Rundveehouderij

Foto & video 8114 x bekeken 8 reactieslaatste update:18 feb 2016

Voederbieten verhogen gehaltes in melk

Een hoger vet- en eiwitgehalte in de melk, hoe bereik je dat? Veehouder Kees Kolen in Wijster bereikt dat door al 25 jaar voederbieten aan zijn melkvee te voeren. Die bieten in het rantsoen bevallen goed.

Foto

 • Familie Kolen melkt 100 koeien en houdt 60 stuks jongvee op 38,5 hectare grond,  waarvan 35 hectare gras en 3,5 hectare voederbieten. Vroeger van het ras Kyros, de  laatste jaren van het ras Rialto.

  Familie Kolen melkt 100 koeien en houdt 60 stuks jongvee op 38,5 hectare grond, waarvan 35 hectare gras en 3,5 hectare voederbieten. Vroeger van het ras Kyros, de laatste jaren van het ras Rialto.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op 14  september heeft Kolen al een klein gedeelte van de voederbieten laten rooien  door de loonwerker. "Ik kan dan al op tijd beginnen met aanvulling van het  winterrantsoen met voederbieten", zegt Kees Kolen (49).

  Op 14 september heeft Kolen al een klein gedeelte van de voederbieten laten rooien door de loonwerker. "Ik kan dan al op tijd beginnen met aanvulling van het winterrantsoen met voederbieten", zegt Kees Kolen (49).

 • Het  rooien van de voederbieten gebeurt met een Grimme-rooimachine, die de  loonwerker ook gebruikt voor het rooien van suikerbieten. De bieten zijn half  april gezaaid.

  Het rooien van de voederbieten gebeurt met een Grimme-rooimachine, die de loonwerker ook gebruikt voor het rooien van suikerbieten. De bieten zijn half april gezaaid.

 • Detail  van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin  november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de  opbrengst per hectare.

  Detail van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de opbrengst per hectare.

 • Detail  van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin  november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de  opbrengst per hectare.

  Detail van de voederbieten in de rooier. Het grootste deel van de bieten wordt begin november gerooid. De bieten zo lang mogelijk laten doorgroeien, verhoogt de opbrengst per hectare.

 • Het  lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de  voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

  Het lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

 • Kolen  slaat de voederbieten op in een sleufsilo. Als de volledige oogst is geweest,  dekt hij de hele partij af met autobanden met daarover heen plastic met een  luchtlaag tussen de bieten en het plastic.

  Kolen slaat de voederbieten op in een sleufsilo. Als de volledige oogst is geweest, dekt hij de hele partij af met autobanden met daarover heen plastic met een luchtlaag tussen de bieten en het plastic.

 • Het lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

  Het lossen van de voederbieten in een kipper. Het is belangrijk om de voederbieten niet te veel te beschadigen. Dat komt de houdbaarheid ten goede.

 • Daarna  laadt Kolen de voederbieten in een voer/snijbak, waarin de bieten worden  gesneden. Dit is een bak uit Belgiё, speciaal ontworpen voor het  voeren van voederbieten, wat in Belgiё nog veel meer gebeurt dan in  Nederland.

  Daarna laadt Kolen de voederbieten in een voer/snijbak, waarin de bieten worden gesneden. Dit is een bak uit Belgiё, speciaal ontworpen voor het voeren van voederbieten, wat in Belgiё nog veel meer gebeurt dan in Nederland.

 • Het melkvee van Kolen staat jaarrond op stal. Het uitdoseren van de bieten aan het voerhek gebeurt twee keer daags.

  Het melkvee van Kolen staat jaarrond op stal. Het uitdoseren van de bieten aan het voerhek gebeurt twee keer daags.

 • De  koeien nemen de smakelijke voederbieten goed op. Kolen voert circa 18 kilo  voederbieten per koe per dag.

  De koeien nemen de smakelijke voederbieten goed op. Kolen voert circa 18 kilo voederbieten per koe per dag.

 • Het winterbasisrantsoen bestaat uit kuilgras, mais en voederbieten. Het zomer basisrantsoen bestaat uit vers gras (stalvoedering) en 12 kilo mais per koe per dag.

  Het winterbasisrantsoen bestaat uit kuilgras, mais en voederbieten. Het zomer basisrantsoen bestaat uit vers gras (stalvoedering) en 12 kilo mais per koe per dag.

 • De  voederbieten leveren extra energie, de voederwaarde is met 1.100 VEM ongeveer  100 VEM hoger dan mais.

  De voederbieten leveren extra energie, de voederwaarde is met 1.100 VEM ongeveer 100 VEM hoger dan mais.

 • De koeien van Kolen produceren gemiddeld 8.500 liter melk met 4,80 procent vet en 3,80 procent eiwit. "Voordat we bieten voerden, waren de gehaltes aanzienlijk lager, die lagen toen op 4,25 procent vet en 3,45 procent eiwit."

  De koeien van Kolen produceren gemiddeld 8.500 liter melk met 4,80 procent vet en 3,80 procent eiwit. "Voordat we bieten voerden, waren de gehaltes aanzienlijk lager, die lagen toen op 4,25 procent vet en 3,45 procent eiwit."

 • Kolen  voert voederbieten vanaf half september tot eind april. "Doordat de bieten  extra energie leveren, zie ik geen koeien met slepende melkziekte", zegt de  Drentse melkveehouder.

  Kolen voert voederbieten vanaf half september tot eind april. "Doordat de bieten extra energie leveren, zie ik geen koeien met slepende melkziekte", zegt de Drentse melkveehouder.

Laatste reacties

 • Mfb

  Lijkt mooi voer zo en de gehaltes zijn idd prima.
  Wordt er vruchtwisseling toe gepast en hoeveel drogestof haal je per ha met voederbieten?

 • bekeken

  100x18=1800x365=657 ton van 3.5ha is dat niet wat veel
  188 ton p/ha ????

 • Vhouder

  beste bekeken hij voert bieten van half september tot april is al weer de helft minder mischien toch niet zo goed bekeken

 • michael6266

  12 kilo mais per koe? Raken ze dan niet onwijs aan de schijt?

 • mtseshuis

  100 ton per hectare, mits je ze laat zitten tot half november - half december anders maar circa 80 ton, als je ze door de mais wilt doen en ze dus uiterlijk begin oktober oogst. De rassen zijn wel beter dan voor de melkquotering...

 • flyinghollander

  Michael hoezo? Snij mais ik voer meer.

 • ronald73

  'Voordat we bieten voerden, waren de gehaltes aanzienlijk lager', Aan bijvoorbeeld 25 jaar fokkerij kan dus niets toegeschreven worden?

 • Jan van het Zand

  Voederbieten hebben niet alleen een hoog Vemgehalte, het heeft ook effect op de gezondheid van de koe. De mest is anders. Dat is zichtbaar.
  Koeien werden in het verleden in de winter gevoerd met stro en voederbieten en mineralenbrok. Daar gaven ze goed en veel melk van.
  Een goed gewas voederbieten kan 25.000 kg d.s. per ha opleveren en soms nog wel meer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.