Rundveehouderij

Foto & video 7251 x bekeken 4 reacties

Duitse stallen in Limburg

Het nieuwe melkveebedrijf van familie Fuchs heeft met zijn houten aankleding een opvallende, Zuid-Duitse uitstraling. Dat komt ook binnen in de stallen terug.

Foto

 • Zo binnen, zo buiten. Dit gaat op voor het nieuwe bedrijf van de familie Fuchs in Papenhoven (L.). De houten aankleding geeft de stallen een Zuid-Duitse uitstraling. Deze uitstraling zien we ook binnen in de stallen terug. Niet alleen is de gehele stalinrichting afkomstig van de Zuid-Duitse stalinrichter Zimmermann Stalltechnik, ook een groot deel van de koeien heeft Fleckvieh-bloedlijnen uit het Duitse Alpengebied.

  Zo binnen, zo buiten. Dit gaat op voor het nieuwe bedrijf van de familie Fuchs in Papenhoven (L.). De houten aankleding geeft de stallen een Zuid-Duitse uitstraling. Deze uitstraling zien we ook binnen in de stallen terug. Niet alleen is de gehele stalinrichting afkomstig van de Zuid-Duitse stalinrichter Zimmermann Stalltechnik, ook een groot deel van de koeien heeft Fleckvieh-bloedlijnen uit het Duitse Alpengebied.

  Foto: Guus Queisen
 • Samen met echtgenote Margriet en hun vier zonen Maurice (14), Raymond (12), Antoine (11) en Jean (9) heeft Jos Fuchs (52) een melkveebedrijf met rond 200 koeien en 150 stuks jongvee in Papenhoven. In verband met het Grensmaasproject moest de familie vanaf de oude locatie circa 1,5 kilometer verkassen. Op zaterdag 7 juni 2014 van 11.00 tot 17.00 uur houdt de familie Fuchs een open dag op haar nieuw bedrijf aan de Schinkelkuildeweg 50 in het Limburgse Papenhoven-Grevenbicht.

  Samen met echtgenote Margriet en hun vier zonen Maurice (14), Raymond (12), Antoine (11) en Jean (9) heeft Jos Fuchs (52) een melkveebedrijf met rond 200 koeien en 150 stuks jongvee in Papenhoven. In verband met het Grensmaasproject moest de familie vanaf de oude locatie circa 1,5 kilometer verkassen. Op zaterdag 7 juni 2014 van 11.00 tot 17.00 uur houdt de familie Fuchs een open dag op haar nieuw bedrijf aan de Schinkelkuildeweg 50 in het Limburgse Papenhoven-Grevenbicht.

  Foto: Guus Queisen
 • Een harde eis van de welstandscommissie was dat de stallen en de schuur geheel met hout moesten worden aangekleed. Met het oog op duurzaamheid koos Fuchs voor red cedar. Een houtsoort waar in veel landen stallen en schuren mee worden gebouwd. De houten aankleding maakt de stal circa €100.000 duurder.

  Een harde eis van de welstandscommissie was dat de stallen en de schuur geheel met hout moesten worden aangekleed. Met het oog op duurzaamheid koos Fuchs voor red cedar. Een houtsoort waar in veel landen stallen en schuren mee worden gebouwd. De houten aankleding maakt de stal circa €100.000 duurder.

  Foto: Guus Queisen
 • Een andere eis van de welstandscommissie was een brede ventilatieopening aan de voorzijde van de jongveestal.

  Een andere eis van de welstandscommissie was een brede ventilatieopening aan de voorzijde van de jongveestal.

  Foto: Guus Queisen
 • Om vochtophoping te voorkomen en het hout ruimte te geven om uit te zetten, zijn alle planken op de kopse kanten schuin afgezaagd. Ze zijn bevestigd met speciale spijkers afkomstig uit Amerika die geen last hebben van roestvorming.

  Om vochtophoping te voorkomen en het hout ruimte te geven om uit te zetten, zijn alle planken op de kopse kanten schuin afgezaagd. Ze zijn bevestigd met speciale spijkers afkomstig uit Amerika die geen last hebben van roestvorming.

  Foto: Guus Queisen
 • Twee JOZ-mestrobots voorzien van watersproeiers houden de vloeren schoon. In totaal is ruim 1.100 m² Patent Comfort Vloeren G2 van Swaans toegepast, en 120 m² Patent Comfort Vloeren G2.2. Fuchs: “De keuze heb ik gemaakt op basis van goede ervaringen van collega’s, aannemer Teunissen en bouwbegeleider Arvalis.”

  Twee JOZ-mestrobots voorzien van watersproeiers houden de vloeren schoon. In totaal is ruim 1.100 m² Patent Comfort Vloeren G2 van Swaans toegepast, en 120 m² Patent Comfort Vloeren G2.2. Fuchs: “De keuze heb ik gemaakt op basis van goede ervaringen van collega’s, aannemer Teunissen en bouwbegeleider Arvalis.”

  Foto: Guus Queisen
 • Iedere koe kan het voerhek individueel worden vastgezet. Het overhalen van een klein hendeltje is voldoende.

  Iedere koe kan het voerhek individueel worden vastgezet. Het overhalen van een klein hendeltje is voldoende.

  Foto: Guus Queisen
 • Tussen het jongveedeel en het werktuigendeel staat een brandwerende muur. De bouwvergunning was verstrekt zonder deze brandwerende muur. Tijdens de bouw kreeg Fuchs de opdracht om deze alsnog te bouwen, vooruitlopend op het per 1 april 2014 geldende bouwbesluit voor stallen.

  Tussen het jongveedeel en het werktuigendeel staat een brandwerende muur. De bouwvergunning was verstrekt zonder deze brandwerende muur. Tijdens de bouw kreeg Fuchs de opdracht om deze alsnog te bouwen, vooruitlopend op het per 1 april 2014 geldende bouwbesluit voor stallen.

  Foto: Guus Queisen
 • De brandwerende muur gezien vanuit de werktuigenloods. Fuchs zegt met deze extra eis geen moeite te hebben. Fuchs: “Ik heb ooit een brand in de stal meegemaakt. Dat wil ik voor zowel de dieren als mij en mijn gezin niet nogmaals beleven. Daarom heb ik op het laatst besloten een speciale loods te bouwen voor de opslag van stro en andere brandbare producten.”

  De brandwerende muur gezien vanuit de werktuigenloods. Fuchs zegt met deze extra eis geen moeite te hebben. Fuchs: “Ik heb ooit een brand in de stal meegemaakt. Dat wil ik voor zowel de dieren als mij en mijn gezin niet nogmaals beleven. Daarom heb ik op het laatst besloten een speciale loods te bouwen voor de opslag van stro en andere brandbare producten.”

  Foto: Guus Queisen
 • Fuchs kruist een deel van zijn koeien met Duitse Fleckvieh-stieren. Volgens Fuchs zijn dit duurzamere koeien die minder vaak ziek zijn dan de Holsteins. De veearts bezoekt zijn bedrijf aanzienlijk minder dan voorheen.

  Fuchs kruist een deel van zijn koeien met Duitse Fleckvieh-stieren. Volgens Fuchs zijn dit duurzamere koeien die minder vaak ziek zijn dan de Holsteins. De veearts bezoekt zijn bedrijf aanzienlijk minder dan voorheen.

  Foto: Guus Queisen
 • Rechts beneden is het strohok voor de zorgkoeien en de koeien die tegen afkalven aan zitten. Rechts daarvan het opdrijfhok, daarnaast de selectieruimte.

  Rechts beneden is het strohok voor de zorgkoeien en de koeien die tegen afkalven aan zitten. Rechts daarvan het opdrijfhok, daarnaast de selectieruimte.

  Foto: Guus Queisen
 • Om makkelijk met de voermengwagen te kunnen in- en uitrijden liet Fuchs aan twee hoeken van de stal de rolpoorten schuin plaatsen.

  Om makkelijk met de voermengwagen te kunnen in- en uitrijden liet Fuchs aan twee hoeken van de stal de rolpoorten schuin plaatsen.

  Foto: Guus Queisen
 • Om extra voerplaatsen te realiseren is ook aan het uiteinde van de stal een voergang. Op de oude locatie paste Fuchs door plaatsgebrek noodgedwongen voorraadvoedering toe. Zijn koeien kregen het voer daardoor niet in de juiste hoeveelheid/verhouding binnen. Dit was duidelijk te zien aan de melkproductie en de vertering. Door de inzet van een voermengwagen en een voerstation voert Fuchs nu veel nauwkeuriger. Dit zorgt in combinatie met de nieuwe stal voor een toename van de melkproductie met bijna 20 procent.

  Om extra voerplaatsen te realiseren is ook aan het uiteinde van de stal een voergang. Op de oude locatie paste Fuchs door plaatsgebrek noodgedwongen voorraadvoedering toe. Zijn koeien kregen het voer daardoor niet in de juiste hoeveelheid/verhouding binnen. Dit was duidelijk te zien aan de melkproductie en de vertering. Door de inzet van een voermengwagen en een voerstation voert Fuchs nu veel nauwkeuriger. Dit zorgt in combinatie met de nieuwe stal voor een toename van de melkproductie met bijna 20 procent.

  Foto: Guus Queisen
 • De koeien liggen in Doro-boxen van Zimmermann Stalltechnik en op Zimsoft-comfortmatrassen. Fuchs: “Door de speciale gebogen constructie kunnen de koeien makkelijker liggen en opstaan en hun kop vrij bewegen. In het verleden moest ik wel eens koeien onder de buizen van de box vandaan halen.” De Zimsoft-matras is een combinatie van een extreem slijtvaste dekmat en bijzonder zachte en comfortabele vulling/ondermat. “De koeien liggen zichtbaar heel goed. Ze zien er allemaal een stuk beter uit dan in de oude stal.”

  De koeien liggen in Doro-boxen van Zimmermann Stalltechnik en op Zimsoft-comfortmatrassen. Fuchs: “Door de speciale gebogen constructie kunnen de koeien makkelijker liggen en opstaan en hun kop vrij bewegen. In het verleden moest ik wel eens koeien onder de buizen van de box vandaan halen.” De Zimsoft-matras is een combinatie van een extreem slijtvaste dekmat en bijzonder zachte en comfortabele vulling/ondermat. “De koeien liggen zichtbaar heel goed. Ze zien er allemaal een stuk beter uit dan in de oude stal.”

  Foto: Guus Queisen
 • Door de speciale gebogen constructie kunnen de koeien makkelijker liggen en opstaan en hun kop vrij bewegen.

  Door de speciale gebogen constructie kunnen de koeien makkelijker liggen en opstaan en hun kop vrij bewegen.

  Foto: Guus Queisen
 • Melken doet Fuchs in een 36-stands GEA-buitenmelker. Zowel met het oog op capaciteit, als vanwege investeringen en kosten. Fuchs: „Ik zou zeker vier melkrobots nodig hebben. Dit betekent een aanzienlijk hogere investering. Bovendien is de kostprijs van de melk uit de robot hoog.”

  Melken doet Fuchs in een 36-stands GEA-buitenmelker. Zowel met het oog op capaciteit, als vanwege investeringen en kosten. Fuchs: „Ik zou zeker vier melkrobots nodig hebben. Dit betekent een aanzienlijk hogere investering. Bovendien is de kostprijs van de melk uit de robot hoog.”

  Foto: Guus Queisen
 • Langs de lange gevel van de ligboxenstal staan de kalver-iglo’s. Aan de voorzijde heeft Fuchs een gierafvoergoot aangelegd. Die sluit aan op de mestkelder.

  Langs de lange gevel van de ligboxenstal staan de kalver-iglo’s. Aan de voorzijde heeft Fuchs een gierafvoergoot aangelegd. Die sluit aan op de mestkelder.

  Foto: Guus Queisen
 • Het verwarmen van de water gebeurt deels met zonnecollectoren. Voor de verwarming heeft Fuchs een houtkachel geïnstalleerd.

  Het verwarmen van de water gebeurt deels met zonnecollectoren. Voor de verwarming heeft Fuchs een houtkachel geïnstalleerd.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • Belgique

  Wat een prachtbedrijf! Heel wat anders dan hun vorige stek.

  Ps: De stal biedt plaats voor 275 melkkoeien.

 • tony

  Familie Fuchs, heel veel success gewenst op dit machtig mooi bedrijf!!
  Toine Goltstein

  P.S. Kom kijken zodra ik weer in Beeg ben! Gaat helaas niet lukken op 7 juni!!

 • koestal

  In Drenthe staat zo,n stal ook met een een ook een voorhuis net als in de Alpen

 • boerke brabant

  mooie stal!
  wel van de zotte dat de gemeente/welstandscommissie dergleijke eisen stelt, houten gevels(+100.000 !) en een ventilatieopening aan voorzijde(niet waar die mogelijk het beste resultaat geeft?!)
  , oja, nog even een extra brandwerende muur plaatsen nu je toch aan het bouwen bent..?

  veel succes in deze mooie stal

Of registreer je om te kunnen reageren.