Rundveehouderij

Foto & video 7980 x bekeken 27 reacties

Veel automatisering in fraaie, nieuwe stal

Drie Beemsterboeren houden 28 mei tegelijkertijd open dag. Boerderij nam op alle bedrijven alvast een kijkje. Nieuwbouw in een werelderfgoed deel één: vof Köhne (Nekkerweg).

Foto

 • Piet (53), Daan (22) en Marion (50, niet op de foto) Köhne zitten in Middenbeemster (N-H) in vof. Ze namen eind vorig jaar een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De vof heeft op dit moment 100 melkkoeien, 90 stuks jongvee, 728.000 kg quotum en 63 hectare land. De vof wil gestaag groeien, vooral met eigen opfok.

  Piet (53), Daan (22) en Marion (50, niet op de foto) Köhne zitten in Middenbeemster (N-H) in vof. Ze namen eind vorig jaar een nieuwe ligboxenstal in gebruik. De vof heeft op dit moment 100 melkkoeien, 90 stuks jongvee, 728.000 kg quotum en 63 hectare land. De vof wil gestaag groeien, vooral met eigen opfok.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht van de 81 meter lange en 36 meter brede ligboxenstal. De stal heeft capaciteit voor 180 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De bouw van de grote stal is een goed voorbeeld van het perspectief dat boeren in een werelderfgoed als de Beemster wel degelijk hebben.

  Een overzicht van de 81 meter lange en 36 meter brede ligboxenstal. De stal heeft capaciteit voor 180 melkkoeien en 60 stuks jongvee. De bouw van de grote stal is een goed voorbeeld van het perspectief dat boeren in een werelderfgoed als de Beemster wel degelijk hebben.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In de stal is veel licht. De voor- en achterkant zijn voorzien van grote glazen deuren en in de nok zit een brede lichtstraat. Tijdens de stalbouw speelden dierwelzijn en arbeidsgemak een grote rol. Voorbeelden hiervan zijn de diepstrooiselboxen en melkrobots. Door veel automatisering is het bedrijf door één persoon te runnen. Zo kan Daan het zich permitteren om 30 tot 40 uur per week buiten de deur te werken.

  In de stal is veel licht. De voor- en achterkant zijn voorzien van grote glazen deuren en in de nok zit een brede lichtstraat. Tijdens de stalbouw speelden dierwelzijn en arbeidsgemak een grote rol. Voorbeelden hiervan zijn de diepstrooiselboxen en melkrobots. Door veel automatisering is het bedrijf door één persoon te runnen. Zo kan Daan het zich permitteren om 30 tot 40 uur per week buiten de deur te werken.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een overzicht in de stal. Over de looplijnen is goed nagedacht. De koeien maken als het ware een ronde door de stal. Links van de voergang, van achter naar voren: 65 boxen voor laagproductieve koeien, één melkrobot, 40 boxen voor vaarzen en de far offgroup, 14 boxen voor droge koeien (close upgroep), afkalfhok en kalverafdeling. Rechts, van achter naar voren: 118 boxen voor hoogproductieve koeien, één melkrobot (ruimte voor nog een), separatieruimte (6 boxen), strohok/meedraaiende zorggroep en kantoor/technische ruimte, melktank.

  Een overzicht in de stal. Over de looplijnen is goed nagedacht. De koeien maken als het ware een ronde door de stal. Links van de voergang, van achter naar voren: 65 boxen voor laagproductieve koeien, één melkrobot, 40 boxen voor vaarzen en de far offgroup, 14 boxen voor droge koeien (close upgroep), afkalfhok en kalverafdeling. Rechts, van achter naar voren: 118 boxen voor hoogproductieve koeien, één melkrobot (ruimte voor nog een), separatieruimte (6 boxen), strohok/meedraaiende zorggroep en kantoor/technische ruimte, melktank.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Dit is de linkervoorkant van de stal: de kalverafdeling. Met drinkautomaat. Het principe van de looplijnen heeft één nadeel. Voor sommige behandelingen zoals bekappen moet er soms een koe verhuisd worden.

  Dit is de linkervoorkant van de stal: de kalverafdeling. Met drinkautomaat. Het principe van de looplijnen heeft één nadeel. Voor sommige behandelingen zoals bekappen moet er soms een koe verhuisd worden.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Opvallend: de drie Beemsterboeren die alle drie komende week op boerderij.nl staan, kozen allemaal voor een verschillende melkrobot. Köhne koos voor DeLaval. Onder meer omdat het bedrijf een totaalpakket kon leveren voor de stal. Maar ook de goede data-overzicht van de robot en de zuurtegraad van het vet in de melk spraken Köhne aan.

  Opvallend: de drie Beemsterboeren die alle drie komende week op boerderij.nl staan, kozen allemaal voor een verschillende melkrobot. Köhne koos voor DeLaval. Onder meer omdat het bedrijf een totaalpakket kon leveren voor de stal. Maar ook de goede data-overzicht van de robot en de zuurtegraad van het vet in de melk spraken Köhne aan.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Links de melkrobot voor de hoogproductieve groep. Ernaast is al ruimte gemaakt voor een derde robot in de stal. Köhne wil echter eerst rustig opschalen tot 140 melkkoeien. Afhankelijk van de markt zet hij de groei daarna door en komt die derde robot er ook.

  Links de melkrobot voor de hoogproductieve groep. Ernaast is al ruimte gemaakt voor een derde robot in de stal. Köhne wil echter eerst rustig opschalen tot 140 melkkoeien. Afhankelijk van de markt zet hij de groei daarna door en komt die derde robot er ook.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De melkproductie is in het laatste half jaar flink omhoog gegaan: van 26 tot 30 liter per dag. Natuurlijk een combinatie van factoren in de nieuwe stal. Maar de oude situatie was ook duidelijk anders. Hiervoor molk Köhne in een 2x5-visgraat. En daar pasten bovendien meestal maar acht koeien in.

  De melkproductie is in het laatste half jaar flink omhoog gegaan: van 26 tot 30 liter per dag. Natuurlijk een combinatie van factoren in de nieuwe stal. Maar de oude situatie was ook duidelijk anders. Hiervoor molk Köhne in een 2x5-visgraat. En daar pasten bovendien meestal maar acht koeien in.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De koeien lopen op een emissiearme ECO-vloer van Veld V-beton. Dat was verplicht, omdat het bedrijf dichtbij een Natura 2000-gebied ligt. Köhne bekeek zo'n acht verschillende vloeren voordat hij deze koos. Zijn belangrijkste argument: de ECO-vloer wordt stroever naarmate het droger wordt. De beloopbaarheid is prima Alleen de mestdoorlaat vraagt meer aandacht. De mestrobot moet goed blijven draaien.

  De koeien lopen op een emissiearme ECO-vloer van Veld V-beton. Dat was verplicht, omdat het bedrijf dichtbij een Natura 2000-gebied ligt. Köhne bekeek zo'n acht verschillende vloeren voordat hij deze koos. Zijn belangrijkste argument: de ECO-vloer wordt stroever naarmate het droger wordt. De beloopbaarheid is prima Alleen de mestdoorlaat vraagt meer aandacht. De mestrobot moet goed blijven draaien.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een detail van de vloer. Het is een betonnen vloer met rubber erboven. Daaronder zit een bakje dat de put afsluit. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,7 kg per dier bij opstallen. En dat is het geval bij Köhne. Overigens is het aantal klauwproblemen sinds de nieuwbouw fors afgenomen.

  Een detail van de vloer. Het is een betonnen vloer met rubber erboven. Daaronder zit een bakje dat de put afsluit. De ammoniakuitstoot is berekend op 8,7 kg per dier bij opstallen. En dat is het geval bij Köhne. Overigens is het aantal klauwproblemen sinds de nieuwbouw fors afgenomen.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Ook onderdeel van het totaalpakket: de DeLaval-mestrobot. Die heeft zowel voor als achter een sproeier. Köhne heeft twee mestrobots, aan elke kant van de voergang één.

  Ook onderdeel van het totaalpakket: de DeLaval-mestrobot. Die heeft zowel voor als achter een sproeier. Köhne heeft twee mestrobots, aan elke kant van de voergang één.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een ander voorbeeld van dierwelzijn: diepstrooiselboxen. Het extra koecomfort heeft binnen een half jaar het aantal dikke hakken tot nul teruggebracht. Het diepstrooisel brengt wel wat extra werk met zich mee: een half uur per dag. Maar dat heeft Köhne er graag voor over. De uiergezondheid is nog wel een aandachtspunt .

  Een ander voorbeeld van dierwelzijn: diepstrooiselboxen. Het extra koecomfort heeft binnen een half jaar het aantal dikke hakken tot nul teruggebracht. Het diepstrooisel brengt wel wat extra werk met zich mee: een half uur per dag. Maar dat heeft Köhne er graag voor over. De uiergezondheid is nog wel een aandachtspunt .

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • En dit is de mestscheider die achter de ligboxenstal staat.

  En dit is de mestscheider die achter de ligboxenstal staat.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Naast melkrobots is er meer automatisering in de stal. Zoals deze voeraanschuifrobot van Hetwin. Een soort van mestrobot, maar dan op de voergang. De robot schuif automatisch al het voer aan en volgt de sensoren op de voergang. Qua voeren bespaart Köhne sowieso veel tijd uit. Dat heeft hij namelijk uitbesteed aan een loonbedrijf.

  Naast melkrobots is er meer automatisering in de stal. Zoals deze voeraanschuifrobot van Hetwin. Een soort van mestrobot, maar dan op de voergang. De robot schuif automatisch al het voer aan en volgt de sensoren op de voergang. Qua voeren bespaart Köhne sowieso veel tijd uit. Dat heeft hij namelijk uitbesteed aan een loonbedrijf.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Voorin de stal bevindt zich het oplaadstation van de robot.

  Voorin de stal bevindt zich het oplaadstation van de robot.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • De stal oogt licht, vooral door de 4 meter brede lichtstraat. Dat is meer dan 10 procent van de totale stalbreedte (36 meter).

  De stal oogt licht, vooral door de 4 meter brede lichtstraat. Dat is meer dan 10 procent van de totale stalbreedte (36 meter).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Fris voer, de voergang is gecoat.

  Fris voer, de voergang is gecoat.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  In de stal hangen meerdere van deze automatische koeborstels.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Deze vijver met 1.000 kuub opslag vangt het hemelwater op. Het water wordt door riet en biezen gezuiverd en gaat vervolgens via een filter terug naar de stal. Daar komt het weer in waterbakken terecht.

  Deze vijver met 1.000 kuub opslag vangt het hemelwater op. Het water wordt door riet en biezen gezuiverd en gaat vervolgens via een filter terug naar de stal. Daar komt het weer in waterbakken terecht.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Op de stal zit IDS-subsidie. Onder meer deze 160 zonnepanelen maken daarvan deel uit. Het beloofde rendement is 50.000 kilowatt per jaar. Als de derde melkrobot op termijn arriveert, kan het hele bedrijf er precies op draaien.

  Op de stal zit IDS-subsidie. Onder meer deze 160 zonnepanelen maken daarvan deel uit. Het beloofde rendement is 50.000 kilowatt per jaar. Als de derde melkrobot op termijn arriveert, kan het hele bedrijf er precies op draaien.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Een fraai overzicht van de Beemsterpolder. Gezien vanaf de achterkant van de stal. Op de achtergrond is het dorp Middenbeemster goed te zien.

  Een fraai overzicht van de Beemsterpolder. Gezien vanaf de achterkant van de stal. Op de achtergrond is het dorp Middenbeemster goed te zien.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het bedrijf is fraai gelegen, in het midden van het werelderfgoed. De officiële naam is het Deutzenhofje. Een bekende en eeuwenoude naam in de Beemster waar in de negentiende eeuw een kaaspionier werkte en woonde.

  Het bedrijf is fraai gelegen, in het midden van het werelderfgoed. De officiële naam is het Deutzenhofje. Een bekende en eeuwenoude naam in de Beemster waar in de negentiende eeuw een kaaspionier werkte en woonde.

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl
 • Het is namelijk de plek waar Wouter Sluis werkte en woonde. Hij was de man die het kaasmaken in de negentiende eeuw fabrieksmatig maakte. 

Vof Köhne houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nekkerweg 18 in Middenbeemster. Dit doet de vof samen met de familie Groot (Middenweg 192b) en familie J. Köhne (Middenweg 110).

  Het is namelijk de plek waar Wouter Sluis werkte en woonde. Hij was de man die het kaasmaken in de negentiende eeuw fabrieksmatig maakte. Vof Köhne houdt 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan de Nekkerweg 18 in Middenbeemster. Dit doet de vof samen met de familie Groot (Middenweg 192b) en familie J. Köhne (Middenweg 110).

  Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Laatste reacties

 • dayo

  goed voor elkaar! succes met de stal...

 • timo

  luxe stal voor 728.000 kilo melk.......

 • daantje

  wel jammer dat je nog buiten de deur moet/gaat werken met zon groot bedrijf

 • KarelKerel

  Mooie stal! Gefeliciteerd!. De emissie-arme vloer heeft kleppen; bent u niet bang voor gasvorming in de mestkelder?

 • driepint

  @ Daantje, hoezo jammer? De keuze om buiten de deur te gaan werken, hoeft niet alleen financiële argumenten te hebben. Het kan ook zijn dat hij liever buiten de deur werkt dan dat hij een hele dag met zijn gat op een tractor hangt. Onder aan de streep hoeft dat geen verschil te maken. Verder een hele mooie stal waar goed over nagedacht is.

 • farmer135

  ja, maar als een boer buiten de deur moet werken gebeurt dat meestal niet uit luxe.

 • dayo

  en sommige vinden het zo leuk dat ze het niet willen missen ( het buiten de deur werken) je spreekt eens iemand anders en je komt weer ergens anders volgens mij staat er niet bij wat hij doet, kan dus werken/ sjouwen zijn in de bouw, maar er zijn ook boeren zonen die een prima job hebben voor wat uurtjes bij een accountans kantoor hebben

 • ruben1979

  Lijkt me een prima stal, en volgens mij is ruim 700000ltr melk in zo'n stal goed te doen met een man, dus waarom zou zoon lief niet buiten de deur werken? Verstandig lijkt mij.

 • Sjaak

  'De uiergezondheid is nog wel een aandachtspunt'....begrijp ik nu goed dat de uiergezondheid, juist dóór de diepstrooiselbox een punt van aandacht vormt of is dat nog een kwaaltje uit het verleden?

  Verder is het inderdaad een prachtige, goed doordachte stal, zoals we hier op de site er al verschillende hebben gezien. De reakties zijn ook vaak van het zelfde karakter, zeker mbt. tot het financiele aspekt. Al vaker hebben we de redaktie van boerderij.nl verzocht hier meer aandacht aan te besteden, ook al is dat waarschijnlijk moeilijk.
  Echter bij een dergelijke reportage zou het toch niet moeilijk moeten zijn om een financieel kostenplaatje te overleggen m.b.v. een accountantskantoor. Dan zou het meteen duidelijk worden, dat een dergelijke opzet bedrijfseconomisch nooit haalbaar is.
  Dat zo'n opzet dan toch gerealiseerd wordt, is vaak omdat dat door andere factoren mogelijk gemaakt wordt, zoals bijv. warme sanering, extra inkomsten buiten bedrijf, erfenis, of mensen zijn gewoon rijk....iig. met melken kan het niet uit:)

 • BO(skabout)ER

  wat een onzin Sjaak.

  Als je goed leest kan je zien dat er IDS subsidie is verkregen bij het bouwen van deze stal. Dit houd in dat alle extra investeringen in de stal met subsidie kunnen worden gebouwt/kocht. Ik vind het persoonlijk een belachelijke subsidie omdat een bepaalt groepje boeren word bevooroordeeld maar op een stal zoals deze zit al snel 200.000 euro subsidie.

  40 procent van de aankoop van bijvoorbeeld; melkrobot, zonnepanelen, mestscheider, voer en mestrobot, roosters en alle extra luxe dingen.

  En als een boer 180 in zijn eentje wilt houden moet je ook een wat luxere stal bouwen. (moet je wel hard werken en niet te veel landwerk doen)

  Persoonlijk vind ik de stal wat overdreven luxe, maar om die subsidie te krijgen moet je onzinnig luxe dingen in je plan doen omdat je het anders nooit zult krijgen.

 • Sjaak

  Precies @BO(skabout)ER.... dát is onzin!

  Heb wel goed gelezen, hoor... maar jouw interpretatie van de IDS-subsidie gaat een beetje mank. Als ik me niet vergis, krijgen ondernemers IDS-subsidie als ze bovenwettelijke investeringen doen, dus je moet inderdaad nóg meer uitgeven als wat al onrendabel was....wordt het niet gunstiger van!

 • j.verstraten1

  Sjaak, elke ondernemer doet bovenwettelijke investeringen bij nieuwbouw. Dan is het vervolgens de vraag- en de berekening- hoeveel je boven datgene wat je toch al wil investeren extra moet investeren om in aanmerking voor ids te komen. Dan breng je de subsidie weer in mindering van het totaalbedrag en als het onder de streep voordelig is......

 • Sjaak

  Conclusie: het zijn andere factoren, die een dergelijke opzet realiseerbaar maken....waar heb ik dat eerder gelezen...?:)

 • joannes

  Een héél goed voorbeeld van de gemanipuleerde NL economie! Wie profiteren hier van agrarische subsidies? Die toeleveranciers! De Boer vervormt zijn eigenlijke plannen en loopt voor het bedrag, waarvoor hij natuurlijk ook een toeleverancier nodig heeft -De Bank- het ondernemers risico. De overheid gebruikt die investerende boer om haar ¨Economie¨ aan de gang te houden en noemt het Agrarische subsidie. Het gevolg is dat er nog minder Boeren in het verzorgen van Vee betrokken zijn en er nog meer Nederlanders zich geen boer of agrariër vinden en voelen. Goed of Slecht, de investerende ondernemende Boer in deze, verdient meer respect van de Burgerij want hij houdt ze aan het werk en geeft ze een toekomst.

 • kenijor

  Uitgekochte boeren?

 • immeni

  hopelijk blijft de mestdoorlaat en mestrobot ook bij strenge vorst zijn werk doen, weet na 20 jaar ervaring met dichte vloer en rubber , met vaste mestschuif hoeveel werk je in zo'n winter kunt hebben om alles draaiende/beloopbaar te houden. is volgens mij wel nadeel van die emissiearme vloeren

 • W Geverink

  Hoe goed het melken de afgelopen decennia geweest is blijkt uit het feit dat in geen een reportage ooit gepraat wordt overde kostprijs van een liter melk en wat de invloed van de investering daarop was. De boer gaat naar de bank en sluit een hele dikke lening af voor een grote nieuwe stal. Zijn er eigenlijk boeren die met hun afnemer van te voren schriftelijke afspraken hebben gemaakt? Hierbij denk ik niet alleen aan een garantie dat de geplande extra productie afgenomen wordt maar ook bijvoorbeeld aan een minimum melkprijs garantie.

 • zetorfan1992

  @KarelKerel, voor gasvorming ben ik zeker niet bang. dit lijkt reuze mee te vallen.
  @ Daantje, De keuze dat ik buiten de deur werk is niet alleen maar uit financiële overwegingen. Ik heb het altijd als leerzaam ervaren en het verbreedt je blik op je eigen bedrijf.
  @Sjaak, de uiergezondheid is zeker vooruit gegaan in vergelijking met de oude situatie. Toch streven we ernaar om dit nóg verder te verbeteren. Het is enigszins verwarrend dat dit bij de foto van de ligboxen is neergezet.
  @ Allemaal, we hebben de stal inderdaad vrij groot gebouwd, toch denk ik, nu we merken hoe makkelijk alles gaat, de stal sneller vol is dan voorspelt.

  Vriendelijke groeten, en hopelijk tot aanstaande woensdag,
  Daan Köhne

 • voer

  mischien ligt het eraan omdat hij zetorfan is en geen fendt :P

 • groot731

  sportief/ eerlijk om toch enkele beslissingen toe te lichten, klasse.

 • koe en schaap

  Mooie stal, maar het is net of de stal nog niet af is! Dit komt denk ik door de balk aan de zijkant van de stal, die niet is geschilderd. Likkie verf doet wonderen!

 • Weerkundige

  Koe schaap heeft tijd voor kometaar meschien kan ji hem schilderen

 • dayo

  ik schilder geen enkele balk in de stal, komt toch stront of stof op hahaha

 • Hannus

  @Weerkundige, jij kunt misschien beter terug naar school gaan, om de Nederlandse taal foutloos te leren spellen ipv. hier te reageren. En als je nog op de lagere school zit zou ik maar eens beter gaan opletten.

 • koestal

  Ik zie ook vaak dit soort hele mooie stallen ,maar dan blijkt dat ze zijn weggekocht voor de stad ,natuur of een snelweg,mooi om te zien ,maar niet voor ieder financieel haalbaar.Maar van harte gegund.

 • koestal

  veel electronica betekent ook veel kans op storing ,houd de telefoonnummers maar paraat als de boel niet werkt,hier dichtbij ook een stal,heeft al maanden problemen met de koeherkenning,de dealer maakt zich er helemaal niet zo druk over,komt morgen of overmorgen wel eens weer terug

 • josrodenburg

  zo n dichte vloer is wel makkelijk, kan je straks een moter op al die gassen laten draaien die in de kelder hangen en heb je geen silo meer nodig
  ;-)

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.