Rundveehouderij

Foto & video 4442 x bekeken

Familiebedrijf typeert Italiaanse melkveehouderij

Op het Italiaanse platteland gaat het bedrijf meestal niet over van vader op zoon, maar is het runnen van een bedrijf een echte familieaangelegenheid. Dat is niet anders op Valentino’s farm, net onder de rook van Turijn. Tussen de akkers vol mais ligt het bedrijf van de 4 broers Gastaldo die met hun vrouwen en kinderen wonen en werken op één erf.

Foto

 • Francesco en Marco Gastaldo zijn neven van elkaar en zoons van de vier broers die het bedrijf nu runnen. Er is nooit echt sprake van een duidelijke overname. De jongere generatie werkt gewoon mee en langzaam steeds meer, waardoor de oudere generatie kan stoppen. Op deze manier is het bedrijf al sinds 1911 in het bezit van de Gastaldo’s.

  Francesco en Marco Gastaldo zijn neven van elkaar en zoons van de vier broers die het bedrijf nu runnen. Er is nooit echt sprake van een duidelijke overname. De jongere generatie werkt gewoon mee en langzaam steeds meer, waardoor de oudere generatie kan stoppen. Op deze manier is het bedrijf al sinds 1911 in het bezit van de Gastaldo’s.

  Foto: Henk Riswick
 • Op het bedrijf zijn 200 melk- en kalfkoeien. De voorste stal dateert van 2006 en is voor het melkvee. Graag zouden de Gastaldo’s uitbreiden maar concrete plannen hiervoor zijn er nog niet. Ze willen eerst bekijken wat de prijzen gaan doen als het quotum er straks af is.

  Op het bedrijf zijn 200 melk- en kalfkoeien. De voorste stal dateert van 2006 en is voor het melkvee. Graag zouden de Gastaldo’s uitbreiden maar concrete plannen hiervoor zijn er nog niet. Ze willen eerst bekijken wat de prijzen gaan doen als het quotum er straks af is.

  Foto: Henk Riswick
 • Het melkvee staat in een stal die is opgetrokken uit beton. Marco: “Dit houdt de hitte in de zomer goed buiten en zorgt ervoor dat het in de winter niet te veel afkoelt.” Aan de linkerkant, naast de melkput is een uitbouw. Hier staan de verse koeien en de showkoeien.

  Het melkvee staat in een stal die is opgetrokken uit beton. Marco: “Dit houdt de hitte in de zomer goed buiten en zorgt ervoor dat het in de winter niet te veel afkoelt.” Aan de linkerkant, naast de melkput is een uitbouw. Hier staan de verse koeien en de showkoeien.

  Foto: Henk Riswick
 • De melkstal is een 2×15 Boumatic rapid exit. Een melkbeurt duurt per keer ongeveer anderhalf uur. Er is bewust gekozen voor een melkstal, arbeid is er genoeg op het bedrijf en bij uitbreiden van de veestapel is een melkstal makkelijker en qua kostprijs voordeliger dan de aanschaf van een robot.

  De melkstal is een 2×15 Boumatic rapid exit. Een melkbeurt duurt per keer ongeveer anderhalf uur. Er is bewust gekozen voor een melkstal, arbeid is er genoeg op het bedrijf en bij uitbreiden van de veestapel is een melkstal makkelijker en qua kostprijs voordeliger dan de aanschaf van een robot.

  Foto: Henk Riswick
 • Niet alleen het melken is belangrijk voor de Gastaldo’s maar ook het uiterlijk van de dieren. Marco is erg druk met de selectie van de stieren. Voor de showkoeien is een aparte groep gemaakt in de stal. Deze bestaat nu uit drie dieren, door ze apart te zetten blijven ze schoner en als er dan visite komt zijn ze makkelijk terug te vinden.

  Niet alleen het melken is belangrijk voor de Gastaldo’s maar ook het uiterlijk van de dieren. Marco is erg druk met de selectie van de stieren. Voor de showkoeien is een aparte groep gemaakt in de stal. Deze bestaat nu uit drie dieren, door ze apart te zetten blijven ze schoner en als er dan visite komt zijn ze makkelijk terug te vinden.

  Foto: Henk Riswick
 • Er zijn al verschillende prijzen gewonnen met de showkoeien, zowel regionaal als nationaal.

  Er zijn al verschillende prijzen gewonnen met de showkoeien, zowel regionaal als nationaal.

  Foto: Henk Riswick
 • Naast de groep showkoeien is er nog een bijzondere groep naast het ‘gewone’ melkvee: de 15 Piemonteses. Deze staan tussen de twee jongveestallen in en zijn voor de vleesproductie.

  Naast de groep showkoeien is er nog een bijzondere groep naast het ‘gewone’ melkvee: de 15 Piemonteses. Deze staan tussen de twee jongveestallen in en zijn voor de vleesproductie.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor het jongvee en de droge koeien is een aparte stal. Op het bedrijf staat comfort hoog in het vaandel. In deze stal zijn de boxen ruim opgezet met een breedte van 1,15 meter en een lengte van 2,60 meter. Er ligt een laag strooisel van 30 centimeter in de boxen, dat is een mengsel van gehakseld stro en zaagsel. “Zo voorkom je dikke hakken en kunnen de dieren comfortabel liggen”, aldus Marco.

  Voor het jongvee en de droge koeien is een aparte stal. Op het bedrijf staat comfort hoog in het vaandel. In deze stal zijn de boxen ruim opgezet met een breedte van 1,15 meter en een lengte van 2,60 meter. Er ligt een laag strooisel van 30 centimeter in de boxen, dat is een mengsel van gehakseld stro en zaagsel. “Zo voorkom je dikke hakken en kunnen de dieren comfortabel liggen”, aldus Marco.

  Foto: Henk Riswick
 • Verder is diergezondheid erg belangrijk op het bedrijf. “Je kunt beter voorkomen dan genezen, ziekte mag zo min mogelijk kans krijgen. Daarom laten we het kalf ongeveer 10 uur bij het moederdier. Zo voorkom je stress en dan komt de nageboorte er veel makkelijker af. Verder kan het kalf op deze manier zoveel drinken als het wil en wanneer het wil”, zegt Francesco.

  Verder is diergezondheid erg belangrijk op het bedrijf. “Je kunt beter voorkomen dan genezen, ziekte mag zo min mogelijk kans krijgen. Daarom laten we het kalf ongeveer 10 uur bij het moederdier. Zo voorkom je stress en dan komt de nageboorte er veel makkelijker af. Verder kan het kalf op deze manier zoveel drinken als het wil en wanneer het wil”, zegt Francesco.

  Foto: Henk Riswick
 • Na deze 10 uur gaat het kalf naar een eenlingbox en de koe gaat naar een aparte groep voor in de melkveestal. Het kalf en het moederdier staan dan als het ware tegenover elkaar. De stiertjes worden na twee weken afgevoerd en al het vrouwelijk jongvee aangehouden met het oog op de groei.

  Na deze 10 uur gaat het kalf naar een eenlingbox en de koe gaat naar een aparte groep voor in de melkveestal. Het kalf en het moederdier staan dan als het ware tegenover elkaar. De stiertjes worden na twee weken afgevoerd en al het vrouwelijk jongvee aangehouden met het oog op de groei.

  Foto: Henk Riswick
 • De verse koeien staan net als de showkoeien in een aparte groep achter de melkstal. Niet alleen omdat ze anders lastiger terug te vinden zijn maar omdat ze voor in de stal meteen opvallen en beter te controleren zijn.

  De verse koeien staan net als de showkoeien in een aparte groep achter de melkstal. Niet alleen omdat ze anders lastiger terug te vinden zijn maar omdat ze voor in de stal meteen opvallen en beter te controleren zijn.

  Foto: Henk Riswick

Of registreer je om te kunnen reageren.