Rundveehouderij

Foto & video 4562 x bekeken 2 reacties

Buffelmozzarella, het witte goud van Zuid-Italië

De productie van buffelmozzarella is voor het Italiaanse gewest Campania wat Fiat is voor Turijn en omgeving. In de sector gaat 300 miljoen euro per jaar om en zij biedt werk aan zo'n 15 duizend mensen. Maar door het grote aantal schandalen hebben de buffelmozzarella en de buffelfarms last van een imagoprobleem.

Foto

 • Cesare Iemma (50) heeft samen met zijn broer Alfredo een buffelhouderij annex mozzarellamakerij. Hij heeft 1.800 buffels op 200 hectare.

  Cesare Iemma (50) heeft samen met zijn broer Alfredo een buffelhouderij annex mozzarellamakerij. Hij heeft 1.800 buffels op 200 hectare.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Het is een van de grootste buffelhouderijen in Campania, het gewest waar Napels de hoofdstad van is. 800 volwassen dieren, 600 pinken en de rest kalveren

  Het is een van de grootste buffelhouderijen in Campania, het gewest waar Napels de hoofdstad van is. 800 volwassen dieren, 600 pinken en de rest kalveren

  Foto: Angelo van Schaik
 • Het bedrijf heeft twaalf stalcomplexen voor de volwassen beesten, eentje voor de kalveren en vier grote weides met zwembaden en douches. 'Buffels hebben weinig zweetklieren en dus water nodig om zichzelf koel te houden.’

  Het bedrijf heeft twaalf stalcomplexen voor de volwassen beesten, eentje voor de kalveren en vier grote weides met zwembaden en douches. 'Buffels hebben weinig zweetklieren en dus water nodig om zichzelf koel te houden.’

  Foto: Angelo van Schaik
 • Er zijn 800 volwassen dieren, 600 pinken en de rest kalveren.

  Er zijn 800 volwassen dieren, 600 pinken en de rest kalveren.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Twee melkstallen bieden samen plaats aan 44 dieren, die twee keer daags gemolken worden. Buffels geven gemiddeld slechts 9 liter melk per dag, en niet langer dan 270 dagen per jaar. Dat geeft een jaarproductie van gemiddeld 2.300 liter.

  Twee melkstallen bieden samen plaats aan 44 dieren, die twee keer daags gemolken worden. Buffels geven gemiddeld slechts 9 liter melk per dag, en niet langer dan 270 dagen per jaar. Dat geeft een jaarproductie van gemiddeld 2.300 liter.

  Foto: Angelo van Schaik
 • De provincie Caserta kent honderden bedrijven die mozzarella produceren, buffels houden of allebei. Hier wordt 50 procent van de mozzarella gemaakt. Het is het gebied waar de 'officiële' buffelmozzarella vandaan komt, zoals die vastgelegd is in de regels bij het ministerie van landbouw in Rome en bij de Europese Unie.

  De provincie Caserta kent honderden bedrijven die mozzarella produceren, buffels houden of allebei. Hier wordt 50 procent van de mozzarella gemaakt. Het is het gebied waar de 'officiële' buffelmozzarella vandaan komt, zoals die vastgelegd is in de regels bij het ministerie van landbouw in Rome en bij de Europese Unie.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Het 'Consorzio Mozzarella di Bufala Campana dop', waarbij 300 bedrijven, ongeveer de helft van het totaal, is aangesloten houdt toezicht op het naleven van die regels. Deze bedrijven hebben samen 350.000 buffels, naar schatting de helft van het totale aantal in Italië.

  Het 'Consorzio Mozzarella di Bufala Campana dop', waarbij 300 bedrijven, ongeveer de helft van het totaal, is aangesloten houdt toezicht op het naleven van die regels. Deze bedrijven hebben samen 350.000 buffels, naar schatting de helft van het totale aantal in Italië.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Ondanks intensieve controles van de brancheorganisatie heeft de mozzarella di bufala-branche een slechte naam. De laatste jaren stapelden schandalen zich op. Een paar jaar geleden zat er te veel dioxine in de mozzarella en was er sprake van infiltratie door de camorra, de lokale maffia. Afgelopen zomer was er alarm over het dierenwelzijn, door een video van dierenwelzijnsorganisatie VierVoeters.

  Ondanks intensieve controles van de brancheorganisatie heeft de mozzarella di bufala-branche een slechte naam. De laatste jaren stapelden schandalen zich op. Een paar jaar geleden zat er te veel dioxine in de mozzarella en was er sprake van infiltratie door de camorra, de lokale maffia. Afgelopen zomer was er alarm over het dierenwelzijn, door een video van dierenwelzijnsorganisatie VierVoeters.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Op de boerderij van Cesare Iemma zijn de buffels toe aan hun dagelijkse bad. Langzaam slenteren de buffels van de stal over de langwerpige weide richting het zwembad. Met een luid geklots laten de beesten zich in het water zakken. De douche spuit de boven het water uitstekende delen nat.

  Op de boerderij van Cesare Iemma zijn de buffels toe aan hun dagelijkse bad. Langzaam slenteren de buffels van de stal over de langwerpige weide richting het zwembad. Met een luid geklots laten de beesten zich in het water zakken. De douche spuit de boven het water uitstekende delen nat.

  Foto: Angelo van Schaik
 • Het contrast met de VierVoeters-video kan bijna niet groter. De vraag dringt zich op of dit een modelbedrijf is. “Qua dierenwelzijn is dit de standaard”, verzekert Gennaro Testa, woordvoerder van het consortium

  Het contrast met de VierVoeters-video kan bijna niet groter. De vraag dringt zich op of dit een modelbedrijf is. “Qua dierenwelzijn is dit de standaard”, verzekert Gennaro Testa, woordvoerder van het consortium

  Foto: Angelo van Schaik
 • Jonge buffels zijn kwetsbaar, de uitval is hoger dan bij koeien. 'Maar zodra ze volwassen zijn, zijn ze oersterk. Dan hebben buffels niets meer nodig. Geen medicijnen, geen antibiotica. Niks. Biologischer bestaat niet.'

  Jonge buffels zijn kwetsbaar, de uitval is hoger dan bij koeien. 'Maar zodra ze volwassen zijn, zijn ze oersterk. Dan hebben buffels niets meer nodig. Geen medicijnen, geen antibiotica. Niks. Biologischer bestaat niet.'

  Foto: Angelo van Schaik
 • Mozzarella komt van het woord 'mozzare', dat in het lokale dialect knijpen of afknijpen betekent. Het bolletje mozzarella wordt van een grotere hoeveelheid kaas afgeknepen. Per jaar wordt er, binnen het consortium, 37.000 ton buffelmozzarella geproduceerd. Dat levert een omzet op van zo'n 300 miljoen euro.

  Mozzarella komt van het woord 'mozzare', dat in het lokale dialect knijpen of afknijpen betekent. Het bolletje mozzarella wordt van een grotere hoeveelheid kaas afgeknepen. Per jaar wordt er, binnen het consortium, 37.000 ton buffelmozzarella geproduceerd. Dat levert een omzet op van zo'n 300 miljoen euro.

  Foto: Angelo van Schaik
 • De buffel komt oorspronkelijk uit India en werd, waarschijnlijk, door de Longobarden geïntroduceerd in Italië. Zij namen het beest ruim duizend jaar geleden mee naar het gebied dat nu Campania heet. Buffels krijgen na drie jaar hun eerste kalf.

  De buffel komt oorspronkelijk uit India en werd, waarschijnlijk, door de Longobarden geïntroduceerd in Italië. Zij namen het beest ruim duizend jaar geleden mee naar het gebied dat nu Campania heet. Buffels krijgen na drie jaar hun eerste kalf.

  Foto: Angelo van Schaik

Angelo van Schaik

Laatste reacties

 • trijnie

  Ik heb hier beelden van gezien, bar en boos. Er zullen goede tussen zitten maar waarom mozzarella uit Italië terwijl hier in Nederland een prima bedrijf is die hetzelfde maakt en de dieren goed verzorgt??

 • snip

  je moet een sector niet afkraken op de rotte appels trijnie.

Of registreer je om te kunnen reageren.