Rundveehouderij

Foto & video 5813 x bekeken 11 reacties

Secuur voeren met robot in de stal

Walter Koppelaars werkt sinds vorig najaar met de voerrobot Vector. Het bevalt hem goed, vooral vanwege het arbeidsgemak en nauwkeurig voeren.

Foto

 • Walter Koppelaars uit Lithoijen (N.-Br.) heeft een melkveebedrijf met 140 koeien en 100 stuks jongvee. Vorig jaar schafte hij de Vector van Lely aan. Deze volautomatische voerrobot bespaart hem tijd en energiekosten. Koppelaars is één van de 50 bedrijven waar deze robot het voeren heeft overgenomen. Inclusief aanbouw van een voerkeuken aan de stal is de ondernemer ongeveer €145.000 kwijt.

  Walter Koppelaars uit Lithoijen (N.-Br.) heeft een melkveebedrijf met 140 koeien en 100 stuks jongvee. Vorig jaar schafte hij de Vector van Lely aan. Deze volautomatische voerrobot bespaart hem tijd en energiekosten. Koppelaars is één van de 50 bedrijven waar deze robot het voeren heeft overgenomen. Inclusief aanbouw van een voerkeuken aan de stal is de ondernemer ongeveer €145.000 kwijt.

  Foto: Bart Nijs
 • Het blijft een wonderlijk gezicht: de rode robot die ogenschijnlijk zijn eigen plan trekt en het voeren van de koeien afwisselt met bijschuiven van het restvoer en dan weer naar de voerkeuken rijdt. De robot bepaalt zijn positie met geheugen, ultrasoon en metalen strips in de vloer. De strips liggen ook buiten op het erf. De machine rijdt naar de betreffende dieren en lost daar langzaam zijn inhoud voor het voerhek. Heel precies verdeeld door soms een beetje harder of zachter te rijden.

  Het blijft een wonderlijk gezicht: de rode robot die ogenschijnlijk zijn eigen plan trekt en het voeren van de koeien afwisselt met bijschuiven van het restvoer en dan weer naar de voerkeuken rijdt. De robot bepaalt zijn positie met geheugen, ultrasoon en metalen strips in de vloer. De strips liggen ook buiten op het erf. De machine rijdt naar de betreffende dieren en lost daar langzaam zijn inhoud voor het voerhek. Heel precies verdeeld door soms een beetje harder of zachter te rijden.

  Foto: Bart Nijs
 • Na het voeren van een deel van de koeien gaat de Vector naar een ander deel van de stal waar hij het voer aanschuift en de voerhoogte scant. Ligt er te weinig voer, dan kan het nodig zijn bij te voeren, afhankelijk van de ingestelde hoeveelheid voer.

  Na het voeren van een deel van de koeien gaat de Vector naar een ander deel van de stal waar hij het voer aanschuift en de voerhoogte scant. Ligt er te weinig voer, dan kan het nodig zijn bij te voeren, afhankelijk van de ingestelde hoeveelheid voer.

  Foto: Bart Nijs
 • Via een app kan Walter voergegevens invoeren en wijzigen. Ook kan hij de bediening ermee bedienen.

  Via een app kan Walter voergegevens invoeren en wijzigen. Ook kan hij de bediening ermee bedienen.

  Foto: Bart Nijs
 • De Vector voert niet alleen de koeien in de ligboxenstal, maar ook het jongvee in een luifelstal en de kalverstal. Kleine oneffenheden of lastige bochten zijn daarbij geen probleem. De machine rijdt dus op eigen houtje meerdere keren per dag over het erf. Dat gaat goed. Een beveiligingsbumper met beugel zorgen dat de Vector direct stopt als hij ergens tegenaan zou rijden.

  De Vector voert niet alleen de koeien in de ligboxenstal, maar ook het jongvee in een luifelstal en de kalverstal. Kleine oneffenheden of lastige bochten zijn daarbij geen probleem. De machine rijdt dus op eigen houtje meerdere keren per dag over het erf. Dat gaat goed. Een beveiligingsbumper met beugel zorgen dat de Vector direct stopt als hij ergens tegenaan zou rijden.

  Foto: Bart Nijs
 • Als de Vector leeg is, gaat de machine naar de voerkeuken en laadt dan direct zijn accu’s op.

  Als de Vector leeg is, gaat de machine naar de voerkeuken en laadt dan direct zijn accu’s op.

  Foto: Bart Nijs
 • Op de grond staan getekende lijnen met daarin de kuilblokken. In totaal kunnen er 30 blokken staan maar straks komen er nog 8 bij. De voergrijper vult gestaag de Vector. Maar het mag 24 uur per dag doorgaan dus dat is geen probleem. Lely rekent met 300 te voeren dieren; met 240 in totaal is dat dus voldoende voor zijn bedrijf.

  Op de grond staan getekende lijnen met daarin de kuilblokken. In totaal kunnen er 30 blokken staan maar straks komen er nog 8 bij. De voergrijper vult gestaag de Vector. Maar het mag 24 uur per dag doorgaan dus dat is geen probleem. Lely rekent met 300 te voeren dieren; met 240 in totaal is dat dus voldoende voor zijn bedrijf.

  Foto: Bart Nijs
 • Een zelflerende voergrijper die over een rails beweegt, gaat naar de betreffende blok voer en pakt wat nodig is. Lely werkt aan een andere grijper met nauwkeurigere techniek voor lagere onderhoudskosten en een hogere capaciteit. Deze zelflerende nieuwe grijper weegt ter plaatse en neemt een grotere hap als er te weinig voer inzit.

  Een zelflerende voergrijper die over een rails beweegt, gaat naar de betreffende blok voer en pakt wat nodig is. Lely werkt aan een andere grijper met nauwkeurigere techniek voor lagere onderhoudskosten en een hogere capaciteit. Deze zelflerende nieuwe grijper weegt ter plaatse en neemt een grotere hap als er te weinig voer inzit.

  Foto: Bart Nijs
 • De grijper stort zijn vracht in de Vector en gaat weer terug de volgende portie halen. Helemaal gevuld zit er 550 kilo gras, mais, Protiplus en/of hooi in de robot.

  De grijper stort zijn vracht in de Vector en gaat weer terug de volgende portie halen. Helemaal gevuld zit er 550 kilo gras, mais, Protiplus en/of hooi in de robot.

  Foto: Bart Nijs
 • Tijdens het vullen en voeren mengt de Vector alles via een verticale vijzel. Ook het mengvoer komt er hier bij. De robot is weer klaar voor een nieuwe ronde. Zo werkt-ie zeven dagen per week, 19 uur per dag.

  Tijdens het vullen en voeren mengt de Vector alles via een verticale vijzel. Ook het mengvoer komt er hier bij. De robot is weer klaar voor een nieuwe ronde. Zo werkt-ie zeven dagen per week, 19 uur per dag.

  Foto: Bart Nijs

Rene Stevens

Laatste reacties

 • boerke brabant

  kijk dat is het verschil, de één bouwt een compleet zelf regelende voerrobot die 300 koeien voert. Een ander krijgt het niet eens voor mekaar om een site te bouwen waarbij je eenvoudig de bijschriften kan lezen zonder dat de foto's en de hele pagina blijven verspringen. Misschien wilen de programeurs van lely een keer naar deze site kijken...

 • ...............

  Dan wordt De Boerderij wel 5 keer zo duur dan wat ie nu al kost!
  Maar het is wel een goed idee, want hier verspringt ie er ook vrolijk op los.

 • l coumans

  ja boerke sinds ik niet meer zo snel lees lopen ze bij mij ook weg. maar ja is de schuld van de computer

 • joopi

  zeg oude mannen dan moet je met de muis op het scherm klikken dan pauzeert die en kun je handmatig verder klikken

 • pinkeltje

  Nou Joopi, ik kan klikken waar en zoveel ik maar wil maar het helpt allemaal geen moer. Zal inderdaad de leeftijd zijn, maar dan is de vraag dus of ze de site ook zo kunnen maken dat iemand de meeste aardappelen inmiddels al op heeft ook op een of andere manier de foto's normaal kan bekijken. Ik vind het echt te gek voor woorden en een eerste klas afgang. Maar inderdaad, het zal de leeftijd zijn. Niet die van de computer, die is nog behoorlijk vers.

 • husky

  kan misschien ook aan verouderde brouwser liggen...hier geen probleem,
  maargoed volgens mij ging het over het voersysteem, zou ook interssant zijn geweest dat er omschreven wordt waarom hij hier voor kiest en niet vor bv voermengwagen dat maken z'n artikelen altijd wat interesanter

 • KarelKerel

  Hier werkt de site prima. Foto's en tekst zijn goed te lezen

 • husky

  Bedoel dan wat kosten plaatje betreft niet allen gemak ed

 • joopi

  Als ik met de muis naar de foto's ga komt er automatisch een pauzeerknop in beeld 1 keer klikken en dan kun je zelf handmatig verder klikken.
  Mozilla firefox gebruik ik of het bij explorer anders is weet ik niet

 • qwerty1230

  bij mij werkt de site ook voor geen meter

 • T. Dekker

  en bij mij ook niet, komt gewoon door de Vector van Lely

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.