Rundveehouderij

Foto & video 30180 x bekeken 94 reacties

Groeispurt van 60 naar 480 koeien (5)

Boerderij volgt de stalbouw van de familie Jonkman in Mariënheem (Ov.). Ze bouwen een stal voor 480 koeien. Dit is deel vijf.

Foto

 • Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar gereed is. 
Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf. Ze melken nu 60 koeien. De bedoeling is dat de stal aan het eind van dit jaar gereed is. Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is bijna klaar. Diverse toeleverende bedrijven zijn nog druk met het afronden van hun bijdrage aan de stal. Jonkman is van plan om in januari één deel van de stal met 320 ligboxen in gebruik te nemen.

  De stal is bijna klaar. Diverse toeleverende bedrijven zijn nog druk met het afronden van hun bijdrage aan de stal. Jonkman is van plan om in januari één deel van de stal met 320 ligboxen in gebruik te nemen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De stal is uitgerust met onderhoudsarme kunststofdeuren.

  De stal is uitgerust met onderhoudsarme kunststofdeuren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zijwanden van de stal zijn grotendeels open. Windbreekgaas voorkomt overlast van vogels in de stal en stuurt de windstroom enigszins. Ook zorgt het windbreekgaas voor ondersteuning van de stalgordijnen die nog gemonteerd moeten worden. Jonkman bestuurt de stalgordijnen automatisch in combinatie met een weerstation.

  De zijwanden van de stal zijn grotendeels open. Windbreekgaas voorkomt overlast van vogels in de stal en stuurt de windstroom enigszins. Ook zorgt het windbreekgaas voor ondersteuning van de stalgordijnen die nog gemonteerd moeten worden. Jonkman bestuurt de stalgordijnen automatisch in combinatie met een weerstation.

  Foto: Ronald Hissink
 • De roostervloeren moeten nog worden voorzien van groene kunststofkappen (Groene Vlag) om er een emissiearme vloer van te maken. Daarna is het mogelijk om de mestschuiven te installeren.

  De roostervloeren moeten nog worden voorzien van groene kunststofkappen (Groene Vlag) om er een emissiearme vloer van te maken. Daarna is het mogelijk om de mestschuiven te installeren.

  Foto: Ronald Hissink
 • In één deel van de stal met 320 ligplaatsen is de montage van ligboxen en voerhek bijna gereed. Aan de andere kant van de melkstal is ruimte voor 160 ligboxen. Met dit deel hebben de Jonkmannen minder haast omdat daar voorlopig geen koeien in komen.

  In één deel van de stal met 320 ligplaatsen is de montage van ligboxen en voerhek bijna gereed. Aan de andere kant van de melkstal is ruimte voor 160 ligboxen. Met dit deel hebben de Jonkmannen minder haast omdat daar voorlopig geen koeien in komen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Pvc-buizen fungeren als knieboom in de ruime diepstrooiselboxen. Het zijn dikwandige pvc-buizen in combinatie die met ‘eigen fabricaat beugels’, gemaakt door Bajo-Bouw, zijn bevestigd.

  Pvc-buizen fungeren als knieboom in de ruime diepstrooiselboxen. Het zijn dikwandige pvc-buizen in combinatie die met ‘eigen fabricaat beugels’, gemaakt door Bajo-Bouw, zijn bevestigd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De drinkwaterbakken zijn voorzien van degelijke beschermbeugels. Een anti-morsrand voorkomt waterverspilling in de mestkelder. De drinkbakken lopen schuin af naar een grote wateruitstroomopening. Hierdoor is snel aftappen van vervuild water een fluitje van een cent.

  De drinkwaterbakken zijn voorzien van degelijke beschermbeugels. Een anti-morsrand voorkomt waterverspilling in de mestkelder. De drinkbakken lopen schuin af naar een grote wateruitstroomopening. Hierdoor is snel aftappen van vervuild water een fluitje van een cent.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het eerste jaar biedt het staldeel met 320 ligboxen ruimte genoeg om geleidelijk op te schalen.

  Het eerste jaar biedt het staldeel met 320 ligboxen ruimte genoeg om geleidelijk op te schalen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Waarom komen er geen melkrobots in de nieuwe stal? Dit is een vraag die Jan Jonkman vaak te horen krijgt. “Onze insteek is: hoe meer koeien je gaat houden, hoe simpeler je het moet maken. Als je met personeel gaat werken moet je de kans dat er iets mis kan gaan, zo klein mogelijk maken. Een conventionele melkstal past ons daarom beter dan een automatisch melksysteem”, aldus de melkveehouder. “Wel hebben we bij het ontwerp van de stal rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst automatisch te gaan melken. Door de plaatsing van de melkstal dwars in de stal, is het relatief eenvoudig om de melkstal te vervangen door robots.”

  Waarom komen er geen melkrobots in de nieuwe stal? Dit is een vraag die Jan Jonkman vaak te horen krijgt. “Onze insteek is: hoe meer koeien je gaat houden, hoe simpeler je het moet maken. Als je met personeel gaat werken moet je de kans dat er iets mis kan gaan, zo klein mogelijk maken. Een conventionele melkstal past ons daarom beter dan een automatisch melksysteem”, aldus de melkveehouder. “Wel hebben we bij het ontwerp van de stal rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst automatisch te gaan melken. Door de plaatsing van de melkstal dwars in de stal, is het relatief eenvoudig om de melkstal te vervangen door robots.”

  Foto: Ronald Hissink
 • In tegenstelling tot de rest van het gebouw ligt bij de melkstal niet de nadruk op een zo laag mogelijke kostprijs. De melkerij vergt een investering van zo’n €200.000. Daarvoor krijgen de melkveehouders een 2 x 20 melkstal die flink geautomatiseerd is. “Melken komt twee keer per dag terug. Dat moet goed gebeuren, en op een arbeidsvriendelijke manier. Bovendien willen we een melkstal waarin we toe kunnen met één melker. Om dat te bereiken moet de melker zich kunnen concentreren op het aansluiten van de melkstellen. De rest moet vanzelf gaan.”

  In tegenstelling tot de rest van het gebouw ligt bij de melkstal niet de nadruk op een zo laag mogelijke kostprijs. De melkerij vergt een investering van zo’n €200.000. Daarvoor krijgen de melkveehouders een 2 x 20 melkstal die flink geautomatiseerd is. “Melken komt twee keer per dag terug. Dat moet goed gebeuren, en op een arbeidsvriendelijke manier. Bovendien willen we een melkstal waarin we toe kunnen met één melker. Om dat te bereiken moet de melker zich kunnen concentreren op het aansluiten van de melkstellen. De rest moet vanzelf gaan.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Verantwoordelijk voor de inrichting van de melkstal is Bosma Melktechniek uit Sint Nicolaasga (Fr.). Bosma is dealer van Gea Farm Technologies, maar levert niet alleen spullen van dit merk. Zo koos Jonkman voor een snelwisselsysteem van het Duitse constructiebedrijf Betebe. “Qua degelijkheid spreekt ons dat net iets meer aan.”

  Verantwoordelijk voor de inrichting van de melkstal is Bosma Melktechniek uit Sint Nicolaasga (Fr.). Bosma is dealer van Gea Farm Technologies, maar levert niet alleen spullen van dit merk. Zo koos Jonkman voor een snelwisselsysteem van het Duitse constructiebedrijf Betebe. “Qua degelijkheid spreekt ons dat net iets meer aan.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Het koeverkeer is verregaand geautomatiseerd. Bij binnenkomst worden de koeien automatisch herkend. Na de melkbeurt zorgt de computer in combinatie met een dubbele driewegselectiepoort ervoor dat iedere koe kan lopen naar het stalgedeelte waar ze moet zijn.

  Het koeverkeer is verregaand geautomatiseerd. Bij binnenkomst worden de koeien automatisch herkend. Na de melkbeurt zorgt de computer in combinatie met een dubbele driewegselectiepoort ervoor dat iedere koe kan lopen naar het stalgedeelte waar ze moet zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • In de melkput is zo min mogelijk techniek aanwezig. Je ziet er alleen melkstellen en bedieningsschermpjes die weggewerkt zijn in een roestvrijstalen kabinet.

  In de melkput is zo min mogelijk techniek aanwezig. Je ziet er alleen melkstellen en bedieningsschermpjes die weggewerkt zijn in een roestvrijstalen kabinet.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle leidingen, en bijbehorende apparatuur zoals pulsators en melkmeters, zijn geplaatst in de kelder ofwel subway onder de melkput. De melkmeters zijn uitgerust met geleidbaarheidsmeting. De kelder is voorzien van vloerverwarming en ook de wanden van de melkput zijn op te warmen. Hierdoor is het in de kelder altijd vorstvrij en krijgt de melker het niet koud. Bovendien voorkomt de verwarming overlast door condenswater.

  Alle leidingen, en bijbehorende apparatuur zoals pulsators en melkmeters, zijn geplaatst in de kelder ofwel subway onder de melkput. De melkmeters zijn uitgerust met geleidbaarheidsmeting. De kelder is voorzien van vloerverwarming en ook de wanden van de melkput zijn op te warmen. Hierdoor is het in de kelder altijd vorstvrij en krijgt de melker het niet koud. Bovendien voorkomt de verwarming overlast door condenswater.

  Foto: Ronald Hissink
 • De grote kelder biedt naast de melkput ook plaats aan apparatuur als vacuümpomp, compressor en drinkwaterinstallatie. Ook is er in de kelder een betonnen bassin gemaakt voor de opslag van water dat nodig is voor de voorkoeling van melk.

  De grote kelder biedt naast de melkput ook plaats aan apparatuur als vacuümpomp, compressor en drinkwaterinstallatie. Ook is er in de kelder een betonnen bassin gemaakt voor de opslag van water dat nodig is voor de voorkoeling van melk.

  Foto: Ronald Hissink
 • De koeien van Jonkman krijgen hun krachtvoer straks in de melkstal. Dit gebeurt individueel en automatisch met zogenoemde pipe feeders.

  De koeien van Jonkman krijgen hun krachtvoer straks in de melkstal. Dit gebeurt individueel en automatisch met zogenoemde pipe feeders.

  Foto: Ronald Hissink
 • Er is op details gelet. In het kabinet onder de roestvrijstalen putrand heeft Bosma Melktechniek roestvrijstalen doorvoerpijpjes voor de melk- en vacuümslangen gemonteerd. Hierdoor kan een melker makkelijk de melkslang af- en aankoppelen. Bijvoorbeeld om een dumpemmer tussen te koppelen als het nodig is om melk te separeren. De spoeljetters zijn tijdens het melken in lades opgeborgen.

  Er is op details gelet. In het kabinet onder de roestvrijstalen putrand heeft Bosma Melktechniek roestvrijstalen doorvoerpijpjes voor de melk- en vacuümslangen gemonteerd. Hierdoor kan een melker makkelijk de melkslang af- en aankoppelen. Bijvoorbeeld om een dumpemmer tussen te koppelen als het nodig is om melk te separeren. De spoeljetters zijn tijdens het melken in lades opgeborgen.

  Foto: Ronald Hissink
 • De melkput is uitgerust met een beweegbare vloer zodat iedere melker er comfortabel kan werken. De vloer bestaat uit een roestvrijstalen frame met kunststof roosters.

  De melkput is uitgerust met een beweegbare vloer zodat iedere melker er comfortabel kan werken. De vloer bestaat uit een roestvrijstalen frame met kunststof roosters.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een kleine hydropomp maakt het mogelijk om de melkputvloer met een druk op de knop in hoogte te verstellen.

  Een kleine hydropomp maakt het mogelijk om de melkputvloer met een druk op de knop in hoogte te verstellen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Energiebesparing krijgt veel aandacht. Zowel de vacuümpomp als de melkpomp zijn uitgerust met een frequentieregelaar. “Bij de vacuümpomp is het voordeel dat je daarmee elektriciteit bespaart”, vertelt Ronald Bosma van Bosma Melktechiek. “Bij de melkpomp kun je met een frequentieregelaar bereiken dat je de melk zo langzaam mogelijk door de voorkoeler pompt. Daardoor hoeft de koelinstallatie van de melktank minder hard te werken, en ook dat spaart elektriciteit.”

  Energiebesparing krijgt veel aandacht. Zowel de vacuümpomp als de melkpomp zijn uitgerust met een frequentieregelaar. “Bij de vacuümpomp is het voordeel dat je daarmee elektriciteit bespaart”, vertelt Ronald Bosma van Bosma Melktechiek. “Bij de melkpomp kun je met een frequentieregelaar bereiken dat je de melk zo langzaam mogelijk door de voorkoeler pompt. Daardoor hoeft de koelinstallatie van de melktank minder hard te werken, en ook dat spaart elektriciteit.”

  Foto: Ronald Hissink
 • Over enkele weken komen de eerste koeien in de stal. Open dagen zijn er op 12 en 13 juni 2015. Op dat moment zal ook het staldeel met 160 ligboxen ingericht zijn, en opengesteld voor de bezoekers. Jonkman organiseert de open dagen samen met KI Kampen die dan bij Jonkman onder meer een paar dochtergroepen komt showen.

  Over enkele weken komen de eerste koeien in de stal. Open dagen zijn er op 12 en 13 juni 2015. Op dat moment zal ook het staldeel met 160 ligboxen ingericht zijn, en opengesteld voor de bezoekers. Jonkman organiseert de open dagen samen met KI Kampen die dan bij Jonkman onder meer een paar dochtergroepen komt showen.

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • boerke brabant

  160 plaatsen gebruiken we voorlopig niet....

 • dayo

  veel succes met de huidige en komende melkprijs....

 • Zuperboer

  De komende melkprijs van 50 eurocent? ....komende is een rekbaar begrip dayo! Voor uw gemoedstoestand zijn legio spreekwoorden in de omloop als: Er is geen groter lijden als het lijden dat men vreest of Vaak bu'j te bange, die laatste doet het vooral in loonwerkerskringen erg goed. Met de melkprijs komt het altijd weer goed.

 • simpel boerke

  Interessante reportage, maar toch bekruipt me het gevoel dat niet het hele verhaal verteld wordt. Een stal bouwen voor 200 of 460 koeien is niet zo spannend, maar een stap van 60 naar 460 melkkoeien wel. Ik ben veel benieuwder hoe het een en ander gefinancierd is en hoe de risico 's indekt zijn om melkprijsdalingen zoals nu op te vangen. Welke financietingsbronnen zitten er achter, hoe is de mestafzet geregeld en op welke manier is voervoorziening veilig gesteld. Daar kan ik veel meer van leren dan puur de stalbouw. Misschien wordt het de volgende reportages nóg duidelijk.

 • dayo

  @zuperboer ik heb geen enkele reden om voor mij zelf iets te vrezen, alleen als ik zulke grote investeringen/ groeistappen zie hoop ik voor ze dat die €0,50 eurocent snel voor ze komt, ik zelf heb genoeg aan de helft, en nee ik heb geen oude troep

 • dayo

  @zuperboer ik heb geen enkele reden om voor mij zelf NIETS te vrezen, alleen als ik zulke grote investeringen/ groeistappen zie hoop ik voor ze dat die €0,50 eurocent snel voor ze komt, ik zelf heb genoeg aan de helft, en nee ik heb geen oude troep

 • kleine boer

  Met 60 werd er over ze gepraat te klein met 480 te groot.....maar ze lachen op de foto dat is toch voldoende als ze zelf maat tevreden zijn.

 • Zuperboer

  @dayo: genoeg aan 25ct en geen oude troep, dat vraagt om een foto-reportage in Boerderij!

 • ruurlo

  Groot worden is geen kunst,groot blieven wel,desalniettemin succes en het geet jullie good,dan geet het mien ook good!!!

 • dayo

  @ zuperboer daar heb ik geen behoefte aan om alles te showen, hou ik lekker voor mezelf,maar ik heb 80 koetjes en een zeeeeeeer rendabele 2e tak

 • bvandoorn

  Op welke melkprijs zou dit gefinancierd wezen? En waar komt al dat voer vandaan?

 • boer drenth

  We zullen af wachten of ze in 2015 nog zo spurten of sputteren.

 • groot boerdam

  Nou (dayo) die zeeeeeeer rendabele tak is dus bed en breakfast,ijs en kaasboerderij en vergaderruimtes verhuren zijn meerdere takken! Ja dan kan ik ook voor een kwartje melken.

 • the-maxime007

  dayo wat is uw zeer rendabele tak ? bed&breakast , verkoop kaas en boter of andere dingen ??

 • jan10

  Ja, en zo kan het ook .
  Van een kwartje een Euro maken....heb je ook niet zo veel melk nodig , alleen ondernemerschap!!!
  Prima dayo!!

 • kleine boer

  ondernemerschap??? Ik zie het maar zo als je niet goed of goed genoeg bent in het 1 moet er iets anders bij..... schoenmaker blijf bij je leest. Kijk om je heen al die er wat bij gaan doen zijn na paar jaar geen boer meer gebleven of het boeren op zijtak gezet nou dat noem ik geen ondernemerschap.

 • Ik ben het met toon 23 eens , ,laat eens wat cijfers zien!

 • gvanlaar

  2 keer 20 stands melkstal met 1 melker??? wens die melker veel succes......

 • gvanlaar

  of hebben ze allemaal taaie koeien??

 • somporn

  CRD of juist topondernemers omdat ze inzien dat het rendement in de melk eigenlijk veel te laag is en de stap durven en kunnen maken en niet noodgedwongen maar doormodderen in opdracht van de rabo.
  Wie is dan de topondernemer?

 • dayo

  @crd00594839 je kunt het ook gewoon leuk vinden om er wat bij te doen, wij zijn meer dan 30 jaar geleden gestart, toen was de noodzaak om een 2e tak te hebben nog helemaal niet aanwezig, toen kon je met 40-50 koeien meer dan genoeg verdienen, en ja zoals hier al gemeld zijn begonnen met kaasboerderij en in de loop van de tijd uitgebreid met ijs, B&B, vergaderuimte, groepsaccomodatie en vorig jaar nog 4 appartementen, en ook nog 80 koeien erbij waar we iedere dag nog veel plezier in hebben, en die blijven ook gewoon! en je kunt ook beide goed doen, kijk maar op onze website en oordeel zelf, http://www.dewilligenlogies.nl/

 • kleine boer

  Dayo somporn dat geeft toch aan dat je niet genoeg hebt aan die 80 koeien.
  Er zijn er nog zat die onder de 80 koeien zonder er iets bij te doen een goed bestaan hebben dat noem ik dan weer top onder nemers gewoon rustig en niet te gek een goed bestaan.

 • dayo

  @crd als je met 80 koeien het best hebt waarom moet je er dan 400 meer gaan melken zoals de familie jonkman gaat doen, iedereen doet wat hij leuk vind en plezier in hebt en uitdaging in ziet , daar ben je toch ondernemer voor... ik kan me niet voorstellen dat ik alleen tussen de koeien liep, al die gasten en bezoekers die hier komen vinden wij weer erg leuk, en ander moet er niet aan denken, en dat is maar goed ook want we moeten niet allemaal het zelfde gaan doen dan wordt het allemaal erg saai!

 • kleine boer

  Dayo laat ik het zo zeggen ik denk niet dat je het leuk vond als je er niks aan over hield.... En ja ieder moet doen wat ie leuk vind en plezier in heeft volgens mij ben ik het ook niet die hier over top onder nemers is begonnen...en waarom en 400 en meer gemolken moeten worden tja das voor mij ook een raadsel. Maar waarom ben je top onder nemer als je er iets bij doet en als je gewoon blijft niet?

 • rmw

  Ik vraag me af of je met de huidige 60 koeien de nieuwe rentelasten weleens kunt opbrengen bij deze melkprijs... Ik blijf het allemaal erg wonderlijk vinden!

 • Tearpoal

  In de glastuinbouw en de varkenshouderij zijn ook dergelijke grote bedrijven actief. Door de omvang van de financiering van dergelijke bedrijven is er geen financierder die ze nog failliet laat gaan. Kopers zijn er dan immers toch niet. Nee, als het niet loopt, wordt er op de financiering afgeboekt.
  Wie die afboeking betaalt hebben we het maar even niet over.

 • mtseshuis

  @rmw, dat vind ik ook... zal toch wel ergens een potje geld gevonden zijn ergens.... Alleen met de bank kom je er niet.... Alle grond verkocht en teruggepacht of zo?

 • wcvanginkel

  Snap niet waarom er geen rapid exit is gemaakt??

 • hoving1

  Wat een reakties ,laat iedereen in zijn waarde.We weten het allemaal zo goed.

 • Mels

  Tearpoal heeft het juist gezien en de zgn ondernemer die het voor mekaar krijgt is koopman. Als t niet gaat gooi je de sleutels bij de bank op t buro. O sorry mnr Jonkman ja ja uw extra centen komen er aan. Wie is er nu gek. Jonkman niet al denk ik niet dat ie het zo bedacht heeft.

 • JeuAbsil

  @Mels en Tearpoal. Jullie hebben gedeeltelijk gelijk, maar de tijd dat de bank deze ondernemingen niet meer failliet laat gaan is voorbij. Recent heeft de Rabobank enkele grote glastuinbouwers (>10 ha) al laten ploffen, en dit gaat ook in de melkveehouderij gebeuren. Daarnaast is er voor grond (melkveehouderij) makkelijker een koper te vinden dan voor een kas (glastuinbouw), uitzonderingen daargelaten.

 • tinus888

  @JeuAbsil de bank koopt deze tuinbouwbedrijven weer op,de overige schuldeisers hebben het nakijken

 • Fermer

  @tinus, hoelang zal de bank deze truc volhouden? Bedrijven winstgevend door laten draaien met een huurder/beheerder zal niet meevallen gezien de malaise waarin de opbrengstprijzen zijn terechtgekomen. En alles door laten draaien geeft voor nog veel meer bedrijven grote financiele problemen vanwege aanhoudende overproductie. Aan derden verkopen, tegen welke prijs dan ook, ook hier marktwerking, zal voor de toekomst de mogelijkheid zijn om nog een aantal levensvatbare bedrijven over te houden, met een veel lagere kostprijs door veel lager benodigde investeringen per productie-eenheid.
  Dhr Jonkman in dit geval hierboven zou nog raar staan te kijken wanneer de bank de sleutels wel accepteerde, hij is dan wel in 1 jaar z'n komplete familiebedrijf kwijtgeraakt.

 • huisvader

  euribor plus weinig opslag aflosvrij wie doet je wat

 • sander74

  misschien kunnen de heren jonkman zelf vertellen over de financiering (geen bank maar investeerder vanuit het brabantse heesch.)

 • de denker

  STAATSLOTERIJ GEWONNEN ?

 • Mels

  Huisvader???? Wanneer kom je dan aan jezelf toe en wat te doen bij plannen voor een nieuwe investering?? Euribor is natuurlijk mooi als je dat voor elkaar krijgt door een stevige pot E.V in je bedrijf maar aflossings vrij nee niet doen.

 • japke33

  ik hoop dat ze er gelukkig van worden, en het gezin ook.

 • koestal

  en nu nog een goede melkprijs ,dan gaat het wel lukken,succes !

 • Jan van het Zand

  Als het op basis van sale and leaseback is, dan is een bank de eigenaar. Waar hebben we dat meer gezien......

 • metallica

  ik heb hier zo alle reacties eens vlug door gelezen. Ik ben vanuit België en ben er van geschrokken, had nooit gedacht dat ze in Nederland zo kunnen lullen.
  Van mijn kant alle respect voor de familie Jonkman. Als ze de ruwvoedervoorziening en de mestafzet scherp kunnen rondzetten zullen aan een veel betere kostprijs kunnen melken dan een boer die een nieuwe stal bouwt met 2 robots er in voor 120 koeien.

 • alco1

  @Metallica. Er ooit over nagedacht dat een melkprijs zodanig kan zijn, dat kosten van afzet mest, voerkosten en verdere productie kosten hoger zijn.
  En dan telt: Hoe groter, hoe meer verlies.

 • metallica

  alco1, als ge als ondernemer start met de vooroordelen dat in de toekomst de opbrengstprijzen onder de kostprijzen zullen liggen dan moet je er niet aan beginnen. Neen je moet als ondernemer zorgen dat je bij de beste bent, en met zo'n laag mogelijke kosten melk produceren en als je hier bij de goeie bent zal je het wel vol houden zeker.

 • alco1

  @Metallica. Jij beredeneert deze onderneming als een intensieve veehouderij en dan heb je gelijk.
  In de melkveehouderij is het nog niet zover.
  Stel dit bedrijf heeft 50 ha eigen land en dat moet wel, anders zou een hypotheek verstrekking er nooit gekomen zijn.
  Dit jaar kon ik de mais verkopen voor bijna 2000 euro per ha. Dat zou in dit geval 100.000 betekenen.
  Alle verdere kosten zoals bewerken en zaaien konden bekostigd worden door vergoeding voor aanvoer mest.
  Maar dit doet in dit geval niet voor.
  Stel nu de vijftig ha. in dienst van 100 koeien plus jongvee.
  Geen mest afzetkosten, geen ruwvoer aankoop en vreemde arbeid.
  100 koeien kunnen 1 miljoen liter leveren, dus hoeft de melk maar 10 cent op te leveren voor die 100.000 euro.
  Nou zeg maar 15 cent want er moet krachtvoeders en verdere kosten betaald worden.
  Waar het om gaat is dat er een goed inkomen over kan blijven.
  Als het bedrijf zoals hierboven nog veel verder groeit wordt de melkprijs pas echt relevant om dat er dan ontzettend veel extra kosten zijn voor mestafzet, voeraankoop en vreemde arbeid
  Als de melkprijs niet toereikend is voor al het extra's, betekend dit dus alleen maar inleveren van inkomen.
  Daar kan een kwantumvergoeding op melk en kwantumkorting op voer niets aan doen.

 • metallica

  alco1, hmmm ja als je het zo bekijkt heb je misschien wel gelijk. Ik denk dan da Nederland een te duur land is voor koeien te houden, of er zitten er teveel op te kleine plaats.
  Maar de mais voor 2000€, wie zoveel betaalde dit jaar kan ofwel niet rekenen of het was super mais die bijna het dubbele aan opbrengst had dan bij een ander
  Het is best niet teveel prijzen te vernoemen, de ene zegt dat de .... volgende doet er nog wa bij ............. op het einde is deze verdubbelt

 • pietertie

  t is ook zo boer eigen om af te kraken wat een ander doet. Ik heb respect voor mensen die zo in t diepe durven te springen. Iedereen doet t op zn eigen manier, er zijn verschillende wegen naar Rome... Succes iig!!

 • Melken.

  Laat ze er maar eens het echte verhaal hier plaatsen.
  Welke grote investeerder zit er bij in?
  En hoe kan het dat ze zelf alleen de rekening van het uitgraven betaald hebben en de rest iemand anders

 • dayo

  veenhuis zat er toch ook in met NIEUWE mestverwerkingsinstallatie, ik hoor en zie er niets meer over, of was dat ergens anders???

 • info58

  #47
  Arend, het lijkt erop dat je nog veel beter geïnformeerd bent als onze accountant.
  #48
  gemiddeld komen er per week 10 veehouders kijken via Veenhuis. Je kunt de info vinden op hun website. Het draait overigens super.

 • Mels

  Info58,wordt t dan geen tijd om alle fantasie verhalen van tafel te laten verdwijnen? Of valt er iets te verbergen? Het mag toch duidelijk zijn dat een stap als deze menig wenkbrauw laat fronzen.

 • John*

  Dit bedrijf moet je als volgt zien:

  ruwvoer en krachtvoer in, melk en mest uit. Als ze dit effecient kunnen doen hebben ze bestaansrecht.

  In Amerika worden zo bedrijven gebouwd voor de 5000 koeien en meer. De proceskosten liggen daarmee veruit het laagst. De rest is invullig geven aan prijsrisicomanagement.

  Met een investering van 2,5 miljoen melken ze dadelijk 480 koeien .zonder grond Of je melkt er 60 met alle dieren op eigen grond. Doe mij voor hetzelfde geinvesteerd vermogen toch die 480 koeien maar.

 • gjcamps

  Met deze opzet hebben ze geen risico voor het in elkaar zakken van de grondprijsbubbel. In Frankrijk kost een hectare gemiddeld 5.000 in nl 10x meer.

 • LUCTOR

  @gjcamps Je koopt in Frankrijk nergens efficiënte blokken land voor €5000 die geschikt zijn om melkvee te houden.Als de mest en voer prijzen niet de pan uitrijzen is dit de meest efficiënte manier om vee te houden weinig machine kosten etc het enige nadeel is dat NL te klein is om een gros van deze bedrijven te huisvesten of de akker bouwers zouden hun bedrijfs voering om moeten schakelen en zich richten op de verbouw van ruwvoer en mest terug nemen maar zou weer een zeer nadelig effect hebben voor de varkenshouders.

 • John*

  varkensmest is ideale mest voor grasland en mais. Akkerbouwer neemt varkensmest af > produceert gras en mais > dit gaat naar melkveehouder > deze geeft rundveemest terug aan de akkerbouwer voor de overige gewassen van de akkerbouwer. Zowel van de varkenshouder als rundveehouder gaat een deel van de mest gehygieniseerd op export. En het kringetje is rond. Geen korrel kunstmest meer nodig! Nu nog opbrengstafhankelijke bemesting ingevoerd zien te krijgen om verarming van de bodem te voorkomen.
  Als landbouw moeten we samenwerken en elkaar niet uit laten spelen door de politiek.

 • Ferm

  @Luctor, dat gaat nog wel lukken voor €5000,00 per hectare. Wij hebben vorig jaar 19 hectare aan een stuk gekocht, ploegbaar, wat nu verhuurd wordt als akkerland. Omdat er nog drie jaar een 'Bail' op rust, dus verhuurd is, hebben we dit voor €4800,00 de hectare gekocht. In de vrije verkoop had dit €6500,00 gekost. Gezien de prijzen in Nederland nu, dus 10 x goedkoper wat @ gjcamps zegt.

 • alco1

  Mooi woord John. 'Opbrengstafhankelijke' bemesting.
  Triest is echter dat dit niet geregeld wordt door mensen met kennis van zaken, maar door mensen die denken dat verschraling de toekomst is.

 • Mozes

  @Luctor #53, je zegt dat grondloze melkveehouderij het meest efficiënt is zolang voer tegen een betaalbare prijs gekocht kan worden. Wat is dan het rendement van de akkerbouwer die het voer moet telen? Als het voor de melkveehouder niet rendabel is om grond te kopen voor voerproductie is het dan voor de akkerbouwer wel rendabel?
  En als dat voer dan ook nog eens op een afstand van meer dan 200 tot 300 km aangevoerd moet worden?

 • ohzo

  Voer wordt duizenden km's versleept.. En wordt ook gekocht. Kijk maar naar soja

 • alco1

  @Mozes. Wat je ook bedenkt. Marktwerking zal ALTIJD de boventoon voeren.
  Bemoeienissen, door wie dan ook, worden altijd misbruikt waar goed gezinden weer de dupe van worden.

 • gjcamps

  @ Luctor en andere, het kringetje is rond en efficiënt als je ruwvoer dichtbij verbouwd, als de mest zonder dure bewerkingen en transportkosten in de omgeving of op eigen grind afzet. Dan zit je qua kostprijs het beste in Frankrijk, of een ander land waar je grond 10x goedkoper is dan in NL.

 • Mozes

  Juist @gjcamps, de laagste kostprijs haal je wanneer je de koeien naar het gebied brengt waar voer en mestplaatsing is en niet wanneer je voer naar een dichtbevolkt gebied brengt omdat men de koeien persé op die plek wil houden.

 • gjcamps

  Mozes, voor de locale verse melk kan dat, voor export kaas, melkpoeder, boter etc moet je een beter product leveren en een hogere verkoop prijs daarvoor ontvangen, anders ga je het op termijn verliezen.

 • Mozes

  @gjcamps, veel boeren, vooral in het zuiden, hebben de overtuiging dat ze bij grondloze melkveehouderij een lagere kostprijs hebben. Jij erkent in reactie #62 dat de kostprijs juist hoger zal zijn en dat deze vorm van melkveehouderij alleen kan bestaan als je een hogere opbrengstprijs weet te halen. De overtuiging dat grondloze melkveehouderij een lagere kostprijs zou opleveren ontstaat doordat men het vergelijkt met de aankoop van grond tegen Nederlandse marktwaarde en 100% vreemd kapitaal. De werkelijkheid is echter dat geen enkel melkveebedrijf kan bestaan bij 100% vreemd kapitaal en grond tegen Nederlandse marktwaarde. Men maakt dus een vergelijking met iets wat niet bestaat. De melkveehouderij kan net als de akkerbouw alleen bestaan met een heel groot aandeel eigen vermogen waar geen rente over betaald wordt. Grond die van generatie op generatie wordt doorgeschoven zonder betaald te worden. Grondgebonden melkveehouderij mag dan op papier duurder zijn, in werkelijkheid wordt maar een beperkt deel werkelijk betaald. Op basis van werkelijk betaalde kosten zal grondloze melkveehouderij veel duurder zijn. Zeker als het voer op grote afstand moet worden aangevoerd.

 • John*

  wat de beste plaats is voor een veehouderij is voor ieder zijn eigen keus. voor die 480 is 240 hectare nodig. Stel een tiental kleinere veehouders in de regio ruimen de koeien op en kunnen met de verkoop van ruwvoer mee profiteren van het hoge saldo wat melkvee genereerd en de lage kosten van de houderij. ???

 • gjcamps

  John dan kom je qua kostprijs voor de melk altijd nog hoger uit dan op een locatie waar grond 1/10 kost. Je mest moet immers ook nog verwerkt worden en afgevoerd worden, samen met de pluimvee en varkens mest.
  De kostprijs voor NL melk is dus hoger maar dit hoeft geen probleem te zijn als de kaas en boter ook goed verkocht wordt buiten Nederland.

 • Fermer

  @Mozes, je opmerkingen in #63 zijn juist, maar zeg dan wel dat de waardestijging van de grond, grotendeels het eigen vermogen, al nodig was om de melkveehouderij in Nederland tot nu toe levensvatbaar te noemen. Nu echter velen dat grote aandeel eigen vermogen gebruikt hebben voor afschrijfbare investeringen, staat er nu bijna evenveel vreemd vermogen tegenover. Werken met eigen vermogen waar geen rente over betaald wordt kan, maar bij vreemd vermogen zal altijd de rente opgebracht moeten worden, in goede maar ook in slechte jaren. Evenzo met arbeid, zelf kan je wel een jaar overbruggen met een minimale vergoeding om een slecht jaar te overbruggen, een medewerker zal altijd betaald moeten worden, ook in slechte jaren. De nu groot gegroeide bedrijven zullen erg afhankelijk zijn van een blijvend lage rente en een niet verder zakkende melkprijs, een riskante zaak voor de individuele ondernemer als voor de bv. Nederland in z'n geheel.

 • minasblunders1

  Emmerei, jij snapt 'm. In dit land denkt men dat al die grote stallen zijn verrezen doordat de melkveehouderij zo lucratief was. En als men in dit land eenmaal iets denkt, dan is men daar niet meer vanaf te brengen.

 • gjcamps

  Ja zo denkt men ook dat het onmogelijk is om op 500-1000 km afstand grond te kopen voor 1/10 van de prijs. Zo hebben ook velen geloofd dat de huizen elk jaar met 5-10% in waarde stijgen zodat je wel gek bent als je geen torenhoge hypotheek afsluit. Lang leve de adviseurs die als het hun eigen geld zou zijn toch anders acteren. Maar ja je kunt moeilijk een eerlijk advies geven want dan ben je een klant kwijt en je krijgt geen afsluitbonus.

 • fendtvario312

  Rekensom: stalkosten 2.500.000, rente 2% 10 jaar vast 50.000, aflossing 25 jaar 100.000. Totaal 150.000.
  Ruimte voor 480 koeien, melkproductie 4.000.000 liter. Kostprijs voor de stal is 3,75 per liter. Is dat nu zoveel, ik vind van niet. Bouwen kost gewoon geld. Zullen nog veel hindernissen moeten worden genomen. Wens de ondernemers veel succes.

 • John*

  in de vrije markt is het hollen of stilstaan met daarachteraan een bedrijfsbeëindiging..

 • John*

  dit bedrijf trekt nu even een sprintje..

 • Mels

  Ja en een voerhek en melkput gaat 25 jaar mee evenals de roosters en rest van de stal. Wat een slappe rekensom. Zoals je rekent klopt t maar er komt dubbel zoveel bij en dan ziet t plaatje wel ff anders.

 • gjcamps

  Volgens mij krijg je op een roerende goederen zoals stalinventaris, melkinstallatie en ook de koeien zelf nooit een financiering over 25 jaar. 15 jaar houd het echt op.

 • Mels

  En daarom is de kostprijs per kg melk,terecht overigens,dus hoger als de platvloerse berekening van fendtvario312. Hoop niet dat het van Hall de studenten zo leert rekenen want dan komen er nog wat verrassingen aan.

 • BoB de Bakker

  Ik lees nergens hoe Jonkman de melk afzet. Hoeveel centen beur je extra wanneer je meer dan 4 miljoen kg melk op jaarbasis levert, dus een oplegger vol per melkophaalbeurt?

 • boerke brabant

  ik kom hier van allerlei berekeningen en scenario's tegen. Ga maar naar de bank als boer met 60 koeien, en vertel dat je er 480 wil gaan melken. Denk dat ze niet eens de moeite nemen om het rekenmachine uit de la te pakken.

 • fendtvario312

  Rekensom: stalkosten 2.500.000, rente 2% 10 jaar vast 50.000, restwaarde 500.000 aflossing in 15 jaar 133.333.
  Ruimte voor 480 koeien, melkproductie 4.000.000 liter. Kostprijs voor de stal is 4,58 per liter. Valt nog steeds mee.

  Een stal bouw die kleiner is is per liter vaak niet goedkoper.
  Maar om de boel nu de hele tijd af te kraken, kom zelf eens met cijfers en niet de hele tijd op gevoel of door aannames een mening te geven.

 • nutterseweg10

  Goedemorgen Fendtrijder;mag ik vragen waar jij geld kunt lenen voor 2 % 10 jaar vast?
  Ben benieuwd.

 • gjcamps

  En waarom heeft die stal een restwaarde van 500.000 ? Dat ding is toch compleet versleten en functioneel niet bruikbaar voor caravans of aardappel opslagloods?

 • H.Grotenhuis1

  # 77 fendtvario312
  Kostprijs voor de stal is 4,58 per liter.

  De rest van de kostprijsopbouw is zeker zo belangrijk, en dat dan afgezet tegen de melkopbrengstprijs.

 • hoge06621

  hoor dat veel VVD leden lidmaatschap opzeggen omdat Helma Lodders tegen VVD is. Dit terwijl bijvoorbeeld boerderijenquete aangeeft dat veel boeren juist wel grondgebonden willen. Wie heeft er nu gelijk, de boeren of de VVD?

 • vraagteken

  is het niet zo dat dit bedrijf alleen bestaansrecht heeft als er 100% mestverking toegestaan blijft. nu draait het daar goed maar als ze in den haag beslissen dat iedereen bijv 50% op eigen grond kwijt moet dan zullen deze mensen de stal nooit vol krijgen en dus in de problemen komen

 • LUCTOR

  Dit bedrijf gaar de ingedikte mest exporteren en neemt voer mee terug.
  In principe zou het economisch gezien beter zijn om de koeien ook op deze locatie te gaan melken, maar dat is een ieder zijn keus.

 • pieterb81

  Het is opvallend dat er veel wordt gespeculeerd en dat er duidelijk behoefte is aan een gedegen onderbouwing van deze reportage. Waarom zijn er zoveel 'losse eindjes' mbt voer, land en mest? Kunnen de lezers van deze site hierop antwoorden verwachten, of blijft het gissen?

 • sybrenm1

  Een mooi bedrijf en een mooie stal. Ik denk dat de ondernemers wel weten wat ze doen, maar ik denk dat dit niet in Nederland past maatschappelijk gezien. Misschien beter zo'n 500-600 km nach Osten, waar meer land en voer voorhanden zijn, dus ook een betere voervoorziening en mest afzet. Maar ik wens de twee heren veel succes ermee.

 • koestal

  welke zuivelfabriek haalt de melk op ? maakt tegenwoordig ook al verschil

 • Koen123

  Familie jonkman, gefeliciteerd ,stoere ondernemers,misschien proef ik in alle reacties wel een beetje jaloezie ,wees een beetje trots op deze oer Hollandse ondernemers succes.

 • hoving1

  Koen 123
  Leuke reaktie, zo is het en niet ander.

 • M.harmsen

  Bedrijf zou alweer verkocht zijn???? Kan Kees Koolen zo zn megastal beginnen.

 • Hr19

  Bedrijf is falliet, hardlopers zijn doodlopers.  Koolen boert met geld, en niet om geld. Dat is een heel verschil

 • boerke brabant

  mooie taak voor de redactie van Boerderij. We hebben het hier over een site/blad voor de sector met daarin vakkennis en achtergronden. Hopelijk zien we binnenkort een reportage over hoe het bedrijf er nu voor staat. Zoals hierboven te lezen valt hebben veel mensen/lezers zich suf gerekend aan dit bedrijf met deze groeispurt.
  Hopelijk krijgen we nu snel wat meer duidelijkheid. Is het inderdaad verkocht enz.
  Blijft dit achterwege , kunnen we net zo goed ons lidmaatschap opzeggen , en is de boerderij niet meer dan een soort van sensatie blad met weinig diepgang.

 • Bennie Stevelink

  @boerke brabant, al langere tijd geleden hoorde ik uit betrouwbare bron dat er grote betalingsproblemen waren. Vier weken geleden hoorde ik dat het bedrijf inmiddels is overgenomen door iemand uit Friesland.
  Ik woon daar niet in de buurt en heb het dus alleen van horen zeggen.

 • dayo

  boerderij nu ook een verhaal hoe het nu met de jonkmannen gaat.....

 • maatje 1904

  Volgens horen niet zo best

Laad alle reacties (90)

Of registreer je om te kunnen reageren.