Rundveehouderij

Foto & video 5662 x bekeken 3 reactieslaatste update:14 mei 2014

Veel automatisering pakt goed uit

Thijs Sieben liet twee jaar geleden een nieuwe ligboxenstal bouwen. Onder meer met melkrobots, een voerrobot en een dichte, emissiearme vloer. Hoe zijn de ervaringen nu?

Foto

 • Thijs Sieben (53) in Ospel (L.) heeft een melkveebedrijf met 115 koeien, 60 stuks jongvee, 915.000 kg quotum en 45 hectare land (waarvan 3 hectare pacht). Hij koos medio 2010 voor een nieuwe ligboxenstal met capaciteit voor 200 melkkoeien. Op dit moment staat bijna 60 procent van de stal vol. Sieben wil gestaag met zijn veestapel groeien. Eerst optimaliseren. In 2010 had hij nog 130 melkkoeien met relatief weinig melkproductie, nu ligt de totale productie met 115 dieren bijna net zo hoog.

  Thijs Sieben (53) in Ospel (L.) heeft een melkveebedrijf met 115 koeien, 60 stuks jongvee, 915.000 kg quotum en 45 hectare land (waarvan 3 hectare pacht). Hij koos medio 2010 voor een nieuwe ligboxenstal met capaciteit voor 200 melkkoeien. Op dit moment staat bijna 60 procent van de stal vol. Sieben wil gestaag met zijn veestapel groeien. Eerst optimaliseren. In 2010 had hij nog 130 melkkoeien met relatief weinig melkproductie, nu ligt de totale productie met 115 dieren bijna net zo hoog.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van de ligboxenstal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Tijdens de bouw stonden dierwelzijn en arbeidsgemak centraal. Automatisering komt overal terug. De beste voorbeelden hiervan zijn drie melkrobots en een automatisch voersysteem. Die zorgen voor veel arbeidsverlichting. In de oude situatie had Sieben 80 koeien met één man personeel. Nu, met 115 dieren, heeft hij geen hulp meer nodig.

  Een overzicht van de ligboxenstal die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Tijdens de bouw stonden dierwelzijn en arbeidsgemak centraal. Automatisering komt overal terug. De beste voorbeelden hiervan zijn drie melkrobots en een automatisch voersysteem. Die zorgen voor veel arbeidsverlichting. In de oude situatie had Sieben 80 koeien met één man personeel. Nu, met 115 dieren, heeft hij geen hulp meer nodig.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht in de stal. Er is één smalle voergang van 2,70 meter waarover de voerrobot zijn rondes maakt. In het midden van de stal (op de achtergrond) bevinden zich de drie melkrobots (één links, rechts de andere twee). Helemaal achterin de stal staan de voerbunkers voor het voersysteem.

  Een overzicht in de stal. Er is één smalle voergang van 2,70 meter waarover de voerrobot zijn rondes maakt. In het midden van de stal (op de achtergrond) bevinden zich de drie melkrobots (één links, rechts de andere twee). Helemaal achterin de stal staan de voerbunkers voor het voersysteem.

  Foto: Bert Jansen
 • Hier maakt de voerrobot zijn ronde door de stal. Sieben is zeer tevreden over het systeem. Storingen zijn er niet en de bediening is gebruiksvriendelijk. Maar de grootste winst is tijd.

  Hier maakt de voerrobot zijn ronde door de stal. Sieben is zeer tevreden over het systeem. Storingen zijn er niet en de bediening is gebruiksvriendelijk. Maar de grootste winst is tijd.

  Foto: Bert Jansen
 • De voerrobot voert vijf keer per dag, daarna schuift de robot het voer nog eens aan (zie foto). Dat gebeurt 's nachts ook nog een keer extra.

  De voerrobot voert vijf keer per dag, daarna schuift de robot het voer nog eens aan (zie foto). Dat gebeurt 's nachts ook nog een keer extra.

  Foto: Bert Jansen
 • Een voordeel van het automatische voersysteem is dat Sieben eenvoudig verschillende rantsoenen kan maken. Ideaal, omdat de veehouder met drie productiegroepen werkt.

  Een voordeel van het automatische voersysteem is dat Sieben eenvoudig verschillende rantsoenen kan maken. Ideaal, omdat de veehouder met drie productiegroepen werkt.

  Foto: Bert Jansen
 • Naast de plek waar de voerrobot stilstaat, wil Sieben het voerhek nog vervangen door een muur. De koeien wringen de kop te vaak door het hek en als de mestrobot dan langskomt, komt die stil te staan.

  Naast de plek waar de voerrobot stilstaat, wil Sieben het voerhek nog vervangen door een muur. De koeien wringen de kop te vaak door het hek en als de mestrobot dan langskomt, komt die stil te staan.

  Foto: Bert Jansen
 • De grote roldeur achter de voerbunkers aan het einde van de stal. Achteraf had Sieben voor een dichte deur gekozen. Met een winterse oostenwind komt er namelijk teveel koude lucht binnen. Gelukkig is dat in de eerste twee 'warme' winters nauwelijks het geval geweest.

  De grote roldeur achter de voerbunkers aan het einde van de stal. Achteraf had Sieben voor een dichte deur gekozen. Met een winterse oostenwind komt er namelijk teveel koude lucht binnen. Gelukkig is dat in de eerste twee 'warme' winters nauwelijks het geval geweest.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van twee van de drie melkrobots. De derde melkrobot staat aan de andere kant van de voergang. Toen Sieben in de nieuwe stal begon, had hij 130 melkkoeien. Omdat hij voorsorteerde op groei nam hij alle drie de robots direct in gebruik. Nu heeft hij iets minder dieren (115) en lijkt een derde robot niet nodig. Toch draaien alle melkrobots mee. Sieben wil niet dat er in de tussentijd één robot stilstaat.

  Een overzicht van twee van de drie melkrobots. De derde melkrobot staat aan de andere kant van de voergang. Toen Sieben in de nieuwe stal begon, had hij 130 melkkoeien. Omdat hij voorsorteerde op groei nam hij alle drie de robots direct in gebruik. Nu heeft hij iets minder dieren (115) en lijkt een derde robot niet nodig. Toch draaien alle melkrobots mee. Sieben wil niet dat er in de tussentijd één robot stilstaat.

  Foto: Bert Jansen
 • De melkproductie kende in het eerste jaar van de nieuwe stal wel een kleine dip. De productie daalde van 20 naar 18 liter per dag. Dat had onder meer te maken met vruchtbaarheidsproblemen en mindere voerkwaliteit (tweede grassnede in 2012 viel tegen). Inmiddels zit de melkproductie weer in de lift: 25 liter. Maar Sieben mikt over enkele jaren op 30 liter. Een reëel doel, stelt hij. In de oude stal molk de veehouder overigens in een 2x6-visgraat.

  De melkproductie kende in het eerste jaar van de nieuwe stal wel een kleine dip. De productie daalde van 20 naar 18 liter per dag. Dat had onder meer te maken met vruchtbaarheidsproblemen en mindere voerkwaliteit (tweede grassnede in 2012 viel tegen). Inmiddels zit de melkproductie weer in de lift: 25 liter. Maar Sieben mikt over enkele jaren op 30 liter. Een reëel doel, stelt hij. In de oude stal molk de veehouder overigens in een 2x6-visgraat.

  Foto: Bert Jansen
 • De melkrobots wil Sieben op termijn nog gaan dichtmaken met isolatiemateriaal. Er zijn nu wel gaskappen, maar extra isolatie kan geen kwaad. Let ook op de ventilator boven de robot. Dit moet vliegen tegengaan in de zomer.

  De melkrobots wil Sieben op termijn nog gaan dichtmaken met isolatiemateriaal. Er zijn nu wel gaskappen, maar extra isolatie kan geen kwaad. Let ook op de ventilator boven de robot. Dit moet vliegen tegengaan in de zomer.

  Foto: Bert Jansen
 • Sieben plaatste extra hekwerk achter één van de drie melkrobots. Zo kan hij nieuwe vaarzen indien nodig eenvoudig opsluiten. Het tweede hek hangt tussen de robot en de muur rechts (net buiten beeld).

  Sieben plaatste extra hekwerk achter één van de drie melkrobots. Zo kan hij nieuwe vaarzen indien nodig eenvoudig opsluiten. Het tweede hek hangt tussen de robot en de muur rechts (net buiten beeld).

  Foto: Bert Jansen
 • De koeien lopen op een dichte, emissiearme Swaans-betonvloer. Met om de 1,74 meter een roosterspleet. Hij koos voor de vloer vanwege de goede ervaringen van collega-boeren met deze vloer en de gunstige prijs-/kwaliteitverhouding. De subsidie speelde natuurlijk ook een rol bij de keuze voor een emissiearme vloer. Maar Sieben verwacht dat zulke vloeren in de toekomst verplicht worden. Dat moment wil hij voor zijn.

  De koeien lopen op een dichte, emissiearme Swaans-betonvloer. Met om de 1,74 meter een roosterspleet. Hij koos voor de vloer vanwege de goede ervaringen van collega-boeren met deze vloer en de gunstige prijs-/kwaliteitverhouding. De subsidie speelde natuurlijk ook een rol bij de keuze voor een emissiearme vloer. Maar Sieben verwacht dat zulke vloeren in de toekomst verplicht worden. Dat moment wil hij voor zijn.

  Foto: Bert Jansen
 • In de stal liggen twee types emissiearme Swaans-vloeren. Bij de melkrobots ligt een G3-vloer (uitstoot: 7,5 kg per koe bij beweiden), in de rest van de stal ligt een G1-vloer (uitstoot: 8,1 kg per koe bij beweiden). Het grootste verschil is dat er onder de G1-vloer geen kleppen zitten. Als dat straks toch een keer verplicht wordt, moet dat dus nog aangepast worden. Sieben schat die extra kosten op ruim €5.000.

  In de stal liggen twee types emissiearme Swaans-vloeren. Bij de melkrobots ligt een G3-vloer (uitstoot: 7,5 kg per koe bij beweiden), in de rest van de stal ligt een G1-vloer (uitstoot: 8,1 kg per koe bij beweiden). Het grootste verschil is dat er onder de G1-vloer geen kleppen zitten. Als dat straks toch een keer verplicht wordt, moet dat dus nog aangepast worden. Sieben schat die extra kosten op ruim €5.000.

  Foto: Bert Jansen
 • Twee mestrobots met sproeier schuiven de mest in de stal weg. Eén robot had misschien ook uitgekund, maar het programma zou volgens Sieben dan te vol zijn geweest. Over de robots zelf is de veehouder tevreden. Ook in een halfgevulde stal lopen de mestrobots goed door. Alleen in het eerste halve jaar stonden ze wel eens stil. Hoe de robots zich in strenge vorstperiodes houden, kan Sieben nog niet aangeven. Daarvoor is het nog niet koud genoeg geweest.

  Twee mestrobots met sproeier schuiven de mest in de stal weg. Eén robot had misschien ook uitgekund, maar het programma zou volgens Sieben dan te vol zijn geweest. Over de robots zelf is de veehouder tevreden. Ook in een halfgevulde stal lopen de mestrobots goed door. Alleen in het eerste halve jaar stonden ze wel eens stil. Hoe de robots zich in strenge vorstperiodes houden, kan Sieben nog niet aangeven. Daarvoor is het nog niet koud genoeg geweest.

  Foto: Bert Jansen
 • De koeien liggen op waterbedden met een beetje zaagsel. Dat bevalt Sieben erg goed. "Het is het comfort van een diepstrooiselbed, maar dan met veel minder arbeid. Alleen in aanschaf is het duurder. Maar de koeien liggen mooi rustig." Concreet is het aantal dikke hakken in de nieuwe stal teruggebracht naar nul en daalde het celgetal van 400.000 naar 135.000.

  De koeien liggen op waterbedden met een beetje zaagsel. Dat bevalt Sieben erg goed. "Het is het comfort van een diepstrooiselbed, maar dan met veel minder arbeid. Alleen in aanschaf is het duurder. Maar de koeien liggen mooi rustig." Concreet is het aantal dikke hakken in de nieuwe stal teruggebracht naar nul en daalde het celgetal van 400.000 naar 135.000.

  Foto: Bert Jansen
 • In de nieuwe stal hebben de koeien ook veel minder klauwproblemen. Twee keer per jaar komt er een klauwbekapper op het bedrijf. En in de tussentijd hoeft Sieben zelf nauwelijks te bekappen.

  In de nieuwe stal hebben de koeien ook veel minder klauwproblemen. Twee keer per jaar komt er een klauwbekapper op het bedrijf. En in de tussentijd hoeft Sieben zelf nauwelijks te bekappen.

  Foto: Bert Jansen
 • Opvallend is een vernevelinginstallatie die over de hele lengte van de stal loopt. Dit is bepaald niet standaard in een melkveestal. Het systeem bevalt Sieben prima. De installatie slaat aan bij temperaturen hoger dan 28 graden en leidt tot een stalklimaat waarbij het 5 tot 6 graden frisser is dan buiten. Er is zo geen melkverlies op hete dagen. Dat scheelt toch een paar honderd euro per jaar. Bovendien kost het geen energie, omdat de installatie op waterdruk werkt.

  Opvallend is een vernevelinginstallatie die over de hele lengte van de stal loopt. Dit is bepaald niet standaard in een melkveestal. Het systeem bevalt Sieben prima. De installatie slaat aan bij temperaturen hoger dan 28 graden en leidt tot een stalklimaat waarbij het 5 tot 6 graden frisser is dan buiten. Er is zo geen melkverlies op hete dagen. Dat scheelt toch een paar honderd euro per jaar. Bovendien kost het geen energie, omdat de installatie op waterdruk werkt.

  Foto: Bert Jansen
 • Op aanraden van de aannemer koos Sieben in de nok voor drie lichtstraten van elk ruim één meter breed. Anders zou het te donker in de stal worden. Waar de ochtendzon schijnt, zijn twee lichtstraten. De fellere middagzon komt via de derde lichtstraat naar binnen. Er is nu ruim voldoende licht in de stal.

  Op aanraden van de aannemer koos Sieben in de nok voor drie lichtstraten van elk ruim één meter breed. Anders zou het te donker in de stal worden. Waar de ochtendzon schijnt, zijn twee lichtstraten. De fellere middagzon komt via de derde lichtstraat naar binnen. Er is nu ruim voldoende licht in de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • In de stal hangen twee van deze grote ventilatoren.

  In de stal hangen twee van deze grote ventilatoren.

  Foto: Bert Jansen
 • Een overzicht van het strohok dat 11 bij 7 meter groot is en de strozolder. De paal in het midden van het hok is minder praktisch. Die staat teveel in de weg als Sieben het strohok met de verreiker uitmest

  Een overzicht van het strohok dat 11 bij 7 meter groot is en de strozolder. De paal in het midden van het hok is minder praktisch. Die staat teveel in de weg als Sieben het strohok met de verreiker uitmest

  Foto: Bert Jansen
 • De mestmixers aan de voorkant van de stal. Die mixen standaard één keer per week 20 minuten. Dit gebeurt automatisch met een tijdklok. De mest is altijd homogeen gemixt en er is zodoende geen risico dat er zomaar ineens gassen kunnen vrijkomen.

  De mestmixers aan de voorkant van de stal. Die mixen standaard één keer per week 20 minuten. Dit gebeurt automatisch met een tijdklok. De mest is altijd homogeen gemixt en er is zodoende geen risico dat er zomaar ineens gassen kunnen vrijkomen.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • williambrooymans

  Kijk een veehouder die systematisch zijn mest mixt. Zouden er nog veel een voorbeeld aan kunnen nemen óók varkenshouders!!

 • boerkebrabant

  wat een mooie stal. wat ik als varkenshouder wel vreemd, dat je een stal zet voor 200 koeien en er maar 110 in melkt. bij ons in de varkenshouderij zou de bank een bezetting van 60% niet goedkeuren. maar deze melkveehouder zal zijn zaakjes wel prima op orde hebben. proficiat.

 • farmerbn

  Prachtige stal maar heeft hij misschien de lotto gewonnen? Zo niet dan zal de kostprijs veel hoger zijn dan eerst en nu moet hij al het zelf werk doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.