Rundveehouderij

Foto & video 4858 x bekeken 1 reactielaatste update:18 mrt 2014

Vroeg in het jaar al kunstmeststrooien

Gerton Lerink in Eibergen (Gld.) strooide dinsdag 11 maart kunstmest op zijn grasland. Hij bemestte 54 ha.

Foto

 • Standaard rijdt de loonwerker met de zodenbemester de organische mest voorde eerste snede uit en Gerton strooit enkele weken later de kunstmest. Lerink houdt met zijn vrouw 135 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Daarnaast heeft hij 900 vleesvarkens. Hij heeft 76 hectare in gebruik waarvan 54 hectare gras en 22 hectare mais.

  Standaard rijdt de loonwerker met de zodenbemester de organische mest voorde eerste snede uit en Gerton strooit enkele weken later de kunstmest. Lerink houdt met zijn vrouw 135 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Daarnaast heeft hij 900 vleesvarkens. Hij heeft 76 hectare in gebruik waarvan 54 hectare gras en 22 hectare mais.

  Foto: Ronald Hissink
 • Bij het aankoppelen van de kunstmeststrooier controleert Gerton deze en stelt hij direct de schaalverdeling in. In overleg met zijn veevoedingsadviseur en aan de hand van een bemestingstabel bepaalt hij in welke stand de stooier moet staan.

  Bij het aankoppelen van de kunstmeststrooier controleert Gerton deze en stelt hij direct de schaalverdeling in. In overleg met zijn veevoedingsadviseur en aan de hand van een bemestingstabel bepaalt hij in welke stand de stooier moet staan.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als Gerton de kunstmeststrooier aangesloten heeft, vult hij deze met de kunstmest die is opgeslagen in de silo.

  Als Gerton de kunstmeststrooier aangesloten heeft, vult hij deze met de kunstmest die is opgeslagen in de silo.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het vullen van de kunstmeststrooier gaat op gevoel. Gerton weet hoeveel er in de strooier past en aan de hand hiervan vult hij hem af.

  Het vullen van de kunstmeststrooier gaat op gevoel. Gerton weet hoeveel er in de strooier past en aan de hand hiervan vult hij hem af.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het strooien kan beginnen. Dat doet Gerton zelf, evenals de rest van de grondbewerking. De loonwerker laat hij komen om de werkzaamheden rondom de grasoogst te voltooien, de mais te zaaien en die later te hakselen.

  Het strooien kan beginnen. Dat doet Gerton zelf, evenals de rest van de grondbewerking. De loonwerker laat hij komen om de werkzaamheden rondom de grasoogst te voltooien, de mais te zaaien en die later te hakselen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Normaal stelt Gerton de kunstmeststrooier eenmaal af. Een andere afstelling tussen de percelen is niet nodig omdat hij overal dezelfde hoeveelheid strooit. Als Gerton het gevoel krijgt dat er iets niet goed gaat, controleert hij de kunstmeststrooier en stelt hij deze eventueel opnieuw bij.

  Normaal stelt Gerton de kunstmeststrooier eenmaal af. Een andere afstelling tussen de percelen is niet nodig omdat hij overal dezelfde hoeveelheid strooit. Als Gerton het gevoel krijgt dat er iets niet goed gaat, controleert hij de kunstmeststrooier en stelt hij deze eventueel opnieuw bij.

  Foto: Ronald Hissink
 • De laatste afstellingen worden gecontroleerd zodat de kunstmest goed verdeeld op het land terechtkomt. De kantstrooi-inrichting op de Rauch MDS 935 is eenvoudig te bedienen.

  De laatste afstellingen worden gecontroleerd zodat de kunstmest goed verdeeld op het land terechtkomt. De kantstrooi-inrichting op de Rauch MDS 935 is eenvoudig te bedienen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Als de kunstmeststrooier goed is afgesteld kan het echte werk beginnen. Alle percelen krijgen 275 kg N-plus toegediend. Met een werkbreedte van 20 meter gebeurt dit in hooguit zes uur.

  Als de kunstmeststrooier goed is afgesteld kan het echte werk beginnen. Alle percelen krijgen 275 kg N-plus toegediend. Met een werkbreedte van 20 meter gebeurt dit in hooguit zes uur.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na het bemesten van het land spuit Lerink de kunstmeststrooier schoon, koppelt deze af en zet hem in de loods.

  Na het bemesten van het land spuit Lerink de kunstmeststrooier schoon, koppelt deze af en zet hem in de loods.

  Foto: Ronald Hissink
 • De trekker staat weer op zijn plek, klaar voor volgende werkzaamheden.

  De trekker staat weer op zijn plek, klaar voor volgende werkzaamheden.

  Foto: Ronald Hissink

Eén reactie

 • koestal

  Het is ook een vroeg voorjaar ! Dan kun je ook vroeg aan de slag!

Of registreer je om te kunnen reageren.