Rundveehouderij

Foto & video 3828 x bekeken

Europese ploegkampioenschappen

In Het Belgische Geel vond afgelopen weekend het 31e EK ploegen plaats. Boerderij ging kijken en doet verslag.

Foto

 • Zaterdag 23 en zondag 24 augustus vonden bij het Thomas More College, het agrarisch opleidingsinstituut in het Belgische Geel, de 31e Europese ploegkampioenschappen plaats. Ton Meuwissen uit Maasbracht en Mark Veldink uit Deventer vertegenwoordigden Nederland. Verspreid over twee dagen en binnen drie uur moesten de 21 deelnemers een tarwestoppel en een graslandperceeltje ploegen. Volgend jaar vinden de Europese ploegkampioenschappen in Veendam plaats.

  Zaterdag 23 en zondag 24 augustus vonden bij het Thomas More College, het agrarisch opleidingsinstituut in het Belgische Geel, de 31e Europese ploegkampioenschappen plaats. Ton Meuwissen uit Maasbracht en Mark Veldink uit Deventer vertegenwoordigden Nederland. Verspreid over twee dagen en binnen drie uur moesten de 21 deelnemers een tarwestoppel en een graslandperceeltje ploegen. Volgend jaar vinden de Europese ploegkampioenschappen in Veendam plaats.

  Foto: Guus Queisen
 • Wedstrijdploegen is een heel serieuze activiteit. Meten is een belangrijk aspect, zo ook voor de Duitser Marcel Berger.

  Wedstrijdploegen is een heel serieuze activiteit. Meten is een belangrijk aspect, zo ook voor de Duitser Marcel Berger.

  Foto: Guus Queisen
 • Het ploegwerk wordt onder andere beoordeeld op de diepte van de voren, het in en uitzetten, de beginvoor, aansluitvoor, aanstorting, ploegen van de geer, ploegen van de derde wendakker en de eindvoor.

  Het ploegwerk wordt onder andere beoordeeld op de diepte van de voren, het in en uitzetten, de beginvoor, aansluitvoor, aanstorting, ploegen van de geer, ploegen van de derde wendakker en de eindvoor.

  Foto: Guus Queisen
 • Een van de punten waar de jury oplet is de ploegdiepte.

  Een van de punten waar de jury oplet is de ploegdiepte.

  Foto: Guus Queisen
 • Een juiste afstelling van het rister is uiteraard ook essentieel.

  Een juiste afstelling van het rister is uiteraard ook essentieel.

  Foto: Guus Queisen
 • Europees kampioen werd de Noord-Ier Tom Cochrane. Zowel op de stoppel als op het grasland toonde hij zich beide dagen oppermachtig. Het was de derde Europese titel voor Cochrane. In 2007 en 2011 eiste hij ook al de Europese titel voor zich op.

  Europees kampioen werd de Noord-Ier Tom Cochrane. Zowel op de stoppel als op het grasland toonde hij zich beide dagen oppermachtig. Het was de derde Europese titel voor Cochrane. In 2007 en 2011 eiste hij ook al de Europese titel voor zich op.

  Foto: Guus Queisen
 • Tom Cochrane ploegde 421 punten bij elkaar. Het ploegwerk op de stoppel was goed voor 231 punten. Tweede werd de Belg Roel Cuyvers met 406 punten en derde de eveneens uit België afkomstige Niels Marien met 390 punten.

  Tom Cochrane ploegde 421 punten bij elkaar. Het ploegwerk op de stoppel was goed voor 231 punten. Tweede werd de Belg Roel Cuyvers met 406 punten en derde de eveneens uit België afkomstige Niels Marien met 390 punten.

  Foto: Guus Queisen
 • Op de eerste dag had Meuwissen rugnummer 13. Dit bracht hem geen geluk. Tijdens de wedstrijd openbaarde zich een breuk in de hef-arm. Hij kon dit op het veld zelf lassen. Het regelement staat dit toe. De hiermee gepaard gaande tijd, tot maximaal één uur mag hij langer ploegen.

  Op de eerste dag had Meuwissen rugnummer 13. Dit bracht hem geen geluk. Tijdens de wedstrijd openbaarde zich een breuk in de hef-arm. Hij kon dit op het veld zelf lassen. Het regelement staat dit toe. De hiermee gepaard gaande tijd, tot maximaal één uur mag hij langer ploegen.

  Foto: Guus Queisen
 • Ton Meuwissen ploegde zich met zijn John Deere/ Kverneland combinatie met 370,5 punten naar een verdienstelijke 6e plaats in de eindrangschikking. Op de stoppel haalde hij 189 punten (6e plaats) en op grasland 181,5 punt (7e plaats).

  Ton Meuwissen ploegde zich met zijn John Deere/ Kverneland combinatie met 370,5 punten naar een verdienstelijke 6e plaats in de eindrangschikking. Op de stoppel haalde hij 189 punten (6e plaats) en op grasland 181,5 punt (7e plaats).

  Foto: Guus Queisen
 • Mark Veldink uit Deventer werd in de eindrangschikking 13e met 333 punten. Op de stoppel ploegde hij 167,5 punten bij elkaar, goed voor een 11e plek en op het grasland 165,5 punt, voldoende voor een 12e plek.

  Mark Veldink uit Deventer werd in de eindrangschikking 13e met 333 punten. Op de stoppel ploegde hij 167,5 punten bij elkaar, goed voor een 11e plek en op het grasland 165,5 punt, voldoende voor een 12e plek.

  Foto: Guus Queisen
 • Mark Velding achterste voren in zijn trekker, geconcentreerd kijkend naar de voren die zijn Rumptstad op de Belgische zandgrond produceert.

  Mark Velding achterste voren in zijn trekker, geconcentreerd kijkend naar de voren die zijn Rumptstad op de Belgische zandgrond produceert.

  Foto: Guus Queisen
 • Dit ploegwerk op de stoppel leverde Mark Veldink 167,5 punt op, goed voor een elfde plek op de eerste dag.

  Dit ploegwerk op de stoppel leverde Mark Veldink 167,5 punt op, goed voor een elfde plek op de eerste dag.

  Foto: Guus Queisen
 • De Rus Vadim Zaretskykh werd 20e (voorlaatste) met 204 punten. Rode lantaarndrager was Jaromir Janku uit Tsjechië. De ploeg van de Tsjech weigerde op de tweede dag op het grasland nog te wentelen, waardoor hij voortijdig de strijd moest staken en slechts 59,5 bij elkaar wist te sprokkelen.

  De Rus Vadim Zaretskykh werd 20e (voorlaatste) met 204 punten. Rode lantaarndrager was Jaromir Janku uit Tsjechië. De ploeg van de Tsjech weigerde op de tweede dag op het grasland nog te wentelen, waardoor hij voortijdig de strijd moest staken en slechts 59,5 bij elkaar wist te sprokkelen.

  Foto: Guus Queisen
 • Tijdens de wedstrijd werd ook het nieuw ploeg- en sideshift gps-besturingssysteem Track-Control op een New Holland T6-trekker en een Lemken-ploeg gedemonstreerd.

  Tijdens de wedstrijd werd ook het nieuw ploeg- en sideshift gps-besturingssysteem Track-Control op een New Holland T6-trekker en een Lemken-ploeg gedemonstreerd.

  Foto: Guus Queisen

Of registreer je om te kunnen reageren.