Rundveehouderij

Foto & video 7625 x bekeken 5 reacties

Extra investeren in welzijn, besparen waar het kan

Maatschap Hollak bouwde nieuw voor 125 melkkoeien. Inclusief 2x20-swingovermelkstal en emissiearme vloer. 6 september is er open dag.

Foto

 • Monique (33), Lisanne (4), Frank (35) en Jurian (6) Hollak hebben in Dalfsen (Ov.) een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 789.000 kilo quotum (plus 100.000 kilo lease) en 36 hectare land in gebruik. Eind vorig jaar liet Hollak een nieuwe 0+4+0-ligboxenstal voor 125 melkkoeien bouwen. Groter wilde de veehouder niet. Het moet financieel behapbaar en bovenal een gezinsbedrijf blijven.

  Monique (33), Lisanne (4), Frank (35) en Jurian (6) Hollak hebben in Dalfsen (Ov.) een melkveebedrijf met 100 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 789.000 kilo quotum (plus 100.000 kilo lease) en 36 hectare land in gebruik. Eind vorig jaar liet Hollak een nieuwe 0+4+0-ligboxenstal voor 125 melkkoeien bouwen. Groter wilde de veehouder niet. Het moet financieel behapbaar en bovenal een gezinsbedrijf blijven.

  Foto: Koos Groenewold
 • De stal voldoet niet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, maar is toch best duurzaam. Zo koos Hollak voor diepstrooiselboxen met een mestscheider en een emissiearme vloer. Tegenover die extra investeringen stonden ook besparingen. Zo zijn de ligboxen en de voerhekken in de stal tweedehands. Rechts is ook nog de oude stal te zien. Daar staat nu het jongvee. In deze stal was overbezetting. Het grootste probleem was de oude 2x5 melkstal. Melken duurde uren. Dat was de voornaamste reden om nieuw te bouwen.

  De stal voldoet niet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, maar is toch best duurzaam. Zo koos Hollak voor diepstrooiselboxen met een mestscheider en een emissiearme vloer. Tegenover die extra investeringen stonden ook besparingen. Zo zijn de ligboxen en de voerhekken in de stal tweedehands. Rechts is ook nog de oude stal te zien. Daar staat nu het jongvee. In deze stal was overbezetting. Het grootste probleem was de oude 2x5 melkstal. Melken duurde uren. Dat was de voornaamste reden om nieuw te bouwen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht in de stal. Het open karakter springt direct in het oog. Er is voldoende lucht en licht. In de nok zitten drie lichtstraten die samen 6 meter breed zijn. De gordijnen in de zijkanten kunnen 2,90 meter open en er zit ook een gordijn in de achtergevel. Dat kan 3 meter open. De stal is verder praktisch van opzet. De melkstal, het separatiehok en het zorghok bevinden zich allemaal voorin de stal (zie achtergrond).

  Een overzicht in de stal. Het open karakter springt direct in het oog. Er is voldoende lucht en licht. In de nok zitten drie lichtstraten die samen 6 meter breed zijn. De gordijnen in de zijkanten kunnen 2,90 meter open en er zit ook een gordijn in de achtergevel. Dat kan 3 meter open. De stal is verder praktisch van opzet. De melkstal, het separatiehok en het zorghok bevinden zich allemaal voorin de stal (zie achtergrond).

  Foto: Koos Groenewold
 • Een 0+4+0-opstelling: voergangen aan beide zijkanten dus. Het maakte de stal wel iets duurder (€5.000 per koeplaats), maar de koeien hoeven nu niet over de voergang te lopen. De schone en vuile weg zijn prima gescheiden.

  Een 0+4+0-opstelling: voergangen aan beide zijkanten dus. Het maakte de stal wel iets duurder (€5.000 per koeplaats), maar de koeien hoeven nu niet over de voergang te lopen. De schone en vuile weg zijn prima gescheiden.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit is die open achterkant van de stal. De gordijnen kunnen maximaal 3 meter open. Hollak wil zoveel mogelijk ventilatie voor de koeien. Opvallend genoeg stond de Maatlat Duurzame Veehouderij een open achterkant niet toe. Des te meer reden voor Hollak om geen maatlatstal te nemen. De extra maatlatkosten waren met €100.000 toch al fors geweest. Te fors, stelt hij.

  Dit is die open achterkant van de stal. De gordijnen kunnen maximaal 3 meter open. Hollak wil zoveel mogelijk ventilatie voor de koeien. Opvallend genoeg stond de Maatlat Duurzame Veehouderij een open achterkant niet toe. Des te meer reden voor Hollak om geen maatlatstal te nemen. De extra maatlatkosten waren met €100.000 toch al fors geweest. Te fors, stelt hij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht van de emissiearme Altez-vloer. De vloer was niet verplicht, maar Hollak investeerde hier wel in met het oog op de strengere regelgeving. De emissiearme vloer was per m² €17 duurder dan gewone roosters. Toch bespaarde de veehouder relatief kosten. Het is namelijk één van de goedkopere emissiearme vloeren.

  Een overzicht van de emissiearme Altez-vloer. De vloer was niet verplicht, maar Hollak investeerde hier wel in met het oog op de strengere regelgeving. De emissiearme vloer was per m² €17 duurder dan gewone roosters. Toch bespaarde de veehouder relatief kosten. Het is namelijk één van de goedkopere emissiearme vloeren.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een detail van de vloer. Het zijn betonnen elementen met om de 1,20 meter een 4 centimeter brede gleuf. Het profiel van de elementen is dusdanig dat de urine naar de zijkanten wegloopt. Zo worden urine en mest gescheiden. De ammoniakuitstoot is vooralsnog berekend op 8,1 kilo per dier bij opstallen.

  Een detail van de vloer. Het zijn betonnen elementen met om de 1,20 meter een 4 centimeter brede gleuf. Het profiel van de elementen is dusdanig dat de urine naar de zijkanten wegloopt. Zo worden urine en mest gescheiden. De ammoniakuitstoot is vooralsnog berekend op 8,1 kilo per dier bij opstallen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Drie van deze mestschuiven maken de vloer schoon. Een mestrobot zag Hollak in verband met storingen en onderhoud minder zitten. Bovendien was een robot nog iets duurder dan drie schuiven. Hollak is tot nu toe tevreden. De beloopbaarheid van de vloer is prima en de klauwgezondheid is duidelijk verbeterd. Bij scherp drogend weer is het wel opletten. De vloer kan dan glad worden. Maar de situatie kan alleen maar beter worden. De stal staat immers nog niet vol.

  Drie van deze mestschuiven maken de vloer schoon. Een mestrobot zag Hollak in verband met storingen en onderhoud minder zitten. Bovendien was een robot nog iets duurder dan drie schuiven. Hollak is tot nu toe tevreden. De beloopbaarheid van de vloer is prima en de klauwgezondheid is duidelijk verbeterd. Bij scherp drogend weer is het wel opletten. De vloer kan dan glad worden. Maar de situatie kan alleen maar beter worden. De stal staat immers nog niet vol.

  Foto: Koos Groenewold
 • Kort na de stalbouw maakte Hollak nog wel een extra afstort aan de achterkant van de stal. In eerste instantie bleef de mest te veel in de gleuven van de vloer zitten. Dat probleem is nu voorbij.

  Kort na de stalbouw maakte Hollak nog wel een extra afstort aan de achterkant van de stal. In eerste instantie bleef de mest te veel in de gleuven van de vloer zitten. Dat probleem is nu voorbij.

  Foto: Koos Groenewold
 • Nog een welzijnskeuze: diepstrooiselboxen. Een principe dat Hollak de laatste twee jaar ook al in de oude stal toepaste. Daarvoor lagen de koeien op matten met zaagsel. Door het diepstrooisel hebben de dieren zelden nog dikke hakken. Het enige nadeel: diepstrooisel is arbeidsintensiever. Wekelijks is Hollak er een uurtje aan kwijt. Maar dat weegt niet op tegen het extra welzijn.

  Nog een welzijnskeuze: diepstrooiselboxen. Een principe dat Hollak de laatste twee jaar ook al in de oude stal toepaste. Daarvoor lagen de koeien op matten met zaagsel. Door het diepstrooisel hebben de dieren zelden nog dikke hakken. Het enige nadeel: diepstrooisel is arbeidsintensiever. Wekelijks is Hollak er een uurtje aan kwijt. Maar dat weegt niet op tegen het extra welzijn.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hollak beschikt ook al een tijdje over deze mestscheider. Hij is direct achter de ligboxenstal geplaatst.

  Hollak beschikt ook al een tijdje over deze mestscheider. Hij is direct achter de ligboxenstal geplaatst.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hollak melkt in een 2x20-swingovermelkstal (zie achtergrond). Deze middelste, 4 meter brede mestgang is tegelijkertijd ook de wachtruimte. Als Hollak gaat melken hoeft hij de gang alleen maar met vier hekken (twee voor, twee achter) af te sluiten.

  Hollak melkt in een 2x20-swingovermelkstal (zie achtergrond). Deze middelste, 4 meter brede mestgang is tegelijkertijd ook de wachtruimte. Als Hollak gaat melken hoeft hij de gang alleen maar met vier hekken (twee voor, twee achter) af te sluiten.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het automatische opdrijfhek hangt in de achterwand van de stal. De koeien worden met dit hek rustig richting melkstal gedirigeerd.

  Het automatische opdrijfhek hangt in de achterwand van de stal. De koeien worden met dit hek rustig richting melkstal gedirigeerd.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht van die 2x20-swingover. De echte melktijd is 120 koeien per uur. Dat vindt Hollak, ook als enige melker, prima werkbaar. Het alternatief was twee melkrobots geweest. Maar dat wilde de veehouder niet. Hij wilde geen onzekerheden met onderhoud, extra arbeidsgemak ten spijt. Daarbij waren twee robots twee keer zo duur geweest. Hollak bespaarde ook kosten door niet te kiezen voor automatische koeherkenning en melkmeting.

  Een overzicht van die 2x20-swingover. De echte melktijd is 120 koeien per uur. Dat vindt Hollak, ook als enige melker, prima werkbaar. Het alternatief was twee melkrobots geweest. Maar dat wilde de veehouder niet. Hij wilde geen onzekerheden met onderhoud, extra arbeidsgemak ten spijt. Daarbij waren twee robots twee keer zo duur geweest. Hollak bespaarde ook kosten door niet te kiezen voor automatische koeherkenning en melkmeting.

  Foto: Koos Groenewold
 • Op advies van DeLaval koos Hollak voor een hellingsgraad van 4 procent in de melkstal. De koeien lopen hier overigens op rubber matten. Beter voor de klauwen, terwijl het nauwelijks duurder was.

  Op advies van DeLaval koos Hollak voor een hellingsgraad van 4 procent in de melkstal. De koeien lopen hier overigens op rubber matten. Beter voor de klauwen, terwijl het nauwelijks duurder was.

  Foto: Koos Groenewold
 • De melktank staat buiten en heeft een capaciteit van 20.000 liter. Door de tank buiten te plaatsen, spaarde Hollak bouwkosten uit.

  De melktank staat buiten en heeft een capaciteit van 20.000 liter. Door de tank buiten te plaatsen, spaarde Hollak bouwkosten uit.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een overzicht van het separatiehok, rechts van de melkstal en de terugloopgang. Via een automatische separatiebox kunnen de koeien hiernaartoe gedirigeerd worden (of naar het zorghok). Het separatiehok telt negen ligboxen met diepstrooisel.

  Een overzicht van het separatiehok, rechts van de melkstal en de terugloopgang. Via een automatische separatiebox kunnen de koeien hiernaartoe gedirigeerd worden (of naar het zorghok). Het separatiehok telt negen ligboxen met diepstrooisel.

  Foto: Koos Groenewold
 • De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De doorsteken waar de bakken zich bevinden moet Hollak zelf schoonhouden. De mestschuiven kunnen hier niet komen.

  De waterbakken in de stal zijn aangesloten op een rondpompsysteem. De doorsteken waar de bakken zich bevinden moet Hollak zelf schoonhouden. De mestschuiven kunnen hier niet komen.

  Foto: Koos Groenewold
 • Extra arbeidsgemak: achterin de stal hangt deze automatische koeborstel.

  Extra arbeidsgemak: achterin de stal hangt deze automatische koeborstel.

  Foto: Koos Groenewold
 • Hollak koos voor natriumlampen in de stal. Die geven relatief veel licht tegen lage kosten, stelt hij. Het is overigens gele verlichting. Dat bevalt de veehouder prima, het is zeker niet storend.

  Hollak koos voor natriumlampen in de stal. Die geven relatief veel licht tegen lage kosten, stelt hij. Het is overigens gele verlichting. Dat bevalt de veehouder prima, het is zeker niet storend.

  Foto: Koos Groenewold
 • Rechtsachter de ligboxenstal is ook een nieuwe machineberging neergezet.

Maatschap Hollak houdt 6 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Hoevendwarsweg 5 in Dalfsen.

  Rechtsachter de ligboxenstal is ook een nieuwe machineberging neergezet. Maatschap Hollak houdt 6 september van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Hoevendwarsweg 5 in Dalfsen.

  Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • dayo

  mooi bedrijf veel succes ermee!!!, eindelijk weer eens een reportage van een niet zo groot bedrijf, dat moet boerderij vaker doen

 • gvanlaar

  echt mooie reportage van mooi bedrijf!!! hoeft niet altijd zo super groot en mooi en nieuw. denk dat deze fam veel kosten heeft bespaart door 2e hands en minder elektronica. dat is veel belangrijker dan wat het oog mooi vind!! kostprijs is belangrijkste kengetal voor de boer!! veel succes en hoop dat de boerderij vaker zon reportage maakt! dit is veel mooier dan zon melkfabriek van 480 koeien met klein beetje grond!!

 • BO(skabout)ER

  ik vind 36 hectare ook niet barveel op 125 koeien.

 • Sjaak

  ' De extra maatlatkosten waren met €100.000 toch al fors geweest.'

  Weet niet of deze veehouder weidegang toepast, maar volgens mij voldoet deze stal toch al in een ver gevorderd stadium aan de Maatlat. Denk niet, dat die EUR 100.000,- extra daar voor nodig waren....

  Verder een prachtige praktische, goed doordachte stal!
  Speur zelf ook wel eens naar tweedehandse stalinrichting, maar de kwaliteit en uniformiteit valt toch vaak tegen. Daar moet je toch echt wel geluk mee hebben!

 • kristy

  Mooie reportage, ben het met sjaak eens. Behalve dakisolatie voldoet stal al bijna aan MDV. Maatvoering van box en loopruimte is vast up to date.

  Vraag me wel af hoe 125 koeien de tank van 20.000l in 3 dagen vol krijgen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.