oud - werken naar tevredenheid. De routes zijn goed ingeregeld en eventuele problemen kan Fikkert zelf corrigeren.

  Foto: Mark Pasveer
 • De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel. Geen ‘automatisering’, wel hetzelfde resultaat: arbeidsgemak.

  De koeien liggen op koematrassen met een laag zaagsel. Geen ‘automatisering’, wel hetzelfde resultaat: arbeidsgemak.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de stal bevinden zich vijf afkalfhokken.

  In de stal bevinden zich vijf afkalfhokken.

  Foto: Mark Pasveer
 • In de toekomst wil Fikkert heel graag zijn beide bedrijfslocaties samenvoegen. En als dat onverhoopt niet lukt, gaat hij beide locaties optimaliseren. In elk geval blijft één ding overeind: hij wil blijven innoveren. Ook als hij daarvoor moet automatiseren. In dat opzicht heeft het verdwijnen van de voerrobot hem niet van de wijs gebracht.

  In de toekomst wil Fikkert heel graag zijn beide bedrijfslocaties samenvoegen. En als dat onverhoopt niet lukt, gaat hij beide locaties optimaliseren. In elk geval blijft één ding overeind: hij wil blijven innoveren. Ook als hij daarvoor moet automatiseren. In dat opzicht heeft het verdwijnen van de voerrobot hem niet van de wijs gebracht.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • abtje

  De Lely Juno is misschien nog wel de mooiste uitvinding van allemaal.

 • joopi

  samenvattend alles gaat fantastisch, is die man wel boer ;)

 • dayo

  @joopi nee hij is geen boer maar makelaar en voor de lol melkt jij nog een paar koeien....

 • ...............

  Wat gaat de makelaar doen als er geen melkqoutum meer te verhandelen is?

 • Mels

  Gebouwen en land van failliete boeren proberen te verkopen 😃

 • BO(skabout)ER

  dit is een bedrijf om van te smullen natuurlijk. Zo zie je het niet vaak.

 • Tonnis

  Als ik dit zo lees, kan de melkprijs nog wel een dubbeltje zakken bijna geen kosten. Een robot extra wordt zo aangeschaft. Het is dan toch zonde dat wij als consumenten nog zoveel voor een liter melk moeten betalen. Ik denk dat Sieta van Kiempema hier ook eens haar licht moet opsteken voordat zij weer de straat op gaat.

 • kleine boer

  Lijkt wel een verkooppraatje... zou alles te koop zijn.....

 • landboer

  Geldbelegging.....

 • japke33

  @tonnis, opmerking van niks. Dit is 1 boer, dat betekent niet dat we allemaal zo leven.
  En Sieta heeft hier toch helemaal niks mee te maken?!
  Maar als jij kunt melken voor nog 10 cent minder, dan heb jij de zaakjes blijkbaar heel goed op orde.

 • BO(skabout)ER

  je hebt natuurlijk zeer hoge vaste lasten met zo'n bedrijf. Een kostprijs onder de 30 cent zit er waarschijnlijk niet in.

 • breestuk6

  geld verdient in de makelaardij belegd in boerderij ! heeft niets met rendement van melkveehouderij te maken !

 • vanWijnbergen

  gaat de beste man nu ook 32 porties mengen en voeren met de zelfrijder???

 • kroft

  MOOIE FOTO MET DIE TWEE KOEIEN EROP WAARVAN ERGEEN EEN EEN OORNUMMER INHEEFT. MISSCHIEN IETS VOOR LELY OM HIER WAT OP TE VINDEN.

 • kroft

  mooie foto met die twee koeien waarvan ergeen een een oornummer heeft, misschien iets voor lely om hier ook wat aan te doen

 • sjaakbea

  Volgens mijn bescheiden mening is dit artikel een duidelijk opzetje van
  1e Een 'onafhankelijk' vakblad dat zijn/haar oren wel erg naar een grote adverteerder laat hangen.
  2e Lely die tegen elke prijs imagoschade wil voorkomen.
  3e Een slimme veehouder die handig gebruikmaakt van deze situatie en een afspraak heeft over een ronkend positief verhaal betaald met hoge inruilprijs vector, lage koopprijs juno.

 • sjaakbea

  Volgens mijn bescheiden mening is dit artikel het gevolg van:
  1e Een 'onafhankelijk' vakblad dat zijn/haar oren wel erg laat hangen naar een grote adverteerder
  2e Lely die koste wat het kost imagoschade wil voorkomen
  3e Een slimme veehouder die gebruikt maakt van bovenstaande en met een wel erg positief verhaal een hoge inruilprijs voor vector en lage koopprijs voor juno afspreekt.
  Sjaak

 • m.en.mh.miedema

  Deze man heeft liefhebberij in boeren met koeien maar boert MET geld en niet voor het geld, hij is makelaar.(Had ook met zijn geld naar de beurs kunnen gaan maar dit is waarschijnlijk leuker voor hem.) Daar is niets mis mee maar zo n artikel zet argeloze lezers wel op het verkeerde been.Doet dan denken dat met melkveehouderij financieel bijna alles mogelijk is.
  Dit geld trouwens ook voor reportages over (grote) spiksplinter nieuwe bedrijven waarvan de boer/eigenaar voor veel geld elders is uitgekocht. Het zou de redaktie van Boerderij sieren om dit duidelijk bij dergelijke reportages te vermelden, het geeft anders een nogal vertekend beeld van de melkveehouderij, de meesten moeten gewoon (heel)hard werken voor een heel gewone boterham.

 • Boer koekoek

  Mooi bedrijf verstandige keuze.op 2 locaties voeren.1 systeem werkt dan wel mooier

 • Boer koekoek

  Mooi bedrijf verstandige keuze.op 2 locaties voeren.1 systeem werkt dan wel mooier

 • Boer koekoek

  Mooi bedrijf verstandige keuze.op 2 locaties voeren.1 systeem werkt dan wel mooier

 • hoving1

  Boeren met geld is anders dan boeren om geld.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.