Rundveehouderij

Foto & video 8094 x bekeken 37 reacties

Stierenhouders zien toekomst in supermarktproject Bief Select

De stierenhouderij in Nederland is de afgelopen 20 jaar sterk gekrompen. Voor de overblijvers is de rundvleesmarkt niet gemakkelijk en een goede afzet is noodzakelijk. Reden voor Henk en Aart van Zandwijk om in te stappen in Bief Select. Het vlees van hun stieren komt nu bij supermarkten terecht.

Foto

 • Henk (46) en Aart (55) van Zandwijk hebben in Herwijnen (Gld) een stierenhouderij met 400 plaatsen, daarvan zijn 320 Blonde d’Aquitaine en 80 Belgische Witblauwen. De stieren worden gehouden in strohokken, de stal is goedgekeurd voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De Blonde-stieren worden gemest voor Bief Select. Het bedrijf heeft 90 ha kleigrond in gebruik, waarvan 60 ha gras en 30 ha mais voor snijmais en MKS.

  Henk (46) en Aart (55) van Zandwijk hebben in Herwijnen (Gld) een stierenhouderij met 400 plaatsen, daarvan zijn 320 Blonde d’Aquitaine en 80 Belgische Witblauwen. De stieren worden gehouden in strohokken, de stal is goedgekeurd voor twee sterren van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De Blonde-stieren worden gemest voor Bief Select. Het bedrijf heeft 90 ha kleigrond in gebruik, waarvan 60 ha gras en 30 ha mais voor snijmais en MKS.

  Foto: Henk Riswick
 • De Blondes staan in twee stallen in ruime hokken. Henk is nooit fan geweest van afzetprojecten maar ziet Bief Select nu wel zitten omdat het vraaggestuurd is. De aangesloten stierenhouders zijn goed voor 6.000 plaatsen, gezien de afzet is Bief Select op zoek naar nieuwe mesters.

  De Blondes staan in twee stallen in ruime hokken. Henk is nooit fan geweest van afzetprojecten maar ziet Bief Select nu wel zitten omdat het vraaggestuurd is. De aangesloten stierenhouders zijn goed voor 6.000 plaatsen, gezien de afzet is Bief Select op zoek naar nieuwe mesters.

  Foto: Henk Riswick
 • Om aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk te voldoen hebben de broers de Zweedse voerhekken omgebouwd naar voerbuizen. De stieren mogen niet meer onthoornd worden, wat op latere leeftijd lastig is met Zweedse voerhekken.

  Om aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk te voldoen hebben de broers de Zweedse voerhekken omgebouwd naar voerbuizen. De stieren mogen niet meer onthoornd worden, wat op latere leeftijd lastig is met Zweedse voerhekken.

  Foto: Henk Riswick
 • Beter Leven eist meer contact tussen dieren in verschillende hokken. Door een strook vangrail te verwijderen voldoet de stal hier eenvoudig en goedkoop aan. De veehouders krijgen nu een toeslag van 40 tot 50 cent bovenop de reguliere rundvleesprijzen. De plus is gebaseerd op de Europese rundvleesprijzen.

  Beter Leven eist meer contact tussen dieren in verschillende hokken. Door een strook vangrail te verwijderen voldoet de stal hier eenvoudig en goedkoop aan. De veehouders krijgen nu een toeslag van 40 tot 50 cent bovenop de reguliere rundvleesprijzen. De plus is gebaseerd op de Europese rundvleesprijzen.

  Foto: Henk Riswick
 • De stallen zijn ruim voorzien van separatiehokken. Stieren die niet goed meekomen of iets mankeren komen of alleen of met z’n tweeën te staan. “Ook de dominanten gaan apart. Die zitten niet alleen de rest van de groep dwars, maar verspillen energie aan etteren”, stellen de broers.

  De stallen zijn ruim voorzien van separatiehokken. Stieren die niet goed meekomen of iets mankeren komen of alleen of met z’n tweeën te staan. “Ook de dominanten gaan apart. Die zitten niet alleen de rest van de groep dwars, maar verspillen energie aan etteren”, stellen de broers.

  Foto: Henk Riswick
 • De tweede stal is een aantal jaar geleden al uit gebreid met tweemaal 5 meter. Hiermee is achter de roosters een strohok gerealiseerd. Alleen de opstap van 80 cm vindt Henk achteraf te hoog, 40 cm was voldoende geweest.

  De tweede stal is een aantal jaar geleden al uit gebreid met tweemaal 5 meter. Hiermee is achter de roosters een strohok gerealiseerd. Alleen de opstap van 80 cm vindt Henk achteraf te hoog, 40 cm was voldoende geweest.

  Foto: Henk Riswick
 • Voordeel van roosters achter het voerhek is de besparing in stro. In deze hokken gaat de helft minder dan in volledige strohokken.

  Voordeel van roosters achter het voerhek is de besparing in stro. In deze hokken gaat de helft minder dan in volledige strohokken.

  Foto: Henk Riswick
 • De stieren zijn allemaal afkomstig uit Frankrijk. Daar staan ze tot een leeftijd van 5 maanden bij de koe en gaan van daaruit naar een quarantainebedrijf waar ze 100 dagen blijven. Ze worden naar afnemerswens gevoerd en gevaccineerd.

  De stieren zijn allemaal afkomstig uit Frankrijk. Daar staan ze tot een leeftijd van 5 maanden bij de koe en gaan van daaruit naar een quarantainebedrijf waar ze 100 dagen blijven. Ze worden naar afnemerswens gevoerd en gevaccineerd.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf is zo ingericht dat Henk en Aart stieren vlot met z’n tweeën kunnen verplaatsen.

  Het bedrijf is zo ingericht dat Henk en Aart stieren vlot met z’n tweeën kunnen verplaatsen.

  Foto: Henk Riswick
 • Tussen de twee stallen is een behandelstraat. In alle rust wordt een stier er naartoe geleid.

  Tussen de twee stallen is een behandelstraat. In alle rust wordt een stier er naartoe geleid.

  Foto: Henk Riswick
 • In de gang staat een weegplateau. Bij aankomst, vertrek en bij verplaatsing worden stieren gewogen.

  In de gang staat een weegplateau. Bij aankomst, vertrek en bij verplaatsing worden stieren gewogen.

  Foto: Henk Riswick
 • In dit geval wordt de stier apart gezet omdat hij licht kreupel liep. Door veel te controleren ondervangen Aart en Henk dit soort stieren vroeg en verliest de stier zo min mogelijk op groei.

  In dit geval wordt de stier apart gezet omdat hij licht kreupel liep. Door veel te controleren ondervangen Aart en Henk dit soort stieren vroeg en verliest de stier zo min mogelijk op groei.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • mtshalleriet1

  Mooie beesten! Hellingstal van maken. Bespaart veel stro/kosten.

 • frankrooi

  zo'n stukje eerlijk Nederlands vlees heb je toch duizend maal liever op je bord dan Iers, Argentijns of weet ik waar die supers het allemaal vandaan toveren.

 • Elevage

  Dit is eerlijk en controleerbaar vlees, hier moeten alle supers mee vol liggen ipv met allerlei buitenlandse niet voldoende herleidbare sterren.

 • trijnie

  Wat is hier nu 'beter leven' aan? Door een vangrail te verplaatsen?
  Ze staan niet eens buiten.....
  En nog wel 2 sterren....
  Wat moet ik nu denken van GEEN stervlees?

 • alco1

  Voor geen stervlees geld:
  Als de boer niet goed voor zijn dieren zorgt, is het dier ook niet goed ( groei) voor de boer.

 • joannes

  @trijnie, het is diervriendelijker in de ogen van de ¨Consumenten¨ omdat de stieren dan met elkaar kunnen socialiseren! Ze kunnen met elkaar praten, ze kunnen elkaar zien en ....... ze kunnen met elkaar knuffelen! Al worden de Dominanten appart gezet omdat een echte stier geen concurrentie wil. Die wil alleen maar koeien voor nageslacht. En daar heeft ie geen ¨vriendjes¨ voor nodig! Kortom Burger cosmetica!

 • g.g

  Trijnie, leuk voor een stier om nu buiten te staan !!

 • el

  Mooi bedrijf,best vee,sucses!

 • W Geverink

  In Nederland weet men over het algemeen ook maar weinig over vlees, vleeskwaliteit of de bereiding van vlees. Ook heeft men hele andere ideen over wat welzijn is. Zoogkoeien en mestvee lopen hier in west Canada jaarrond buiten Trijnie. Ook nu het -30C is met een dik pak sneeuw op de grond zijn de koeien veel aan het knuffelen en discussieren ze met elkaar over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ik weet uit ervaring dat het bij jullie erg moeilijk is om fatsoenlijk vlees te vinden want we zijn zelf ook regelmatig wezen winkelen. En als de winkelier dan ook nog met koeieletters 'scharrelrund' op een pakje drukt weet je dat deze vindt dat zijn klanten maar achterlijk zijn.

 • ohzo

  @ trijnie: ze lopen geen eens buiten.... Ben je wel eens in een koppel stieren belandt? Dat zijn geen knuffel diertjes. Als ze jou knuffelen is het einde oefening

 • l coumans

  Trijnie die sterren stellen helemaal niks en nog eens 23keer niks voor pure consumenten bezoedeling

 • hortensia

  trijnie je kan wel zien dat je een dom wicht uit de stad bent en nooit in de praktijk hebt mee gelopen

 • trijnie

  Hortensia, ik zie vanuit mijn raam de koeien en vaak één stier scharrelen, hoewel momenteel niet. En na veertig jaar plattelandsbewoner voel ik mijbeslist geen stadsmens meer. Sterker nog, het is jaren geleden dat ik er een bezoek bracht. Maar er zijn nu eenmaal geen open stallen dus op dat punt ben ik wel een beetje dom. Blijft over dat de sterretjes niet veel voorstellen.

 • trijnie

  Ohzo, ik heb respect voor stieren. Als ze al eens op de weg komen en er is een stier bij dan waag ik mij niet in de buurt.
  Maar ik had van ster vlees toch een andere voorstelling.

 • g.g

  Trijnie, als ik zie hoeveel je van zaken weet ben je 'het 'helaas nog wel.
  die stier die je ziet is een dekstier, deze loopt daar puur om te zorgen voor nageslacht.als je volwassen stieren bij elkaar in een wei zet krijg je zonder twijfel problemen omdat ze allemaal de baas willen zijn.
  en W.Geverink ik weet zeker dat een stier momenteel (winter) liever in een dik pak stro ligt dan bij u buiten bij -30.. als kalf lopen de stiertjes de hele zomer buiten bij de moeder. ( korte uitleg van een nog veel groter verhaal|)

 • trijnie

  Geverinck, geen goed vlees in de supermarkt kopen. Mijn lakenvelder die ik bij de boer gekocht heb, smaakt voortreffelijk en ook een goede slager is altijd beter. De lakenvelder heeft ook steeds buiten gelopen, nu natuurlijk niet, maar ze veranderen de stieren daar in ossen zo liet de boer weten.....Niet verder vertellen hoor ivm WD

 • trijnie

  g.g. Dacht je nu echt dat ik zo dom ben.....natuurlijk weet ik wel dat die stier daar niet loopt voor mijn kijkplezier.....
  En voordat je denkt dat ik het verschil tussen kalveren, pinken en koeien niet zie, kan ik je vertellen dat ik zelfs wel meegeholpen heb bij geboortes van kalveren.

 • kschouten

  Deze stieren zijn allemaal geboren op zoogkoeien bedrijven hebben dus in de eerste periode van hun leven bij de koe gezoogd daarna gaan ze naar dit beter leven bedrijf dus deze dieren hebben een beter leven gehad dit moet aan de consument overgebracht worden en dit is de kracht van dit soort bedrijven.Op ons zoogkoeienbedrijf worden de kalveren al zogend afgemest en op leeftijd van 8 maanden geslacht dit word verkocht als moerkalfsvlees dit slaat aan bij de consument en dit verkoopt goed. Een goed en eerlijk verhaal de klant is koning want die moet betalen...

 • W Geverink

  Gg Het vee heeft hier ook de beschikking over een stro bult en doorgaans windbrakes of wat bos zodat ze uit de wind kunnen liggen. Dekstieren lopen buiten het dekseisioen meestal bij elkaar in een wei of kraal. Dat geeft weinig problemen omdat ze elkaar uit de weg kunnen gaan. Van stiertjes voor de mesterij worden ossen gemaakt zodat ze de vaarzen in de groep niet kunnen dekken en omdat ossen doorgaans malser zijn en beter smaken door meer intramusculair vet. Stieren daartegen groeien sneller, zijn efficienter met voer en hebben een mooier exterieur. Voor de consument is dat minder interessant. Idd Trijnie, geef mij ook maar een lakenvelder uit de wei.

 • LUCTOR

  @Trijnie emotie verkoopt goed. Zat er nog een beetje vlees op je lakenvelder uit het natuurland? Of is het soep vlees?

 • joohoo

  Stieren zijn net kamerleden, als een colega beschadigd raakt vliegen ze er met allemaal op , ze breken net zo lang tot je hem afzonderd.En wat betreft een tochtige koe met twee stieren die wordt nooit drachtig.

 • trijnie

  Luctor, beledig mij niet of de lakenvelder. Dit vlees is zo super goed en mals, dat koop je niet bij de supermarkt. Het is keimager en goed van smaak.. En uit mijn eigen streek, zeer belangrijk.

 • joannes

  @trijnie, keimager vlees van de Lakenvelder lijkt me al verdacht! Heb je zijn velletje gezien? Keimager lijkt meer op de Blonde d’Aquitaine en Belgische Witblauwen hierboven.

 • kleine boer

  sst johannes trijnie heeft er verstand van.Ze heeft zelfs al eens meegeholpen met een geboorte.....

 • husky

  Als ik de reacties naar elkaar zie, zou het volgens mij beter zijn elkaar eens te ontmoeten en het gesprek aan t gaan in plaats elkaar onderuit te
  schoffelen met geschreven tekst

 • trijnie

  Joannus, Google maar eens even op: vechtdal centraal, de eerste lakenvelders zijn panklaar. En ook op www.landgoedvilsteren.nl
  Blonde d'aguitaine heb ik wel eens van Drents landschap gehad, is ook wel lekker maar die hebben niet zon goede slager, zo rommelig klaargemaakt. Ook hebben we weleens Schotse hooglander gehad maar dat is net wild, zulk ruw vlees.

 • trijnie

  CRD00594839Ja zulke dingen kunnen gebeuren als er niemand anders voorhanden is en je hulp wordt gevraagd. Dan zeg je niet tegen je buur: Bekijk het maar.

 • frankrooi


  Goed vlees kan inderdaad makkelijk 'verkracht' worden door een slager die de liefde voor zijn ambacht mist. Vlees van raszuivere eigen gefokte fleckviehstiertjes is overigens bijzonder mager en mals , E en U kwaliteit. Dit laten klaarmaken door een ambachtslager en je hebt bovenbest Brabants vlees.

 • rickky

  grappig dat er ook bij staat hoeveel km ze gereisd hebben 'beter leven'??

 • g.g

  mensen reizen 1500km om op vakantie te gaan !!!
  en ja ook de hond mag mee.

 • LUCTOR

  @frankrooi Mag ik van jouw het adres waar je zuivere Fleckviehstiertjes E kwalificeren heb er nog wat staan komen uit 50%parthenaise x50%vrb koeien de vader is 100%Fleckvee stier Steinadler(vleesvee stier) heb het eens geprobeerd maar zijn bij lange na niet zo luxe als de zuivere blondes en de stieren met een zuivere blonde vader.

 • Ingrid te Stroet

  ik heb zelf blonde d''aguitaine op roosters gehad nu heb ik ze in een nieuwe helling stal staan dat bevalt veel beter. Kan ik ook zo aan dat project mee doen? GR. Edwin

 • ohzo

  @ schouten. Om er even een bom in te gooien en te laten zien dat de consument nergens verstand van heeft en zich laat leiden door de hardste schreeuwers: jullie slachten dus kalfjes van 8 maanden oud. Die hebben een zeeer kort leven gehad..

 • joannes

  @ohzo, een lang gelukkig en gezond leven is wat je iedereen toewenst maar ver van de realiteit. Het enigste wat blijft is het leven zelf, verder gaat alles en iedereen een keer dood! Zelfs de ideeën, die overgedragen worden, evalueren, wat blijkt het idee dat een Dier recht heeft op een lang gelukkig en gezond leven. Dat idee is óók van de laatste generaties. In vele landen is er nog een verplichte Diensplicht waar jonge burgers zich verplicht ter beschikking moeten stellen voor de Gemeenschap om ideeën te verdedigen; dus laten we nou niet over runderen gaan beginnen die 8 maanden gedarteld hebben in familie verband. Je brengt het Idee te ver van de Realiteit!

 • daantje

  dat die stieren hun horens moeten houden dat is voor mij een groot vraagteken
  als ze met elkaar hun machtspelletje spelen kunnen ze elkaar flink verwonden en de boer erbij

 • Diana1971

  Edwin

  natuurlijk kun jij met een hellingstal meedoen
  meldt je aan bij deze keten
  internet wijst je de weg

 • joohoo

  Onthoornen is een welzijnsmaatregel.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.