Rundveehouderij

Foto & video 5914 x bekeken 9 reacties

Belgisch Witblauwen in luxe nieuwe stal

Na een verwoestende brand bouwden Eduard en Sonja Suy hun vleesveebedrijf opnieuw op. De nieuwe stal is ingericht om gemakkelijk en efficiënt te werken.

Foto

 • Door een brand in 2009 is het bedrijf van Eduard en Sonja Suy in het Zeeuwse Koewacht compleet nieuwgebouwd. Het bedrijf telt circa 300 zoogkoeien, stieren en jongvee van het Belgisch Witblauwe ras. In slechts een paar maanden tijd bouwden de ondernemers een nieuwe vleesveestal en opslagloods voor stro en machines. Dat de stallen onder grote tijdsdruk zijn ontworpen, is nergens aan te zien; zowel binnen als buiten zijn ze degelijk gebouwd, keurig afgewerkt en er is duidelijk nagedacht over de indeling en inrichting.

  Door een brand in 2009 is het bedrijf van Eduard en Sonja Suy in het Zeeuwse Koewacht compleet nieuwgebouwd. Het bedrijf telt circa 300 zoogkoeien, stieren en jongvee van het Belgisch Witblauwe ras. In slechts een paar maanden tijd bouwden de ondernemers een nieuwe vleesveestal en opslagloods voor stro en machines. Dat de stallen onder grote tijdsdruk zijn ontworpen, is nergens aan te zien; zowel binnen als buiten zijn ze degelijk gebouwd, keurig afgewerkt en er is duidelijk nagedacht over de indeling en inrichting.

  Foto: Peter Roek
 • De nieuwe vleesveestal heeft een grote inhoud. Voor een goed klimaat is de stal volledig geïsoleerd en voorzien van spaceboarding.

  De nieuwe vleesveestal heeft een grote inhoud. Voor een goed klimaat is de stal volledig geïsoleerd en voorzien van spaceboarding.

  Foto: Peter Roek
 • De vleesveestal is opgedeeld in twee compartimenten. Vooraan staan de pasgeboren kalveren in eenlingboxen.

  De vleesveestal is opgedeeld in twee compartimenten. Vooraan staan de pasgeboren kalveren in eenlingboxen.

  Foto: Peter Roek
 • Na de geboorte gaan de kalveren direct van de moeder af. Een lamp geeft de kalveren de eerste dagen de benodigde warmte.

  Na de geboorte gaan de kalveren direct van de moeder af. Een lamp geeft de kalveren de eerste dagen de benodigde warmte.

  Foto: Peter Roek
 • Verder staat in deze ruimte jongvee in strohokken. In tegenstelling tot de ruimte waar de oudere dieren staan, is de inlaat hier voorzien van windbreekgaas in plaats van boarding. Omdat het aardig koud kan worden in de winter, wordt - indien nodig - een deel van de groepshokken tijdelijk afgedekt.

  Verder staat in deze ruimte jongvee in strohokken. In tegenstelling tot de ruimte waar de oudere dieren staan, is de inlaat hier voorzien van windbreekgaas in plaats van boarding. Omdat het aardig koud kan worden in de winter, wordt - indien nodig - een deel van de groepshokken tijdelijk afgedekt.

  Foto: Peter Roek
 • De ondernemers schaften ook een nieuwe volautomatische melkautomaat aan. Deze staat standaard in de spoelruimte.

  De ondernemers schaften ook een nieuwe volautomatische melkautomaat aan. Deze staat standaard in de spoelruimte.

  Foto: Peter Roek
 • Aan de andere kant van de binnenmuur staat het grote vee.

  Aan de andere kant van de binnenmuur staat het grote vee.

  Foto: Peter Roek
 • Eerst de koeien, daarachter de stieren. De hokken zijn opvallend groot, maar dat kon niet anders vanwege beperkingen aan de oppervlakte en afmetingen van de stal.

  Eerst de koeien, daarachter de stieren. De hokken zijn opvallend groot, maar dat kon niet anders vanwege beperkingen aan de oppervlakte en afmetingen van de stal.

  Foto: Peter Roek
 • Aan de linkerzijde zitten drie deuren in de zijgevel, zodat een deel van de dieren naar buiten in de wei kan. In dat geval wordt het hek tussen twee hokken opengedraaid, zodat de dieren uit twee hokken door één deur naar buiten kunnen.

  Aan de linkerzijde zitten drie deuren in de zijgevel, zodat een deel van de dieren naar buiten in de wei kan. In dat geval wordt het hek tussen twee hokken opengedraaid, zodat de dieren uit twee hokken door één deur naar buiten kunnen.

  Foto: Peter Roek
 • Alle scheidingshekken voorzien van een apart deurtje om snel door de hokken heen te kunnen lopen.

  Alle scheidingshekken voorzien van een apart deurtje om snel door de hokken heen te kunnen lopen.

  Foto: Peter Roek
 • De dieren vreten niet uit een goot of van de grond, maar uit een kribbe. Deze is uitgevoerd met zuurbestendige tegels. Schoonvegen is volgens Eduard Suy geen probleem.

  De dieren vreten niet uit een goot of van de grond, maar uit een kribbe. Deze is uitgevoerd met zuurbestendige tegels. Schoonvegen is volgens Eduard Suy geen probleem.

  Foto: Peter Roek
 • De kunststof waterbakken staan vast in de kribbe. Omwille van lekwater is gekozen voor dichte bakken. Bevuiling valt volgens de ondernemers mee; maar regelmatige controle is wel nodig.

  De kunststof waterbakken staan vast in de kribbe. Omwille van lekwater is gekozen voor dichte bakken. Bevuiling valt volgens de ondernemers mee; maar regelmatige controle is wel nodig.

  Foto: Peter Roek
 • Helemaal vooraan is een wachtruimte voor het afkalven, met een dichte ruimte voor de keizersneden. In deze ruimte, die is afgewerkt met strakke trespaplaten, worden koeien vastgezet in een box waarin ze gemakkelijk bereikbaar zijn voor de dierenarts.

  Helemaal vooraan is een wachtruimte voor het afkalven, met een dichte ruimte voor de keizersneden. In deze ruimte, die is afgewerkt met strakke trespaplaten, worden koeien vastgezet in een box waarin ze gemakkelijk bereikbaar zijn voor de dierenarts.

  Foto: Peter Roek
 • De behandelruimte is halverwege de stal gesitueerd. De ruimte is gericht op gemakkelijk scheren of behandelen van koeien en stieren.

  De behandelruimte is halverwege de stal gesitueerd. De ruimte is gericht op gemakkelijk scheren of behandelen van koeien en stieren.

  Foto: Peter Roek
 • Op het erf staat verder nog de nieuwe opslagloods voor stro en machines.

  Op het erf staat verder nog de nieuwe opslagloods voor stro en machines.

  Foto: Peter Roek
 • De enige stal die de brand heeft overleefd, is het oudste gebouw. Dat doet dienst als jongveestal. Eén keer per jaar wordt de nieuwe jongveestal helemaal uitgespoten en vinden ook de resterende kalveren onderdak in deze stal.

  De enige stal die de brand heeft overleefd, is het oudste gebouw. Dat doet dienst als jongveestal. Eén keer per jaar wordt de nieuwe jongveestal helemaal uitgespoten en vinden ook de resterende kalveren onderdak in deze stal.

  Foto: Peter Roek

Rene Stevens

Laatste reacties

 • qq

  Door een brand nieuwgebouwd of NA een brand nieuwgebouwd?

 • Sjaak

  Krijgen we nu een serie ' in de brand, uit de brand ' -reportages...?;)

 • W Geverink

  Heel appart. Wat is de reden dat in dit geval de kalveren bij de koeien worden weggehaald? Hier in canada lopen de koeien juist samen met hun kalveren buiten. Ook als het -40 is want daar kunnen ze prima tegen. De koeien zijn gefokt op makkelijk afkalven en goeie moedereigenschappen zodat ze zelf heel goed achter haar kalf aan kijkt. Dat bespaard een berg dure kunstmelk en een hoop werk.

 • LUCTOR

  @ W Geverink De reden is dat de veehouder zo meer controle over zijn dieren heeft het gaat hier om dikbillen en worden over het algemeen niet op een natuurlijke manier geboren en zijn gevoeliger en hebben nog wel eens een afwijking.
  Persoonlijk hou ik ze ook liever zoals bij jullie in Canada.

 • masmas

  @klompjan De opmerking over die afwijkingen zijn achterhaald.Het witblauw wordt op 7 erfelijke gebreken getest(meestal de dekstier of ki stier)Er is bij mij dit jaar geen enkel kalf met een afwijking geboren.De keizersnede is routine waarbij de kalvende koe minder afziet dan bij een zware natuurlijke kalving.

 • LUCTOR

  @ masmas De opmerking is niet als kritiek bedoeld maar je zult op 100 kalvingen eerder een kalf met een afwijking treffen bij de bb dikbil als bijv bij de blondes ik doel hier op kromme poten dikke tong hoop van harte dat het gaat lukken om de bb en vrb op een natuurlijke manier te laten kalven dan ruil ik mijn blondes in voor bb want ze hebben wel een veel rustiger karakter.

 • W Geverink

  Het mooie van zoogkoeien is juist dat je er niet zo veel werk mee hoeft te hebben. De meeste boeren met vleesvee hebben er een andere tak zoals graan of een baan naast. Die hebben geen zin en geen tijd voor koeien die veel aandacht nodig hebben.

 • edwinderouger

  dat heten geen zoogkoeien meer !!

 • h.j

  kan dat gedonder met verspringen van de fotos niet worden verwijderd
  ik ga het nu niet een lezen krijg er koppijn van

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.